Neuvoja pitkäsiima kalastukseen

Haukimies

Nyt tartteis neuvoja pitkänsiiman käyttöön, tyyliin pitkänsiiman käyttö for dummies ;) Eli ei oo minkäänlaista kokemusta tästä, mutta kiinnostas ens kesänä kokeilla tätä. Etenkin tarkoitus ois yrittää pyydystellä isompaa haukea sekä kuhaa syvänteitten ääreltä.

32

75039

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemusta kerrakseen

      Ostin valmiin pitkäsiiman ja läksin koettamaan onneani.Heitimme siiman illalla syötteineen matalahkoon veteen.Menimme aamulla kokemaan siimaa.Oli aikamoinen kokemus kun totesimme siiman lentävän 10m korkealla.Siiman jokaisessa koukussa oli LOKKI jaka oli nielaissut syötin.Ne lentelivät siimssa kiinni.Arvaa loppuiko siimapyynti siihen?Kyllä loppui.Ja eikun kokeilemaan,laita siima tarpeeksi syvälle ettei lokit syö syöttejä.

      • käteen

        Olipa tuuria sinulla ettei kukaan valveutunut kansalainen nähnyt touhuasi.
        Sakot olisit saanut eläinrääkkäyksestä, kun linnut olivat koukuissa.ho ho sanon vaan.
        Voisit alottaa tuon touhuilun vaikka sillä, että hankit vesialueen omistajalta kalastusluvan pitkällesiimalle ja samalla kysyt neuvoja miten sitä käytetään.


    • KOKEMUSTA ON

      TEE ENSIN VÄHÄN LYHYEMPI N.100M PITKÄ SELKÄSIIMA,JA NOIN 20KOUKKUA. TAPSIT N.50-90CM PITKÄT.TAPSILANKA TÄYTYY OLLA VÄHÄN HEIKOMPAA KUIN SELKÄSIIMA.SYÖTEIKSI JOKA TOISEEN KOUKKUUN ISOJA MATOJA,MUIHIN KOUKKUIHIN KÄY SÄRKI,AHVEN,MUIKKU JA KUHALLE PARAS ON KUORE. SIIMAN MOLEMPIIN PÄIHIN ISOT PAINOT. PARI PIENEMPÄÄ SIIMAN KESKIVAIHEILLE.NOIN 20M VÄLEIN KOHOT.SIIMA SAA MENNÄ VÄLILLÄ POHJAA PITKIN,TAAS VÄLILLÄ LÄHELLÄ PINTAA. SIIMAN VOI RAKENTAA MITEN PITKÄN VAAN.SUURIMMAT KALAT OLEN SAANUT JUURI SIIMALLA. KOKEMUSTA ON 40V.

    • Isoja

      Moikka!

      Pitkäsiimalla kalastus on minun mieleisin kalastusmuoto ja sitä olen 20 vuotta tehnyt. Ja saanut ylivoimaisesti suurimmat kalani! Minun onnekseni kalastuspaikkani lähellä on lampi, missä on ruutanoita. Ne ovat ehdottomasti parhaita syöttejä. Pysyvät elävänä siimassa jopa viikon. Ruutana laitetaan koukkuun pyrstön ja kalan keskikohdan puolesta välistä. Laittamalla koukku selkärangan ali. Koukku saa näkyä, sillä ei ole merkitystä.

      Siiman tehdään niin, että selkäsiima (mustaa kalastajan lankaa) vai miksi sitä sanotaan. Siihen laitetaan tapseja, kalakaupasta saa metallisia 40 sentin tapseja joissa on koukut valmiina. Kannattaa panostaa näihin, koska hauen hampaan ovat todella terävät. Ne kannattaa laittaa leikarilla selkäsiimaan kiinni, että ne voidaan irroittaa kaloineen siimasta. Ja ottaa kala pois vasta rannassa. Etenkin ankeriaat ja mateet syövät koukun niin syvälle, että on miltei mahdoton irroittaa koukkua, varsinkin kun on huonompi ilma. Niin helpottaa kun ottaa koko tapsin irti selkäsiimasta ja seuraavalla kerralla laittaa sen sitten takaisin. Sopiva koukkuväli on noin 5 metriä. ei tiheämpään ainakaan. Jos sattuu taas useampi kala vierekkäisiin koukkuun niin on hankala käsitellä jos koukut ovat lähempänä. Sitten siihen kannattaisi hommata ihan oma laatikko, missä siimaa säilyttää. Sen voi tehdä itse nopeasti esim. Ämpäri ja sen ympärille styroksia mihin saa laitettua koukut kiinni. Ämpäriin tulee selkäsiima. Ensin aloitetaan siiman laskeminen niin, että laitetaan paino pohjaan ja tämän jälkeen koho. sitten siitä aletaan laskemaan siimaa. Aina jos tekee käännöksen, niin lasketaan painopohjaan, kohot molemmin puolin ja sitten voi kääntyä vaikka 90 astetta. Oman kokemuksenin mukaan siimaa ei kannata laskea pohjaan koska se tartuu oksiin yms. kiinni ja se on aika pirullista. Ja sitten kun siima loppuu, niin taas laitetaan paino päähän.

