Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Raivausjäte metsään vai pois metsästä? Kantojen maatuminen?

Anonyymi

Morjens metsämiehet!

Voiko raivausjätteen (vesakot yms pienehköt puut) mitä alaharvennuksessa tulee, jättää metsään maatumaan? Kauanko maatumisessa menee?

Lisäksi onko antaa minkäänlaista osviittaa kauanko menee pienillä kannoilla (läpimitta 1-3cm) maatua? Entä 5-10cm kannoilla?

Kyselen koska haluaisin kävellä joskus tulevaisuudessa siellä metsässä ja nyt on aivan täynnä risuja ja puita vinksin vonksin.

- Anneli

8

1741

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Anneli voi hoitaa metsään sä ihan miten haluaa. Suurin osa metsänomistajista jättää jopa tuulenkaatamat tukkipuut korjaamatta pois, mikä on täysin käsittämätöntä. Eihän se ole muuta kuin laiskuutta.

      Maatumisaikaa en osaa arvioida, mutta kyllä rannetta paksummat kannattaa kerätä polttopuuksi.

    • Anonyymi

      10 - 20 vuotta ne siellä metsässä ovat riesana.

      • Anonyymi

        Annelin ei kannata huolehtia pienistä kannoista ja risuista, jos on ekoihminen. Kyllä jalka nousee pienen risun yli, kotimetsä on kotimetsä, kaupunkilaisille lölleröille tehdyt ulkoilupuistikot hieman eri juttu. Talousmetsä, johon on tehty päätehakkuu yleensä siivotaan, sinne jää vain kannot. Risut kerätään ja poltetaan laitoksissa sähköksi ja lämmöksi. Ylispuuhakkuussa risuja ei kerätä, vaan ne jäävät mätänemään taimikkoon 25 tonnin painoisen Ponssen tekemien, metrin syvyisten ajourien viereen. Karmeata jälkeä korpikuusikossa, jossa maaperä on huonosti kantavaa. Metsiä on monenlaisia: Talousmetsät, virkistysmetsät, puistometsät, kesämökin tonttimetsät jne. Alaharvennuksessa jäävät jätteet ovat pienen kokonsa vuoksi kuiduksi kelpaamattomia jätteitä, jotkut keräävät niitä polttopuuksi, mutta taloudellisesti se ei kannata. Harrastuksena mukavaa puuhastelua.


    • Anonyymi

      Ei kannata hakkujätettä kerätä jos maaperässä on ravinnevajauksia , esim boorinpuutealueilla kerääminen on varsinainen tihutyö joka kostautuu tulevassa kasvussa ja metsä vaatii runsaan boorilannoituksen kasvaakseen ja kehittyäkseen normaalisti . Boorin puute näkyy varsinkin männyllä tiheäoksaisuutena , latvavaurioina ja äärimmillään pallomaiseksi isoksi vänkyräpuuksi kasvamisena , kuusella tiheäoksaisuutena , monilatvaisuutena ja lehtipuillakin lievempinä samankaltaisina oireina .

    • Anonyymi

      Hei
      Taimikoissa maatuminen tapahtuu muutamassa vuodessa. Sanoisin että viidessä vuodessa ovat jo kadonneet maastoon. Lehtipuu maatuu nopeammin mutta havupuu hieman hitaammin. Varsinkin jos puu jää maasta hieman irti esim kiven tai kannon päälle maatuminen ei ole niin nopeaa.
      Kannon tapit maatuu lahoiksi tapeiksi suurinpiirtein samassa ajassa mutta osa toki vesoo uudelleen kannosta juurivesan.
      Jos mahdollista niin raivuupuutahan kannattaa käyttää polttopuuksikin jos koko on sen mittaista. Ohuemmat nyt ovat mainiota ravinnetta jäljelle jääneille puille.
      Itse kun ammatikseni raivaan niin välillä oikein sääliksi käy kuinka paljon jää hyvää polttorankaa metsään koska on pakko kaataa ohjetiheyteen esim nyt nuorenmetsän kunnostuskohteella jossa kaadettava puusto moninpaikoin kuitupuu vahvuista ja kymmenen metriä pitkää.
      Sellainen nyt maatuu vähän kauemmin mutta sinne ne ravinteet päätyvät sitten kasvavalle puustolle hyötykäyttöön.

      • Anonyymi

        Todella hyvä vastaus.
        Itse lisäisin vielä, että luminen talvi auttaa asiaa ja lumi painaa risuja alemmas.
        Jos kävelet siellä, niin ajokoneen jälkiä myöten pääsee usein helpommin etenemään.


    • Anonyymi

      Kannot , varsinkin pajut ovat kannosta kovia vesomaan ja siten eivät häviä koskaan, kannattaa tilata betoniauto joka hetken löröttelee maisemiin betonia niinkun tasoittelee niin sen jälkeen on hyvä kulkea.

      • Anonyymi

        TiedoksI: oikeassa metsässä ei juuri pajuja kasva.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe