Tuntematon sieni

Nyt on sienestysaika, kuulemma.
Ohjeita on ainakin paljon.

Olen länsisuomalainen ja meillä kotona tai mummolassa ei koskaan käyty sienessä.
Kun lapsena käytiin marjassa, sieniä kammoksuttiin.
Puhuttiin vain lehmäntateista.
Etteivät ole ihmisen ravintoa.
Jotkut Suomeen muuttaneet tekivät niistä jotain.
Niin meille kerrottiin ja ihmeteltiin.

En ikinä ole käynyt sienimetsällä, enkä tunne yhtään sientä.
En ole tehnyt siis sienistä mitään.
Ohjeita katson joskus uteliaisuuttani.

Vaativat kermaa ja sipulia ja voita.
Maistuukohan sieni pelkästään miltään?

Ai niin joku opetti näin:
Opettele tuntemaan kaikki myrkkysienet.
Syö ainoastaan tuntemiasi sieniä.

17

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Enpä minäkään tunne kuin alle 20 syötävää sientä niin hyvin että voin niitä huoletta kerätä ja syödä. Syksyisin tuoreeltaan ja talvella kuivattuna, sekä suolattuna ovat oiva ilmainen lisä ruokapöytään. Yli 60 vuoteen ei ole ollut yhtään joulua ilman sienisalaattia, eikä toivottavasti tulevaisuudessakaan ole yhtään. Tänään söin aamiaisella mustatorvisienimunakasta, lounaaksi syön kohta tattirisottoa ja illalla paistan kantarelleja, lisuketta en ole vielä päättänyt, ehkä syön ne ruisleivän päällä.

      • Ano Tänään 11:37
        Ensiksi ajetaan autolla sienimetsään.
        Eikö kaikilla ole tosi salaisia aarreaittoja.
        Täytyy olla kaikenmaailman sieniveitset ym härpäkkeet mukana.
        Ja rämpiä jossain hevon kuusessa.

        Perataan ja suolataan, ryöpätään ja pakastetaan.
        Ostetaan kallis kuivuri, että saadaan lisää säilöön.

        Onpa ilmaista limanuljaskaa tarjolla.

        Miten hemmetissä voi munakkaan joukosta erottaa jonkun torvisienen tai jonkin ihme vahveron.

        En ymmärrä muuta kuin pesusienen ja jalkasienen.


    • Anonyymi

      Kaikki sienet ovat syötäviä, eräät vain kerran. Siksi minä ostan sienet torilta, toivon että kerääjä sienet.

      • Anonyymi

        ..tunsi sienet


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ..tunsi sienet

        Minusta asia selviää, kun maistaa kaikkia sieniä.
        Se, mikä maistuu pahalta on paha sieni.
        Nyt pierakka taitaa olla kypsä, karviaisista.
        Njam. Mikä tuoksu.
        Beng
        Kandee poimia marjoja, jos ei sieniä tunne.
        Syksyllä monen lehden liitteenä on sienisivut ja sienireseptejä. Niistäkin voi tehdä pierakkaa.
        Nyt menen, ettei kärtsää.


      • Ano Tänään 12.27

        Mitäh?
        Pitäisikö samat sienet vielä syödä kahteen kertaan.
        Hyi hitto.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minusta asia selviää, kun maistaa kaikkia sieniä.
        Se, mikä maistuu pahalta on paha sieni.
        Nyt pierakka taitaa olla kypsä, karviaisista.
        Njam. Mikä tuoksu.
        Beng
        Kandee poimia marjoja, jos ei sieniä tunne.
        Syksyllä monen lehden liitteenä on sienisivut ja sienireseptejä. Niistäkin voi tehdä pierakkaa.
        Nyt menen, ettei kärtsää.

        Beng
        Mitä ihmettä on pierakka?


    • Anonyymi

      Joop

      Himassa opettettiin punainen kärpässieni, että ei saa syödä. Muuten sienet oli elukoitten ruokaa. Noh, pitseroitten ilmaannuttua maahan, oppi tuntemaan herkkusienen. Sittemmin sen keltaisen, mitä myydän syksyisin kaupoissakin, suppilovahveroko?

      Kärpässieniä en ole syönyt, kahta muuta enenpikin. Kyllä sieniruuat hyviä on, mieluusti tilaan, jos on ruokalistalla. Ite jonkinverran käytän herkkusieniä, net monikäyttöisiä ja net keltaiset hyviä paistettuna, soossissa tms.

      Joskus syönyt sellaisia limasieniä tölkitettynä. Niissä sokeria ja etikkaa, mitä lie muuta. En tiedä lajikkeita, mitä käytetty, mutta niitä tekis usein mieli Enenpi itäinen ruokalaji, kaiketi niinkuin säilöntämenetelmä. Niitä ei kuitenkaan myydä kaupoissa, joskus jostain onnistuu saamaan.

      Sienisalaatti mainittava, sen voi tehdä vaikka herkkusienistä, teen aina joskus. Paljon maukkaampaa ite tehty, kuin kaupassa myytävä.

      Mutta juu, marjoista puhutaan paljon, kun ei poimita. Taitaa sieniä jäädä luontoon myös hitonmoinen määrä. Syy just se, niitä ei hirveesti käytetä suomessa, käyttöä vois lisätä paljon.

      Ainiin paistaminen. Voissa sipulin kans aika nopeesti pannula, lisäks suolaa ja mitä mausteita nyt haluaa. Voip syödä sellasenaan, tai käyttää vaikka mihin.

      Sienet aliarvostettuja suomessa.

      =DW=

      • Anonyymi

        Kari Suomalaisella oli kuulemma sieniresepti:
        "Jos luulet syöneesi sieniä, soita ambulanssi."

        Syön parhaillaan kana-herkkutattipastaa ja aattelin lähteä iltapäivällä hakemaan lähimetsästä kehnäsieniä. Hienon makuinen mieto sieni, joka kannattaa käyttää kastikkeeseen. Lisukkeena sen hieno maku peittyy.
        Aamulla hain ehkä viimeiset 5 l mustikkaa tälle kesälle. Olen jo pitkään poiminut tyttärelle, kun omaan pakkaseen pitää varata tilaa sienille ja puolukoille.
        Seuraavaksi keskityn vadelmaan, jota mulla on vasta reilu 10 l poimittuna.

        KM.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kari Suomalaisella oli kuulemma sieniresepti:
        "Jos luulet syöneesi sieniä, soita ambulanssi."

        Syön parhaillaan kana-herkkutattipastaa ja aattelin lähteä iltapäivällä hakemaan lähimetsästä kehnäsieniä. Hienon makuinen mieto sieni, joka kannattaa käyttää kastikkeeseen. Lisukkeena sen hieno maku peittyy.
        Aamulla hain ehkä viimeiset 5 l mustikkaa tälle kesälle. Olen jo pitkään poiminut tyttärelle, kun omaan pakkaseen pitää varata tilaa sienille ja puolukoille.
        Seuraavaksi keskityn vadelmaan, jota mulla on vasta reilu 10 l poimittuna.

        KM.

        Wow, mikä poimija. Arvostan.
        Beng


      • Anonyymi kirjoitti:

        Wow, mikä poimija. Arvostan.
        Beng

        Lopetan tämän sieniohjeketjun heti alkuunsa.
        Ei löytynyt tähänkään kohtalotoveria.
        Tattista vaan
        Se on moro


      • Anonyymi
        2lesken kirjoitti:

        Lopetan tämän sieniohjeketjun heti alkuunsa.
        Ei löytynyt tähänkään kohtalotoveria.
        Tattista vaan
        Se on moro

        Ennenkuin häivyt, tarkista jalkasi tuntemattoman sienen varalta.


      • Anonyymi
        2lesken kirjoitti:

        Lopetan tämän sieniohjeketjun heti alkuunsa.
        Ei löytynyt tähänkään kohtalotoveria.
        Tattista vaan
        Se on moro

        Eläelä herpaannu. Lainaa kirjastosta sieniopas, sellainen valokuvin varustettu.
        Itse kerään, jos kerään tuttuja sieniä: kanttarelleja ja mustia torvisieniä, mitä muistuttavat mätiä kanttarelleja. Torvisienet kannattaa kuivata ja murustaa ja käyttää kastikkeessa lisää makua antamaan.
        Karvarouskut, ne puhtaan possun väriset, joissa on raitoja, ovat hyviä suolasieniä. Ryöppäisin eli kiehauttaisin kahdesti eri vedessä.
        Tateista en tiedä niin mitään. En ole edes syönyt tattipihvejä.
        Tryffeleitä olisi kiva etsiä sian kanssa, medium. Nöfnöf.
        Beng


    • Anonyymi

      Suomessa haudattiin ainakin aikaisemmin vuosittain yksi tai kaksi sellaista henkilöä joiden hautakiviin olisi voitu lisätä maininta että "Hän oli kokenut sienestäjä"!

    • Anonyymi

      Vaimo, vaimo. Pane sieniin puolet petäjäistä! Työpaikkani pikkujoulujen henkilöluonnehdinnassa oli tuo pantu suuhuni.

      Rakentamisen jälkeiset muutamat vuodet anus oli auki kuin se tuuran putki joten elimme kohtalaisen paljon keräilytalouden ja tonttiviljelyn tuotteiden varassa.
      Kuurin alkaessa lapsemme olivat 2v ja 4v.
      Söimme jossakin muodossa sieniä ka. 5:nä päivänä viikossa. Kuivattuja tatteja, koivunkantosieniä, lampaankääpää käytimme mm. jauhelihan jatkeena.
      Tietenkin sienikastiketta, sieniä paistettuina, salaattina, keittoina ja keitoissa, pizzoja yms.

      Kun kuuri alkoi helpottamaan niin emme lopettaneet sienien käyttöä mutta nuorempi penskamme oli saanut sellaisen harkan, ettei syö sieniä vieläkään. Hän ei tee siitä mitään numeroa mutta jättää valitsematta ja jos ei pysty välttämään niin jättää syömättä.

      • Anonyymi

        Eikös sienissä ole samoja ravintoarvoja kuin lihassa. Rasvat puuttuvat.
        Mitä maksa tykkää sienikuurista?
        Joidenkin ruuansulatus ei kestä: sienisokeri. Toimii kuin maitosokeri. Intoleranssi.
        Jo pieni määrä voi aiheuttaa pitkät kivut, vaikkei olisi sieni myrkyllinen, esimerkiksi kanttarelli.
        Beng


      • Anonyymi

        Ainakin yksi järkevä lapsi sitten teillä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      102
      2146
    2. Ei se mene ohi ajan kanssa

      Näin se vaan on.
      Ikävä
      99
      1537
    3. Taidat tykätä linnuista paljon

      Mikä on sun lemppari ☺️😉🥹🦢🐦‍⬛🦉🦜🦚
      Ikävä
      121
      1273
    4. Tunnistebiisi

      Laita joku tunnistebiisi, niin tiedän ett oot täällä ja kaipaat ehkä mua
      Ikävä
      79
      1255
    5. Tavoitteeni onkin ärsyttää

      Sua niin turhaudut ja unohdat koko homman
      Ikävä
      116
      1220
    6. Okei nyt mä ymmärrän

      Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘
      Ikävä
      57
      1034
    7. Olen huolissani

      Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis
      Ikävä
      59
      1002
    8. Miks käyttäydyt noin?

      Välttelet kaikkia kohtaamisia...
      Ikävä
      51
      997
    9. Ei sun tarvi jännittää enää

      en yritä enää mitään. Tiedän että olin mauton ja sössin kaiken.
      Ikävä
      36
      912
    10. Minkälainen ääni mulla on mies

      Sinun mielestä?
      Ikävä
      33
      804
    Aihe