Debian-live 32bit taisi rikkoa läppärini

Anonyymi

Koneessa on jo asennettuna Lubuntu 16.04.3, joka oli uusin minkä sain pysymään käynnissä mukana tulleella kernelillä. Uudemmat aiheuttivat torkahtelua, eli kone meni muutaman sekunnin välein suspend-tilaan.

Päätin nyt kokeilla uusimmalla 32-bittisellä Debianilla sen lxqt-versiolla. Live-usb tikku koneeseen ja käyntiin. Samaa torkahtelua, mutta kun sitkeästi paineli aina käyntiin virtanapista, niin latasi lopulta työpöydälle saakka, mutta.

Heti sen ladattua käynnistyi ruudunsäästäjä, joka kyseli user-käyttäjälle salasanaa, johon ei tuntunut kelpaavan mikään. Samalla myös torkahteluvamma katosi.

Kokeilin katsoa toisesta tty:stä dmesgillä sanomia, mutta en tullut hullua hurskaammaksi. Näkyi vaan menevän suspendiin ja sieltä sitten aina virkosi.

Muutamia kertoja kokeilin boottailla eri bioksen asetuksilla, kun lopulta lähti käynnistymään hieman eri tavalla, esimerkiksi graafinen login-ruutu vilahti. Mutta sitten kone meni täysin pimeäksi.

Alkuun käytin akun varassa, mutta jossain vaiheessa laitoin piuhaan kiinni. Vian ilmetessä oli kiinni laturissa. Nyt ainoa elonmerkki koneessa on, kun painaa pitkään virtanappia, niin akun merkkivalo alkaa hiljakseen vilkkumaan.

Irroitin muistin ja kiintolevyn, laitoin muistin paikalleen ja kokeilin käynnistää ilman kiintolevyä, mutta mykkä on. Akkukin on ollut irti pitkän aikaa, mutta ei vaikutusta. Virtanappiakin on painettu minuutin verran, mutta mitään ihmeresettejä ei ole tapahtunut.

Mitähän tuolle (Acer) voi tehdä? Biosin patteria en päässyt irroittamaan, kun en saanut konetta ensiyrittämällä halkeamaan. Jos saan motivoitua itseäni, niin pakko kai se on kappaleiksi laittaa.

Ja mitä ihmettä tuossa on oikein tapahtunut? Eihän rautavikaa voi ohjelmallisesti synnyttää?

9

375

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   TRuohon salasaan kannattaa ensiksi räpeltää mitä vaan ja painaa entteriä. Sitten toisella kerralla laittaa sen oikean. Sama vika myös Ubuntussa.

   • Anonyymi

    Ei hyväksynyt tyhjää. Käyttäjäkin oli user, eikä sitä voinut vaihtaa, koska vain salasana-kenttään pystyi kirjoittamaan. Ohjeiden perusteella "root"/"password" -yhdistelmällä olisi nähtävästi saanut lukituksen auki.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei hyväksynyt tyhjää. Käyttäjäkin oli user, eikä sitä voinut vaihtaa, koska vain salasana-kenttään pystyi kirjoittamaan. Ohjeiden perusteella "root"/"password" -yhdistelmällä olisi nähtävästi saanut lukituksen auki.

    Linuxiin ei aina saa esim kunnollisia hiiren ajureita. Ei ota focusta ikkunaan ennenkuin odottelee pari minuuttia.


  • Anonyymi

   Olen asentanut useita Debian jakeluja 32-bittisiin mini-kannettaviini. Hyvin ovat toimineet. Ovat toimineet aiemmin muillakin jakeluilla (mm. Ubuntu/Xubuntu), mutta vanhempia jakeluversioita en koneille asenna, pitää siis asentaa jakelu, joka yhä tukee 32-bittisiä prossessoreita vähäisellä muistilla (1Gt).
   Toki vanhat koneet eivät pysty pyörittämään nykypäivän kaikkia ohjelmistoja, mutta
   koneet ovat kuitenkin hyvin toimivia moneen käyttöön, jota vähäinen muistimäärä tai prosessoriteho, näytön nopeus, resoluutio tms. eivät rajoita.

  • Anonyymi

   Live ei muuta konetta, vaan lataa kaiken RAM:in. Jos muistia on liian vähän tulee jumi.
   Live ei myöskään kysele salasanoja.
   Elikä päätän, että kyseessä on pila.
   Jos ei ole, niin se tekee saman tempun, kuin minun taplettini. Kun se jumitti, eikä edes lataus toiminut annoin sen levätä pitkään, niin akku suostui latautumaan ja sain taas käyntiin.

   • Anonyymi

    Rikkoontuneessa koneessa on 2 gigatavua muistia. Ei virka edelleenkään mitään. Jotain sen Debianin live-tikun kanssa tapahtui. Sitä tässä ihmettelen.

    Salasanan kysely tuli "näytönsäästäjään" liittyvän lukitustilan yhteydessä. Ei sellaista pitäisi tosiaankaan olla aikaisempien kokemusten perusteella. Kun työpöytä aukesi, niin heti alapalkin ilmestyessä meni siihen lukitustilaan, jossa tiedusteli salasanaa käyttäjälle "user".

    Image on nimeltään "debian-live-10.5.0-i386-lxqt.iso", 2,6 Gt (2 637 856 768 tavua).


  • Voihan se kone hajota niin live-levyä kokeiltaessa kuin normaalikäytössäkin.

   Viikon vihjeenä olisi hankkia uusi, vaikka käytetty. Ja tällä kertaa sellainen 64-bittinen, joka myös täyttää nykyiset vaatimukset raudalle. ; )

  • Anonyymi

   Sökö akku voi tehdä tuota, akku pois ja pelkkä verkkopiuha kiinni,
   Lubuntu 18.04 on viimeisin 32-bit buntu, siinä lxde,myös uudessa lubuntu 20:ssa on lxqt (debian tai klkubuuntu: lxqt vaatii 100 MB enemm'n muistia peruskäyttöön)

  • Anonyymi

   SER-kone ei muutu debiililläkään timantiksi.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   4063
  2. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   184
   3611
  3. Martinan vastenmielinen menneisyys

   Martinan kirjasta julkaistujen otteiden perusteella hän on vastenmielinen sarjapettäjä ja epävakaa persoona. Kukaan normaali ihminen ei huuda kuutta t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   277
   2531
  4. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   58
   1714
  5. Miksi Martina puhuu kirjassaan

   …muunneltua totuutta. Hän ei ole ollut apuvalmentajana hevostallilla nuoruudessaan. Hän on ollut ihan tavallinen tallityttö muiden tallityttöjen jouko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   143
   1654
  6. Kiinasta taas uusi virus maailman iloksi

   Kiinassa on tunnistettu uusi Langya henipavirus (LayV), johon on sairastunut jo kymmeniä ihmisiä. Tutkijoiden mukaan virus on todennäköisesti tarttun
   Maailman menoa
   72
   1642
  7. Loiri oli minusta vastenmielinen

   Loirin kaikkea tekemistä leimaa hänen Uuno Turhapuro filminsä. Uuno filmit ovat olleet minulle aina todella vastenmielisiä. Tuo poru
   Maailman menoa
   205
   1040
  8. Parisuhdeodotukset

   Ajattelin ohittaa tämän päiväisen palstahärdellin ja viedä keskustelua alueelle, joka kovasti mietityttää ja joka saa tuntemaan suurehkoa rakkauden va
   Sinkut
   139
   878
  9. Martina - Taistelija (WSOY) on menestyskirja

   Mukavaa luettavaa ja paljon kauniita kuvia Martinasta. Loppukesä menee tämän kirjan parissa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   825
  Aihe