Vatsatauti 80%:lle suomalaisista!

Hurghada

Oltiin pääsiäisviikko Hurghadassa ja syötiin vain kuumennettua ruokaa, desinfioitiin käsiä jatkuvasti käsidesillä sekä syötiin maitohappobakteereita, MUTTA silti iski paha vatsatauti kolmantena matkapäivänä. Vilunväreet ja ripuli alkoi illalla ja yön maha kramppasi ja ripuli lensi. Turha täällä keskustella miten taudin voi välttää kun se huonolla tuurilla tulee kumminkin. Egyptiin matkustavan on syytä ottaa lääkärinkuluvakuutus!!!Monissa hyvissä hotelleissa on lääkärin vastaanotto hotellissa esim. aamulla ja illalla tiettyyn aikaan. Lääkäriin on syytä hakeutua heti taudin alettua, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Egyptin vatsapöpöt eivät ole ollenkaan kilteimmästä päästä vaan vakiovarustukseen kuuluu Salmonella, Campylobacter ja Shigella eli punatauti. Lisäksi on vielä vaarana saada A-hepatiitti (Havrix-rokote otettava). Lääkäri määräsi mulle sairastuttuani Conaz-nimistä antibioottia, joka sisältää kahta antibioottia norfloksasiinia ja tinidatsolia. Norfloksasiini on fluorokinoloniryhmään kuuluva erittäin laajakirjoinen antibiootti, jonka pitäisi tehota Salmonellaan, Shigellaan yms. pahoihin patogeeneihin. Tinidatsoli on anaerobibakteereihin tehoava antibiootti, jolla on myös alkueläimiä tuhoava antiparasitäärinen vaikutus (mm.suolistoameebat, jotka aiheuttavat mahan kipristelyä kuukausia matkan jälkeenkin).

Egyptiin lähtijän kannattaa varata matkakassaan sen verran ylimääräistä, että saa maksettua lääkärikulut. Matkavakuutuksesta lääkärikuluja saa takaisin jo paikanpäällä muutamista vakuutuksista, mutta suurimmassa osassa pitää itse maksaa ensin Egyptissä ja Suomessa vasta saa rahat takaisin. Egyptiin kannattaa lähteä sillä asenteella, että jonkinlainen vatsatauti on enemmän kuin todennäköinen meille suomalaiseen hygieniaan tottuneille. Vielä yksi varoituksen sana: syökää vain hotellilla ja välttäkää herrantähden niitä laivalounaita mm. snorklausreissulla tai Niilin risteilyllä. Laivojen keittiöt ovat aivan alkeellisia ja oma vatsatautini alkoi nimenomaan 8 h laivalounaan jälkeen, vaikka kaikki piti olla kuumennettua. Sain siis laivalounaan huonosti kypsennetystä kanasta ilmeisesti kampylobakteerin, mikä tuntuu mahassa vielä 5 päivää antibioottikuurin aloittamisen jälkeenkin kouristeluna ja nipistelynä.

Muistakaa yksi asia: Egyptissä saatetaan teille määrätä liian lyhyt antibioottikuuri!8-10 vrk antibioottia on minimi, että saadaan Salmonella, kampylobakteeri ym. pois elimistöstä (mulle antoivat 5 vrk kuurin vain, hain Suomessa lääkäriltä jatkoa). Muistakaa kontrolloida paraneminen viljelyllä kotimaassa kuurin jälkeen, koska ei ole suotavaa että levität vatsatautia muihin kanssaihmisiisi. Myös parasiitit on syytä tutkituttaa ulosteesta.

Ennen Egyptin tuliaisena suomalaisilla oli tyypillisesti Punatauti tai Salmonella, mutta nyt suunta on siirtymässä kampylobakteeriin päin eli varokaa kanaa (kampylot elää erityisesti kanan nahassa, joten jättäkää kanan nahka syömätttä)!!

Tarkoitus ei ole olla pessimistinen, mutta jos lentokoneessa paluumatkalla kuunteli ihmisten puheita tajusi n. 80% sairastuneen matkalla. Olipa jokunen joutunut Egyptin sairaalaan tiputukseenkin. Älä siis aikaile jos Egyptissä saat vatsataudin, vaan hakeudu heti lääkäriin. Egyptissä olevat bakteerit heikentää ihmisen nopeasti ja menee koko loppuloma pilalle/sinua ei oteta lennolle sairaana. Jos antibiootit aloittaa ajoissa, tauti ei välttämättä pääse päälle kunnolla. Onnea kaikille Egyptiin lähteville!Hieno maa kokemuksena, mutta uudestaan en Egyptiin koskaan mene sen verran saastainen ja likainen maa oli kaiken kaikkiaan.

87

22966

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tihk

      Itse vältyimme onneksi tuolta vatsataudilta vaikka söimmekin mitä tahansa. Kentällä kun juttelin muiden suomalaisten kanssa niin aika moni oli sairastanut taudin jossain vaiheessa viikkoa. Ihme että meidän kanssa samassa hotellissa olleista kukaan ei ollut sairastanut tautia.

      • samoin

        me tulimme juuri kotiin Hurghadasta. Todella monille oli tullut äkäinen mahapöpö juuri meriretken jälkeen. Muutenkin paikallinen hygienia ja kylmäketjujen laatu ei vastaa meikäläistä tasoa. Me emme uskaltaneet syödä mitään hotellimme ulkopuolella. Hotellissa me sitten söimmekin aivan kaikkea, jopa jäätelöä! eikä nelihenkisen perheemme mahoja vaivannut mikään. Eli erittäin tarkkana kannattaa olla ja kannattaa varata matkakassaan lääkärinpalkkiorahat vaikkakin monet apteekkarit siellä ovatkin koulutukseltaan lääkäreitä ja antibioottikuurin saa parilla eurolla hotellin apteekista ilman reseptiä.


    • Huihui!!

      Uskaltaako sielä käytännössä syödä mitään hotellin ulkopuolella? Ollaan lähdössä ensi viikolla luxorin kautta hurghadaan. luxorissa hoteliin ei sisälly ruokia, joten pakko syödä muualla,ellei mene hotellin ravintolaan. Muutenkin herkkävatsainen,ja alotin jo maitohappokuurin etukäteen,joten otanko pelkkää ruisleipää matkalle ja nautiskelen siitä?! =)
      Kuinka paikalliset lääkärit sitten ymmärtävät mikä on kyseessä,kun ajattelen itseäni hieman huonolla englannin kielen taidoilla selittämässä että nyt on masu kipeä ja lääkettä pitäisi saada...HUIHUI!!! =kiitoksia kamalasti jo etukäteen vinkeistä!!

    • Juhani IX

      Jopas oli kummallista kuultavaa!! Vatsatauti tulee monille kieltamatta, mutta se ei niinkaan johdu maan saastaisuudesta vaan erilaisesta bakteerikannasta. Suomalaisten vatsa vain on niin heikko, ettei se kesta erilaista bakteerikantaa. Lienet kasvanut pumpulissa, kun pidat Hurghadaa saastaisena. Et ole siis nahnyt todellista Egyptia, koska Hurghadahan on maan siisteimpia alueita, mita nyt tietyot pilaavat maisemaa.

      Miten voit paatya 80 prosenttiin vatsavaivaisten kohdalla? Ilmiselvasti massiivinen yleistys, tai sitten et ole oppinut prosenttilaskun perusteita koulussa. Niilin risteilysta sinun on turha mitaan sanoa, kun et selvastikaan ole sellaisella ollut.

      Vatsatauti tulee Egyptissa, jos on tullakseen, riippuu turistin vatsan kestokyvysta. Mitaan viisasten kivea ei taudilta valttymiselle ole. Yksi keino pelastaa toisen, toisen kohdalla se ei taas toimi. Sita paitsi Niilin risteilyaluksen keittio ei valttamatta ole yhtaan sen saastaisempi kuin suomalaisen ravintolan keittio. Oletko tutustunut suomalaisten ravintoloiden keittioihin? Kunhan et vain tekisi liian massiivisia yleistyksia!!

      Koska et enaa aio tulla Egyptiin, voin vain todeta, etta todellinen Egypti jai sinulta kokematta. Hurghadahan lienee samanlainen kuin Teneriffa, varsinaisesta Egyptista siella ei ole tietoakaan. Kunpa olisit tullut vaikkapa Luxoriin!

      Lampimin terveisin Assuanista

      Juhani IX

      • Huihui!!

        Olet ilmeisesti egyptin asiantuntija,joten otanpa tilaisuudesta vaarin! =) Olemme luxorissa kolme vuorokautta,joten olisi ihanaa nähdä kaikkea hienoa tuona aikana..Osaatko suositella kjotain mitä ei missään nimessä kannata jättää väliin?
        Ja nyt kun äskön oli tuosta ruokapuolesta kyse,niin tiedätkö joitain hyviä ruokapaikkoja luxorissa,missä superherkkä masunikin osaisi nauttia?Onko muuten apteekista ostetuilla (muistaakseni immodeum..) Vatsa/ripulilääkkeillä minkäänlaista apua kun kyseinen vaiva iskee?
        Kiitoksia kovasti! =)


      • Pikkusipuli
        Huihui!! kirjoitti:

        Olet ilmeisesti egyptin asiantuntija,joten otanpa tilaisuudesta vaarin! =) Olemme luxorissa kolme vuorokautta,joten olisi ihanaa nähdä kaikkea hienoa tuona aikana..Osaatko suositella kjotain mitä ei missään nimessä kannata jättää väliin?
        Ja nyt kun äskön oli tuosta ruokapuolesta kyse,niin tiedätkö joitain hyviä ruokapaikkoja luxorissa,missä superherkkä masunikin osaisi nauttia?Onko muuten apteekista ostetuilla (muistaakseni immodeum..) Vatsa/ripulilääkkeillä minkäänlaista apua kun kyseinen vaiva iskee?
        Kiitoksia kovasti! =)

        Luxorista en pysty antamaan sulle vinkkiä, mutta mahataudista kylläkin :-) Tärkeää: älä ota mukaan immodiumia. Kyseinen lääke (ja muut sen kaltaiset) jymähdyttää suolen toiminnan ja pöpöt jäävät sisälle. Pyydä lääkäriltä etukäteen Ciprofloxacin tai Ciproxin resepti, ja loma ei mene pilalle. Mulla on Egyptin lisäksi Afrikasta takana mm. Kenia, Tansania, Uganda, Sambia, Mosambik, Zimbabwe, Malawi, Madagaskar, Benin, Etelä-Afrikka, Namibia, Angola, Mali, Kongo, Botswana, Ghana.... ja montako vatsatautia? Ei yhtään :-) Dengue-kuumetta kylläkin :-)

        Ruuasta sen verran, että jos maha on herkkä, syö vain ehdottoman kypsää ja VIELÄ KUUMAA ruokaa äläkä mitään, mikä on voitu huuhdella paikallisella vedellä. Tarkoitan lähinnä salaattia, tomaattia, kurkkua ja mitä tahansa jopa hotelleissa tarjottua kylmää herkkua. Sanomattakin selvää, että kerma, maito ja majoneesi menee riskin puolelle. Pakkaa mukaan maalaisjärki, ja nauti lomasta.

        Et ehkä usko, mutta Afrikan viidakoissa ehdottomasti ykkönen sekä energian että mm. C-vitamiinin suhteen on muurahaiset ja niiden munat :-) En sairastunut, vaikka jouduin syömään näitä herkkuja elävinä, ja pakko myöntää että maistui ihan hyvältä. En tosin suosittele herkkävatsaiselle :-)

        Toivon sulle oikein hyvää reissua. Egypti, ja koko Afrikka, on upea elämys ja veikkaanpa vaan että kerran Egyptissä käytyäsi mielesi tekee takaisin. Sikäläinen ruoka on todella hyvää, ja pieni riski kannattaa ottaa jos kulinaristi olet. Kunhan "riski" on läpikotaisin kypsää :-)Itse aina haluan tutustua mihin tahansa paikalliseen keittiöön, mutta mulla nyt onkin teräsvatsa.


      • Hurghada

        Olin matkallani myös Luxorissa eli kyllä Egyptin saastaisuus- käsite perustuu lähinnä Hurhadan luksushotellien ulkopuoliseen tilanteeseen. En tarkoita että Egyptin keittiöt ovat saastaisia, eikä ruuan valmistajatkaan (useilla kokeilla näin kumikäsineet kädessä) vaan että ruuan raaka-aineet ovat helpostikin noin lämpimässä maassa kärsineet kylmäketjujen puutteellisuudesta ja esim. liha on usein jo kontaminoitu patogeenisilla bakteereilla. Kananlihassa on ongelmana salmonellat ja kampylobakteerit, naudassa taas salmonella pelkästään. Suomalaisten vatsa ei ole paikallisen sisätautien erikoislääkärin mukaan myöskään tottunut egyptiläisen ruuan runsaaseen rasvamäärään öljyt eli mahatauti iskee helpommin. Yritin vain tuoda esille, että ripuliriski on Egyptissä suurempi eikä ole ihan sama asia matkustaa esim. Euroopan lomakohteisiin kuin Egyptiin..


      • Juhani IX
        Huihui!! kirjoitti:

        Olet ilmeisesti egyptin asiantuntija,joten otanpa tilaisuudesta vaarin! =) Olemme luxorissa kolme vuorokautta,joten olisi ihanaa nähdä kaikkea hienoa tuona aikana..Osaatko suositella kjotain mitä ei missään nimessä kannata jättää väliin?
        Ja nyt kun äskön oli tuosta ruokapuolesta kyse,niin tiedätkö joitain hyviä ruokapaikkoja luxorissa,missä superherkkä masunikin osaisi nauttia?Onko muuten apteekista ostetuilla (muistaakseni immodeum..) Vatsa/ripulilääkkeillä minkäänlaista apua kun kyseinen vaiva iskee?
        Kiitoksia kovasti! =)

        Hei!

        Luxorissa on ehdottomasti nahtava Kuninkaiden laakso, Karnakin temppeli ja Luxorin temppeli. Pienessa Ritz-ravintolassa, Isis-hotellin lahella, juuri ennen sita sivukadulla, on kaupungin paras ruoka. Sielta ei saa vatsatautia. Myos Maxim Isiksesta Sheratoniin pain on hyvaksi koettu. Makkari on Luxorin temppelin takana, sitakaan ei kannata unohtaa. Samat herkut kuin suomalaisessa makkarissa, mutta hullun halpaan hintaan.

        Kaikkea voi syoda, mitaan pomminvarmaa keinoa ripulin valttamiseen ei ole. Pidathan huolen kasihygieniastasi esimerkiksi kasiteltyasi paikallisia seteleita. Paikallisia, tehokkaiksi koettuja vatsalaakkeita ovat Streptoquin ja Antinal, joita saa kaikista apteekeista. Streptoquin on pelastanut minut ripulista jo ainakin viisi kertaa. Suomalaiset laakkeet, kuten Immodium, eivat valttamatta takalaisiin popoihin tepsi.

        Rohkeasti vain Luxoriin, Hurghadan hienohelman varoitteluista huolimatta! Hanelle oikea matkakohde lienee Ruotsi, koska siella puhtaustaso on sama kuin Suomessa. Pysykoon poissa Afrikasta! :)

        Lampimin terveisin Luxorista

        Juhani IX


      • Juhani IX
        Hurghada kirjoitti:

        Olin matkallani myös Luxorissa eli kyllä Egyptin saastaisuus- käsite perustuu lähinnä Hurhadan luksushotellien ulkopuoliseen tilanteeseen. En tarkoita että Egyptin keittiöt ovat saastaisia, eikä ruuan valmistajatkaan (useilla kokeilla näin kumikäsineet kädessä) vaan että ruuan raaka-aineet ovat helpostikin noin lämpimässä maassa kärsineet kylmäketjujen puutteellisuudesta ja esim. liha on usein jo kontaminoitu patogeenisilla bakteereilla. Kananlihassa on ongelmana salmonellat ja kampylobakteerit, naudassa taas salmonella pelkästään. Suomalaisten vatsa ei ole paikallisen sisätautien erikoislääkärin mukaan myöskään tottunut egyptiläisen ruuan runsaaseen rasvamäärään öljyt eli mahatauti iskee helpommin. Yritin vain tuoda esille, että ripuliriski on Egyptissä suurempi eikä ole ihan sama asia matkustaa esim. Euroopan lomakohteisiin kuin Egyptiin..

        Hei!

        Vaikea oli uskoa kirjoituksesi perusteella, etta olit kaynyt Luxorissakin! Jos Afrikka, ja samalla koko muu koyha maailma, on sinulle liian likainen, miksi tulla tanne? Ruotsissa on paljon puhtaampaa, mutta eipa juuri nahtavaa...

        Suomi on maailman vauraimpia maita, menit minne tahansa, paitsi ehka Ruotsiin ja Sveitsiin, siisteystaso aina laskee. Vaikka puhtaus onkin puoli ruokaa, liika lian pelko estaa uusien elamyksien kartuttamisen. Mita enemman matkustaa Suomea koyhemmissa maissa sita enemman oppii arvostamaan Suomea ja sen puhtautta. Ei koyhyys synti ole!

        Lampimin terveisin Luxorista

        Juhani IX


      • maikki
        Pikkusipuli kirjoitti:

        Luxorista en pysty antamaan sulle vinkkiä, mutta mahataudista kylläkin :-) Tärkeää: älä ota mukaan immodiumia. Kyseinen lääke (ja muut sen kaltaiset) jymähdyttää suolen toiminnan ja pöpöt jäävät sisälle. Pyydä lääkäriltä etukäteen Ciprofloxacin tai Ciproxin resepti, ja loma ei mene pilalle. Mulla on Egyptin lisäksi Afrikasta takana mm. Kenia, Tansania, Uganda, Sambia, Mosambik, Zimbabwe, Malawi, Madagaskar, Benin, Etelä-Afrikka, Namibia, Angola, Mali, Kongo, Botswana, Ghana.... ja montako vatsatautia? Ei yhtään :-) Dengue-kuumetta kylläkin :-)

        Ruuasta sen verran, että jos maha on herkkä, syö vain ehdottoman kypsää ja VIELÄ KUUMAA ruokaa äläkä mitään, mikä on voitu huuhdella paikallisella vedellä. Tarkoitan lähinnä salaattia, tomaattia, kurkkua ja mitä tahansa jopa hotelleissa tarjottua kylmää herkkua. Sanomattakin selvää, että kerma, maito ja majoneesi menee riskin puolelle. Pakkaa mukaan maalaisjärki, ja nauti lomasta.

        Et ehkä usko, mutta Afrikan viidakoissa ehdottomasti ykkönen sekä energian että mm. C-vitamiinin suhteen on muurahaiset ja niiden munat :-) En sairastunut, vaikka jouduin syömään näitä herkkuja elävinä, ja pakko myöntää että maistui ihan hyvältä. En tosin suosittele herkkävatsaiselle :-)

        Toivon sulle oikein hyvää reissua. Egypti, ja koko Afrikka, on upea elämys ja veikkaanpa vaan että kerran Egyptissä käytyäsi mielesi tekee takaisin. Sikäläinen ruoka on todella hyvää, ja pieni riski kannattaa ottaa jos kulinaristi olet. Kunhan "riski" on läpikotaisin kypsää :-)Itse aina haluan tutustua mihin tahansa paikalliseen keittiöön, mutta mulla nyt onkin teräsvatsa.

        Juttelin äsken lääkäriystäväni kanssa tuosta Imodiumin käytöstä. Hän sanoi, että jos maha menee löysäksi, mutta muita oireita ei ole esim. kuumetta, silloin Imodium on hyvä tapa helpottaa ripulia. Näin kannattaa toimia esim. jos on lähdössä jonnekin, jossa ei heti pääse vessaan. Hiilitapletit tai ihan perunajauho veteen sekoitettuna sitoo myös nestettä.

        Mutta jos kunnon mahatauti iskee ja kuume nousee ja olo on muutenkin huono, niin sitten Imodiumia ei kannata ottaa. Vaan antipioottia Ciproxinia tai sen vaikuttavaa lääkeainetta, mitä saa kyllä paikallisestakin apteekista.

        Vatsan mennessä ripulille pitää juoda runsaasti sokeria ja suolaa sisältävää nestettä. Osmosal-jauhe kannattaa siis pakata myös reissuapteekkiin mukaan. Muutenkin tärkeää on juoda paljon.


      • mattu
        Pikkusipuli kirjoitti:

        Luxorista en pysty antamaan sulle vinkkiä, mutta mahataudista kylläkin :-) Tärkeää: älä ota mukaan immodiumia. Kyseinen lääke (ja muut sen kaltaiset) jymähdyttää suolen toiminnan ja pöpöt jäävät sisälle. Pyydä lääkäriltä etukäteen Ciprofloxacin tai Ciproxin resepti, ja loma ei mene pilalle. Mulla on Egyptin lisäksi Afrikasta takana mm. Kenia, Tansania, Uganda, Sambia, Mosambik, Zimbabwe, Malawi, Madagaskar, Benin, Etelä-Afrikka, Namibia, Angola, Mali, Kongo, Botswana, Ghana.... ja montako vatsatautia? Ei yhtään :-) Dengue-kuumetta kylläkin :-)

        Ruuasta sen verran, että jos maha on herkkä, syö vain ehdottoman kypsää ja VIELÄ KUUMAA ruokaa äläkä mitään, mikä on voitu huuhdella paikallisella vedellä. Tarkoitan lähinnä salaattia, tomaattia, kurkkua ja mitä tahansa jopa hotelleissa tarjottua kylmää herkkua. Sanomattakin selvää, että kerma, maito ja majoneesi menee riskin puolelle. Pakkaa mukaan maalaisjärki, ja nauti lomasta.

        Et ehkä usko, mutta Afrikan viidakoissa ehdottomasti ykkönen sekä energian että mm. C-vitamiinin suhteen on muurahaiset ja niiden munat :-) En sairastunut, vaikka jouduin syömään näitä herkkuja elävinä, ja pakko myöntää että maistui ihan hyvältä. En tosin suosittele herkkävatsaiselle :-)

        Toivon sulle oikein hyvää reissua. Egypti, ja koko Afrikka, on upea elämys ja veikkaanpa vaan että kerran Egyptissä käytyäsi mielesi tekee takaisin. Sikäläinen ruoka on todella hyvää, ja pieni riski kannattaa ottaa jos kulinaristi olet. Kunhan "riski" on läpikotaisin kypsää :-)Itse aina haluan tutustua mihin tahansa paikalliseen keittiöön, mutta mulla nyt onkin teräsvatsa.

        Jos koskette Egyptiläiseen rahaan, pitää pestä heti käet koska muuten tulee TOSI ikävä maha tauti! Tiedän kokemuksesta ja mun egyptiläinen kaveri kerto tän saman jutun.


    • matkuri

      Kylläpä pistää kiukuttamaan tuollainen yleistäminen kuinka vatsatauti Egyptissä iskee miltei jokaiseen. Itse olen matkaillut Egyptissä useamman kerran enkä kertaakaan ole saanut minkäänlaisia oireita(eikä kukaan muukaan seurueeseeni kuulunut,6 aikuista ja yksi alle kouluikäinen lapsi). Olemme toki muistaneet hyvän käsihygienian mutta suuhumme olemme laittaneen kaikkea lihasta kanaan ja kylmästä kuumaan. Maitohappobakteereihin en ole itse ikinä kajonnut. Olemme myös syöneet erilaisilla reissuilla mm. Luxorin matkalla ja eräällä veneretkellä.

      Tietysti on niitäkin joihin vatsatauti iskee, mutta usein se johtuu juuri erilaisesta bakteerikannasta maittemme välillä. Kyse ei tosiaankaan ole keittiöiden kunnosta tai siisteydestä.Ja paikalliset lääkkeet purevat erittäin hyvin sieltä saatuun mahatautiin.

      Todella harmistunut olen niiden ihmisten puolesta, joiden matkasuunnitelmat vaihtuvat tuollaisen yleistyksen perusteella(vatsatauti 80%:lle suomalaisista). Jos käyt Suomessa ravintolassa syömässä ja saat siitä mahavaivoja, et varmaankaan yleistä että kyseisestä paikasta saa melkovarmasti ruokamyrkytyksen tms.

      Omalta osaltani haluan sanoa, että älkää jättäkö Egyptiä kokemuksena vatsataudin pelossa väliin.
      Talvikausi alkaa pikkuhiljaa olemaan ohi, mutta kaikille Egyptiin tulevaisuudessa matkaaville haluan toivottaa hauskaa matkaa :)

      • jazu

        Vuoden sisällä 3 tuttua ovat käyneet Egyptissä ja kaikki ovat saaneet jonkinlaisen mahapöpön, eräs tosi ärhäkän. Näistä vielä yhden poika sai vatsataudin. Joten ei ihan sattumaa. Erilaisella bakteerikannalla on varmasti syynsä tähän vitsaukseen


    • mie

      Itse sairastuin Egyptin matkallani vakavaan vatasatulehdukseen, jonka vuoksi vietin Luxorissa sairaalassa lähes kaksi viikkoa.. Egypti on kuitenkin muuten niin ihana maa, että olen lähdössä syksyllä sinne uudelleen! Siis rohkeasti vaan ihmiset Egyptiin!

      • Luxorissa

        Meidän porukasta (noin 35 henkilöä) puolet kaatui taudin kourissa sänkyyn. Me pyyhimme käsiä savetilla koko ajan ja pesimme hampaat pullovedellä. Söimme ainoastaan riisiä ja keitettyjä vihanneksia ja banaaneja. Kaikki kermakakut ym vastaavat jätimme pois. Me emme saaneet vatsatautia.


    • minna

      vaikka sainkin paljon hyviä vinkkejä palstalta, kun oltiin egyptissä, niin voi kun en ois tääl ikin käynytkään, yhtä vatsataudin jauhantaa. meistä 4 ei kukaan sairastunut, mutta syötiin kyllä conazia ennaltaehkäisevänä, vaikkakin sairaanhoitajana tiedän ettei antibioottia ole järkevä syödä turhaan. olen matksutellu missä vaan eikä ikinä tullut mitään mahatautia. toiset saa joka kerta. maitohappobakt turha syödä ym. avoimin mielin ja järki käteen!

      • Maarit11

        Hei!

        Saitteko Conaz(?) ihan paikallisesta apteekista vai jo Suomesta? Missä kohteessa olitte?

        Minulla on matka vielä edessä, mutta tälläkään palstalla ei muusta kuin vatsataudista puhuta!
        Pelottaa jo valmiiksi, vaikka eihän sitä etukäteen tiedä kuinka käy.

        ps. Yliopiston apteekin sivuilta en Conaz-nimellä antibiottia löytänyt, onko nimi oikein?


      • minna
        Maarit11 kirjoitti:

        Hei!

        Saitteko Conaz(?) ihan paikallisesta apteekista vai jo Suomesta? Missä kohteessa olitte?

        Minulla on matka vielä edessä, mutta tälläkään palstalla ei muusta kuin vatsataudista puhuta!
        Pelottaa jo valmiiksi, vaikka eihän sitä etukäteen tiedä kuinka käy.

        ps. Yliopiston apteekin sivuilta en Conaz-nimellä antibiottia löytänyt, onko nimi oikein?

        en oo varma kirjotettiinko conanz vai conaz.ei tietty suomesta löydäkään, kun ne on niiden maan pöpöihin tehty. niitä pitäis ottaa 3 per pvä jos ripulia, otettiin 1 per päivä. eräs opas oli meidän kaverille suositellut sitä ennaltaehkäievänä. mentiin akana pv siel apteekkiin ja ostettiin molemmille paketit, tosi halpoja, varmaan pari euroo jos niinkää paljon.oltiin hurghadassa, sakkalassa. kaverimme oli el gounassa. apteekissa sanoivat, et jos ripuli tulee pitäis sitä conazia ja yhtä toista lääkettä käyttää yhdessä. en muista nyt vaan nimee. jos meet sakkalaan, voin antaa hyvii ruokapaikkoi sulle, mis hygienia pelas hyvin.kysele vaan kaikkee, niin jeesaan kyl


      • Maarit11
        minna kirjoitti:

        en oo varma kirjotettiinko conanz vai conaz.ei tietty suomesta löydäkään, kun ne on niiden maan pöpöihin tehty. niitä pitäis ottaa 3 per pvä jos ripulia, otettiin 1 per päivä. eräs opas oli meidän kaverille suositellut sitä ennaltaehkäievänä. mentiin akana pv siel apteekkiin ja ostettiin molemmille paketit, tosi halpoja, varmaan pari euroo jos niinkää paljon.oltiin hurghadassa, sakkalassa. kaverimme oli el gounassa. apteekissa sanoivat, et jos ripuli tulee pitäis sitä conazia ja yhtä toista lääkettä käyttää yhdessä. en muista nyt vaan nimee. jos meet sakkalaan, voin antaa hyvii ruokapaikkoi sulle, mis hygienia pelas hyvin.kysele vaan kaikkee, niin jeesaan kyl

        Kiitos vastauksesta.

        Me ollaan menossa Sharmiin, joten vinkit ruokapaikoista ei oikein auta :)
        Täytyy laittaa tio lääkkeen nimi ylös ja hakea se heti apteekista, eiköhän sieltä apteekkejä löydy. Käsidesit ja maitohappobakteerit on jo ostettu. Täällä vaan niin paljon mahataudista pelotellaan..


      • Mami
        minna kirjoitti:

        en oo varma kirjotettiinko conanz vai conaz.ei tietty suomesta löydäkään, kun ne on niiden maan pöpöihin tehty. niitä pitäis ottaa 3 per pvä jos ripulia, otettiin 1 per päivä. eräs opas oli meidän kaverille suositellut sitä ennaltaehkäievänä. mentiin akana pv siel apteekkiin ja ostettiin molemmille paketit, tosi halpoja, varmaan pari euroo jos niinkää paljon.oltiin hurghadassa, sakkalassa. kaverimme oli el gounassa. apteekissa sanoivat, et jos ripuli tulee pitäis sitä conazia ja yhtä toista lääkettä käyttää yhdessä. en muista nyt vaan nimee. jos meet sakkalaan, voin antaa hyvii ruokapaikkoi sulle, mis hygienia pelas hyvin.kysele vaan kaikkee, niin jeesaan kyl

        menossa Hurghadaan loppukuusta, joten laita vain vinkkilistaa ruokapaikoista yms. tulemaan - ensimmäistä kertaa nimittäin niille kulmille matkalla! Dänx


      • Nasta
        Maarit11 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta.

        Me ollaan menossa Sharmiin, joten vinkit ruokapaikoista ei oikein auta :)
        Täytyy laittaa tio lääkkeen nimi ylös ja hakea se heti apteekista, eiköhän sieltä apteekkejä löydy. Käsidesit ja maitohappobakteerit on jo ostettu. Täällä vaan niin paljon mahataudista pelotellaan..

        Minne hotelliin majottaudutte sharmissa? Itse sain eka sharmin reissulla vatsataudin vikana päivänä, kesti parisen viikkoa suomessa, kunnes hain reseptin. Silloin käytimme käsidesiä ja maitohappob. Viime kerralla emme käyttäneet käsidesejä, maitohappoja, söimme missä vain ja ei tullut vatsan kanssa ongelmia, nautimme kyllä aamuisin ja iltaisin konjakkia, ehkä siinä salaisuus? Jos haluat varman päälle syödä, suosittelen Pizza Hut, Hard rock cafe ja Mexica ravintoloita. Siistiä ja hyvää. Hauskaa reissua.


      • Nasta
        Nasta kirjoitti:

        Minne hotelliin majottaudutte sharmissa? Itse sain eka sharmin reissulla vatsataudin vikana päivänä, kesti parisen viikkoa suomessa, kunnes hain reseptin. Silloin käytimme käsidesiä ja maitohappob. Viime kerralla emme käyttäneet käsidesejä, maitohappoja, söimme missä vain ja ei tullut vatsan kanssa ongelmia, nautimme kyllä aamuisin ja iltaisin konjakkia, ehkä siinä salaisuus? Jos haluat varman päälle syödä, suosittelen Pizza Hut, Hard rock cafe ja Mexica ravintoloita. Siistiä ja hyvää. Hauskaa reissua.

        lisäksi kuulin kehuja thai-ja kiinalaisista ravintoloista sekä libyalaisesta. Harc rockin päivän keitto vie kielen mennessä..


      • Maarit11
        Nasta kirjoitti:

        Minne hotelliin majottaudutte sharmissa? Itse sain eka sharmin reissulla vatsataudin vikana päivänä, kesti parisen viikkoa suomessa, kunnes hain reseptin. Silloin käytimme käsidesiä ja maitohappob. Viime kerralla emme käyttäneet käsidesejä, maitohappoja, söimme missä vain ja ei tullut vatsan kanssa ongelmia, nautimme kyllä aamuisin ja iltaisin konjakkia, ehkä siinä salaisuus? Jos haluat varman päälle syödä, suosittelen Pizza Hut, Hard rock cafe ja Mexica ravintoloita. Siistiä ja hyvää. Hauskaa reissua.

        Me mennään hotelliin nimeltä Dive Inn, on matka-monten listoilla. Taitaa sijaita jossain korvessa vanhan sharmin suunnalla. Otettiin puolihoito hotellista, mutta tulee varmasti syötyä muuallakin kuin hotellissa joten vinkkejä hyvistä ruoka- ja ostospaikoista otetaan vastaan.

        Ei kellään muuteen ko. hotellista ole kokemusta?

        Retket kannattaa varmaan tingata paikan päällä, lähinnä ajattelimme jotain lasipohjaveneretkeä, tarkoitus on viettää kunnon löhöloma..


      • minna
        Maarit11 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta.

        Me ollaan menossa Sharmiin, joten vinkit ruokapaikoista ei oikein auta :)
        Täytyy laittaa tio lääkkeen nimi ylös ja hakea se heti apteekista, eiköhän sieltä apteekkejä löydy. Käsidesit ja maitohappobakteerit on jo ostettu. Täällä vaan niin paljon mahataudista pelotellaan..

        ne maitohappobakteerit on turhat. melkeinpä en edes teinä söisi. kaikki oppaatkin sanoo,et ei ne auta mitään. itse kun toiste menen en osta enää koskaa vaan apteekeista conazia joita on pilvin pimein joka paikassa ainakin hurghadaa


      • minna
        Mami kirjoitti:

        menossa Hurghadaan loppukuusta, joten laita vain vinkkilistaa ruokapaikoista yms. tulemaan - ensimmäistä kertaa nimittäin niille kulmille matkalla! Dänx

        heipä hei. juu, riippuu toki mihin meette hurghadassa, kun siel on niin monia paikkoja. olimme sakkalassa, niin siellä regina stylessä. mäkki vastapäätä. mäkin viereisellä kujalla on pitasphinks, en varma miten kirjotetaan. lukee kyl kujalla. tosi halpaa paikallinen ruoka ja hyvää. pitaleivät ja muut leivät, huom, ne ei siis ole kun ulkomaalaisten pitaleivät. pitaleivän päällä esim kanaa, tai kalkkunaa, ananasta ja juustoa. lammasta söin myös ja kanaa. siellä syötiin melki koko viikko, kun oli niin paljon vaihtoehtoi ja joka päivä eri ruoka otettiin. söin siellä salaatitkin. toinen oli reginan vieressä italialainen il foro, se oli kans mieltsin hyvä.


      • turhat tropit
        minna kirjoitti:

        en oo varma kirjotettiinko conanz vai conaz.ei tietty suomesta löydäkään, kun ne on niiden maan pöpöihin tehty. niitä pitäis ottaa 3 per pvä jos ripulia, otettiin 1 per päivä. eräs opas oli meidän kaverille suositellut sitä ennaltaehkäievänä. mentiin akana pv siel apteekkiin ja ostettiin molemmille paketit, tosi halpoja, varmaan pari euroo jos niinkää paljon.oltiin hurghadassa, sakkalassa. kaverimme oli el gounassa. apteekissa sanoivat, et jos ripuli tulee pitäis sitä conazia ja yhtä toista lääkettä käyttää yhdessä. en muista nyt vaan nimee. jos meet sakkalaan, voin antaa hyvii ruokapaikkoi sulle, mis hygienia pelas hyvin.kysele vaan kaikkee, niin jeesaan kyl

        Sit viel ihmetellään miks tulee resistenttejä bakteerikantoja :-o


    • Faarao

      Näitä "paskajuttuja" kun ihmiset lukee, niin moni paskoo housuunsa jo pelkästä jännityksestä.

      • menossa viikon kuluttua

        Meinasin nauruun kuolla, hyvä kommentti!!!


      • Tais lurahtaa :)

        Hahaa! Tää oli hyvä ku kesken "asiapitoisen" keskustelun joku keksii laukoo tällaista :)


    • Sara:(

      Sinulla on aika samoja kokemuksia Egyptistä kuin minullakin. Ainoana erona on se että minä jouduin sairaalaan asti joten voin puhua todellakin omasta kokemuksestani. Olen kirjoitellut kokemuksiani myös ennekin tänne. Toivottavasti edes joku ymmärtäisi että Egyptiin matkaamista kannattaa välttää...

      Minä sairastuin Hurghadassa faaraon kiroukseen/mahatautiin. Todella pahaan sellaiseen. Olin todella varovainen ruokien kanssa ja pesin kädet lähes rohduksiin asti mutta niin se vain tuli silti. Retket jäi Luxoriin ja muuallekin tekemättä kun maha alkoi kipristelemään jo kolmantena päivänä. Lomasta tuli siinä vaiheessa kyllä täysi fiasko. Mikään ei pysynyt sisällä ja 5 päivänä jouduin lähtemään hotellilta sairaalaan tiputukseen. Kuumetta oli vähän alle 40 ja näin jälkeen päin ei kyllä paljoa muistikuvia ole menomatkasta sairaalaan. Viimeisen päivän hotellilla join vain vettä ja suolaa, että olisi vähän edes neste imeytynyt. Paikallista antibioottia (antinalia) olin siis syönyt jo mahakivuista asti. Minut talutettiin Red sea hospitaliin ja siellä sitten vietinkin lopun loman tiputuksessa. Onneksi lähtöpäivänä pääsin lähtemään sairaalasta ja pääsin lentämään. Jos olisin ollut vielä tosi huonossa kunnossa en olisi lääkärin mukaan saanut lentää. Vaan sitten seuraavilla lennoilla, ei kiitos!!! Kotiin vaan äkkiä!!! Tapiolasta sain onnekseni osan matkan hinnasta takaisin kun minulla oli sairaalanlääkärin todistukset mukana. Tapiola myös maksoi sairaalakulut suoraan Egyptiin silloin niin sairaalasta lähteissä ei tarvinnut maksaa niitä. Sekin oli sitten oma hommansa saada Tapiolasta joku vahvistamaan perjantai iltasella että asia on kunnossa, maksu Suomesta suoritetaan. Näin jälkikäteen sain Tapiolasta tietää että kulut mitä heiltä laskutettiin oli 370 €. Onneksi oli vakuutus, huh huh!!! Matkatoimisto Deturilta sain myös etukäteen varatut retkihinnat takaisin kun minulla oli se lääkärintodistus. Hyvä niin!! Meidän hotellilta silloin sairastui tosi moni. Voisin sanoa että tuo 80% on aika lailla oikea luku. Mielestäni jopa useampi olisi ollut jonkin asteisessa mahataudissa. En tiedä oliko vain pahempi viikko mutta sen kyllä voin jo etukäteen sanoa että tosi moni siellä tulee sairastumaan.
      Minä en kyllä koskaan enää matkusta Egyptiin. Kyllä se niin kamala matka oli:( Huolehtikaahan tosi hyvin puhtaudesta ja katsokaa mitä laitatte suuhunne. Muita neuvoja tuskin kukaan pystyy antamaan.

      Hyvää onnea täytyy sinne matkaaville todella toivottaa!!

      • samaa mieltä...

        Olen alkuperäisen kirjoittajan kanssa sen verran erimieltä, että vatsataudeilta ei välty vain syömällä hotelllilla. Monet hotellilla olevat buffetit valmistetaan monta tuntia aikaisemmin, ja egyptissä ei välttämättä ole niin tarkkaa miten ruoat säilytetään. Lämpölampun alla ruoat toki pysyvät lämpiminä, mutta ei välttämättä tuoreina. Ja yleensä edellisen illan ruokia löytyy vielä seuraavana päivänä aamupalalta. Olen itse saanut vatsataudin samasta Egyptin hotellista kahteen otteeseen, eli tähdet eivät pidä bakteereja poissa hyvienkään hotellien keittiöistä.


        Työkseni vien ja tuon matkustajia Egyptistä, ja täytyy todeta, että mitä pidemmälle kevät on mennyt ja mitä kuumempaa Egyptissä on, sitä enemmän koneessa on vatsatautiin sairastuneita matkustajia. Oikeasti aika surullista ja huolestuttavaa katsottavaa.

        Se, että vatatautiin annetaan aina ensimmäisenä antibioottia on myös mielestäni aika huolestuttavaa, ja kertoo paljon mitkä pöpöt Egyptissä on todella yleisiä...

        Itse joudun pakosta välillä työni takia yöpymään Egyptissä, vapaaehtoisesti en lähtisi sinne ikinä. Negatiivisuus siksi, että olen itse sairastunut ja nähnyt kymmenien kollegoideni sairastuvan. Toki Egyptissä on mieletön vedenalainen maailma ja paljon nähtävyyksiä ja viikoittain Egyptissä käy satoja suomalaisia joilla on onnistunut loma, mutta riski vatsataudista on aina olemassa.


      • muusa

        Kerrotko hotellin nimen, sitä kannattaa selvästi välttää.


      • Sara:(
        muusa kirjoitti:

        Kerrotko hotellin nimen, sitä kannattaa selvästi välttää.

        Olin Hurghadassa Grand seas hotellissa. Kävin myös parina ekana päivänä syömässä hotellin ulkopuolella. Järjestetyllä kaupunki kirtoajelulla Sakkalassa jossain ruokapaikassa ja omalla porukalla illalla italialaisessa ravintolassa. Hotelliin kuului aamupala seisovasta pöydästä jossa söin myös aluksi joten en pysty sanomaan mistä mahatautini iski. Luulenpa että yleisesti kaikki ruoat johti niinkin pahaan ripuli/oksennus tautiin.

        Hotelli muuten ok!!! Se oli vaan todella kaukana kaikesta...

        Ruoat olivat yleensäkin pahan makuisia koko maassa. En saanut yhtään makunautintoa koko reissulla edes alkupäivien terveenä olo aikana. EI KULINARISTEILLE!!!

        Samaa kohtaloa en toivo kenellekkään, katsokaahan mitä syötte tai mieluummin suosittelisin kotiin jäämistä:)


      • minä vaan
        Sara:( kirjoitti:

        Olin Hurghadassa Grand seas hotellissa. Kävin myös parina ekana päivänä syömässä hotellin ulkopuolella. Järjestetyllä kaupunki kirtoajelulla Sakkalassa jossain ruokapaikassa ja omalla porukalla illalla italialaisessa ravintolassa. Hotelliin kuului aamupala seisovasta pöydästä jossa söin myös aluksi joten en pysty sanomaan mistä mahatautini iski. Luulenpa että yleisesti kaikki ruoat johti niinkin pahaan ripuli/oksennus tautiin.

        Hotelli muuten ok!!! Se oli vaan todella kaukana kaikesta...

        Ruoat olivat yleensäkin pahan makuisia koko maassa. En saanut yhtään makunautintoa koko reissulla edes alkupäivien terveenä olo aikana. EI KULINARISTEILLE!!!

        Samaa kohtaloa en toivo kenellekkään, katsokaahan mitä syötte tai mieluummin suosittelisin kotiin jäämistä:)

        Eiköhän Sara kokemuksesi ja kantasi Egyptiin ole tullut selväksi. Mitä sitä enää jauhamaan.

        Jos tauti iskee, niin se iskee, sinulla vaan näköjään todella rajuna. Ja jos olet syönyt epämääräisissä paikoissa, niin peilistäkin voisi syyllinen löytyä.

        Mutta harmi jos lomasi meni pilalle, Egyptissä käy kuitenkin suomalaisia aika lailla ja suurin osa palaa matkalta ilman tautia.

        Sinun kannattaa siis pysyä kotimaassa ihan vaan varmuuden vuoksi ettet sairastuisi.


      • Sara:(
        minä vaan kirjoitti:

        Eiköhän Sara kokemuksesi ja kantasi Egyptiin ole tullut selväksi. Mitä sitä enää jauhamaan.

        Jos tauti iskee, niin se iskee, sinulla vaan näköjään todella rajuna. Ja jos olet syönyt epämääräisissä paikoissa, niin peilistäkin voisi syyllinen löytyä.

        Mutta harmi jos lomasi meni pilalle, Egyptissä käy kuitenkin suomalaisia aika lailla ja suurin osa palaa matkalta ilman tautia.

        Sinun kannattaa siis pysyä kotimaassa ihan vaan varmuuden vuoksi ettet sairastuisi.

        Arvasinkin että jotakuta Egypti intoilijaa tekstini saattaa ärsyttää mutta asiasta on kertakaikkiaan pakko puhua. Minäkin paljon matkustaneena olen sairastunut ainoastaan Egyptissä. Matka on jo varattu toiseen paikkaan joten matkustaa aion lähiaikoina mutta en todellakaan Egyptiin.....................................

        Uskon kyllä että mahataudeista lukeminen ärsyttää jos on jo matka maksettu Egyptiin ja sinne on pakko lähteä. Kiukuttaahan se jos joku mustamaalaa kohdetta mutta se vaan on totuus. Tulet sen huomaamaan matkalla miten siellä porukka sairastuu. Älä sitten sano ettei olisi varoitettu!!!!

        Epämääräisistä ruokailupaikoista sitten seuraavaksi. Olimme matkatoimiston järjestämällä retkellä jossa syötiin vaan kypsennettyjä ruokia hyvässä ravintolassa sekä illallisella Italialaisessa ravintolassa syöden pitsaa. Nämä todellakin ainoat paikat jossa kykenin matkan aikana syömään. Mielestäni niitä ei kovin epämääräisiksi sanoa mutta voithan kokeilla pelkästään hotellinruokia jos et uskalla syödä missään retkillä mitään. Olen sitä mieltä että tautini tuli kylläkin juuri hotellin aamiaselta siellä oli seisovapöytä. Jospa vaikka joku ruoka-aines pesty likavedellä tai sitten astiat olivat syypäänä kun ne nyt ainakin pestään sillä "vedellä".

        Onnea matkaan todellakin, mutta turha mahatauti asiasta on vaieta. Ihmisten on pakko tietää mihin ovat päätänsä laittamassa!!!!


      • mä vaan
        Sara:( kirjoitti:

        Arvasinkin että jotakuta Egypti intoilijaa tekstini saattaa ärsyttää mutta asiasta on kertakaikkiaan pakko puhua. Minäkin paljon matkustaneena olen sairastunut ainoastaan Egyptissä. Matka on jo varattu toiseen paikkaan joten matkustaa aion lähiaikoina mutta en todellakaan Egyptiin.....................................

        Uskon kyllä että mahataudeista lukeminen ärsyttää jos on jo matka maksettu Egyptiin ja sinne on pakko lähteä. Kiukuttaahan se jos joku mustamaalaa kohdetta mutta se vaan on totuus. Tulet sen huomaamaan matkalla miten siellä porukka sairastuu. Älä sitten sano ettei olisi varoitettu!!!!

        Epämääräisistä ruokailupaikoista sitten seuraavaksi. Olimme matkatoimiston järjestämällä retkellä jossa syötiin vaan kypsennettyjä ruokia hyvässä ravintolassa sekä illallisella Italialaisessa ravintolassa syöden pitsaa. Nämä todellakin ainoat paikat jossa kykenin matkan aikana syömään. Mielestäni niitä ei kovin epämääräisiksi sanoa mutta voithan kokeilla pelkästään hotellinruokia jos et uskalla syödä missään retkillä mitään. Olen sitä mieltä että tautini tuli kylläkin juuri hotellin aamiaselta siellä oli seisovapöytä. Jospa vaikka joku ruoka-aines pesty likavedellä tai sitten astiat olivat syypäänä kun ne nyt ainakin pestään sillä "vedellä".

        Onnea matkaan todellakin, mutta turha mahatauti asiasta on vaieta. Ihmisten on pakko tietää mihin ovat päätänsä laittamassa!!!!

        Ihan kiva kun ihmiset kertoo omia kokemuksiaan jne.
        Mutta tämä tälläinen todellakin pistää vihaksi,kun kaikki tietävät ja kokevat ihmiset kertovat,minne kannattaa matkustaa ja minne ei.Ja vielä enemmän suututtaa,jos joku ihminen on ollut niin tyhmä ja näiden juttujen takia jättää menemättä Egyptiin.Tai no,ei se onneksi ole minulta pois jos te mahatautia fanaattisesti pelkäävät matkustelijat ette Egyptiin mene.Täyttäkää te Kanariasaarten rannat,mutta muistakaa kuitenkin että myös siellä tunnetaan mahatauti ja sen voi saada myös täältä Suomessa!"AH,APUA!"


      • Sara:(
        mä vaan kirjoitti:

        Ihan kiva kun ihmiset kertoo omia kokemuksiaan jne.
        Mutta tämä tälläinen todellakin pistää vihaksi,kun kaikki tietävät ja kokevat ihmiset kertovat,minne kannattaa matkustaa ja minne ei.Ja vielä enemmän suututtaa,jos joku ihminen on ollut niin tyhmä ja näiden juttujen takia jättää menemättä Egyptiin.Tai no,ei se onneksi ole minulta pois jos te mahatautia fanaattisesti pelkäävät matkustelijat ette Egyptiin mene.Täyttäkää te Kanariasaarten rannat,mutta muistakaa kuitenkin että myös siellä tunnetaan mahatauti ja sen voi saada myös täältä Suomessa!"AH,APUA!"

        Voi ei taas!!!
        Toivon vain että jos yksikin ihminen tajuaisi jättäisi matkustamisen Egyptiin niin tästäkin turhan tuntuisesta keskustelusta olisi jotain hyötyä. Niitä mahatauteja kun ei tarvitse edes fanaattisesti pelätä, riittää vallan mainiosti yksi ennakkoluuloton Egyptin matka niin alkaa väkisinkin miettiin kaksi kertaa matka kohdetta.

        Jos haluaisin olla vahingon iloinen niin olisin matkastani hiljaa ja antaisin toistenkin onnettomien historia/kulttuuria rakastavien "kuten minun" matkastaan odottavien matkustaa mitään tietämättä maahan joka romuttaa kaikki unelmat kun ei pääse matkansa aikana näkemään kuin hotellin ja sairaalan seinät. Enemmän Egyptin historiasta olen nähnyt historia kirjojen sivuilta kuin itse matkalla.

        On niitä todella muitakin matkakohteita kuin nuo kanarianturisti matkat ja Egyptin oksennusmatkat. Kyllä jokaiselle varmasti löytyy oma matkansa kun vaan vaivautuu selailemaan matkaesitteitä. Voin kyllä upeita matkakohteita kolunneena sanoa että näkemistä varmasti riittää kaikille. Viimeisin kohde oli ihana kukkiensaari Madeira, näkemistä riitti!!!!


      • maikki
        Sara:( kirjoitti:

        Voi ei taas!!!
        Toivon vain että jos yksikin ihminen tajuaisi jättäisi matkustamisen Egyptiin niin tästäkin turhan tuntuisesta keskustelusta olisi jotain hyötyä. Niitä mahatauteja kun ei tarvitse edes fanaattisesti pelätä, riittää vallan mainiosti yksi ennakkoluuloton Egyptin matka niin alkaa väkisinkin miettiin kaksi kertaa matka kohdetta.

        Jos haluaisin olla vahingon iloinen niin olisin matkastani hiljaa ja antaisin toistenkin onnettomien historia/kulttuuria rakastavien "kuten minun" matkastaan odottavien matkustaa mitään tietämättä maahan joka romuttaa kaikki unelmat kun ei pääse matkansa aikana näkemään kuin hotellin ja sairaalan seinät. Enemmän Egyptin historiasta olen nähnyt historia kirjojen sivuilta kuin itse matkalla.

        On niitä todella muitakin matkakohteita kuin nuo kanarianturisti matkat ja Egyptin oksennusmatkat. Kyllä jokaiselle varmasti löytyy oma matkansa kun vaan vaivautuu selailemaan matkaesitteitä. Voin kyllä upeita matkakohteita kolunneena sanoa että näkemistä varmasti riittää kaikille. Viimeisin kohde oli ihana kukkiensaari Madeira, näkemistä riitti!!!!

        että kerrot kokemuksistasi, mutta muista, että se on vain sun kokemus. Joku toinen mahatautiin sairastunut on taas sitä mieltä, ettei se ole syy jättää Egyptin reissua väliin. Sulla oli huono tuuri ja se on toki ikävää.

        Itse olen valmis ottamaan mahataudin riskin, koska Egypti on ehdottomasti yksi upeimmista matkakohteista historiansa ja Punaisen meren vuoksi. Siihen ei vaikuta nämä hysteeriset 80 prosenttia sairastuu tai makasin letkuissa viikon -jutut. Jos niihin letkuihin joudun, se on sen ajan murhe, jos en niin hienoa. Matkustamiseen liittyy aina tietynlaisia riskejä, kuten jouduimme huomaamaan viime tapanin päivänä.


    • Takaisin menossa

      Olin joulun ja uudenvuoden välin Egyptissä.
      Söin ja join mitä pystyin ruokavalion takia (eli lähinnä vihannekset ja maitotuotteet pois).
      Ja tottakai sain mahataudin. Siivooja pojan säikäytin totaalisesti, kun kesken siivouksen juoksin vessaan ja huusin pois alta (suomeksi).
      Varsinainen ripuli keski noin puolitoista vuorokautta, mutta kuten aina vuorokauden paasto auttoi ensi hätään.
      Hotellin "luontaistuote" kaupasta sain yrttiä, joka sitten rauhoitti ripulin. Meistä kolmesta kaksi sai "vuorokausi"ripulin, kolmas ei mitään. Joten ruuasta se ei voinut johtua, koska tämä ei sairastunut söi kaikkea mahdollista mitä me sairastuneet emme syöneet.
      Tähän olen jo tottunut on aivan sama matkustanko Egyptiin, Kreikkaan, Kanarialle, Espanjaa tai Venäjälle, joka kerta kärsin ripulista.
      Jo pelkästään matkan jännitys, puhumattakaan lämpötilan vaihdoksesta, aiheuttavat jonkinlaista mahankipristystä.
      Erään Egyptissä asuvan ruotsalaisneidin kanssa jutellessani, hän varoitti rahankäsittelystä. Joka kerta kun käsittelet rahaa pese kädet. Suurin osa mahataudeista tulee rahankäsittelystä, ei ruuasta.
      Viis mahtaudista, otan riskin ja lähden uudelleen.

    • terve

      Oma komenttini vain tähänkin ikuisuuskysymykseen. Olin itse kaverini kanssa jokin aika sitten Egyptissä. Molemmilla parina aamuna hiukan vatsanväänteitä, mutta menivät itsestään ohi. Ruoka maittoi kuitenkin hyvin. Käsiä putsattiin ja aika tarkkaan valkattiin syötävät, mutta kyllä jotain siellä murisi. Ei kuitenkan haitannut retkiä ja harrastuksia mitenkään. Lisäksi tunnen useita siellä reissanneita, mutta en yhtään sairastunutta.

      Itseäni hiukan hirvitti tuonne mennä kun koko ajan vatsataudilla täälläkin peloteltiin. Mun vatsani kun tykkää kyttyrää kaikesta oudosta ja juoksuttaa jo pelkästä jännityksestä vessassa. Mutta siis selvittiin hyvin.

      Toisaalta lentokoneessa huomasi vessajonoista että kyllä siellä aika moni (ei nyt kuitenkaan 80%) joutui juoksemaan. Onneksi ei tullut asiaa sinne lennon aikana, sillä viimeistään sieltä olisi takuuvarmasti saanut jonkun pöpön "perintönä" muilta kanssamatkustajilta.

      Uskon kyllä että osa matkaajista saa sairaalan asti johtavan taudin, jonka takia on reissu pilalla, mutta on myös meitä onnekkaita, jotka saivat maasta vain kivan värin nahkaan ja uusia kokemuksia. Eli kyllä riski sairaalalomaan on olemassa (siis vakuutukset kuntoon), mutta eipä kaikkia Egyptin kokemuksia kertakaikkiaan pysty muullakaan matkakohteella kokemaan (vain onko Madeiralla muinaisia faaroiden hautoja tai koralliriuttoja?).

      En kyllä usko että itsekään seuraavalla lomallani samaan paikkaan suunnistan. Nähty on. Seuraavaksi Thaimaahan (vaikka voihan se vatsatauti sielläkin iskeä tai luonnonmullistukset tai auringonpistos tai malaria tai terroristit tai...)

