Universumin puuttuva massa

Anonyymi

Muistan, että muutama vuosi sitten universumin puuttuvaa massaa perusteltiin pimeällä aineella.

Tormasin kuitenkin ohjelmaan, jossa puuttuvaa massaa perusteltiin kaasusäikeillä, jotka miljoonien asteiden lämpötilalla yhdistävät galaksit toisiinsa. Puuttuva massa siis olisi kaasumuotoisena säikeissä.

Ovatko pimeä aine ja kaasusäikeet kilpailevia teorioita, yksi ja sama asia vai liittyvätkö ne aivan eri asioihin?

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvelen ohjelmassa tarkoitetun baryonista "tavallista" ainetta, ei pimeää massaa.

      • Anonyymi

        Sama haju on minullakin. Galaksien välillä olevat säikeet eivät selittäisi galaksin dynamiikkaa, joka vaatii merkittävästi suurempia massoja kuin mitä galakseista on löydettävissä.


      • Anonyymi

        Tästä oli hiljattain (keväällä) artikkeleita lehdissä, että tutkijoilla olisi jotain todistetta siitä osasta ainetta, jota ei ole aiemmin pystytty löytämään suorilla käytössä olleilla mittauksilla.

        Silloin ainakin puhuttiin nk. Normaalista aineesta. Tieteen Kuvalehti otsikoi muistaakseni "Näkyvä aine" nimellä, no aika lähelle osuu sekin. Sen osuuden tulisi olla jotain 4.5%-5.0% luokkaa kaikesta maailmankaikkeuden energiasta. Eli jos on hieman kadoksissa ollut "tavaraa'", niin on kyllä tuonkin jälkeen jonkin verran vielä. Loput n. 95% energiasta kun on nykyisen käsityksen mukaan pimeää ainetta ja pimeää energiaa. Kahden jälkimmäisen funktio on mm. pitää galakseja kasassa ja huolehtia kiihtyvästä laajenemisesta.

        Eli aine on yksi energian muoto ja noudattaa energian käyttäytymisessä havaittuja tosiasioita tai lakeja, kuten säilyminen ja muuttuminen, jos niin haluaa ilmaista. Feynman käytti tuota ilmaisua "if you wish" :-) Hän ei mielellään halunnut nimetä asioita kovin tiukasti, koska hänen mielestään nimi luokitteli asioita liikaa ja rajoitti hänen mielestään ajattelua. Melkoinen venkula.

        ( Linkki: https://news.ucsc.edu/2020/05/missing-matter.html )


    • Anonyymi

      Todennäköisesti mitään pimeää ainetta ei ole, vaan kyse on väärinkäsityksestä

      • "Todennäköisesti mitään pimeää ainetta ei ole, vaan kyse on väärinkäsityksestä"

        Kiinnostavaa jos totta.


      • Näin voi ehkä olla, joskin todennäköisyydestä en mene sanomaan mitään.

        Olen itsekin jotain kritiikin tynkää joskus niille esittänyt. Mutta koska pään sisältö on tiedon osalta enemmän vajaampi kuin täydempi, kovin syvällä rintaäänellä eivät ole tulleet, ja räksytykseksi ilman rakentavaa vaihtoehtoa jäänyt.


      • Anonyymi

        "Todennäköisesti mitään pimeää ainetta ei ole, vaan kyse on väärinkäsityksestä"
        Maallikot ymmärtävät käsitteen väärin. Pimeä aine on toistaiseksi vain nimi gravitaatiota tuottavalle asialle. Kyseessä on ilmiö, joka on nimetty pimeäksi aineeksi sen vuoksi, että se aiheuttaa gravitaatiota kuten normaali ainekin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Todennäköisesti mitään pimeää ainetta ei ole, vaan kyse on väärinkäsityksestä"
        Maallikot ymmärtävät käsitteen väärin. Pimeä aine on toistaiseksi vain nimi gravitaatiota tuottavalle asialle. Kyseessä on ilmiö, joka on nimetty pimeäksi aineeksi sen vuoksi, että se aiheuttaa gravitaatiota kuten normaali ainekin.

        Mun marmatus on liittynyt enemmän siihen, että on tehty lennosta adhoc lisäys , jolla teoriaa on purkkapaikattu. Tosin valistuneesta adhocista on kyse ja sinänsä ihan oikein ajateltu idea, sekä simppeli myös. Jos sillä mitään merkitystä mihinkään on. Maallikko kun olen, niin tuskin. Adhocit vaan tuppaavat ryvettämään asioita, vaikkakin luotan siihen, että kaikkea muutakin harkitaan ja otetaan huomioon. Noniin se siitä taas. Ei mulla ole parempaa ratkaisua ehdottaa edelleenkään. MONDia tutkiskelin tykönäni, mutta sekin taitaa mennä metsään toisaalla.


    • en ymmärrä asiasta mitään, mutta kaikkihan on liikkeessä. Eikö liike-energia ole mitään ja onhan siellä massaakin aika hitosti. Onko kaikki sittenkään suhteellista?

      • Anonyymi

        Ei kaikki ole suhteellista. Se on lapsellinen ja väärä yksinkertaistus suhteellisuusteoriasta. Aia-avaruus on absoluuttinen, vaikka sekä avaruus että aika joustavat.


    • Anonyymi

      >>>> Pimeä aine on toistaiseksi vain nimi gravitaatiota tuottavalle asialle. Kyseessä on ilmiö, joka on nimetty pimeäksi aineeksi sen vuoksi, että se aiheuttaa gravitaatiota kuten normaali ainekin.

      Kyllä.

      Viimeisen uskottavan teorian pimeä aine oli vallitseva ensimmäiset 8-9 miljardia vuotta, ja tämä lienee pääteltävissä avaruuden laajentumisesta. Pimeä aine oli se, joka sai kaiken kasaan ja tähdet syttymään. Vedyn ja heliumin massat eivät olisi riittäneet saamaan aikaan klustereita, joissa fuusio voisi alkaa (= tähdet), joten pimeä aine teki tuo työn.

      Sen jälkeen, siis viimeiset 4 -5 miljardia vuotta, avaruuden tyhjien tilojen välinen pimeä energia on voittanut, mutta siitä ihminen ei tiedä juuri mitään. Ymmärrämme ilmeisesti sen verran, että pimeää energiaa on valtaisat määrät ja sen valtaama tila on jo enemmistö universumista. Sen mitä pimeä massa säikeineen yritti aikoinaan kerätä kasaan, pimeä energia yrittää nyt karkoittaa. Kaikki siis karkaa pimeän energian voimin kauemmas ja kauemmas toisistaan - siis universumin mittakaavassa.

      Toki aurinkokuntamme pysyy kasassa ja Linnunrata ja Andromeda törmäävät painovoiman vuoksi, mutta isossa kuvassa pimeän energian avustaman kosmos tulee kohtaamaan loppunsa, ilmeisen lämpökuoleman.

    • Anonyymi

      Maailmankaikkeudesta tunnetaan vain pieni osa. Se mitä kaikkeus pitää sisällään on nykytieteelle vielä täysin käsittämätöntä. Ns. pimeä aine voi olla se varsinainen elämänenergia mikä pitää kaiken koossa. Maailmankaikkeus on paljon muutakin kuin ainetta, tähtiä, kaasuja ja planeettoja.

      • Anonyymi

        "Ns. pimeä aine voi olla se varsinainen elämänenergia mikä pitää kaiken koossa."

        Höpö höpö.


    • Anonyymi

      Ei ole puuttuvaa massaa..

      • Anonyymi

        Olipa siinä typerä kommentti.


    • Anonyymi

      Eiköhän muinaiset avaruusolit ohjelma löydä tähänkin ratkaisun "Ancient astronauts theorists say yes"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe