Luhanka tuulivoima

Anonyymi

Millaista on asua tuulivoimalan naapurissa? Törmäsin pro graduun joka oli tehty vuonna 2015 Tanja Männistö Jyväskylän yliopistossa ja siinä luhankalaiset ovat muuttuneet positiivisemmaksi kun tuulivoima oli saatu kylälle. Pitääkö tämä paikkansa?

10

1161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oikeasti?

      Pro gradu -tutkielman aineistona oli kaksi Luhangan kunnan alueella toteutettua asukaskyselyä. Kyselyn ensimmäinen vaihe toteutettiin ennen tuulivoimapuiston rakentamista ja toinen vaihe noin viisi kuukautta rakentamisen jälkeen. Kyselyn tulokset osoittavat, että luhankalaisten suhtautuminen tuulivoimaan energiantuotantomuotona samoin kuin tuulivoiman luontovaikutuksiin oli muuttunut tilastollisesti merkitsevästi positiivisempaan suuntaan sen jälkeen kun Latamäen tuulivoimalat rakennettiin.

      Tulosten mukaan Luhangan asukkaista 87 prosenttia suhtautui positiivisesti tuulivoimaan energiantuotantomuotona tuulivoimaloiden rakentamisen jälkeen. Suurin mielipiteen muutos tapahtui suhtautumisessa luontovaikutuksiin, sillä myönteisesti tuulivoiman luontovaikutuksiin suhtautuvien prosenttiosuus kasvoi 26 prosentilla, 77 prosenttiin. Tulosten mukaan omakohtainen kokemus tuulivoimaloista johtaa positiivisempaan käsitykseen tuulivoiman luontovaikutuksista.
      Kertokaa onko tämä totta.

      • Anonyymi

        Asumme valitettavasti kuulo- ja näköetäisyydellä kuudesta 175 m korkeuteen mäkien harjalta viuhtovista tuulivoimaloista. Meille ei koskaan ole edes kerrottu kyseisestä kyselystä, saati annettu tilaisuutta päättää, haluammeko ottaa osaa. Totta kai olisimme. Luhangassa on paljon tyypillisen suomalaisia vahingoniloa puhkuvia tyhmiä, jotka ovat valmiit kertomaan kannattavansa tuulivoimaloita, kunhan ne eivät tule viuhtomaan heidän elämisen rauhaansa. He tulevat ihastelemaan 'kauniita' voimaloita laavulta käsin. Heidän ei tarvitse elää niiden kanssa koko ajan, aamusta iltaan ja illasta aamuun joka päivä.

        Entäs nyt sitten: Suur-Savon sähkövoimala suunnittelee pykäävänsä seitsemän uutta voimalaa entisten viereen, nyt vaan 'korkeintaan' 300 m korkeita, eli lähes kaksinkertainen kokonaiskorkeus nykyisiin meluhyrriin verrattuna. Katsokaa kotienne ja mökkienne pihalta, miten rumasti nykyiset voimalat näkyvät. Katsokaa kartalta suunniteltujen sijainti ja kuvitelkaa mielessänne ne maisemaanne. Ne olisi sijoitettu Siitimenjärventien varteen. Eteläisin olisi Niinimäen tienhaaran kohdalla, pohjoisin noin kilometri Rakokiventien risteyksestä etelään. Niin lähellä tietä, että niistä voisi putoilla jäitä ohikulkijoiden päälle, näin ensi katsomalla näyttäisi.

        Käytetään 'omavaraisuutta' ja sähkön korkeita hintoja tekosyynä rakennuttaa uusia voimalahirviöitä asumusten sekaan, kun oikeasti juuri tällaiset hankkeet ovat nostaneet sähkönhintoja ja veroja meille tavallisille kansalaisille. Paikallinen turve- ja hakevoimala olisi 'kestävää kehitystä'. Tuulihärpäkkeet ovat suuri tulonlähde rakennuttajille, eikä paikalliset hyödy niistä mitään. Hölmöt ajavat pällistelemään niitä, kuluttaen teitämme. Heistä ei ole hyötyä yhtään enempää kuin voimaloista. Verotuloja jonkin verran, mutta asukkaiden asumisviihtyvyys merkitsee kunnan muutamille virkailijoille nollan verran.

        Tottahan firma saa mentyä konkurssiin ryhtyessään kaivelemaan kivistä maastoa uusille kaapeleille; niin kävi jo Latamäen voimaloiden pystyttäjälle. Ei ole opittu. Tai on opittu. Kuka mistäkin näkökulmasta katsoo. Ehkä tarkoitus onkin saattaa iso sähköyhtiö konkurssiin, jotta edistetään maan ajautumista sekasortoon siltäkin osin. Ja sähkönhintoja voidaan taas nostaa. Jos sähköä kohta edes enää saa. Tuulivoimalat pitäisi kieltää tuossa kokoluokassa. Pienet spiraalivoimalat saisivat minun puolestani sojottaa vaikka joka pihalla; se takaisi omavaraisuutta. Näistä suurvoimaloista mahdollinen tuulisen päivän tuottop menee etelään. Sinne ne voimala-alueetkin pitäisi sijoittaa. Älkääkä kutsuko niitä 'puistoiksi'. Se on newspeakia ja ruma valhe. Niillä ei ole puistojen kanssa mitään tekemistä.