    • kokenut

      Meidän porukasta kukaan ei sairastunut. Käytiin sekä kairossa, hurghadassa että luxorissa. Syötiin vaikka mitä ja käsien desinfioiminen ja lääkkeiden ottokin tuppasi unohtumaan. toi 80% ei kyllä pidä paikkkaansa sen perusteella mitä mä oon kuullu juttuu. turhaa pelotteluu.

    • matkalainen

      Oma kokemukseni Niilin risteilyltä viittaa 50%. Eli noin puolet meistä sai jonkinlaisia oireita. Alle puolet sairastui niin pahasti, että se haittasi toimimista matkalla. Kaikki sairastuneet eivät siis olleet petipotilaina vaan joutuivat esimerkiksi vain ramppaamaan vessassa usein. Noin neljännes turvautui lääkärin apuun, mutta oliko se tarpeellista, onkin sitten eri asia.

    • äiti ja tytär

      Palasimme parin viikon reissulta Hurghadasta torstaina, kaikki sujui ongelmitta, vaikka syötiin joka ilta eri ravintolassa. Eikä aina edes muistettu desinfioida käsiä ennen ruokailua. Ja tuosta Egyptin saastaisuudesta; eiköhän jokaisen matkalaisen kannata lähteä reissuun periaatteella "maassa maan tavalla", jos haluaa samanlaisen hygieniatason kuin Suomessa kannattaa pysytellä kotimaassa. Olemme reissanneet monessa maassa eikä Egypti sen likaisempi ole kuin Välimeren maatkaan. Me ainakin nautimme lomastamme ja aiomme heti tilaisuuden tullen lähteä sinne uudelleen, tapaamaan uusia ystäviämme siellä!

      • epykti

        turhaa sanoa että kaikille tulee mahatauti, ei meillekään tullut vaikka syötiin KAIKKIA RUOKIA ei ollut maitohappobakteereja ja joskus käsidesiä.jäät ja kaikki meni hyvin alas eikä oireen oiretta.oltiin sharmissa mutta esim kairossa syötiin tosi epämääräisessä katukeittiössä..egyptiin ensi kertaa meneville on tyhmää lietsoa luuloa että siellä VARMASTI saa mahataudin koska näinhän ei ole todellakaan!!


      • påpå
        epykti kirjoitti:

        turhaa sanoa että kaikille tulee mahatauti, ei meillekään tullut vaikka syötiin KAIKKIA RUOKIA ei ollut maitohappobakteereja ja joskus käsidesiä.jäät ja kaikki meni hyvin alas eikä oireen oiretta.oltiin sharmissa mutta esim kairossa syötiin tosi epämääräisessä katukeittiössä..egyptiin ensi kertaa meneville on tyhmää lietsoa luuloa että siellä VARMASTI saa mahataudin koska näinhän ei ole todellakaan!!

        Me oltiin tammikuussa sharmissa. Syötiin kaikkea salaateista maitotuotteisiin, jopa puoli kypsää lihaa ja kermaisaa jälkiruokaa, vaikka niistä kovin varoiteltiin. Viski paukut aamulla, ja maitohappob. aamuin illoin,ei käytetty käsi desiä ollenkaan(käsien pesu ennen ruokailua) eikä mitään tautia. Eikä ollut muillakaan, riippumatta mitä keinoja olivat käyttäneet.

        Syötiin hotellin ravintolassa, paikallisissa ravintoloissa ja mäkkärissä, se oli ehkä hirvein ruokapaikka missä siellä kävin.

        Ihan turhaa peloittelua on tuo 80%. egypti on hieno maa eikä kannata jättää väliin pelkästään sen takia että jotku ovat siellä taudin saaneet.


    • Wenla

      Just palain Egyptistä, eikä tullu vatsatautia. Ja jos se tuleee niin ei kandee etukäteen stressata. Paikallisia apteekkeja on joka kulmalla ja niistä saa hyvät lääkkeet, jotka auttaa tosi nopeesti. Mutta turha syödä mitää suomen imodiumeja..

      • Teija

        Kyllä niitä mahatauteja vaan siellä on ja suurin osa matkalaisista sairastuu joten ei kannata uskoa että "syökaa kaikkea" ja "turhaa pelottelua". Tuskin siitä näin paljon puhetta riittäisi mikäli mahataudit eivät olisi totta. Itse pahan mahataudin kokeneena voin sanoa ettei kannata riskeerata lomamatkaa Egyptin ruoilla. Tosi tarkasti ainakin kantsii kattoo mitä syö.

        Joku aikaisemmin sanoi että Egyptissä ei ole sen pahempia mahatauteja kun Välimerenmaissakaan. En tiedä mistä kirjoittaja oli noin hullun ajatuksen saanut päähänsä. Sehän nyt oli täyttä sontaa!!!! ARGGGGG!!!!! Voin vannoa ettei Välimerenmaista mistään saa tollaisia mahatauteja kuin Egyptistä. Itse asiassa mahtaako löytyä Egyptistä epähygienisempää maata mistään.....

        Välimerenmaita nyt ei kuitenkaan voi verrata nyt edes samassa lauseessa joten unohdetaan nyt ne!!!!!!!

        Sharmista olen kuullut parempia kommentteja mutta Hurghadasta voin sanoa itse käyneenä että se on varsinainen "MAHATAUTIMAA":(


      • Teija kirjoitti:

        Kyllä niitä mahatauteja vaan siellä on ja suurin osa matkalaisista sairastuu joten ei kannata uskoa että "syökaa kaikkea" ja "turhaa pelottelua". Tuskin siitä näin paljon puhetta riittäisi mikäli mahataudit eivät olisi totta. Itse pahan mahataudin kokeneena voin sanoa ettei kannata riskeerata lomamatkaa Egyptin ruoilla. Tosi tarkasti ainakin kantsii kattoo mitä syö.

        Joku aikaisemmin sanoi että Egyptissä ei ole sen pahempia mahatauteja kun Välimerenmaissakaan. En tiedä mistä kirjoittaja oli noin hullun ajatuksen saanut päähänsä. Sehän nyt oli täyttä sontaa!!!! ARGGGGG!!!!! Voin vannoa ettei Välimerenmaista mistään saa tollaisia mahatauteja kuin Egyptistä. Itse asiassa mahtaako löytyä Egyptistä epähygienisempää maata mistään.....

        Välimerenmaita nyt ei kuitenkaan voi verrata nyt edes samassa lauseessa joten unohdetaan nyt ne!!!!!!!

        Sharmista olen kuullut parempia kommentteja mutta Hurghadasta voin sanoa itse käyneenä että se on varsinainen "MAHATAUTIMAA":(

        Ihmettelen vaan kauheasti kun jostain vatsataudista hälistään ja suositellaan ettei kannata matkustaa kyseiseen maahan. Itse olen ollut viimeisen 3v vuoden aikana 6 kertaa Hurgadassa ja Egyptissä useamminkin. Ensimmäisellä kerralla sain jopa "vatsataudin" joka oli ohi päivässä. Mikä koomisinta oli taudin saannissa, että itse tuli valmistettua suurin osa ruuista ja olin tarkka mitä söin sillä matkalla. Sen jälkeen olen syönyt kaikkea mitä eteen on laitettu ja missä tahansa ilman mitään tautia tulee. Suomalaiset on vaan hysteerisiä kaikista taudeista kun menevät ulkomaille. Yksi varma keino saada vatsatauti esim useissa afrikan maissa on ottaa drinkkeihin jääpalat.....


      • Ei enää Egyptiä
        punainenmeri kirjoitti:

        Ihmettelen vaan kauheasti kun jostain vatsataudista hälistään ja suositellaan ettei kannata matkustaa kyseiseen maahan. Itse olen ollut viimeisen 3v vuoden aikana 6 kertaa Hurgadassa ja Egyptissä useamminkin. Ensimmäisellä kerralla sain jopa "vatsataudin" joka oli ohi päivässä. Mikä koomisinta oli taudin saannissa, että itse tuli valmistettua suurin osa ruuista ja olin tarkka mitä söin sillä matkalla. Sen jälkeen olen syönyt kaikkea mitä eteen on laitettu ja missä tahansa ilman mitään tautia tulee. Suomalaiset on vaan hysteerisiä kaikista taudeista kun menevät ulkomaille. Yksi varma keino saada vatsatauti esim useissa afrikan maissa on ottaa drinkkeihin jääpalat.....

        Luin uteliaisuudesta näitä vanhoja kommentteja ja tässä minun kokemukseni:

        Olen ollut kahdesti Egyptissä, El Gounassa ja Hurghadassa. Ekalla kerralla sain "lievän" vatsataudin, oksentelua ja ripulia pari päivää. Ajattelin antaa maalle mahdollisuuden ja olin nyt joulun tienoilla siellä toista kertaa. Päädyin tiputukseen. Seurueestani 5/6 sai vatsataudin ja sairaalassa meitä oli 4.

        Olen matkustanut todella paljon. Kiertänyt kaikki Euroopan rantakohteet sekä matkustellut Yhdysvaltoihin, Karibialle, Dubaihin, Kiinaan, Thaimaahan, Japaniin, Malesiaan, Indonesiaan, Australiaan sekä Etelä-Afrikkaan. Egypti on ainoa paikka missä olen sairastunut vatsatautiin. Olen varovainen, en syä katukeittiöissä enkä epämääräisen näköisissä ravintoloissa, vaikka monesti niissä saattaisi olla parhaan makuinen ruoka.

        Perhe-, tuttava- ja ystäväpiirissä kokemukset ovat samanlaisia. Ihminen on vaan niin jääräpää, ettei usko ennen kuin itse kokee.

        Egypti on nähty ja suosittelen muitakin harkitsemaan toisia rantakohteita. Palvelukulttuuri, kulinaariset elämykset ja hotellien taso eivät ole siellä hyviä. Miksi hakea tahallaan itselleen vatsatautia? Nyt olen Suomessa jatkohoidossa taudistani ja saad nähdä mitä tästä jää kiusaamaan. Harmittaa.


    • Matkaaja.

      Siis 80 % EI saa sitä vatsatautia. Jos saisi, ei sinne matkoja järjestettäisi.

      Tuo 20% on vielä liian suuri luku. Oikea on noin 10%. Ja niistäkin taudeista suuri osa tulee juomisen vähyydestä eli kyseessä on ns. normaali turistiripuli.

      • Sharmia

        Viikon matkan aikana söimme vain pari kertaa muualla, kuin hotellissamme ja silloinkin kuumaa ruokaa. Hotellin ravintoloissa söimme kaikkea mitä tarjolla oli, myös salaatteja, salaatinkastikkeita ja irtojäätelöä.
        Täältä luetun ja myös paikan päällä kuullun vinkin ansiosta putsasimme kätemme käsidesillä aina rahaa käsiteltyämme. Ja pesimme hampaat pullovedellä.
        Hotelli oli Sharm Plaza ja loma rentoutumista varten, jonka vatsatauti olisi varmasti pilannut.
        Sitä ei tullut ja viikkomme onnistui täydellisesti.


      • Kohtameissäasuulehmä
        Sharmia kirjoitti:

        Viikon matkan aikana söimme vain pari kertaa muualla, kuin hotellissamme ja silloinkin kuumaa ruokaa. Hotellin ravintoloissa söimme kaikkea mitä tarjolla oli, myös salaatteja, salaatinkastikkeita ja irtojäätelöä.
        Täältä luetun ja myös paikan päällä kuullun vinkin ansiosta putsasimme kätemme käsidesillä aina rahaa käsiteltyämme. Ja pesimme hampaat pullovedellä.
        Hotelli oli Sharm Plaza ja loma rentoutumista varten, jonka vatsatauti olisi varmasti pilannut.
        Sitä ei tullut ja viikkomme onnistui täydellisesti.

        kaupasta. Mikä sopii toiselle, toiselle taas ei. Itse join joka päivä paikallista maitoa kaupasta ostettuna. Ei iskeneet pöpöt.


      • muuten terve
        Kohtameissäasuulehmä kirjoitti:

        kaupasta. Mikä sopii toiselle, toiselle taas ei. Itse join joka päivä paikallista maitoa kaupasta ostettuna. Ei iskeneet pöpöt.

        Olemme olleet kyseisssä hotellissa kahdesti;v.2004 ja viime syksynä.Koko seurueemme sairastui vatsatautiin ja ripuliin v.2004 viikon matkalla(söimme vain ko.hotellissa)Nyt omatoimimatkalla sairastuimme vesiripuliin jälleen kerran samaisessa hotellissa viikon matkalla.Olemme matkustelleet Egyptissä muissa paikoissa,syöneet katukeittiöistä,ravintoloissa;ei vatsatautia,muuten kuin Isiksessä.Onko muilla vastaavia kokemuksia tietyistä hotelleista?


      • Matkaaja.
        muuten terve kirjoitti:

        Olemme olleet kyseisssä hotellissa kahdesti;v.2004 ja viime syksynä.Koko seurueemme sairastui vatsatautiin ja ripuliin v.2004 viikon matkalla(söimme vain ko.hotellissa)Nyt omatoimimatkalla sairastuimme vesiripuliin jälleen kerran samaisessa hotellissa viikon matkalla.Olemme matkustelleet Egyptissä muissa paikoissa,syöneet katukeittiöistä,ravintoloissa;ei vatsatautia,muuten kuin Isiksessä.Onko muilla vastaavia kokemuksia tietyistä hotelleista?

        STM:n tilastojen mukaan ruoasta saatavia ripulitapauksia on vain alle kymmenen prosenttia. Suurin osa ripulitapauksista ei suinkaa tule ruoasta. Suurin ripulin lähde on muuten etelässä rahan käsittely, sitten liian vähäinen juominen, sitten oudot mausteet, joita maha ei suomalaisella kestä. Mutta tämähän selviää näytteistä.


      • -?-

        Kuinkahan moni näistä tautisista on uinut niissä hotellien inkubointialtaissa jotka myös uima-ailtaina tunnetaan?


      • indon
        -?- kirjoitti:

        Kuinkahan moni näistä tautisista on uinut niissä hotellien inkubointialtaissa jotka myös uima-ailtaina tunnetaan?

        Niinpä, ryssät eritoten hilluvat altaissa ja ryystivät olutta....mutta vessassa oli hiljaista


      • ally82
        -?- kirjoitti:

        Kuinkahan moni näistä tautisista on uinut niissä hotellien inkubointialtaissa jotka myös uima-ailtaina tunnetaan?

        Silloin kun sain Turkissa mahataudin, olin edellisenä päivänä vahingossa nielaissut uima-allas vettä. Yhdistin heti, että siitä se maailman kamalin oksennustauti tuli. Egyptissä en ole koskaan saanut mahatautia, vaikka olen matkustellut siellä enemmänkin, ja syönyt kaikenlaisissa paikoissa. Tosin raakoja kasviksia en kyllä laita suuhuni kaikissa ravintoloissa.


      • jeebus
        ally82 kirjoitti:

        Silloin kun sain Turkissa mahataudin, olin edellisenä päivänä vahingossa nielaissut uima-allas vettä. Yhdistin heti, että siitä se maailman kamalin oksennustauti tuli. Egyptissä en ole koskaan saanut mahatautia, vaikka olen matkustellut siellä enemmänkin, ja syönyt kaikenlaisissa paikoissa. Tosin raakoja kasviksia en kyllä laita suuhuni kaikissa ravintoloissa.

        että keittiöihin ja elintarvikelaitoksiin ja esim.meijereihin,teurastamoihin saattaa pesiytyä haitallisia bakteereja.(Listeria bakt ja eril.salmonellat vain erääksi esimerkiksi) Kuulostaa todella tyhmältä alkaa syyttelemään jos joku sattuu saamaan vatsataudin!Ihan kuin olisi potilaan oma vika kun sai esim.sairaalabakteerin!
        Ruokien kylmäketju alkaa teurastamoista ja kuten nyt esim.todettiin dioksiini tapauksessa Saksassa;rehut ja vesi mitä eläimet syövät,vaikuttaa myös.Oletteko kenties tutustuneet Egyptissä teurastamoihin ja tiedätte varmaan miten vanhaa kalaa on ollut tarjolla.On varmaan tosi työlästä pitää ideaalinen lämpötila elintarvikeketjussa maassa,jossa lämpötilat huitelevat helteissä suurimman osan vuodesta.


      • ally82
        jeebus kirjoitti:

        että keittiöihin ja elintarvikelaitoksiin ja esim.meijereihin,teurastamoihin saattaa pesiytyä haitallisia bakteereja.(Listeria bakt ja eril.salmonellat vain erääksi esimerkiksi) Kuulostaa todella tyhmältä alkaa syyttelemään jos joku sattuu saamaan vatsataudin!Ihan kuin olisi potilaan oma vika kun sai esim.sairaalabakteerin!
        Ruokien kylmäketju alkaa teurastamoista ja kuten nyt esim.todettiin dioksiini tapauksessa Saksassa;rehut ja vesi mitä eläimet syövät,vaikuttaa myös.Oletteko kenties tutustuneet Egyptissä teurastamoihin ja tiedätte varmaan miten vanhaa kalaa on ollut tarjolla.On varmaan tosi työlästä pitää ideaalinen lämpötila elintarvikeketjussa maassa,jossa lämpötilat huitelevat helteissä suurimman osan vuodesta.

        On totta, että noita bakteereja voi saada joka paikasta. Jopa suomessa, vaikkakin harvemmin. Ystäväni sai rajun mahataudin Ranskassa. Sen oli aiheuttanut joku bakteeri, joka hoitamattomana olisi ollut vaarallinen. Olen Egypti fani, mutta näen mitä ympärilläni tapahtuu. Egyptissä ei ole samanlaista kontrollia elintarvikkeista kuin Suomessa. Mutta uskon silti, että suurin osa Egyptissä saaduista mahataudeista ovat seurausta nestevajauksesta, huonosta käsihygieniasta, sekä huonosti puhdistetuista vihanneksista. Jos ne eivät olisi harmittomia, ne eivät menisi ohi ilman antibioottia. Lisäksi yksi tekijä on se, että paikalliset kun ovat synnynnäisiä huijareita, he myyvät pullotettua hanavettä. Täytyy olla aina tarkkana, että pullossa on sekä korkissa sinetti, että sen päällä vielä se läpinäkyvä. Vielä jos pullo ei käännettäessä vuoda, uskaltaa sen ostaa. Tämä vesihuijaus on tosi yleistä Kairossa. Kairon kraanavesi ei ole vaarallista, mutta on tosi klooripitoista. Siksi siitä saa helposti ripulin. Mutta kuten sanoin jo aiemmin, Egyptissä ei ole samanlaista kontrollia, joten mikä ettei sieltä ole mahdollista saada vaarallinenkin pöpö. Täytyy tosiaan olla tarkkana.

        Olen muuten tutustunut teurastamoihin. Itse asiassa useampaankin. Toimivat Kairossa keskellä kerrostaloalueita, ja ovat pieniä.


      • eiikinäaallinc
        ally82 kirjoitti:

        On totta, että noita bakteereja voi saada joka paikasta. Jopa suomessa, vaikkakin harvemmin. Ystäväni sai rajun mahataudin Ranskassa. Sen oli aiheuttanut joku bakteeri, joka hoitamattomana olisi ollut vaarallinen. Olen Egypti fani, mutta näen mitä ympärilläni tapahtuu. Egyptissä ei ole samanlaista kontrollia elintarvikkeista kuin Suomessa. Mutta uskon silti, että suurin osa Egyptissä saaduista mahataudeista ovat seurausta nestevajauksesta, huonosta käsihygieniasta, sekä huonosti puhdistetuista vihanneksista. Jos ne eivät olisi harmittomia, ne eivät menisi ohi ilman antibioottia. Lisäksi yksi tekijä on se, että paikalliset kun ovat synnynnäisiä huijareita, he myyvät pullotettua hanavettä. Täytyy olla aina tarkkana, että pullossa on sekä korkissa sinetti, että sen päällä vielä se läpinäkyvä. Vielä jos pullo ei käännettäessä vuoda, uskaltaa sen ostaa. Tämä vesihuijaus on tosi yleistä Kairossa. Kairon kraanavesi ei ole vaarallista, mutta on tosi klooripitoista. Siksi siitä saa helposti ripulin. Mutta kuten sanoin jo aiemmin, Egyptissä ei ole samanlaista kontrollia, joten mikä ettei sieltä ole mahdollista saada vaarallinenkin pöpö. Täytyy tosiaan olla tarkkana.

        Olen muuten tutustunut teurastamoihin. Itse asiassa useampaankin. Toimivat Kairossa keskellä kerrostaloalueita, ja ovat pieniä.

        AllIncin ottaneet ovat useimmin niitä, jotka kipeiksi tulevat. Paikallisravintolat eivät voi ottaa riskiä, että sana sairaustapauksista leviää. Hotelleilla ei ole niin väliä koska siellä all inciläiset syövät mitä tahansa eteen kannetaan.


      • jeebus
        eiikinäaallinc kirjoitti:

        AllIncin ottaneet ovat useimmin niitä, jotka kipeiksi tulevat. Paikallisravintolat eivät voi ottaa riskiä, että sana sairaustapauksista leviää. Hotelleilla ei ole niin väliä koska siellä all inciläiset syövät mitä tahansa eteen kannetaan.

        tutustunut erimaalaisiin teurastamoihin ja meijereihin ja elintarvikeketjuihin,mutta vaikka kaikki näyttäisi päällisinpuolin hyvältä,ei silmin pysty havaitsemaan bakteereja.Vatsataudin voi tosiaankin saada mistä maasta tahansa erilaisen bakteerikannankin vuoksi pelkästään.
        Joskus kosharia syödessä hiekka tuntuu narskuvan hampaissa..onko sitä vedessä vai raaka-aineissa?


      • Hyvin meni
        jeebus kirjoitti:

        tutustunut erimaalaisiin teurastamoihin ja meijereihin ja elintarvikeketjuihin,mutta vaikka kaikki näyttäisi päällisinpuolin hyvältä,ei silmin pysty havaitsemaan bakteereja.Vatsataudin voi tosiaankin saada mistä maasta tahansa erilaisen bakteerikannankin vuoksi pelkästään.
        Joskus kosharia syödessä hiekka tuntuu narskuvan hampaissa..onko sitä vedessä vai raaka-aineissa?

        Olin joulukuussa kaksi viikkoa Hurghadassa. Olen sairastanut vatsatautia Goassa, Espanjassa, Puolassa, Turkissa, Suomessa mm. Varustauduin maitohappobakteereilla (Lactoseven) ja käsidesillä. Käytin hampaiden pesuun pullovettä. Söin vain kypsennettyjä ruokia. Söin ravintoloissa, vain aamiainen oli hotellissa. Ravintoloitakin tuli kokeiltua useita, sekä turistien suosimia että paikallisten käyttämiä. Näillä perusjutuilla vältin vatsataudin, vai oliko se sattumaa?


      • ei tautia
        Hyvin meni kirjoitti:

        Olin joulukuussa kaksi viikkoa Hurghadassa. Olen sairastanut vatsatautia Goassa, Espanjassa, Puolassa, Turkissa, Suomessa mm. Varustauduin maitohappobakteereilla (Lactoseven) ja käsidesillä. Käytin hampaiden pesuun pullovettä. Söin vain kypsennettyjä ruokia. Söin ravintoloissa, vain aamiainen oli hotellissa. Ravintoloitakin tuli kokeiltua useita, sekä turistien suosimia että paikallisten käyttämiä. Näillä perusjutuilla vältin vatsataudin, vai oliko se sattumaa?

        viime maaliskuussa. Käsiä pestiin ja desinfioitiin. Syötiin kaupungilla kun oli nälkä vähän siellä sun täällä. Otimme varalta yhdet(1kpl/henk.) vatsatautilääkkeet, eikä minkäänlaista tautia tullut. Lisäksi söimme mansikoita ja hedelmiä pesemättä Olds marketin kaduilla ja joimme tietenkin pullovettä.


    • Sardamar

      Tyttäreni on käynyt kolme kertaa Egyptissä ja saanut joka kerran vatsataudin. Nyt neljännelle matkalle lähtiessään paljasti, että on juonut kojuissa vaömistetettuja mehuja, Huh. Itse vältän jäitä.Kaikki eivät tule ajatelleeksi, mistä vedestä jäät valmistetaan.

      Itse en usko koskaan matkustavani Egyptiin, mutta toivon sinne matkustavien selviävän matkasta ilman vatsatautia.

      • tyttö 60 v.

        17.1. tulin viikon matkalta Hurghadasta. Olin yksin lomalla. Ei vatsatautia, mutta käytin ahkeraan käsidesiä.


    • lisää vessapaperia

      Meitä oli kaksi naisihmistä viime syksynä Hurghadassa ja hotelli oli Makadi Beach. Oli all inc vaihtoehto, söimme hyvällä ruokahalulla KAIKKEA ja hyvää oli. Hotelli on saksalaisomisteinen ja se näkyi ja tuntui palvelun laadussa, ei mitään moitittavaa!

      Tätä kirjoittaessa olen toipumassa noroviruksen aiheuttamasta oksennus-ripulitaudista, jonka sain täällä koto Suomen kamaralla.

    • Valehtelet!

      Mistä tuollainen luku, 80%?

      Viranomaisten ja matkatoimistojen mukaan luku on kymmenen prosentin hujatteilla. Sen voi vaikka käydä tarkistamassa.

    • Kaksi kertaa Egyptissä käyneenä, 1. Hurghada, 2. Sharmi, molemmissa sain vatsapöpön, vaikka en syönyt mitään, mitä ei suositella syötäväksi, desinfioin käsiä runsaasti, en koskenut rahaan ollenkaan jne..

      Eivät lannistaneet nuo minua, sillä saman tien, kun lääkäri käy huoneessa antamassa piikin takalistoon ja tablettikuurin lisäksi, kuume häviää hetkessä. Ei siis kannata jäädä odottelemaan, vaan lääkärin pakeille ja tauti lähtee hetkessä, niillä on oikeanlaiset lääkkeet tuohon vaivaan. :)

      Vajaa kuukausi ja taas olen Hurghadassa. :D

      • Näin on

        No kyllä tuosta saisit normaalin ripulin vaikka missä, jos ei viikkoon syö mitään eikä paljoa juokaan.


    • Olet väärässä

      Joo, yli 80% ei ripia saa, loppu alle 20% saa ja yleisin syy on liian vähäinen veden juonti. Se normaali turistiripuli.

    • tautipesäke

      Koskaan missään päin maailmaa ei ole tullut vatsatautia, mutta Hurghadassa kahden viikon aikana kolme erillistä erittäin rajua kuumevatsatautia.
      Hotellilääkäri oli heti tunkemassa näitä törkeän vahvoja antibiootteja. Edesvastuutonta antibioottien väärinkäyttöä. Kieltäydyin niistä. Suomessa toki tarkastutin salmonellat ym. joita arvatenkaan ei löytynyt.
      Taudit ovat mitä ilmeisemmin viruspohjaisia mikä selittäisi sen että samoissa hotellissa ja uudet matkustajat sairastuvat yhä uudestaan ja uudestaan kun kosketuspinnoissa eleleviä viruksia ei saada desinfioitua vaan leviävät tehokkaasti.
      Ja te jotka hölötätte jotain erilaisista bakteerikannoista tai mausteista- get real! Nyt puhutaan korkeakuumeisista, rajuista vatsataudeista, ei pienistä vatsanväännöistä tai kertalöysyydestä.

    • 28x...

      Valitettavasti vatsataudeilta eivät useimmat välty vaikka olisivat kuinka varovaisia.
      Keittiöhygienia on täysin olematonta lukuunottamatta parhaita hotelleja.

      Keittiöhenkilökunnassa on muslimeita jotka käyvät meitä valkoisia vastaan pyhää sotaa. Joukossa on aina joku valopää joka sylkee ruokiinne tai sekoittaa siihen jotain muuta mitä voinette arvailla.

      Ei siinä auta kesidesit, ei... Tätä täysijärkisen on täysin mahdotonta uskoa mutta totta on jopa täällä euroopassa.
      Tuli mieleeni englantilainen piilokameraohjelma aikoinaan. Kamera oli asennettu ravintolan keittiöön. Keittäjärouva sylkäisi 2 kertaa soppakattilaan.

    • ruikkukakka

      Vatsataudit taitavat ollakin aika yleisiä Egyptissä päätellen ketjun yli 18 000 lukukerrasta. Matkatoimistojen ilmoittamat 10 %:n sairastuneiden määristä ovat varmasti liian paljon kaunisteltuja.
      Ite ja vaimoni olemme saaneet vatsataudin joka kerta.

    • martepuli

      Kymmenen kertaa Egyptissä,eikä kertaakaan maha-eikä muitakaan tauteja.Ei mitään
      estolääkityksiä tai erikoishygieniaa.Syön kaikkea,myös paikallisten ruokapaikoissa.Hyvää tuuria,rautainen vatsa vai mitä?Kokemusta kymmenen vuoden ajalta.

    • mamma ja papparainen

      Selvää valehtelua. Olet matkatoimiston agentti tms. vastaava. Martepuli voi pulikoida itsensä ruikkupaskaan.

      On edesvastuutonta vähätellä näitä vatsatauteja joista saa jäädä jopa elinikäisiä vammoja kuten esim. punataudista joka on Egyptissä valtavan yleistä.

      Sinne matkustava joka noin toimii on ainakin 3 vuorokautta vessan lattialla pytyn ympäri kääriytyneenä ja oksentaa lattiakaivoon.

      Me sen tiedämme

      • martepuli

        Mamma ja papparainen,kertokaapa miksi valehtelisin?En ole mikään agentti,vaan ihan tavallinen turisti.Neuvoksi:Älkää ihmeessä menkö sinne,niin ette sairastu!!!!!
        Sitä paitsi EN VÄHÄTTELE tauteja,kerroin vain omasta kokemuksestani.


      • vanha kettu
        martepuli kirjoitti:

        Mamma ja papparainen,kertokaapa miksi valehtelisin?En ole mikään agentti,vaan ihan tavallinen turisti.Neuvoksi:Älkää ihmeessä menkö sinne,niin ette sairastu!!!!!
        Sitä paitsi EN VÄHÄTTELE tauteja,kerroin vain omasta kokemuksestani.

        Tavallinen turisti ? ? ?


    • 28x...

      Kymmenen käyntiä Egyptissä ilman minkäänlaista vatsatautia ei todellakaan kuulosta uskottavalta vaan on satua.
      Paikalliset ravintolatkin ovat usein vailla käsienpesumahdollisuutta. Aina sitä ei ole edes henkilökunnalle eikä se näitä monasti edes kiinnosta.

      Tarinan voisi jollain tavalla uskoa jos martpuli olisi sanonut hieman varovan syömisiään ja olevansa erikoisen tarkka hygieniasta.

      • martepuli

        Kuulkaas hyvät ihmiset,ei ole pakko uskoa,mutta TOTTA se on!En ole varonut syömisen suhteen,juonut olen pullovettä,mutta hanavedellä on pesty hampaat niin siellä kuin Brasiliassakin.Käsidesiä en ole käyttänyt missään ja kun lähden matkalle,en etukäteen pelkää tauteja.Olen kuullut sanottavan,että mitä ihminen pelkää,se hänelle tapahtuu...(ehkä minun vatsassani on valmiiksi Egyptin bakteerikanta)


      • räpyläjalka
        martepuli kirjoitti:

        Kuulkaas hyvät ihmiset,ei ole pakko uskoa,mutta TOTTA se on!En ole varonut syömisen suhteen,juonut olen pullovettä,mutta hanavedellä on pesty hampaat niin siellä kuin Brasiliassakin.Käsidesiä en ole käyttänyt missään ja kun lähden matkalle,en etukäteen pelkää tauteja.Olen kuullut sanottavan,että mitä ihminen pelkää,se hänelle tapahtuu...(ehkä minun vatsassani on valmiiksi Egyptin bakteerikanta)

        Itse olen 3 kertaa Egyptissä käynyt, syönyt aina mitä lystää ja käsidesi on pelletouhua(ei kyl se on järkevää, mä vaan en ole) ja en ole kertaakaan tullut kipeeksi.
        Ja kyllä, olen myös agentti, mutta en matkatoimiston vaan marssilaisten.

        Jos oikeesti pelottaa mahataudit(joita siellä ON) kannattaa valita esim kylpyläloma, tuet samalla Suomen taloutta ja saastutat vähemmän.(ja mitä harvempi menee sitä halvempaa mulle)

        Ja, kaikki on valehtelijoita jotka ovat kanssani erimieltä, KIROSANA!!!


    • naurulokit

      kuulostaa epätoivon huudoilta.
      Lisäksi olet kaivanut nenääsi ja syönyt räkääsi ja nuollut sormiasi.
      Brasilialainen jos Egyptiin tulee niin istuu kolmannen ja neljännen päivän pytyllä ja haju on hirveä.
      Vatsassasi on siis jo valmiina ulosteperäiset bakteerikannat, hahaaa.

      • martepuli

        Taas kerran saa huomata,että tällä palstalla ei saa aikaiseksi järjellistä keskustelua.Säälittävää....


      • räpyläjalka

        Jos puhtailla käsillä syö räkää, se on ihan okey...


    • lokki nauraa

      Säälittävä valehtelija olet itse. Sitä saat mitä tilaat.
      Vai järkevän keskustelun avasit? Mistä lauseestasi sen huomaa?

      Mene nyt ihmeessä sille palstalle jossa on järkevää keskustelua sinua ei jää ikävä. Mokomaki kusimuki. Ruikkukakka. Pissahousu.

    • Nefertiti9987

      12 kertaa Egyptissä. vatsatauti kerran. käsidesi käytössä satunnaisesti mutta aamukonjakki säännöllisesti :)

    • Anonyymi

      Auttaako tuohon faraon kiroukseen Ciprofloxacin ja saako sitä paikallisista apteekeista ? Onko tuo yllämainittu Antinal vielä ajankohtainen lääke vai onko tullut joku uusi tuote? Onko olemassa jokin ennalta ehkäisevä lääke tuohon vitsauksen?

      • Anonyymi

        Antinalia ei ole tarjottu apteekeissa enää aikoihin. Kysymästäsi lääkkeestä en tiedä tehoaako. Jo asia huolettaa, niin käy loman alkupäivinä hakemassa lääke. Mutamalla eurolla kuittaa laskun. Kerran jouduin hakemaan. sain 2 pakettia lääkkeitä joita otettiin yhtaikaa. Ja oireet häipyi muutamissa tunneissa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe