Näyttö vai TV

Anonyymi

Pitäisi hankkia isompi näyttä kotitoimistoon. Koko voisi olla 32" tai isompi. Katselin että TV-puolella saisin jotain 39" noin 300€ hintaan. Pelkkä näyttö maksaa suurin piirtein saman verran. Työnäytöllä pyörittäisin lähinnä CAD kuvia, excel-taulukoita ja sen sellaista. Siis ei liikkuvaa kuvaa. TV:ssä kiinnostaa lähinnä varatelkkarin ominaisuus.
Onko täällä tietoa miten TV käyttäytyy näyttönä. Onko suuria eroja kuvalaadussa ja muita asioita mitä pitäisi ottaa huomioon? Molemmissa on hdmi-liittimet
Idea isolla näytöllä on että voi pitää CAD-suunnittelussa pari muuta tidostoa auki pienempänä vieressä mistä noukkii tietoja.

22

1533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tietokonenäytöissä kuvanlaatu on yleensä paljon parempi koska tehty läheltä katseltavaksi.

      • Anonyymi

        Joo, ei CAD-hommissa telkkarin kuvanlaatu riitä.


    • Anonyymi

      Resoluutioon ja kuvanlaatuun kannattaa kiinnittää enemmän huomiota kuin tuumiin montitorin valinnassa.

      Eli tuumista ei ole hyötyä jos resoluutio on onneton.

      • Anonyymi

        Ja näytön tekniikkaan. Onko IPS, TN vai VA. Myöskin onko testeissä menestynyt ja kehuttu kuvanlaadullisesti.


    • Anonyymi

      Uudet 4k TV:t ovat ihan riittävän hyviä ihan mihin vain. Ja niitä voi sijoitaa työpöydälle 2 kpl, jos tekee jotain vähänkin vakavampia hommia. Kokeilemalla selviää. Ei kannata uskoa muita. Riittävän hyvä on riittävän hyvä. Ei joku prosentin parannus vaikuta työntekoon mitenkään. Moni näköongelma korjaantuu silmälaseilla!

      • Anonyymi

        Ei todellakaan ole riittävän hyvä tietokonekäyttöön..


    • Anonyymi

      Toimihan se telkkukin olen testnnut 43" telkkua näyttönä mutta eihän sille ruudulle mahdu sen enempää kuin 24" näytöllekään johtuen samasta fullhd resosta. 4K reso alkaa jo olla jotain. Monissa telkuissa on n.s pc-tila, se kannattaa laittaa sille hdmi_lle mihin tietokone kytketään

    • Anonyymi

      2 x 27 tuumaa tuntuisi sopivammalta, kun tarvitaan kaksi monitoria. "Varatelkkarin" kerkiää hankkimaan, sitten kun sille on olemassa tarvetta.

      • Anonyymi

        lisätäänpä vielä, etten osaa kuvitella excel -taulukoiden kanssa suuren monitorin tarvetta muulloin kun opetusvideoita tehdessä, jossa samaan kuvaan on sovittava sinun karttakepin kanssa ja se excelin taulukko. Silloin tarvitaan kookas kuvaruutu, koska muutoin ei solujen sisältö ole luettavissa videota katsellessa.


      • "2 x 27 tuumaa tuntuisi sopivammalta, kun tarvitaan kaksi monitoria."

        Jos budjetti venyy, niin voit hommata yhden 49" super-ultrawide monitorin.

        Itsellä on käytössä Samsungin 49" näyttö, joka resoluutioltaan ja kooltaan vastaa sitä että laitettaisiin 2x 1440p-näyttöä vierekkäin. Paitsi ettei ole mitään reunoja keskellä näkökenttää :)


    • Anonyymi

      Suosittelen isoa 4K-näyttöä, jossa on työpöytää neljän tavallisen FullHD-näytöllisen verran.

