Yli puolet Suomi24-kävijöistä on kohdannut huijareita

Erilaiset huijausyritykset etenkin puhelimitse, kasvokkain ja netissä tuntuvat olevan nykyaikana yhä tavallisimpia. Kysyimme anonyymisti kävijöiltä, kuinka moni heistä on törmännyt huijareihin. 3106 kävijästä 57 % kertoi näin tapahtuneen: eniten huijausyrityksiä (37 % kaikista vastaajista) on kohdattu netin välityksellä. Esiin nousivat etenkin keksityt arpajaisvoitot, osto- ja myyntisivustoihin liittyvät huijaukset, hämärät nettikaupat, erilaiset rahapyynnöt ja valeprofiilit. Meneillään olevan, järkyttävän Vastaamo-kohun vuoksi vastauksia tuli jonkin verran myös kyseiseen kiristykseen liittyen, vaikka kysely keskittyi huijauksiin. Muun muassa näin nettihuijausyrityksiä kommentoitiin:

"Kryptovaluuttakauppa monta kertaa päivässä, samaten "sijoitusneuvojat"."

"Ulkomaiset huijarit ovat meileissä luvanneet muka suuria perintöjä tai arpajaisvoittoja."

"Väittää murtautuneensa koneelle ja vaatii rahaa."

"Viimeksi tänään yksi "myyjä" lähetti väärän valokuvan tuotteestaan, mitä ei todennäköisesti edes ollut. Jos olisin vain sokeasti luottanut ja uskonut mitä sanotaan, olisin nyt 150 €:n pelikonsolia ja n. 100 €:n edestä pelejä köyhempi."

“Ulkomailta tulee; tutustutaan ja sitten pyydetään esim. matkarahaa tapaamista varten :D.”

Puhelinsoittojen tai tekstiviestien kautta huijatuksi yritettyjä oli 28 % koko vastaajamäärästä. Yleisesti varoiteltu postipakettihuijaus mainittiin useasti, jonka lisäksi etenkin ulkomailta tulevat oudot puhelut olivat ison osan riesana. Muun muassa näin lähestymisistä kerrottiin:

“Tekstiviestejä että olen muka voittanut jotain, myös sähköpostiin tullut epäilyttäviä voittoilmoituksia.”

"Ulkomaalaiset puhelinmyyjät jotka väittävät että minun tietokoneessa on vikaa.”

“Semmoinen Microsoft-tapaus taisi olla, soittivat pari kertaa.”

"Whatsapissa tuli ilmoitus miljoonan voitosta ja pyydettiin yhteystietoja. Myöhemmin tuli puhelinsoitto."

“Soittavat, koettavat saada yes-vastauksen helpolla kysymyksellä. Kilauttavat nopeasti, koettavat saada soittamaan takaisin (todennäköisesti jokin kallis numero).”

Kasvokkain huijareiden kynsiin oli joutunut 9 % kaikista vastaajista:

"On yritetty myydä naamatusten työkaluja, voimakoneita, nahkatakkeja yms."
“Taulukauppias möi valokopioita. Heitin niskaperse-otteella pihalle.”

“Romaniasta kiikarihuijari sekä ruusujen myyjä.”

43 % vastaajista kertoi onnekseen välttyneensä huijausyrityksiltä kokonaan. Usea kommentoi välttävänsä huijaukset olemalla vastaamatta outoihin numeroihin, siirtämällä oudot sähköpostit roskapostikansioon ja tarkistamalla nettikauppojen turvallisuuden – eräs käyttäjä jopa ilmoitti, että ei osta netistä mitään.

Oletko itse joutunut huijareiden kynsiin? Jos, millä tavalla – ja jos et, miten vältät yritykset?

1

109

  Vastaukset

  • Jatkotutkimus tästä aiheesta voisi käsitellä sitä missä muualla internetissä sama ihmisotanta käy ja puuhaa, samoin kuin heidän elin- ja koulutustaso, kulutustottumukset ja poliittinen suuntautuminen. Haluaisin niin nähdä tutkittua tietoa siitä mikä tässä maassa korreloi minkäkin kanssa. Nyt tämä tulos jää puolitiehen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   11835
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7375