Millainen talo helpointa tehdä itse?

Anonyymi

Normi puurunkoinen talo ei kuulemani mukaan ole helpoimmasta päästä ja yksin tehden homma lienee tehotonta. Tiilirunko taas vaatii kokemusta, ainakin mikäli haluaa jättää tiilipinnan näkyviin ja on hidasta. Hirsien liikuttelu vaatii useamman henkilön, joten on pois laskuista. Ilmeisesti helpoimmin runko nousee jonkun harkkotuotteen pohjalta, jos työskentelee yksin. Kattoristikoiden tai -palkkien asennuksen joutunee teettämään kun ei moiset taida onnistua yksin. Luonnollisesti sähkötyöt joutuu teettämään ja putkityötkin lienee fiksuinta jättää ammattilaisille.

Harkoista eniten kritiikkiä täällä ovat saaneet EPS-valuharkot. Paras maine puolestaan taitaa olla Lammin valuharkoilla. Halvin vaihtoehto taitaa olla perinteinen papuharkko. Onko "papupinta" helpoin rapattava kun kokemusta ei ole? Entä eristäminen: eristeharkko vaiko villa ulkopuolelle ja rappaus pintaan?

25

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Työkaverini teki kai neljännen talonsa yksin harkoista. Iso rinnetalo. Sanoi että työpaikkamme työturvallisuussäännöillä talo olisi jäänyt tekemättä!

      • Anonyymi

        Turvallisuussäännöissä siis pystyy säästämään kun itse ja itselleen tekee. Toki pitää tietää mitä tekee ettei ota tarpeettomia riskejä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turvallisuussäännöissä siis pystyy säästämään kun itse ja itselleen tekee. Toki pitää tietää mitä tekee ettei ota tarpeettomia riskejä.

        Suuryrityksissä on työturvallisuussäännöt viety niin pitkälle ettei usein työn tekemisestä tahdo tulla mitään.
        Pikkufirmojen harrastama työskentely tikkailta ja moottorisahan kanssa puuhailu ylhäällä lankun päällä seisoen on toinen äärimmäisyys?


    • Anonyymi

      Iän karttuessa teen paluuta puurakentajaksi ja mikäli haluat mahdollisimman suurta oman työn osuutta vie se puurakentaminen ehkä voiton. Kivitalot rankaisevat työvirheistä (joita minullekin edelleen tulee muutama/talo) paljon rajummin.

      • Anonyymi

        Puu on kieltämättä kiehtova materiaali. Tuo arveluni siitä että puusta olisi normikonseptilla tehotonta yksin rakentaa perustui siihen, että eikös esim. tolppia pystytellessä homma kävisi paljon nopeammin jos toinen on pitämässä tolppaa paikoillaan kun toinen ruuvaa kiinni alajuoksuun, ja niitä tolppia on paljon? Toki jos suunnittelisi talon alusta asti itse yksin rakennettavuutta silmällä pitäen, niin homma varmasti hoituisi, vaan mahtaneekohan amatöörin eksoottisille ratkaisuille saada rakennuslupaa, on toinen juttu.


    • Anonyymi

      Betoni runkoinen on ainut mikä kestää, tulipalot ja maanjäristykset ja helppo valaa muottiin kuin hiekkakakku!

    • Anonyymi

      Jos itse teet, tee ehdottomasti kevytbetonista. Se on kevyttä nostella ja helppoa työstää. Lisäksi se on tosi edullista ja mittatarkkaa. Ei tarvita muuta kuin käsi- ja harkkosaha, poravispilä, kauha, ämpäri kastelukannu, vatupassi, kumivasara ja roilokone... siinä kaikki työkalut mitä tarvitaan. Yksin olen tehnyt kolme talo itselleni siposta/kevytbetonista. Muitakin harkkoratkaisuja olen kokeillut, enkä kokeile enää.

    • Anonyymi

      Mahtaisikohan Leca Lex RUH-200 PAROC Linio 80 340 mm rappaukset sisä- ja ulkopuolelle olla kuinka helppo ja toimiva ratkaisu? Pääsisi U-arvoon 0,11 jos laskin oikein. 500 mm:n kevytbetoniharkolle luvataan U-arvoksi 0,15. Vastaavaan arvoon riittäisi ohkaisempi villalamelli, jolloin rakenne tulisi kevytbetoniharkkoseinää edullisemmaksi.

      • Anonyymi

        pitää ottaa huomioon että kevytbetonirakenne on massiivirakenne, eli yksiaineinen. Tällöin U-arvo ei ole ainoa energiatehokkuutta määrittelevä arvo. Massiivirakenteen kyky varata lämpöenergiaa laskee energiankulutusta tutkimusten mukaan 20% suhteessa laskennalliseen energiatehokkuuteen. Sama ilmiö kuin hirsitaloissa, joissa energiatehokkuus on käytännössä melko hyvä ja reilusti parempi kuin seinän laskennallinen U-arvo n. 0.40 antaisi ymmärtää.


    • Anonyymi

      Uretaanilecaharkko 380mm ohutsaumalaastilla,tein yksin 3 viikkoa talon rungon,samalla tuli eristys ja julkisivuharkko muurattua,sisäpuolelle tasoitutus ja ulkopuolelle ohutrappaus,halpa ja energiatehokas,hyvä u arvo.Jos vielä teen niin sama ratkaisu vaikka olen muurannut myös täystiilitaloja ja siporex taloja muutaman.

    • Anonyymi

      Kirjoittavat että eristeharkkojen sekä EPS-valuharkkojen saumat falskaisivat lämpöä eli näkyvät lämpökamerakuvissa. Tämän takia ulkoinen eristekerros on parempi. Eristelevytyksessä jää vähemmän saumaa. Vieläkin parempi on jos eristekerros on saumaton eli joko ruiskutettua uretaania tai sitten puhallettavaa villaa tuplarungolla (niin ettei runkojen välissä kulje lankun lankkua eikä riman rimaa). Onko tuo kuranttia tietoa?

    • Anonyymi

      Miksi se pitäisi tehdä yksin??

      Ainakin minulla palkka on korkeampi kun yksin tehdessä saatava säästö. Ammattilaiset kun nyt käyttävät mahdollisimman tehokkaita vehkeitä ja osaavat hommansa, eli työtunteja menee noin 1/10 verrattuna itse tehtyyn.

      Jos aloittaja uskottelee itselleen, että toimeentulotukiasiakkaan tilanne helpottuisi talon rakentamisella, niin ei helpota. Ensin rakennat sen talon omilla tukirahoilla ja omalla työllä. Sen jälkeen sinut pakotetaan myymään se ja siitä tulleet myyntirahat poistaa toimeentulotuen vuosikausiksi. Eli miinukselle jäätl

      Kun kerran energiaa riittää, niin sitten palkkatöihin. HOPI HOPI!!!

      • Anonyymi

        Tuossa suhteessa Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on kieltämättä nerokas että vaihtoehdot ovat joko elät sosiaaliturvan varassa tai sitten et, ts. mahdollisimman kaukana mistään perustulosta. Mutta jos olet ansiosidonnaiselta tai haluaisit pitää välivuoden tekemällä fyysistä hommaa, niin sellaiselle oman talon teko voisi olla vaihtoehto. Ja näinhän jotkut tekevätkin, jos on taitoa ja pääomaa (tai luottoa sen hankkimiseen). Otin tässä aloituksessani tuon yksinrakentamisnäkökulman, koska tästä näkökulmasta harvemmin juttua näkee missään. Moni kyllä sanoo itse rakentaneensa, mutta yleensä käy kyllä keskustelusta tai viestinnästä ilmi, että on sitä apuvoimia tarvittu monessa eri vaiheessa. Ei apuvoimien palkkaamisessa muuta ongelmaa, mutta sitten joutuu järkkäämään sosiaalitilat ja hoitamaan työmaan turvallisuuden kalliimman kautta.


      • Anonyymi

        Kädettömän on paras teettää kaikki kun ei itse osaa/viitsi/uskalla/kehtaa sanoa valmiina että on sen tehnyt.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Veikkaan että tuo tulee nappaamaan ihan kivan markkinaosuuden rakennusmarkkinoista, mutta nopeuttaako tuo nyt niin hirveästi rakentamista kuitenkaan? Tuossakin tapauksessa runko villoitetaan ulkopuolelta ja verhoillaan tavalla tai toisella; sisäpuoli todennäköisesti kipsilevytetään (en lukenut tekstiä), tasoitetaan, verkotetaan ja lopuksi pinnoitetaan jollain, maalilla tai tapetilla. Eikö ne talopaketitkin saada runkovalmiiksi muutamassa päivässä nykyään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Veikkaan että tuo tulee nappaamaan ihan kivan markkinaosuuden rakennusmarkkinoista, mutta nopeuttaako tuo nyt niin hirveästi rakentamista kuitenkaan? Tuossakin tapauksessa runko villoitetaan ulkopuolelta ja verhoillaan tavalla tai toisella; sisäpuoli todennäköisesti kipsilevytetään (en lukenut tekstiä), tasoitetaan, verkotetaan ja lopuksi pinnoitetaan jollain, maalilla tai tapetilla. Eikö ne talopaketitkin saada runkovalmiiksi muutamassa päivässä nykyään?

        Ei välttämättä tarvi mitään noita.

        https://rakennusmaailma.fi/rakentaminentalo-kuin-paksusta-vanerista/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei välttämättä tarvi mitään noita.

        https://rakennusmaailma.fi/rakentaminentalo-kuin-paksusta-vanerista/

        Jonkun eristeen tarvii kyllä, mutta sisäpinnan tosiaan voi jättää puulle. Puupinta vaan ei ole asuinrakennuksissa tällä hetkellä muodissa. Sen sijaan muodin (tai muun tavaran) myynnissä ja jopa työtiloissa paljas OSB-levypinta on kyllä muodissa ollut jo jonkin aikaa. Ehkä CLT-pintakin tulee muotiin.


    • Anonyymi

      Onhan näitä vaihtoehtoja talon tekemiseen. Ihan yksinkin pystyy tekemään aika paljon ja pienellä aputyövoimalla tai talkoo avulla pärjää. Ja hyvin suunniteltu on aina puoliksi tehty.
      Jos haluaa rakentaa pienillä kustannuksilla, niin ensiksi pitää valita tontti huolella, ettei jo perustukset ja maa-ainesten siirrot aiheuta kohtuuttomia kustannuksia, sekä kaavamääräykset aseta rakennettavalle talolle kohtuuttomia kustannuksia.
      Kaikesta tietty selviää, mutta tietyt toimenpiteet johtavat kuitenkin jo heti melkoisiin kustannuksiin.
      Rakennus kannattaa valita mahdollisimman selkeillä ratkaisuilla ja helpoilla työtavoilla, monet mutkat ja kulmat aiheutavat helposti kustannuksia.

      Puutalo valmistuu varsin helposti, nettikaupoistakin saa ostaa valmiit runkotarpeet todella edullisesti, jo 3500€ irtoaa pieneen talon runko & kattotuolit.
      Katto kannattaa tehdä ehdottomasti valmiiksi maassa, siihen ei ole muita vaihtoehtoja ja nosturilla paikoilleen. Katon pystyy silloin jopa yksinkin tekemään maassa ja nosturilla nosto maksaa n. 150€!!

      Harkoista muuraamalla sama juttu, apinakin pystyy harkkoja asentamaan, kun laastikelkalla levittää laastit saumoihin. Hieman joutuu telineitä tekemään, se huono puoli. Harkkotalon katto tehdään myös maassa, siihen ei ole vaihtoehtoja!

      Harkkojen rappauksen ulkopuolella tekee helposti itse, kannattaa opetella vaikka johonkin rakennuslevyyn sopivaa heittotaktiikkaa ja aloittaa sen jälkeen takaseinältä. Kalliit aineet kannattaa unohtaa, ensin sementtivellillä slammaus katuharjalla harkoille ja sen jälkeen suoraan rappaus pintaan kalkki,-kavrtsihiekka, -valkosementti seoksella, pysyy seinässä kuin tauti.

      Töistä kannattaa ottaa vapaata tavalla tai toisella rakentamisen ajaksi, koska missään ei tienaa niin hyvin, kuin rakentamalla itse. Jos teetät rakennustyön jollain toisella, joudut tekemään jotain muuta työtä moninkertaisesti tienataksesi kaikki ulkopuolisen työvoiman kustannukset puhtaaksi verotuksen jälkeen. Kannattaa siis olla vaikka vuosi työttömänä ja rakentaa itse, kuin tehdä töitä rakentamiseen 10 vuotta, voitat 9 vuotta!!!

      Olen useamman talon rakentanut vuosien varrella, tehnyt itse piirustukset, hakenut luvat ym. byrokratian. Tehnyt lvi-työt, sähköt, muurannut ym. ym. Eli talot ovat nousseet omin voimin, lukuun ottamatta joitakin aputöitä joissakin nostoissa.

      Rakennustarvikkeiden hankinta on myös sellainen, missä säästää melkoisesti, nykyään on helppoa vertailla netin kautta, sekä ostaa verkkokaupoista. Ulkomaiset verkkokaupatkin toimittavat tarvikkeita edullisesti. Jokainen säästetty euro merkitsee, ettei sitä tarvitse tienata verottomaksi jollain töillä.

      • Anonyymi

        Saapa nähdä keksiikö joku tuoda markkinoille pientaloja rakennussarjoina eli osat ja kokoamisohjeet tontille. Lisäksi sama firma voisi tarjota myös palvelut, joilla saa tarvittavat "puumerkit" viranomaisille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saapa nähdä keksiikö joku tuoda markkinoille pientaloja rakennussarjoina eli osat ja kokoamisohjeet tontille. Lisäksi sama firma voisi tarjota myös palvelut, joilla saa tarvittavat "puumerkit" viranomaisille.

        ai niinku Kastelli jo yli 20 vuotta sitten teki?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ai niinku Kastelli jo yli 20 vuotta sitten teki?

        Onhan tuo mahdollista. En löytänyt Kastellin sivuilta esimerkkiä talon kokoamisohjeista, mutta oli siellä yhdellä lauseella maininta ohjeista peruspaketin yhteydessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan tuo mahdollista. En löytänyt Kastellin sivuilta esimerkkiä talon kokoamisohjeista, mutta oli siellä yhdellä lauseella maininta ohjeista peruspaketin yhteydessä.

        niin, no niitä ohjeita kutsutaan myös rakennesuunnitelmiksi. Ne tehdään aina jokaiselle talolle erikseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        niin, no niitä ohjeita kutsutaan myös rakennesuunnitelmiksi. Ne tehdään aina jokaiselle talolle erikseen.

        Kuulostaa kalliilta, mutta toki jos sen kokoaa tietokoneohjelma ja generoi tiedoston asiakkaalle, niin ei välttämättä niin kallista. Kastellin sivuilla vierailu ei mulle jättänyt mielikuvaa että oman kotitalon rakentaminen olisi helpporasti - päin vastoin, ota heiltä myös ammattilaiset tekemään homma. Onhan tuo toki vastuuntuntoista, mikäli homma ei oikeasti (heidän ohjeillaan) ihan niin helppoa olekaan keskivertotallaajalle...


    • Anonyymi

      Voi ne sähkötyötkin tehdä itse, jos valitsee akkusähkön ja aurinkopaneelit ja tuulivoiman. Sähköliittymän sähkötyöt ammattilaisella maksaa yli kymppitonni, puolet siitä riittää aurinkojärjestelmään, eikä tule sähkölaskuja ikinä. Jälkeenpäin aurinkojärjestelmän rakentaminen on kallista, kun ensin on hankkinut turhan sähköliittymän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe