Aihe

Polttopuut omasta metsästä

Anonyymi

Tällainen tilanne ja kysymys.

1,5ha sekametsää ja haluais, että seuraavat 30 vuotta (mielellään pisempäänkin) saan polttopuuni sieltä. Ei tuo mehtä nytkään kovin suurta ole, mutta ihan kohtuu pitkää koivua, haapaa ja kuusta.

Antakaas vinkki miten hoidan metsää parhaiten, jos tavoitteena ei ole sen paremmin tukkpuuta tuottava talousmesä kuin hoitamatta oleva luonnontilainen metsäkään.

Kuinka tiheesti annan siellä "poikasten" kasvaa ja missä iässä koivu kannattaa kaataa ja antaaelin tilaa vieressä oleville pienemmille puille, jos polttopuu on tavoitteena?

Älkää vastatko, että 1,5ha ei pidä sinua polttopuissa. Saan mä yrittää.

11

240

  Vastaukset

  • Joo, yrittäisit sitten kun olet ettet ole enää kyselyiässä !

  • Olet selvästi rotu-uskovainen, joten mitä kyselet?

   "Päähänpinttymän valtaamat ihmiset tuntevat poikkeuksetta saaneensa suuren kutsumuksen"

   Olinko taas oikeassa?

  • Aivan varmasti 1,5 ha ala riittää ikuiseksi polttopuunlähteeksi, jos kyse on yhden omakotitalon tarpeesta. Itsellä on mökkitontti 0,9 ha, josta osa on tietysti myös rakennettua ja muuta metsätöntä pinta-alaa. Puuta kasvaa niin paljon, että mökillä kiukaassa ja takassa poltettujen lisäksi vien mökiltä noin 5 täyttä peräkärryllistä puuta myös kotiin joka vuosi. Silti tuntuu siltä, että puuta kasvaa enemmän kuin sitä tulee käytettyä. No oma taloni lämpenee puun lisäksi ilmalämpöpumpulla ja käyttövesi sähköllä, joten varmaan puuta menee pelkällä puulla lämmittäessä melkoisesti enemmän, mutta toisaalta jos omasta mökkitontista on metsää vain noin 0,6 ha, voisi ajatella, että 1,5 ha todellakin riittää helposti, ellei nyt aivan kitukasvuisesta metsästä ole kysymys...no apupaskalla siitäkin selviää.

   • Niin niitä metsänhoitovinkkejä en kyllä huomannut tuota apupaskaa enempää antaa. Oma kokemus on se, että rehevässä metsässä tiheästikin kasvava koivikko tuottaa puuta aivan tavattomia määriä, taimiväli on silloin sellaista alle metrin luokkaa. Samoin haavat kasvavat nopeasti polttopuumittaan, mutta niiden lämpöarvo on sitten vähän kyseenalaisempi. Omalla tontilla kasvaa myös mäntyjä runsaasti, mutta kyllä koivikosta polttopuut tulevat nopeammin.


  • Minä raivailisin sitä enemmän koivulle tilaksi ja antaisin sille valtapituuden. Haapaa sinne tänne kasvamaan ja kuusta jättää jos haluaa pitää monimuotoisuutta. n.20v metsästä voi raivailla alukasvusta ja siitä ylöspäin sitten moottorisahalla sahailee puille elintilaa. Puolet alasta sahaa koivulle elintilaa niin että puiden väliä on ainakin metrin ja jättää kasvamaan tiheämpään toisen puolen,kunhan raivaa nelimetriset alta pois jos ovat ainespuun vieressä. Vanhimmasta päästä kannattaa sitten kaadella polttopuuta jos isompaa on tarpeeksi. Alikasvoksena voi jättää puuta myös kasvamaan ja pitääkin,mutta haittaavat kannattaa raivata. Elinvoimaisuuden ylläpitäminen on jonkinverran aina haasteellista,varsinkin jos on eri ikäjakaumaa. Pistäppä kuva siitä paikasta niin tietää paremmin.

  • 1,5 ha riittää kokolailla pitkälle. Keskisuomalainen pusikko tuottaa noin 8 kiintoa/ ha/v sekapuuta. Se klapeiksi ja se on kohta siinä.

  • Jos on rehevää maapohjaa, niin kannattaa antaa kasvaa luontaisesti mitä siellä on ja polttopuuta tulee hyvin, kun ei harvenna liikaa.
   Ei kannata väheksyä haapaa ja leppää, niistä lähtee takassa aika hyvä jälkihiilos, kuten lehtipuista yleensä, eikä pala saunan kiuas puhki, kuten koivulla helposti käy.
   Haapa lisääntyy juurista versomalla tiheästi ja kasvaa nopeasti. Omassa metsässä oli paikoin 50 - 60 cm tyvestä paksuja haapoja 1, 5 - 2 metrin välein. Valtava puumassa pienellä alalla. Osasta sahautin puutavaraakin.

   1,5 ha alalla voi lehtipuita lannoittaa tuhkallakin.

   Puulämmittäjällä pitää olla kunnollinen uuni, muuten polttopuiden kanssa puuhastelu on turhaa. Mitkään villalla vuoratut kuoritakat eivät ole sellaisia, niissä on turha puuta polttaa, muuten kuin tunnelman luomiseksi.

  • Lehtipuupusikossa riittää, kun kaataa ne isoimmat eikä päästä aluskasvullisuutta nk. riemulliseen tilaan.

  • Ittelläni on mökillä yhteensä n. 2,2 ha sekametsää josta rakennettua tonttia n. 2500 m2. Puuta tulee aivan mahdottomasti, ei millään kerkiä poltytamaan vuodessa kuin n. 8-10 m3 / v vaikka sitä kuluu joka päivä kotona takassa kylmään vuodenaikaan ja mökillä sulanveden kautena n. 1.2 m3 yhteensä vaikka saunotaan puusaunassa ja mökkiäkin lämmitetään keväin-syksyin takalla.

  • Isoimmasta päästä harvennellen puuta nurin.

   Itse etenesin noin.

  • Keskivertometsä kasvaa 6 kiintokuutiota niin se on silloin 9 kiintoa ja kun pannaan klapeiksi niin tulee15 - 16 kuutiota polttopuuta . Noin arvolla. Apupaskalla enemmän.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   33
   3242