      Ja odotellaan seuraavaan päivään!

      Jospa siinä olisi apua sulle. Kirjoitus on sekava, mutta laita lisäkysymys, jos joku kohta ei selvinnyt.

      t. olli

      • eesti87

        ootko saanu taimenia ruutanoilla?


    • Haukimies

      Kiitos erittäin hyvistä neuvoista liittyen tähän pitkäsiima kalastukseen. Vielä tartteisin kuitenkin lisää, etenkin liittyen tuohon selkäsiiman käyttöön. Miten ne tapsit liitetään siihen? Meneeks se kutakuinkin niin, että selkäsiimassa on tietyn välein esim T-leikari, johon sitten tulee noi tapsit leikareilla kiinni vai jotenkin muuten? Entäs sitten, jos on isompi kala kiinni, niin miten onnistuu väsyttäminen tällä kalastus tyylillä ja miten se pitäisi tehdä? Mitkä on parhaat kalastuspaikat, veikkaisin syvänteiden reuna-alueita, onko näin?

      • valmiina

        Löytyy varmaan kaikista kalastusvälineliikkeistä. Postimyynnistäkin saa suoraan kotiin. Tässä yksi, mutta kannattaa katsoa muualtakin, voi säästää muutaman euron.

        http://www.kivikangas.fi/kalakauppa/pitkasiima.html

        Google on tässäkin kova juttu. Niinkuin monessa muussakin asiassa.


      • Isoja

        Moi!

        Niin sellainen t-leikari on hyvä. Tai toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti solmia tapsi selkäsiimaan kiinni. Siihenkin on oma solmunsa, ettei tarvitse välttämättä katkaista siimaa ja saa silti tapsin pois. eli vähän sellainen lenkki. en tiedä onko sille nimeä ja se pitäisi näyttää.

        Isojen kalojen väsytys onkin mielenkiintoista. Kala "sähköttää" jo pitkästä matkasta. Rauhallisuus on malttia. Koko ajan kannattaa pitää siimasta kiinni, mutta antaa kalalle tarvittaessa löysää. Mikäli kala tekee tosi nopean liikkeen ja vetää siimaa vaikkapa 20 metriä kannattaa varoa, ettei jää sormet kiinni edellisiin koukkuihin. Mikäli tulee liian nopea tilanne voi päästää selkäsiimasta irti ja palata edelliselle koholle ja aloittaa alusta ja toivoa, ettei kala pääse karkuun. Itse olen sitten haavilla ottanut kalat veneeseen.

        Pitkäsiimalla kalastus on mielestäni kaikkein mukavin ja mielenkiintoisin kalastusmuoto. Ja todella harvoin jää ilman saalista.

        t. Ollu


      • karkasi

        Olin keräämässä siimaa ylös laatikkoonsa kun se vonkalle ilmoitti itsestään. En laskenut selkäsiimaa irti koska olis varmaan lähtenyt koko loota mereen, enkä uskaltanut antaa löysiäkään ettei olisi koura täynnä koukkuja. No, vonkale karkasi. Vastaisen varalle tein lasikuituisesta ongenvavasta väsytysvavan. Vavan päähän sellainen pikalukko (koukku) joka napsautetaan selkäsiimaan ja päästetään selkäsiima vapaaksi. Koukut eivät iske käteen, vaan tarraavat pikalukkoon. Vavalla voi antaa hiukan joustoja vonkaleen tempoiluun. Vähän kuin virvelillä kalastaisi.