      Kokemusta on. Ostin jo yli kaksi vuotta sitten HP:n 42,5-tuumaisen näytön enkä ole katunut. Viihdekäytössä vaatii tietysti näytönohjaimelta ja tietokoneelta enemmän, joten ostin silloin myös näytönohjaimen ja myöhemmin uusin muun muut osat kotitietokoneestani. Silloinen GTX1060-6GB on riittänyt aika hyvin vielä kolmekin vuotta vanhoihin peleihin 4K-tarkkuudella pelaamiseen, kun koneessa on muutoin riittävästi tehoa. 4K-videoiden katseluun tarvitaan nopea nettiyhteys. Niitä videoita onkin sitten todella upea katsoa kun näyttää hyvältä eikä jumita tai pätki.

      Työnteko etänä kotona on juhlaa, kun kytkin firman läppärin siihen ja läppärin omaa näyttöä tietysti käytön lisänäyttönä näyttämään sähköpostia. Näytössäni on nyt kiinni tehokas kotimikro (DisplayPort), työläppäri (USB-C) ja Chromecast Ultra (HDMI). Ja tietysti aktiivikaiuttimet (kuulokeliitäntä). Voin katsoa näyttöä 50-60 cm:n päästä koko työpäivän (ja pelata illalla) ilman silmien ja niskan rasittumista. Kun on heijastamaton IPS-paneeli, niin värit näkyvät oikein vaikka katsookin osaa näytöstä vähän sivumpaa.
      Jos on ikänäkökorjaukselle tarvetta, niin pitää hankkia päätelasit, koska lasien alareunasta ei voi katsoa näytön yläpuoliskoon niskoja kipeyttämättä.

      Siis näyttö vai tv? Vastaan että näyttö hyötykäyttöön. Pelatessa riittää varmastikin 4K-tv.

      • Anonyymi

        Eikä riitä. Olemattomat vasteajat..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikä riitä. Olemattomat vasteajat..

        Monissa telkkareissa on GAME MODE tai suomeksi pelitila, joka auttaa vasteaikojen kanssa todella paljon. Silloin vasteaikoja huonontavat ylimääräiset kuvan prosessoinnit ja muokkaukset otetaan pois päältä. Jos sitä pelitilaa ei löydy, niin huonompi juttu. Kaikissa telkkareissa ei ole...


      • Anonyymi

        Työstä taitaa pelaaminenkin käydä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monissa telkkareissa on GAME MODE tai suomeksi pelitila, joka auttaa vasteaikojen kanssa todella paljon. Silloin vasteaikoja huonontavat ylimääräiset kuvan prosessoinnit ja muokkaukset otetaan pois päältä. Jos sitä pelitilaa ei löydy, niin huonompi juttu. Kaikissa telkkareissa ei ole...

        Ei riitä sekään. Televisio on televisio eikä tietokonenäyttö..


      • Anonyymi

        Oli se väri-TV:kin aikanaan jotain hienoa, mutta paransiko ohjelmien laatua?
        Ei tietenkään. Huono ohjelma, jota on vähintään 90% TV-tarjonnasta, on edelleen huonoa, ja saattaa olla että huonousprosentti on vielä suurempi verrattuna siihen kun kanavia oli vain pari katsottavana.


    • Anonyymi

      Olen kokeillut käyttää kolme eri televisiota tietokoneen näyttönä tässä talvella 2019-2020. Jokainen niistä olisi toiminut riittävän hyvin normaalissa tietokoneen työpöytäkäytössä. Pelaamisesta en osaa sanoa, koska pelaamista en kokeillut.

      Telkkarit olivat 65 tuumainen 4K samsung, 32 tuumainen FullHD samsung sekä 28 tuumainen FullHD procaster.

      Kuva kaikissa oli siis ihan moitteeton katsella sen aikaa kun tein esim. jotain asetuksia reitittimelle tai muuta vastaavaa. Tuo pienin telkkari on päätymässä itse asiassa pysyvästi monitoriksi lähiaikoina koska siitä hajosi viritin.


      Tietokonekäytössä minulla on 43 tuuman 4K Acer. Kyllä se näyttää oikein hyvältä toki, mutta en kyllä rehellisesti sanottuna huomaa oikein mitään eroa 4K telkkarin ja näytön välillä.

      • Anonyymi

        Kyllä helposti huomaa.


    • Anonyymi

      TV:n HDMI:llä ei ehkä saa 60 Hz -kuvaa. Tai tietokoneen HDMI:stä ei saa ulos 60 Hz:aa 4K:lla eli jompikumpi voi rajoittaa. Olisi hyötykäytössä paljon parempi kuin 30 Hz (tai ehkä kaikki eivät huomaa eroa). Kannattaa tarkistaa.

      Minulla on läppäri, josta saan HDMI:stä 4K:ta vain 30 Hz:lla mutta USB-C-portista 60 Hz onnistuu, joten kytken USB-C:llä tietokonenäyttöön. HDMI kelpaa satunnaisessa tv-käytössä.

    • Anonyymi

      Isossa tietokonenäytössä on mukavampaa, jos ei ole liian korkea jalusta. Jos jalusta nostaa näytön 15-20 sentin korkeudelle, niin yläreuna hipoo jo kattoa eikä sinne ylös ole niin kiva katsoa. (vinkki)

    • Anonyymi

      "Idea isolla näytöllä on että voi pitää CAD-suunnittelussa pari muuta tidostoa auki pienempänä vieressä mistä noukkii tietoja."

      Minulla on halpa fullHD ProCaster 32" suoraan edessä 90 cm etäällä nenänpäästä, se on kiinni lapparissa HDMI:llä. Lapparin 17.3" fullHD on 65 cm etäällä, sivummalla. Vaikka lapparin näyttö onkin wintoosassa nro:1 niin työskentelen etupäässä ProCasterin ruudulla, lapparin ruudulla on aputyökaluja. Pääasiassa Photoshopppaan ja OBS:ään. Hyvin toimii.

      4K resoluutio on tietenkin houkutteleva, mutta fullHD riittää mainiosti esittämään monenlaista vektorigrafiikkaa (tai melkein mitä tahansa). Tietenkin 4K:lla saa haluttaessa 4X "hyötypinta-alaa" verrattua siihen mitä fullHD tarjoaa, mutta silloin jotkin objektit kuten kirjaimet ja numerot saattavat olla sen kokoisia että näyttävät hyttysenkikkareilta. Optimaalinen tuumakoko riippuu katseluetäisyydestä, kovin suurikokoinen ruutu hyvin lähellä silmiä aiheuttaa runsaasti päänkääntelyä. Minulle tuo 32" ruutu 90 cm etäisyydellä on varsin koko.

      Seikka johon erityisesti kannattaa aina paneutua huolella, onpa kyseessä "näyttö" tai TV, on värien sekä harmaaskaalan toiston laatu. Niiden täytyy toistua oikein, sekä samanlaisena riippumatta siitä katsellaanko näyttöpintaa suoraan edestä, tai vinosti ylhäältä, alhaalta, vasemmalta tai oikealta -käsin. Pinnan normaaliin nähden aivan minimillään kulma-alue jonka sisällä ei saa esiintyä mitään havaittavia muutoksia on /- 45 astetta, mutta mieluiten /- 75 astetta tai enemmän.

      Yhtä tärkeä seikka on harmaaskaalan sekä värien oikeellisuus, niiden tarkkuuden varmistaminen tosin on varsin hankalaa ilman kallista mittauslaitetta ohjelmaa, rimpulakalibraattorin saa 200 eurolla mutta käyttökelpoiset maksavat 1500 eur tai paljonkin enemmän. Mutta nämä ovat nykyisin, yleensä, kohtuullisen hyvin hallittu, niin "näytöissä" kuin TV:ssäkin Joitakin sudenkuoppia tosin on, IT8 värikartta (aito valokuvapaperilla oleva kalibraatiokuva) ja sitä vastaava kuvatiedosto auttavat suuresti silmämääräisessä arvioinnissa.

    • Anonyymi

      Tietokonenäyttöä varten tarvitaan lukulasit, jotta sitä voi katsella läheltä ja näkee tarkasti. Iso TV-ruutu voi olla 2-3 metrin päässä, jolloin sen näkee tarkasti ilman lukulaseja. Käyttömukavuus on paljon parempi.
      40 vuotta täytettyään silmän mykiö ei ole enää yhtä joustava kuin nuorena poikana, eikä noilla tietokonenäytöillä tee mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      452
      4901
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1742
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1357
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1248
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      905
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      894
    Aihe