Vapaaehtoisen taustojen selvittäminen ja poikkeava toiminta

Anonyymi

Hei,

Kävin erään vapaaehtoiskoulutuksen melko helppoa työtä varten, joka kiinnostaa ja piti antaa suostumus rikosrekisteriselvitykseen sekä joku sosiaalitoimen selvittämisjuttu, jonka suullisesti kerrottiin tarkoittavan jotain saatuja "tukia". Tuona hetkenä kukaan ei kyseenalaistanut tuota, mutta jälkimmäinen tuntui hemmetin oudolta, koska ei tuollaista ole koskaan ennen muualla kysytty eikä mainita laissa. Kyseessä on kuitenkin valtakunnallisesti arvostettu järjestö eikä mikään hämäräperäinen kepulitaho.

Kävi sitten niin, että sosiaalitoimen puolesta oli ilmeisesti annettu tietoja, jotka sisälsivät terveydentilaan ja hoitohistoriaan liittyvää tietoa tai neutraalimmin sanottuna sosiaalipuolen viranomaisen kirjauksia (sisältäen myös leväperäistä ja spekuloivaa kuvausta elämänhallinnasta) eli sieltä oli annettu tietoa, mikä ei mielestäni liity millään lailla 'tukiin' itsessään, sikäli kun ne jollain ihmeen tavalla liittyvät kykyyn tehdä työtä. En tiedä mitä laki tästä tarkalleen sanoo, mutta voin kuvitella tämän tapahtuneen vain siksi, että sosiaalipuoli on kirjannut ylös jotain kertomuksia, joita valtuutettu maallikko on antanut (harkinnanvaraista) toimeentulohakemusta varten aikoinaan. Asiakirjojen ikää ei mainittu. Olin siis aikoinaan valtuuttanut toisen henkilön tekemään tällaisia hakemuksia puolestani harvinaisissa tapauksissa, jolloin on taloudellisesti tiukkaa ja tarvetta pienille perushankinnoille. Tämän henkilön kanssa en sopinut minkään ylimääräisten todellisten tai keksittyjen tietojen luovuttamisesta sosiaaliviranomaiselle. Valtuutettu on ilmeisesti ajatellut näiden viittausten
vahvistavan hakemusta.

Tästä seurasi kunnon tenttaukset, joihin menin harmikseni painostettuna vastaamaan, koska asiaa ei hoidettu hienotunteisemmin kirjallisesti, että olisin voinut vastata rauhassa.
Asiani menee kuulemma nyt johonkin käsittelyyn, jossa vielä punnitaan olenko sopiva toimimaan tehtävässä, jota ei olisi varmaan epäilty ollenkaan ilman tätä värittynyttä tietoa, jota minä en ole edes itse saanut luettavakseni.

Mikähän tässä olisi nyt seuraava peliliike? Tahoja, joihin olen kuvitellut voivani olla yhteydessä ovat tietysti tämä yhdistys, oikeusaputoimisto, yksityinen lakitoimisto ja sosiaalitoimi jos oikaisut ovat siellä mahdollisia. Luonnollisesti en kuitenkaan halua laittaa itseäni siihen asemaan, että alkaisin jotenkin lisäasiakirjoilla perustelemaan juttujani tälle järjestölle, koska sehän olisi turhaa yksityisasioiden jakamista lisää ja haluaisin tehdä stopin sellaiselle asetelmalle heti alussa pitäen sitä vääränä tapana toimia.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kannattaa luopua suosiolla tuollaisista hommista. Varsinkin kun näyttää että sinulla on sukset pahasti ristissä sossun kanssa. Lisäasiakirjoilla vain pahennat tilannettasi ja kirjaukset jäävät sosssun kirjoihin ja kansiin ikuisiksi ajoiksi vaikeuttaen asemaasi tulevissa kiemurteluissasi.

    • Anonyymi

      Aika paha tuosta kertomuksesta on lähteä spekuloimaan.

      Tietysti kun taas vaivauduttaisiin antamaan vähän enemmän tietoa, kuin "yhteen helppoon hommaan valtakunnallisesti arvostetulle järjestölle, joka vaatii rikostaustaotteen (vai turvallisuusselvityksen? Tuollaista rikosrekisteriselvitystä kun ei ole), ja sitten jonkun kummallisen sosiaalitukiselvityksen". Onko siis kyse jostain koulutuksesta tai työstä, johon liittyy joku tukijärjestelmä, vai miksi menneitä tukia pengotaan?

      Nojoo, yleisellä tasolla tietenkin terveystietojen luovuttaminen on hyvin tiukasti laissa säädettyä, mutta ihan vielä tällä selvityksellä ei pysty arvioimaan tämän jutun juridista pohjaa.
      Rikostaustaote ja turvallisuusselvitys perustuvat ao. erityislakeihin. Mihin lainkohtiin tämä sosiaalipuolen selvitys perustettiin, vai rupesiko se kiinnostamaan vasta nyt, kun tuli ongelmia ko. työnhaussa vastaan?

    • Anonyymi

      Mihin ihmeeseen vapaaehtoistyön teettäjä voi tuolla tavalla normaalista työelämäkäytännöstä poiketen kerätä henkilöstä tietoja? Eikö yhdistyksiä koske samat tietosuojakäytännöt, kuin ihan normaaleja työnantajiakin?
      Se normaali käytäntö on, että ihminen itse antaa tietoja itsestään, tyyliin: sotu, nimi, koulutukset/mahdollinen muu asiaan vaikuttava osaamiseen liittyvä tieto.

      Miten tämä yhdistys on saanut sinusta tietoja, ellet itse ole antanut kirjallista suostumusta tietojen luovuttamiseen soskusta/tms?
      Jos olet vapaaehtoistyössä, etkä yhdistyksen asiakas, saaden esim kuntouttavaa työtoimintaa palveluna, on tietojenkeruun kanssa kyllä jollakulla mennyt pahoin jauhot ja vellit sikinsokin.
      Pyydä kirjallisena kaikki yhdistyksen sinusta keräämä tieto itsellesi. Pyydä myös sen henkilön nimi ja asema, mikä on kerännyt nämä tiedot sinusta. Sen jälkeen soita ihmeessä tietosuoja-asioihin erikoistuneeseen viranomaiseen, ja kerro homma sinne.

    • Anonyymi

      Vähän on hämärä juttu. En ole koskaan kuullutkaan "joku sosiaalitoimen selvittämis juttu". Aloittaja voisi kertoa tarkemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1282
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1227
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1106
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1076
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe