Onko putkitelkka vielä hyvä?

Anonyymi

Olis tarkoitus ottaa 90luvun alusta asti tyhjillään ollut mummola käyttöön. Talossa kaikki tavarat kymmeniä vuosia vanhoja. Putkiradio on nyt meillä kotona ja se tiedetään hyväksi ja aiotaan viedä takaisin sinne mummolaan. Talossa pelkästään vanhaa tavaraa ja mietin voisiko sielä olevan putkitelkan vaan ottaa käyttöön? Miten te olette tehneet vanhojen televisioiden kanssa, kun olette ottaneet ne käyttöön pitkän varastossa olon jälkeen? Jos vaikuttaa niin lämmitykset ei ole olleet päällä joten talvisin ollut aika kylmä.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos on päässyt kostumaan niin ei varmasti kannata ottaa uudelleen käyttöön. Silloin se on vain aikapommi, joka saattaa aiheuttaa tulipalon.

      Jos on ollut varmasti kuivassa, niin pakastaminen todennäköisesti ei aiheuta vaaraa, mutta voi olla ettei laite enää käynnisty ylipäätään. Jos toimii, niin on aika pieni riski, että aiheuttaa mitään vaaraa.

      Itse hankkisin kuitenkin varmuuden vuoksi uuden töllön. Ei ihan perusvehje kovin paljon maksa edes uutena.

    • Anonyymi

      Joo. Olisihan se uusi televisio varmasti parempi ratkaisu, mutta se putkitelkka sopii vanhan mökin tunnelmaan niin hyvin. Tarkoitus olisi, että ainut asia mikä mökissä olisi 2000luvulta olisi älypuhelimet mitkä kulkee koko ajan mukana. Ja telkan kastumisesta ei oo tietoo. Mummolamme on huopakattoinen rintamamiestalo ja ei ole yhtään tietoo siitä mitä katolle kuuluu 30vuoden autiona olon jälkeen joten ei ole tietoo myöskään siitä onko televisio kuiva. Ohi ollaan ajettu ja ihan hyvältä se katto näytti tieltä katsottuna. Sammalta oli tosin kerännyt. Ei oo vaan aiemmin ollut aikaa käydä mökissä sisällä. Pitäis nyt alata vähän käymään.

      • Anonyymi

        Ymmärrän kyllä hyvin tuon. Tietysti voit myös yrittää etsiä vanhaa putkitelkkaria esimerkiksi Torista tai roskalavaryhmistä. Niitä aina silloin tällöin näkyy.

        Kastumaanhan se on voinut päästä ihan ilmankosteudestakin, etenkin jos talossa on esimerkiksi rikottu ikkunoita.


    • Anonyymi

      Siinä naapurissa asui vielä 13v sitten pariskunta joka vartioi taloa omien kotiaskareiden ohella ja silloin raportoivat, että jotkut olivat aikaansa tontilla viettäneet ja tutkineet esim pihan kiviä todennäköisesti etsien avaimia niiden alta taloon. Naapurit ovat kuolleet jo vanhuuteen joten nyt talo saanut olla ilman vartiointia. Tien puoleiset ikkunat olivat ehjinä, kun autolla satuttiin ohi ajamaan, mutta oli niin kiire ettei ehditty pysähtymään.

    • Anonyymi

      Tarkoitetaanko tässä putkitelkkarilla sellaista TV:tä jossa on kuvaputki vai sellaista mustavalkoista TV:tä jossa on kuvaputki ja jonka elektroniikka on putkilla rakennettu?

      Jos ensimmäistä ja siinä on SCART liitin niin kyllä niillä vielä on hieman käyttöikää digiboksilla varustettuna, joskin kuvanlaatu on mitä on. Ennen käyttöönottoa se pitäisi huolellisesti puhdistaa pölystä jota on kertynyt laitteen sisälle, jota ennen siis laitetta ei saa kytkeä sähköihin ettei ladatuista suurjänniteosista saisi sähköiskuja laitteen ollessa auki. Laitteen vaarat liittyvät verkkosuodatukseen käytetyn X-kondensaattorin syttymiseen palamaan ja/tai sisällä olevan pölyn syttymiseen palamaan.

      Jos jälkimmäistä niin laite on aivan varmasti kelvoton siksi, että sen komponentit ovat ajalta jolloin vaatimukset olivat toiset eikä siihen saa digiboksia liitettyä.

      Mitä ikinä sitten ajattelittekaan niin suosittelen tulipalovaaran vuoksi laittamaan kaikille vanhoille laitteille erillisen virtakytkimen laitteen ulkopuolelle. Eli siis laitteista kokonaan verkkosähkö aina pois kun ette niitä käytä. Kun töpseliä ei viitsi ehtimiseen olla repimässä seinästä niin joko kaukosäädettävä pistorasia tai sitten jatkojohto jossa on virtakytkin.

    • Anonyymi

      Parilla sadalla saat littutelkun, jossa isompi ja parempi kuva, ja vie vähemmän tilaa.

      Mulla olis ylimääräinsenä 42 tuuman Panasonic plasmatelkkari, joka toimii samalla myös lämmityslaitteena.

      Putkitöllön kaveriksi tarvitsisit digiboksin, jos sellaista ei jo ole. Vanhan, kylmässä säilytetyn putkitöllön kunto voi olla mikä vain.

      • Anonyymi

        > Putkitöllön kaveriksi tarvitsisit digiboksin, jos sellaista ei jo ole.

        Totanoin, antaako uusimmat boxit edes analoogista signaalia ulos vai ovatko hoodeeämii only?

        Seuraava kompastuskivi ovat telkkarin liitännät. 80/90 lukujen vaihteen vehkeestä tosiaan löytyy scart ja/tai kompostivideoliitännät, mutta telkkarin ollessa todella vanha siinä ei ole kuin pelkkä antenniliitäntä. Digiboxsissa pitäisi tällöin olla RF modulaattori, joka pukkaa kuvan ulos antennisignaalin muotoon leivottuna.


    • Anonyymi

      En tiedä onko asia jo selvinnyt mut ku puhutaan kauan tyhjänä olleesta rintamamiestalosta niin voin kokemuksella sanoo et saattaa vähän käry nousta, kun sähkökeskuksesta kääntää virrat päälle. Naapurin talo joka tosin 1975vuosimallia paloi 2010 todella pahasti ja koko yläkerta piti rakentaa uusiks ja alakerta kärsi vesi ja savu vahinkoja. Palo johtui todennäköisesti vikaantuneesta sähköjärjestelmästä jota ei oltu ikinä uusittu. Itsellä rintamamiestalo jossa on yhä vanha sähkökeskus, mutta laajennuksen takia asennettu myös uusi vuonna 2007 ja ei tää vanha mitenkään vaarallinen oo. Kunto tarkastettiin samalla, kun laajennettiin ja ei osoittautunut vaaralliseksi. Rintamamiestalo joka on ollu autiona ja jonka huopakatto todennäköisesti on vuotanut huopakatoille tyypilliseen tapaan on varmasti täysin eri tapaus kuin aina asuttu rintamamiestalo jossa on peltikatto joten tätä mun ja aloittajan taloa ei oikein voi verrata keskenään. Suosittelen kuitenkin kaikkia jotka tällaisen omistaa tarkastamaan talonsa sähköt ennen niiden päälle kytkemistä pitkän ajan jälkeen.

    • Anonyymi

      En tuollaisia kyselisi, vaan kokeilisin.
      Onko anteeni olemassa? Voi olla ettei enää ole lähetyksiäkään alueella.
      Kuvanlaatu on arvoitus. Vanhoissa TV:ssä on yleenä värivääristymää, ellei ole mustavalkoinen.

      Johdot kiinni ja kokeilu. Ei se silmille räjähdä, korkeintaan poksahtaa ja päästää sienenmuotoisen savupilven, joka sekin todennäköisesti jää kotelon sisään näkymättömiin.

      • Anonyymi

        Eikös siinä kuvaputkessa ole tyhjiö niin jos poksahtaa menee vain kasaan se kuvaputki?


      • Anonyymi

        Missään ei enää ole analogisia antennilähetyksiä. Jos haluaa yli 30 vuotta vanhaa telkkaria käyttää on pakko löytää digibixi jossa RF ulostulo. Onko moisia nykystandardin mukaisa bokseja edes olemassa, en tiedä. Jos pitää moinen teettää tulee huomattavasti halvemmaksi ostaa uusi telkkari. Ehkä kuvan voisi kierrättää digibox - VHF nauhuri - telkkari?

        Kaikki tulipalovaroitukset pitää ottaa tosissaan, sekä talon että töllön osalta.


    • Anonyymi

      30 vuotta kylmillään olleessa talossa kosteus- ja lämpötilanvaihtelut on todennäköisesti aiheuttanut korroosiota niin talon sähköjärjestelmässä, sähkötaulussa kuin elektroniikkalaitteissakin.

      En suosittele kokeilemaan telkkaria päälle sisätiloissa. Kuivana päivänä ulkosalla, pitkän virtakytkimellisen jatkojohdon päässä korkeintaan, ja mitään palavaa ei saa olla ympärillä. Tämäkään testi tosin ei anna varmuutta laitteen kunnosta, jos käynnistyshetkellä sattuisi toimimaankin, mikään ei takaa, etteikö jokin komponentti petä vähän ajan päästä. Kondensaattorit lienee heikoin kohta, jotka pitkään käyttämättömänä kuivuvat, eivätkä toimi niinkuin pitäisi enää sen jälkeen.

      En kokeilisi muitakaan sähkölaitteita, jotka ovat olleet noin pitkään heitteillä tuollaisissa oloissa.

      Ja ennenkaikkea talon sähköjärjestelmä voi kelvata korkeintaan tulipalon sytyttämiseen. Tarkastuttaisin sähköjärjestelmän ammattilaisella ja teettäisin tarvittavat korjaukset ennenkuin kääntäisin virran päälle.

      Tätäkin ennen kannattaa miettiä, onko talo jo homehtunut niin pahoin, että kannattaako mitään korjauksia edes tehdä, vai onko purkutuomio edessä.
      Homeen kanssa ei ole leikkimistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe