Kasvatus on ulkoistettu nuorille itselleen, ulkoistetaanko myös opetus?

Anonyymi

Kasvatus on ulkoistettu nuorille itselleen, ulkoistetaanko myös opetus?
Korona tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Paniikkinappula painettiin pohjaan tai paremminkin pohjan läpi. Oliko se sitten hyvä vai huono asia? Turun Myllyssä oli tuhansia ihmisiä viikonloppuna, kun samaan aikaan siellä oleva 15 hengen kahvila oli kiinni.

Lastentarhat pyörivät, mutta koulut sulkivat ovensa. Etäopetusta onneksi järjestettiin, vastuu sen onnistumisesta oli enimmäkseen oppilailla. Tosin näinhän se on tuntiopetuksessakin. Joku tekee työt tilanteesta riippumatta ja joku toinen tekee paljon töitä, ettei tarvitsisi tehdä töitä.

OAJ on huolissaan opettajien työssä jaksamisesta.
Pääsin seuraamaan kahden naapurissa asuvan ala-asteen opettajan toimintaa läheltä. Kumpikin nautti, kun sai tehdä etätöitä kotona. Toisella on pitkä työmatka. Hänelle breikki teki hyvää. Hän tosin kaipasi tuntiopetusta enemmän. He olivat sitä mieltä, että osa opetuksesta voisi olla aina etänä. Kokemukset olivat sen verran hyviä. Nyt on vielä liian aikaista peilata isossa kuvassa. Varmaan joku tutkimus tai yhteenveto tulee, miten onnistuttiin valtakunnan tasolla.

Oli kiva huomata, että hallitus tuki opetusalaa koronan jälkimainingeissa. En tykännyt, kun aikaisempi hallitus kivitti opetusta. Ymmärrän, että haettiin säästöjä. Kysyn kuitenkin samaan hengenvetoon välikommenttina, miksi valtio laittaa rahaa esimerkiksi kehitysapuna Venäjälle?

Linkki :
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/56390-miksi-suomi-antaa-kehitysapua-venajalle-onko-venaja-kehitysmaa/

Suomalainen koulutusjärjestä on ainutlaatuinen ja siitä kannattaa pitää huolta. Se on yksi Suomen vahvuuksista. Nyt vain ei pidä jämähtää, vaan kehittää ennakkoluulottomasti etäkoulutusta. Sotaa viruksia vastaan ei tulla koskaan voittamaan. Samaan aikaan uusavuttomuus lisääntyy ja media sotkee loput. Pitäisikö luoda aivan uudenlainen toimintakulttuuri?

Lapset pelaavat jo 3-vuotiaasta asti tableteilla pelejä. Englanninkielinen Chatkin on auki samaan aikaan. Moni osaa englantia hyvin ennen ekaluokkaa. Miksi emme tekisi peruskoulun luokista nettipaketteja. Ne voisi suorittaa omaan tahtiin. Kokeet järjestettäisiin vain valvotusti koululla, ainakin alkuun. Armeijassakin tiivistettiin 8 kuukaudesta 6 kuukauteen. Armeijassa oli odottelua puolet ajasta, joukkojen siirtelyllä sitä perusteltiin. Silti siellä vain lojuttiin ajoittain. Viikonloput olivat juuri tällaisia. Kapparit kyllä tiesivät mitä pojilla oli mielessä, mutta kun ei...

Nopeimmat suorittaisivat peruskoulun muutamassa vuodessa. Ainakin 3–4 vuotta nopeammin kuin ennen. Jatko-opinnothan ovat painuneet muutenkin kohta kokonaan nettiin. Näin meillä olisi pian diplomi-inssejä, jotka olisivat hädin tuskin18-vuotiaita. Miten kypsiä he olisivat? Lapsuus jäisi vaiheeseen vai jäisikö? Voisi olla enemmän aikaa leikkiä, kun päivän opetus on ohi kymmenessä minuutissa. Tämä ehkä johtaisi kastijakoon, keihäänkärjet ja pahnanpohjimmaiset.

Itse olisin silti valmis kokeilemaan peruskoulun kokonaan siirtämistä nettipaketeiksi. Sieltä voisi valita mieleisensä distron. Turha jampata matikkaa, jos tähtää nakumalliksi. Nyt tietysti joku miettii, mitenkäs puukäsityötunnit? Hei herätys, Vaahteranmäen Eemelikin selvisi niistä itse itseään komentaen ja siitä on jo sentään aikaa!

Mikäli olisi pitkän aikavälin pitkävetokohteena, laittaisin varmaksi. Jonain päivänä meidän perusopetuksemme on kokonaan netissä. Tapahtuko muutos ensimmäisenä Suomessa? Se jää nähtäväksi.
Seurasin koronan aiheuttamaa keskustelua 3 viikon ajan netissä, aikavälillä

17.6.2020- 7.7.2020.
LÄHTEET:
https://yle.fi/
https://www.oph.fi/fi
https://minedu.fi/etusivu

3

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Rohkea, mutta uskottava, visio tuo peruskoulun muuntuminen nettipaketeiksi. Oppisisällön puolesta voisi toimiakin varsinkin kun se pelillistetään sopivasti. Lapset ja nuoret pelaisivat itselleen koulutuksen huomaamattaan.

      Mistähän joku lapsena/nuorena voi tietää, että päätyy nakumalliksi ja osaa valita oikean distron ettei tarvitse jampata turhaa matikkaa? Eikä sitäkään voi koko ikää tehdä, vaan muutkin aineet voi tulla tarpeeseen. Itse olen kyllä kaikille saman yleissivistävän peruskoulutuksen kannalla.

      Haastetta tulisi kaikkien oppiaineiden tasapainoisessa etenemisessä. Perinteisesti teekkareilla on ollut semmoista taipumusta, että virkamiesruotsi on viimeinen, mitä suoritetaan. Tulisiko jatkossa peruskoulun päättäviä nuoria, joilla jokin inhokkiaine on kokonaan suorittamatta tai alakouluikäisellä olisi joku suosikkiaine näennäisesti suoritettuna lukiotasolle asti, vaikka ei olisi vielä kypsä oikeasti ymmärtämään sitä.

      Jos perusopetus menee kokonaan nettiin niin eniten olen huolissani siitä, kuka hoitaa kasvatuksen. Mielestäni kasvattaminen vaatii henkilökohtaisen kontaktin, johon ei riitä videokokous tai pari päivässä. Se jää etäopetuksessa kokonaan vanhempien vastuulle.

      • Anonyymi

        Valtion hommissa tarvitaan virkamiesruotsia niin ei kun vaan ostamaan kilpailijalta ulos sellainen jonka uskotaan virkamiesruotsia taitavan/oppivan. ”Sitten se tulee meille töihin”.

        Kysymys: ”Kenen syytä on massatyöttömyys?”

        Vastaus: ”Katso peiliin.”

        Tirsk.


    • Anonyymi

      Kaikki opettajat pitää saada työttömiksi kortistoon jotta sitten voi suorahaulla soittaa vaan kotiin ja palkata itselleen sen mieleisimmän. Tsi hih.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4688
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4203
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2785
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      209
      1817
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1357
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1233
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1212
    Aihe