liukuvalu

kannattaako

Niin onko kenelläkään kokemusta liukuvalun tekemisestä. Eli tehdään muotti n. 200 cm x 30 cm (= pituus x korkeus ) joka täytetään hyvin kuivalla betonilla, hakataan kiinnteäksi ja eikun muotti eteenpäin. Näin siis tehdään kerros kerrallaan kunnes haluttu seinäkorkeus on saavutettu. Muotin voi kuulemma tosiaankin heti irrottaa ja vaihtaa toiseen paikkaan. Näin säästytään laudoituksen tekemiseltä.

Kysymys kuuluukin onko miten työläs juttu verratuna vaikkapa harkoista muuraamiseen...

7

5855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuonkin kokenut

      Onhan tuo liukuvalu vanha ja tunnettu menetelmä. Kuusikymmenluvulla sitä käytettiin maaseudulla ainakin karjarakennusten valutöissä. En vaan muista voiko sillä valaa kun kiekan päivässä. Muotti oli sellainen radasta valmistettu, noin metrin mittainen.
      Ei kait se liene harkkomuurausta nopeampi. Tietenkin riippuu valukehästäkin. Kuitenkin massa on valmistettava paikan päällä, sen verran vähän sitä menee. Luulisin ainakin.

    • esko

      Mitä hyötyä tästä ammattimiesten käyttämästä työmenetelmästä olisi sinulle. Todennäköisesti epäonnistuisit.

    • työläs

      Tuskin on työläs tapa tehdä onnistuessaan,mutta onnistuuko homma ekakertalaisilta on sitten toinen juttu.

      Isot ja korkeat valujututhan tehdään tolla systeemillä esim.näsinneula mutta mahtaako harkkomuuraus tai muotinteko siltikin olla tässä kohtaa järkevämpää.

      • kokemusta on

        Itse tein liukuvalulla n.120m2 ulkorakennuksen sokkelin.Ympärysmitta n.44m,sokkelin paksuus 19cm,korkeus 75cm.valumassa oltava tosi kuivaa,tiivistys pienellä vipralla.kieroksen kiertää n.10 tunnissa,jos toinen tekee massan.harjateräs 6mm keskelle.kulmien tekoon tehty oma muotti.2m korkuisen seinän teossa tulee ongelmaksi tellinkien teko,joka hidastaa hommaa.muotti puristetaan edellisen kerroksen päälle,pitäisi onnistua seuraavana päivänä.kanttaa käyttää muottiöljyä.


    • en lähtis yrittään

      Liukuvalussahan siirretään muottia hydraulisilla nostolaitteilla. Muotin nousunopeus on 8-45cm/h eli 2-11m/d, riippuu betonin sitoutumisnopeudesta. Kyllä mä sanoisin, että se on ammattilaisten menetelmä, kun halutaan saumatonta valua. Omakotitalossahan sellasta ei tarvita. Sitä on käytetty esim. näsinneulan, vesitornien valuissa ja ontelolaattojen teko on vaakasuuntainen sovellus liukuvalusta. Ei se oo ihan pikkujuttu.

      Kyllähän niitä harkkotalojakin saa monesta materiaalista. EPS, lecasora, siporex, kahitiili... Harkoista mä tekisin taikka sit rakennusvälinevuokraamosta seinämuotit. Niinkin saa pienellä muottikalustolla tehtyä. Ongelmana liukuvalussa on ehkä varausten tekeminen ja raudottaminen yhtaikaa valun kanssa.

      Jos päätät liukuvaluun ryhtyä, niin toivottavasti hommaat siihen valuun ammattimiehen.

      • en lähtis yrittään

        Niin ja vielä... Jos betoni on kovin kuivaa, niin tiivistäminen on tosi vaikeeta! Jos betonista ei tuu tiivistä, niin se rakenne on pilalla. Eli sillon se pitää purkaa pois. Joko kaapia märkänä rautojen joukosta tai piikata kovettumisen jälkeen.


    • betonkimän

      Liukuvalusta hyötyä oikeastaan vain korkeiden rakenteiden valussa. Vaikkapa vesitornissa, tai se vaaka sovellus ontelolaatat tehtaalla. Molemmissa tapauksissa massa betoni asemalta ja sen verran hyvä laatuista että siihen tuskin pääsee itse tontilla mylläämällä. tilaamallahan saa vaikka millaista massaa, mutta toinen juttu onko mitään järkeä seisottaa betoniautoa työmaalla. Oikeastaan tuollaiseen valuun tarvitsisi tuoda useampi pieni kuorma. Isoissa ja korkeissa rakenteissa joihin ei saa tulla valu saumoja ja korkean muotin teko hankalaa ja sen takia käytetään liukuvalua on usein myös se että massaa menee paljon. Joten useempi betoni auto saa ajaa koko valutyön ajan massaa työmaalle. Muottikaluston käyttö ihan fiksua seiniä valaessa ja niitä kun saa vuokrattuakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2612
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      334
      2444
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      94
      2136
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      61
      1828
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1743
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1714
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      122
      1462
    9. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      61
      1458
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe