Moottoripyöräpoliisin huoli: On vain ajan kysymys, milloin seuraava nuori mopoilija menehtyy

Anonyymi

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "26.09.2020 klo 11.04 Länsi-Uusimaa

      Länsi-Uudellamaalla toteutettiin 25.9. kattava mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyörävalvonta, johon osallistui kaksikymmentä poliisia Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan sekä Helsingin poliisilaitoksilta. Kaksipyöräisten kunto on hieman parantunut edellisestä valvonnasta, mutta joidenkin nuorten välinpitämättömyys näkyi eri tavoin. Kokeneen moottoripyöräpoliisin takaraivossa on huoli siitä, milloin seuraavan tehtävän kohteena on onnettomuudessa menehtynyt tai vakavasti loukkaantunut nuori.

      Valvonnassa pysäytettiin 76 ajoneuvoa

      Teemavalvontaa tehtiin kellon ympäri alkaen perjantaina iltapäivällä kello kolme ja päättyen lauantaiaamun pikkutunneille Espoon, Kirkkonummen, Raaseporin, Vihdin, Lohjan ja Karkkilan alueella. Valvonnalla vastattiin, ja vastataan päivittäin, poliisille tuleviin valvontapyyntöihin.

      Poliisi seurasi nuorten motoristien käyttäytymistä liikenteessä ja puuttui häiritsevään ajoon. Valvonnan yhteydessä pysäytetyt 76 mopoa, kevytmoottoripyörää ja moottoripyörää tarkastettiin ja koeajettiin moottoripyöräpoliisien toimesta.

      Poimintoja tuloksista:

      Mopoja, jotka koeajon jälkeen luokiteltiin moottoripyöriksi 4

      Ajokieltoja 5

      Sakkoja 11

      Liikennevirhemaksuja 6

      Valvontailmoituksia 7

      Rattijuopumuksia 1

      Törkeä liikenteen vaarantaminen 1 (poliisia paennut henkilö ajoi viritetyllä mopolla)

      Ajoneuvon luovuttaminen ajo-oikeudettomalle 3 (näistä tapauksista annettiin sakot huoltajalle)

      Ylikonstaapeli Jan-Erik Huurnen mukaan mopojen ja moottoripyörien kunto oli parantunut kevään valvontaiskuista, mutta asenteissa olisi parantamisen varaa.

      − Espoossa tapahtui kaksi pakenevan seurantaa, jossa kohteina oli valottomat ja kilvettömät mopot/moottoripyörät. Yksi pakeneva ajoi ulos ilman loukkaantumista. Osa nuorisosta käyttäytyi välinpitämättömästi ja provosoi poliisia toimenpiteiden aikana. Yksi lapsen huoltaja syyllisti poliisia siitä, että lapsen mopo oli viritetty ja lapsi menetti ajo-oikeutensa, Huurne harmittelee.

      Vanhempien on kiinnostuttava nuorensa ajotavasta ja menopelistä

      Huurne vaatii vanhemmilta aktiivista osallistumista nuorten harrastukseen. Liikennesäännöistä ja ajotavasta tulee keskustella. Esiin on hyvä tuoda, että myöhään illalla tai yöllä ajettaessa häiritsee naapurustoa.

      Huurne kertoo vanhempien usein toteavan, että tietämys ei riitä arvioimaan oman tytön tai pojan kaksipyöräisen laillisuutta. Maalaisjärjellä pääsee kuitenkin liikkeelle.

      − Tarkastele toimivatko valot tai onko rekisterikilpi paikallaan selkeästi erottuen. Kiinnitä huomiota jarrujen toimintaan sekä renkaisiin. Syksyllä, kun pimeiden tuntien määrä kasvaa ja märillä teillä on lehtiä, on sileiksi kuluneilla renkailla vaarallista ajaa. Kova ääni antaa usein viitteitä, että mopo tai kevari todennäköisesti kulkee liian lujaa.

      Poliisi kohtaa ajoittain niin huonokuntoisia kaksipyöräisiä, että ei tarvitse olla ekspertti todetakseen, että ne voivat hajota käsiin. Usein vastaan on tullut viritettyjä mopoja, joissa ei ole ollut toimivia etujarruja.

      Vanhempien lisäksi poliisi toivoo kaupunkien pohtivan, olisiko niillä tarjota nuorille kokoontumispaikkaa harrastukselle. Esimerkiksi Espoossa Olarinluomassa paikka mopon huoltamiselle löytyy, mutta paikat, joissa saisi ajella turvallisesti häiriötä aiheuttamatta, olisivat tervetulleita.

      Seuraamuksena vakavimmillaan hengen menetys, mutta vanhempien saamat sakotkin usein yllättävät

      Vaarallisen liikennekäyttäytymisen ja heikkokuntoisen ajoneuvon yhdistelmä voi tulla kalliiksi. Poliisi kohtaa tehtävillään kuukausittain nuoria motoristeja, jotka ovat osallisena onnettomuudessa. Kallein hinta maksetaan, kun nuori tai toinen onnettomuudessa osallisena ollut henkilö menehtyy.

      − Kun huonokuntoisen ajopelin yhdistää holtittomaan ajotapaan, on vain ajan kysymys, jolloin joudumme seuraavan kertomaan sen kamalimman viestin vanhemmille, Huurne toteaa.

      Aina seuraamukset eivät onneksi ole dramaattiset, mutta hintalappu voi silti nousta isoksi.

      − Usein mopon omistaa äiti tai isä. Kun mopo on viritetty niin pitkälle, että se luokitellaan moottoripyöräksi, vanhemmat voivat saada päiväsakkoja tällaisen ajoneuvon luovuttamisesta nuorelle. Ei ole pitkä aika, kun sakon summa vierähti tuhannen euron isommalle puolelle. On hyvä muistaa, että vakuutusmaksut nousevat onnettomuuksien ja mahdollisesti myös todetun virittämisen seuraamuksena.

      Huurneen kokemuksen mukaan vanhempien heiveröiseksi arveltu vaikutusvalta nuoreen voi yllättää.

      − Monesti puhuttamamme nuori antaa ymmärtää olevansa kovis, joka ei kunnioita poliisia. Siinä vaiheessa, kun puhelu vanhemmalle lähtee, alkavat tunteet kummallisesti herätä ja pahiksenkin silmän nurkka kostuu."

      • Anonyymi

        Toivottavasti täällä Tampereella poliisi tekee joskus samanlaisen valvontaiskun..


    • Anonyymi

      Minä en ymmärrä miksi kukaan täysipäinen edes ostaa lapsilleen noita helvetinkoneita! Lapselle voi sanoa EI!

      • Anonyymi

        Lapsesta tulee aika helvetin surkea ihmiskohtalo jos sitä yrittää kaikin voimin suojella kaikelta vähänkään vaaralliselta. Todennäköisyys että lapses edes kuolee mopokolarissa on aika pieni.


    • Anonyymi

      Lapsesi aikuistuminen ei näköjään käy ihan helposti. Siihen tarvitaan myös virkavaltaa....Mutta siitä ilostahan me myös veroja maksamme, joten ota lunkisti vaan!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1485
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1275
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      12
      1097
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1073
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe