Poikani oppi lukemaan neljännellä luokalla

Anonyymi

Kun poikani aloitti peruskoulun ei esikoulu vielä ollut pakollinen. Siksi emme laittaneet häntä esikouluun, vaikka miltei kaikki kävivät sen, vaan hän aloitti koulun suoraan ensimmäiseltä luokalta. Tämä osoittautui suureksi virheeksi. Kun piti opetella lukemaan, luki poikani kirjaa takakannesta eteenpäin, hän saattoi tavata kirjaimia ylhäältä alas, eikä hän oppinut asioita. Myöskään laskeminen ei sujunut. Olin ihmeissäni ja koin tilanteen valtavan painostavana. Joululta poikani siirtyi esikoululaisten kanssa samaan ryhmään. Hän kävi puoli vuotta esikoulua ja aloitti sitten taas uudelleen ensimmäisen luokan. Eikä hän oppinut lukemaan. Hän ei oppinut edes lukemisen alkeita.

Pojallani diagnosoitiin hänen ollessaan toisella luokalla vakava, geneettinen lihassairaus, johon ei ollut tiedossa mitään lääkettä. Mietin usein, että poikani on omanlaisensa. Toisaalta niin älykäs ja vilkas meidän sukulaisten läsnäollessa ja toisaalta niin tyhmä, kun hän ei edes oppinut lukemaan.

Tässä kohden antaisin pientä kritiikkiä. Opettiko kukaan häntä koskaan alkeista alkaen perusteellisesti lukemaan? Kaikkien oletettiin oppineen lukutaidon jo apukoulussa ja ensimmäisellä luokalla nopeasti kerrattiin. En ole varma, syventyikö kukaan poikamme opettamiseen. Koulussa tunnuttiin ajateltava, että vastuu on kodin. Minun mielestäni taas koulun tehtävä on opettaa lukemaan.

Asiasta toiseen. Poikani oli kolmen ensimmäisen kouluvuotensa aikana kahdessa eri koulussa. Hän sai toisinaan raivareita. Ja molempien koulujen opettajat soittivat kesken päivän minulle, että tule rauhoittamaan poikasi. Olin äimistynyt. Olen itse työskennellyt yläasteella opettajana ja kaikkien oppilaiden kanssa en todellakaan ole tullut toimeen, muttei minulle ikinä ole juolahtanut mieleenkään, että pyytäisin vanhemmat rauhoittelemaan tilannetta. Lisäksi viimeisimmässä koulussa joku sanoi, että "saatetaanhan sellaista vähän kiusatakin." Siis mitä? Eikö koulussa pitäisi olla nollatoleranssi kiusaamista kohtaan. Ehkä poikani oli tulkinnut, että häntä kiusataan ja raivostunut. Ehkä.

Muutimme paikkakuntaa ja näin ollen myös koulua. Poikamme pääsi erityiskoulun. Hänen raivonpuuskansa loppuivat. Ehkä uudessa koulussa tavoitetaso oli riittävän matalalla.

Vasta neljänneltä luokalta alkaen poikamme alkoi ymmärtää lukemista. Vähin erin hän luki yhä paremmin. Tästä varmaan suurin kiitos kuuluu tarmokkaalle neljännen luokan opettajalle. Seitsemännen luokan poikani opiskeli tietyistä syistä "kotona" ja minun tehtäväkseni jäi opettaa hänelle kirjoitustaitoa ja korjailla hänen tekstejään. Hän pärjäsi koulussa yhä paremmin. Lopulta peruskoulu oli suoritettu!

Tällä hetkellä hän opiskelee erityisammattikoulussa ja pärjää käsittääkseni normaalisti. Hän lukee ja kirjoittaa päivät pitkät.

Halusin kirjoittaa tämän tarinan, rohkaistakseni niitä vanhempia ja opettajia, jotka kamppailevat esimerkiksi lukemaanopettelun kanssa. Oli oikein, ettemme antaneet periksi. Poikani sairauden kuvaan kuuluu hyvin usein dyslexia ja dyscalculalia. Mutta ongelmat eivät ole eteneviä. Päinvastoin: kognitiiviset ongelmat muuttuvat helpommiksi iän myötä. Lisäksi hänellä on ainakin keskivaikea lukihäiriö.

Ei siis kannata leimata lasta, joka ei opi lukemaan, ainakaan heti "tyhmäksi". Lapset ovat kaikki "omanlaisiaan" eikä suorituksia kannata verrata toisten lasten suorituksiin. Toivon poikani opintielle hyvää jatkoa!

0

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mielessäni vieläkin T

        Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
        Ikävä
        38
        1863
      2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

        Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
        Jyväskylä
        43
        1426
      3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        6
        1401
      4. Ei luottoa lakko maahan

        Patria menetti sovitun ksupan.
        Suomen Keskusta
        15
        1384
      5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

        Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
        Ikävä
        1
        1365
      6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

        Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
        Maailman menoa
        7
        1344
      7. Sinäkö se olit...

        Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
        Ikävä
        2
        1327
      8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

        Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
        Vaipat
        1
        1270
      9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

        Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
        Tunteet
        2
        1210
      10. Lepakot ja lepakkopönttö

        Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
        4
        1192
      Aihe