    • pentakon

      Tosi mielenkiintoinen kalastusmuoto!Itse olen jonkun verran kalastanut siimalla ja kertaakaan ei ole tyhjä ollut.Tuo on tosi tärkee neuvo et jos ja kun siellä on suurempi hauki kiinni ja se ryntää sivulle,päästä heti selkäsiimasta irti,muuten on pari kolme koukkua sormessa kiinni.Sitte vaan edelliselle koholle takaisin ja uudestaan kokemaan,hauki on yleensä poskilihasta kiinni eikä helposti karkaa ja maltti on valttia tässäkin lajissa!Ota hyvä haavimies kaveriksi niin saat kalat parhaiten veneeseen.Kokemuksen kautta tähänkin oppii ja jos innostusta ja kalaonnea riittää on luvassa unohtumattomia elämyksiä hienon lajin parissa!En malta olla laittamatta lopuksi parasta yhden yön hauki saalista n,150 koukun siimasta ja tosi juttu,syöttinä oli särki: 2kg 3kg 4,2kg 5.4kg 6.3kg 7kg ja 7.2kg! Mutta tuommoista kalatuuria ei varmaan satu kun kerran elämässään itelle !

      • Nimetön

        tuo saalis ole edes mikään ihmeellinen. Kaverini on saanut samanlaisia määriä kahdelle 20-koukun siimalla yhden yön aikana. Ja alle 3 kiloisia hän ei edes laske/kerro saaneensa, ihmeellistä kyllä niitä tulee suunnilleen saman verran kuin isojakin, vaikka luulisi että paljon enemmän.


    • kake

      Missä päin Suomea haluat pyytää kuhaa. Saimaan vesistössä pitää kuhaa pyytää n.2m pinnan alta, ja joka koukkuun täkykala,ja koukkujen väli 5-8m. Kuha nousee yöllä syömään lähelle pintaa.

      • Haukimies

        Itä-suomessa päin tätä kuhaakin olis tarkoitus kokeilla myös tällä pitkällä siimalla. Järvessä, jossa kalastan on isoa kuhaa, toissa kesänä sain uistelemalla 5,5Kg:n kuhan sekä verkolla 5Kg:n kuhan. Joten tarkoitus ois kokeilla, että pääsiskö tuolla pitkällä siimalla vielä suurempien kimppuun :)


      • hauki
        Haukimies kirjoitti:

        Itä-suomessa päin tätä kuhaakin olis tarkoitus kokeilla myös tällä pitkällä siimalla. Järvessä, jossa kalastan on isoa kuhaa, toissa kesänä sain uistelemalla 5,5Kg:n kuhan sekä verkolla 5Kg:n kuhan. Joten tarkoitus ois kokeilla, että pääsiskö tuolla pitkällä siimalla vielä suurempien kimppuun :)

        Osta pöhelö virveli. Eihän tommonen siima ole mitään kalastamista.


      • on
        hauki kirjoitti:

        Osta pöhelö virveli. Eihän tommonen siima ole mitään kalastamista.

        "pöhelö virveli"?


    • koukkumies

      Vain täysin asiasta mitään tietämätön voi väittää että siimapyynti ei ole kalastamista!Virvelöinti on mainio kalastusmuoto kaiken ikäisille, mutta turha on tänne tulla väittämään tuommoista siimapyynnistä.Kateus kuuluu uusiutuvaan luonnonvaraan ja niin näyttää olevan joopajoonkin kohdalla,jonka kalareissut taitavat harvoin ulottua kalatiskiä kauemmas,toki sen ymmärtää koska siimapyynti vaatii paljon aikaa ja vaivaa enemmän!!

      • pettynyt

        Kaverin kans kokeiltiin siimalla, kun vesien omistaja tuli ja vei siiman.
        Sakot saatiin palkaks.
        Noin kallista kalastusta en toista kertaa kokeile.


      • Oikein
        pettynyt kirjoitti:

        Kaverin kans kokeiltiin siimalla, kun vesien omistaja tuli ja vei siiman.
        Sakot saatiin palkaks.
        Noin kallista kalastusta en toista kertaa kokeile.

        Tyhmyydestä sakotetaan.


    • Juuri

      Onko kellään minkäänlaista omaa kokemusta siimapyynnistä taimen tai rautujärvillä?

      Stooreja olen lukenut esim. Inarinjärvellä tapahtuneesta pyynnistä ja jokin erälehti tms. kirjoitti artikkelinkin joskus n. 10v sitten erittäin tehokkaaksi kehuen. Toisaalta artikkelia ei ehkä olisi julkaistu jos pelkkää tyhjää olisi tullut, totta tai ei. Mutta entäs ne omat kokemukset?

      • eso

        Tånåån haimme siimasta juhannuskalat kaksi komeaa taimenta ja rautua.Siima on helppo käsitellä ja mukava pyydys.Vastaus tulee Inarijärven rannalta tiettömien taipaleitten takaa.


      • Juuri
        eso kirjoitti:

        Tånåån haimme siimasta juhannuskalat kaksi komeaa taimenta ja rautua.Siima on helppo käsitellä ja mukava pyydys.Vastaus tulee Inarijärven rannalta tiettömien taipaleitten takaa.

        Mitä muuten käytitte syöttinä siimassa ja oliko laskettu pohjaan vaiko sik-sak pinnan ja pohjan väliä kohoja käyttäen?

        Siimakalastus on itselle tuttujuttu jo penskasta lähtien etelässä niin merellä kuin järvillä. Lapin kalaretkillä heikkojen päivien aikana on porukallakin käynyt lukuisia kertoja mielessä "pitäisikös vetää pitkäsiima (matosyötillä) lahden poikki..." En ole muuten koskaan ennen kuullut keneltäkään omia siimakalastuskokemuksia taimenen tai raudun osalta pl. oma meritaimenen tyhjänpyytäminen silakkasyöttisiimalla; tosin turskaa tuli aikanaan sitten senkin edestä...;-)


      • inarinmies

        Teeppäs näin siima, 4mm palmikoitu naru on aika hyvä, katkaiset narusta n. 6 metrin pätkän, tee solmu keskelle pätkää, pujota siihen leikari ja sitten teet toisen solmun leikarin toiselle puolen, pyörii hyvin joka suuntaan, otat semmosen kohon missä on n. 8 mm:n reikä, uita koho naruun, sido yhteen seuraavan 6 metrin pätkän kanssa, vedä koho solmun päälle, valmis.

        Leikariin 1-2 metriä punottua lankaa, (mulla 2m.) siihen 45-50 mm pitkä koukku, mikä lie koukun numero, en tiiä.

        Koukkuun semmonen mulukun mittanen reeska, selkäevästä sisälle, selkärangan alta siten että koukun nokka tulee jonnekkin niskan seudulle, niin että se syötti roikkuu jotakuinki luonnollisessa asennossa.

        Panet vielä samasta tupulista reeskaverkon pyytämään, niin sulla on aina tuoreet syötit paikan päällä.

        Tätä ko teet 200 metriä, niin jo on kallaa, viime syksynä oli paras 30 koukun siimassa 25 taimenta kilosta kolomeen.

        Kireitä siimoja.

        http://www.kaamasenkaira.com/


    • pitkällesiimalle?

      Eli kelpaako katiskan merkit? ja jos kelpaa niin monta koukkua yhdellä merkillä? Vai...

      • kalarosmo

        Useimmissa kalastuskunnissa riittää 1 merkki 100 koukkuiseen kuten katiskaankin.
        Kannattaa selvittää asia sieltä mistä "katiska" merkkisi olet ostanut.

        Tein siiman joku vuosi sitten, laitoin verkon alapaulaa sopivin välein korvaamaan varsinaista selkäsiimaa. Käytän no. 4 koukkuja niin ei tule pikkusinttejä, ankeriasta on tullut ihan mukavasti.


      • seppo laitela
        kalarosmo kirjoitti:

        Useimmissa kalastuskunnissa riittää 1 merkki 100 koukkuiseen kuten katiskaankin.
        Kannattaa selvittää asia sieltä mistä "katiska" merkkisi olet ostanut.

        Tein siiman joku vuosi sitten, laitoin verkon alapaulaa sopivin välein korvaamaan varsinaista selkäsiimaa. Käytän no. 4 koukkuja niin ei tule pikkusinttejä, ankeriasta on tullut ihan mukavasti.

        kysyisin että miten pitkäsiima lasketaan kun löysin tuolta mummun ullakolta 200 koukkuisen siiman ja se on vähän liian iso.muuten ymmärtäisin mutta miten ne painot ja kohot laitetaan kun sitä siimaa lasketaan?


      • ei kokemuksia pitkästäsi
        kalarosmo kirjoitti:

        Useimmissa kalastuskunnissa riittää 1 merkki 100 koukkuiseen kuten katiskaankin.
        Kannattaa selvittää asia sieltä mistä "katiska" merkkisi olet ostanut.

        Tein siiman joku vuosi sitten, laitoin verkon alapaulaa sopivin välein korvaamaan varsinaista selkäsiimaa. Käytän no. 4 koukkuja niin ei tule pikkusinttejä, ankeriasta on tullut ihan mukavasti.

        moro!

        olen harkinnut pitkänsiiman kokeilua, mut rupesin tossa miettiin et onkohan kovin suuri riski saada siimaan esim.kuikka tai muu vastaava sukelteleva lintu...? siis vaikka psiiman asentaisi suht syvälle ettei lokit pääse käsiks niin onhan noita sukeltaviakin lintuja...? epämiellyttävänä kokemuksena voin kertoa että kuikan "poikanen" on käynyt kerran uistellessakin kuvaan kiinni...


      • mutteriman
        ei kokemuksia pitkästäsi kirjoitti:

        moro!

        olen harkinnut pitkänsiiman kokeilua, mut rupesin tossa miettiin et onkohan kovin suuri riski saada siimaan esim.kuikka tai muu vastaava sukelteleva lintu...? siis vaikka psiiman asentaisi suht syvälle ettei lokit pääse käsiks niin onhan noita sukeltaviakin lintuja...? epämiellyttävänä kokemuksena voin kertoa että kuikan "poikanen" on käynyt kerran uistellessakin kuvaan kiinni...

        Hei!
        Aikaa on jo jutusteluistanne, mutta kala-asiat ei vanhene!

        Laitan seitsemäntoista millisen mutterin n. kolmekymmentä senttiä koukun yläpuolelle.
        Työnnät vaan siimaa kaksinkerroin mutterin reiästä, pyöräytät silmukan mutterin ylitse ja siinä se on.
        On helppo asentaa ja ottaa pois, siimaa nostettaessa.

        Mutteri pitää syötin pohjantuntumassa, vaikka syötti alkaisi, niin kuin alkaakin happanemaan ja pyrkii nousemaan pintaan!


    • Ei kannata ostaa suoraan valmista pitkäsiimaa, sillä se on kelvoton verrattuna itse tehtyyn. Osta aluksi pitkäsiima-kalastukseen tarkoitettua selkäsiimaa noin kilometrin verran. Varmista, että siima on uppoavaa.
      Liitä kuuden metrin välein yhden metrin mittainen monofiili-siima, ja koukku päähän. Näin siimaan tulee 160 koukkua. Käytä syötteinä salakoita (myös särki käy). Salakoita saat verkoista, joiden silmäkoko on 1 cm. Kiinnitä salakka (tiura) selästä koukkuun. Siima kannattaa laskea illalla ja nostaa aamulla. Näin olen itse saanut parhaimmillaan 83 kuhaa, useita ahvenia sekä muutamia haukia.
      Irrota kuhat kidusten kautta, sillä muuten siima katkeaa, jos väkisin vedät.

    • pettynytkalastaja

      ei ihme että me rehelliset kalastajat ei saada enää kunnolla sitä kuhaa kun on tuollaisia ryöstökalastajia!!!!!

    • Anonyymi

      Katiska, pitkäsiima, vetouistelu. Siinä hyvät lajit!

    • Anonyymi

      Ankeriasta tolla pitkälläsiimalla haetaan pari-kolme kertaa kesässä, ja se riittää! Kerta per lasku neljä-viis käärmettä ja se siinä.

    • Anonyymi

      Itse ostin aikoinaan kaupan pitkäsiiman ja kun aikaisempaa kokemusta ei ollut, eikä siinä siimassa ollut painoja, niin pari lokkia saaliina. Toinen huono puoli tuossa kaupan siimassa on, että koukut ovat pieniä ja tapsit tavallista kalastajan lankaa, joten tapsit pääsääntöisesti aina poikki, jos hauki ottanut siimaan. Itse vaihdoin isommat koukut ja tapsit kevlaraiimasta.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe