Ylilääkäri HS:lle: Suomessa voi yhä käydä kuin Italiassa

Anonyymi

KASPERI SUMMANEN | 18.06.2020 | 07:32- päivitetty 18.06.2020 | 08:27
HUSin Asko Järvisen mukaan lisätartuntojen riski säilyy.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan rajoitusten purkamisen mahdolliset vaikutukset Suomen koronavirustilanteeseen alkavat näkyä vasta juhannuksen jälkeen. Järvinen kertoo Helsingin Sanomille, että väestön alttius koronavirukselle ei ole kadonnut ja teoriassa Suomessa voi yhä käydä kuin Italian Bergamossa. Siellä tauti iski rajusti.

Hän kuitenkin rauhoittelee ihmisiä. Järvisen mukaan vaikeat tapaukset saavat suhteetonta huomiota.

– Tämä on kova tauti ja merkittävä pandemia, eikä sitä pidä vähätellä. Yksilötasolla ja etenkin nuorimmilla riski ei kuitenkaan ole korkea.

Laaja asiantuntijoiden ja tutkijoiden joukko on esittänyt Suomelle koronavirusepidemian tukahduttamista. Näin on toimittu esimerkiksi Uudessa-Seelannissa. Asko Järvinen ei kuitenkaan tukahduttamista kannata.

– Se on lähinnä toivomus. Meillä kaikilla on toivomuksia, mutta tärkeää ovat keinot. Miten virus pidetään kurissa, hän sanoo.

Järvisen mukaan tautia on niin kauan, että riittävän moni on sen sairastanut tai saanut rokotuksen. Rokotteen hän ei usko ennusteista huolimatta tulevan vielä vuodessa.

Tärkeimmistä peruskeinoista ollaan ylilääkärin mukaan silti pitkälti samalla linjalla – on testattava ja jäljitettävä. Tämä korostuu etenkin syksyllä, kun mökeiltä palataan kaupunkeihin ja takaisin töihin ja kouluihin.

Asko Järvinen antaa ymmärtää, ettei kesä merkitse epidemian loppua.

– Tämä välirauha pitäisi käyttää siihen, että toivutaan. Toivon mukaan lomalla vähän puhalletaan.

Parempaa hoitoa
Asko Järvisen mukaan koronavirusta on epidemian kuluessa opittu hoitamaan yhä paremmin. Esimerkiksi tehohoidon potilaiden kuolleisuus on laskenut. HUSissa se on ollut 15 prosenttia. Luku on kansainvälisesti vertaillen pieni. Yksi syy on HS:n mukaan se, että iäkkäitä on ollut teholla vain vähän.

Eräs edistysaskel hoidossa on ollut Asko Järvisen mukaan sen tajuaminen, että koronapotilaille syntyy herkästi veritulppia. Tähän puututtiin Suomessa nopeasti lääkityksellä.

Suomessa ehdittiin myös tehdä päätöksiä, koska epidemia lähti täällä myöhemmin kuin monessa muussa Euroopan valtiossa. Asko Järvinen pitääkin pääkaupunkiseudun rajoitustoimia oikea-aikaisina. Esimerkiksi Kainuussa ne olivat taas hänestä liiankin varhaisia.

– Mutta tämä on jälkiviisautta. Poliittiset päättäjät tiesivät, että toimet täytyy tehdä etupainotteisesti. Tarjolla olivat kaikki kauhuskenaariot.

(Vastuullista journalismia -logo
Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta.)

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Koronan levittäminen kapakoissa on perusoikeus ja rokotus&rokotepassi on pian pakko, hienoa Hjallis!

    Nyt Suomeen puuhataan rokotepassipakkoa - Hjallis Harkimo: sanktiot käyttöön rokottamattomille https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfdb73b1-d86e-481
    Maailman menoa
    432
    6222
   2. Sofia ja Stefan kihloissa

    Sormus on kuvissa
    Kotimaiset julkkisjuorut
    89
    4184
   3. Hyvinvointivalmentaja voi pahoin

    Kyllä niin kaikesta näkee että hyvin ei mene. Ktuota juoksua ja menoa on nyt jo liikaa . Miten käy kisojen. Keskeyttää tietenkin . Mitä sen jälkeen ..
    Kotimaiset julkkisjuorut
    157
    2627
   4. Tuomo Ylipulli on kuollut

    Olympiavoittaja Tuomo Ylipulli on kuollut tänään perjantaina sairauskohtaukseen kotonaan Rovaniemellä. Tuomo oli kuollessaan vasta 56-vuotias.
    Rovaniemi
    42
    2512
   5. "Marbella tuntuu niin kodilta, on aina tuntunut" sanoo Martina.

    Jep, nainen ei osaa edes vähän maan kieltä ja elää siellä turistielämää, urheilee ja syö dinnereitä. Ei mitään tekemistä oikean arjen kanssa kun pitää
    Kotimaiset julkkisjuorut
    150
    2394
   6. Monen päivän Marttiinan ja Hannun erospekulaatiot meni hukkaan

    Tunnen suurta vahingoniloa että te suurimmat ja fanaattisimmat Mara vihaajat olette täällä antikliimaksissa viettäneet monta kesäpäivää iloiten heidän
    Kotimaiset julkkisjuorut
    217
    2210
   7. Sofia ja Stefan yhdessä!

    Tämä tieto henkilöllr, joka kyselee Sofian hinnastoa päivät. Ei ole sinkku, vaan lähes 2v parisuhteessa. Ei ole ollut Sofialla vuodessa 3 eri miestä!!
    Kotimaiset julkkisjuorut
    151
    1695
   8. Tarvitsen sinua

    Mies. Ja sinä tiedät sen.
    Ikävä
    88
    1272
   9. Cowboy Pikkarainen

    Mitä toi sen cowboy insta video tarkoittaa..
    Kotimaiset julkkisjuorut
    30
    1249
   10. Atlantis FC:n pelaajia syytetään lapsiin

    kohdistuneista raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä.
    Maailman menoa
    47
    1159
   Aihe