    • Anonyymi

      Kyllä pitiää paikkasa. Lokit huutuaa nyt tuossa nurkkapellolla nii hijjeksee, että joutas niistä osa lentiää vaikka lapoihi. Ei ole tietovakuaa myllyje olemassaolostal

      • Anonyymi

        Jos vallitseva tuulensuunta on Päijänteeltä päin, on helppo arvata, mille puolelle tuulivoimaloita Sinä sijoitut. Jos olisit Purnun puolella, kärsisit jatkuvasta 'suihkukoneen jylinästä'. Eiköhän myllyilysi jo alkaisi laantua silloin. Meillä oli taas pari päivää sitten vähän aikaa tuota jylinää. Se kuulostaa aivan kuin lentokentän vieressä asuisi. Onneksemme maasto hiukan ohjaa melun kulkua pois juuri meiltä. Vielä isommat voimalat siihen entisten lähelle toisivat ongelman meillekin ihan uudelle tasolle. Ja entäs ne loput 60 voimalasta, joita kuulemma salaa ujutetaan tuolle 'jo leimautuneelle' alueelle, Suur-Savon Sähkön edustajan sanoin? Sitä, että alue on jo pilattu, käytetään tekosyynä pilata aluetta vielä lisää. Ehkä johdateltava mummo- ja pappakööri kunnantalolla kihertää vahingoniloaan ja toivoo voivansa pitää voimalat poissa omilta takapihoiltaan sallimalla niiden sijoittamisen toiselle puolelle kylää.


    • Anonyymi

      Vieläkö olette tyytyväisiä? Nimim harkitsen oman myllyn pystytystä.

      • Anonyymi

        ettet vain harkitse pyllyn mystytystä ?


    • Anonyymi

      Suur-Savon Sähkön hallituksen jäsen Tuomo Kärnä, joka jostain syystä toimii edelleen Luhangan kunnanjohtajana, vähättelee kuntalaisten voimakasta vastustusta tuulivoimalahankkeelle. Hänen mielestään on vain vähäinen määrä ihmisiä, jotka valittavat. Toisaalta hän väittää, että hankkeesta ei olisi kunnan asukkaille mitään haittaa. Vaikka tietää hyvin, että haittaa on paljon ja monelle. Ei hänkään halöuaisi oman talonsa viereen 300 metriä korkeiden voimaloiden rypästä!

      Luhangassa näkyy nykyisillä valtuutetuilla (jotka mieluummin kutsuvat itseään 'päättäjiksi') on korruptoitunht hyvävelisysteemi: kun halutaan tehdä jotain laitonta, se on ok, jos enemmistö valtuutetuista kannattaa sitä. Näin Suur-Savon edustaja Kärnä toi esityksensä tuulivoimala-alueen kaavoittamisesta Luhangan kunnanhallitukselle antaen vajaat kaksi arkipäivää aikaa perehtyä asiaan. Lain mukaan olisi pitänyt tuoda asia esille vähintään neljä arkipäivää ennen kokousta. Neljäkin päivää on lyhyt aika, mutta se on minimi. Olisi saanut tuoda ehdotuksen hallituksen ja valtuuston tietoon jo aikaisemmin, jotta siihen olisi pystynyt perehtymään kunnolla. Nyt rikottiin lakia. Yksi valtuutettu antoi eriävän lausunnon; asiasta äänestettiin ja enemmistön voimin päätettiin, ettei Luhangassa tarvitse noudattaa kuntalakia.

      Kun sähköyhtiön hallituksen jäsen on pienen kunnan johtajana, tuulivoimaloiden pystyttäminen on helppoa. Niin he ainakin taitavat kuvitella. Kaavasta voi kuitenkin valittaa. Kannattaa nimenomaan valittaa jo kaavasta, koska valituksen onnistumisprosentti on suurempi kuin jos odottaa ja valittaa vasta rakennusluvasta. Meidän kannattaa valittaa yhdessä ja erikseen. Ja meidän kannattaa etsiä parempi kunnanjohtaja, jolle meidän kotikuntamme johtaminen ei ole vain ura-askel, vaan sydämen asia.

      • Anonyymi

        Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä esitteli asian kunnanhallitukselle? Miksi hän ei jäävännyt itseään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä esitteli asian kunnanhallitukselle? Miksi hän ei jäävännyt itseään?

        Hyvä kysymys. Toinen kysymys: Miksi hän edelleen toimii kunnanjohtajana?


    • Anonyymi

      Ei pidä paikkaansa . Myös Luhankalaisia harmittaa maisemien pilaaminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe