Tietoa elämän kulusta

Anonyymi

Moni teistä nuorista elää nuoruuden lumoissa ja odottaa malttamattomasti 18 vuotis päivää.
No sillä päivällä aukeaa ovi moneen, mutta ennen kaikkea vastuullisuuteen omasta elämästä. Ja se koskettaa montaa elämän aluetta, vastuuta taloudellisesta toimeentulosta ja laillisista asioista.

Moni ajattelee, että nyt sitten voin tehdä kaikkea sitä, mitä en aikaisemmin saanut, mutta jääkö ajattelematta asioiden toinen puoli. Esim. auton saaminen ja sen kulujen kattaminen teepä oikein todellinen laskelma. Jos ostat halvan vanhan auton, siinä on kovat riskit, rikkoutuuko osa toisensa jälkeen ja korjaamon laskut ovat valtavat. . Lisäksi tarvitset autolle pakollisen liikennevakuutuksen ja mielellään osakaskon turvaamaan monia juttuja. Näistä lasku vuodessa on lähes tonni, sitten katsastuskulut, polttoaineet.
On siis tarkkaan laskettava mistä nuo rahat saat, velkaa ei näihin sovi ottaa, sillä miten velan maksaa jos ei edes tuollaista summaa muuten löydy. Entä sitten se oman elämän kustannukset, mistä ne aiot maksaa asunto, vaatteet ruuat, viihde ym.
Älä sitten ajattele, että ostan kortilla, kuten olen monen suusta kuullu, sillä eihän kortilla mitään voi ostaa. Kortti voidaan käyttää rahan sijasta niin, että maksetaan kortilla ja Debet puolella, silloin kortin osto menee sinun omalta pankkitililtäsi.
Mutta jos maksat kortin kredit puolella, silloin otat kortin liimiitiin kuuluvaa velkaa käyttöösi ja se ole sinun rahaasi lainkaan, sillä joudut jokaisenkin kredit puolen ostoksen maksamaan laskutuksen kautta luottoyhtiölle sovitun maksun mukaan takaisin. Jos sinulla on limiitti kortissa vaikkapa 1000 euroa, silloin pienin maksu luultavammin on 50 kuukaudessa jos lisäksi otat noita kauppojen erilaisia limiittejä käyttöön ja ostat niillä niitä vaatteita ym tai nostat jopa käteistä rahaa pian sinulla on useita sataoja euroaja maksettavaa kuukaudessa ja siihen ei monenkaan nuoren tulot riitä. Elämä menee nyt kovasti rikkinäiseksi ja kaikki kaatuu päälle, et ollutkaan valmis hallitsemaan talouden hoitoa tai ostamaan näitä unelmiasi. Kuvittelet että joku hoitaa puolestasi kaiken kuntoon ja oikuttelet vanhemmillesi, jopa isovanhemmillesi, onkohan oikein. Jospa yhdessä suunnittelisitte tämän puolen elämän alkamista.
Itse täytyy hankkia ja elää omien tulojen mukaan. Monien vamhemmaat toki pyrkivät auttamaan, mutta ei heillekään rahaa tulee mielin määrin.

Olen monesti tuonut esiin, että tätä elämän hallintaa pitäisi alkaa jo kouluissa opettaa, siellä on aineita, joiden tuntimäärää voisi pienentää ja ottaa tämä elämälle tärkeä asia oppiaineeksi, sillä varmasti moni nuori eläisi onnllisemman nuoruuden tietäen enemmän elämän . Varokaa vippejä luottokortteja ja osamaksuja ne eivät ole ratkaisu rahan puutteeseen lainkaan.

Nuoren elämässä on toinenkin vastuullisuus ja se kuuluu heräävään seksuaalisuuteen, poikienkin pitää ymmärtää, että varomattoman seksin tuote on lapsi, josta joutuu vastuuseen ihan varmasti ja silloin ei naurata mikään, kun tavallaan jää kiikkiin asioihin, joita ei ole suunniteltu.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vanhempien ja huoltajien sitä kuuluisi opettaa, eikä laitta isoäidin/isän vastuulle joka on näistä suurista ikäluokista ja saanut kaiken aina helpolla ja rahaa riittänyt.

      Sitä paitsi.. Kuka nuori on nykypäivänä niin tyhmä, että heti miettii jotain auton hankkimista? Tai edes ajokortin? Turhaa rahantuhlausta, etenkin jos asuu yksinään. Tietysti jos vanhemmat on antaneet sellaisen oletusarvon, että maksavat kortin (ja joskus jopa auton) lapselleen niin sillä typeryydellä mennään.

      Mutta aika tyhmä saa oikeasti olla ylipäätänsä, oli opetettu koulussa tai ei, jos luule, että on heti varaa johonkin ajokorttiin ja autoon. En enää useaan vuoteen ole montaa henkilö tiennyt, jotka noin nuorena kortin/auton hankkii, ellei vanhemmat maksa. Taloudenhoidossa nykyään väkisin menee velanpuolelle anyway, eikä tarvitse olla edes huolimaton tai vanhempien/isovanhempien hemmottelema.
      Työllistyminen ja kaikki on niin arvaamatonta, että ei edes pysty säästämään mistään.

      Muutama vuosi takaperin yksi teini suunnitteli jossain suoraan elämänsä sossupummina ja kaikki häntä siitä haukku, mutta minusta oli kerrankin järkevä tapa. Suunnittelee elämänsä realistisen minimi varallisuuden mukaan, niin ei sitten tuhlailekaan oletuksella, että aina saa töitä kun tekee koulun hyvin eikä tee rikoksia.

      Kaikista pahin valhe mitä muu suku ja koulu yhä toitottaa, että sillä koulutuksella ja muulla on niin mahtava voima ja merkitys työpaikan saamisen suhteen - että niin on ura taattu. Ei tasan ole, mutta kun tuollaisia epärealistisia valheita kun nämä parempien aikojen hemmoteltut käppänät kertoo niin sitten nuoret helposti velkaantuu kun tulee nykyajan todellisuus yllätyksenä. Sekä masentuu kun tuntuu, ettei mikään riitä, täytyy osata 5 eri ammattia ja ainakin 3 eri vierasta kieltä ja silti töiden saaminen on lähes mahdottoman tuskan takana.

      Tottakai työllistymismahdollisuudet Suomen ulkopuolella on paremmat jos on kieleten opiskelussa panostanut Englannin lisäksi esim. Saksaan tai Venäjään (jos on siihen mahdollisuus koulussa) eikä nykyaikana lähes täysin turhaan ruotsinkieleen, ellei tietoisesti tähtää siihen, että pyrkii töihin ruotsinkieliselle alueelle.

      Ei koulussa opeteta nykyaikaan sopivia taitoja sen takia kun jopa pelkästään tuo kieli asia on niin vaikea vanhojen pappojen hyväksyä niin, että tehdään siitä hyödyllisempi. Itsestään selvää, että muutkin asiat silloin laahaa vuosi jäljessä koulun opetuksessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14891
    2. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3085
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3079
    4. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3076
    5. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3075
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3074
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3074
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3070
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3064
    Aihe