Mökin koon vaikutus rakennustunteihin

Anonyymi

Haluaisin yksikerroksisen mökin, koska siitä tulee alkeellinen ja uunilämmitetty. Yksikerroksisessa lämmön saa talvisin paljon miellyttävämmäksi kuin ratkaisuissa, joissa lämpö karkaa parvelle.

Kun pitäisi kuitenkin saada kunnon keittiö, tupa ja kolme huonetta, niin koko kasvaa.

Kuinka paljon enemmän työtunteja vaatii 110-neliöisen kuin 60-neliöisen mökin rakentaminen?

Eritys tulee, mutta muuta tekniikkaa ei.

5

65

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taitaa olla rolli liikkeellä :) Kunnon keittiö, mutta ei tekniikkaa... :D

      • Anonyymi

        Tarkoittaen varmaan riittävän tilavaa keittiötä, jossa voi silti olla kunnon pesualtaat, kaasuliesi yms. Jos sähköä on, niin saa keittiöön järjestettyä lämmintä vettäkin ihan hanasta.

        Olettaen, että "ei tekniikkaa" tarkoittaa, että mökille ei ole tulossa lämmivesivaraajaa, vesivessaa, astianpesukonetta yms. typeryyksiä, joiden myötä se muuttuu käytännössä halvalla tehdyksi = kalliilla ylläpidettäväksi omakotitaloksi, jonka lämpötila on koko ajan pakko pitää reilusti plussan puolella (= saa aina pelätä, mitä tapahtuu, jos tulee useamman päivän mittainen sähkökatko) ja on sitä tekniikkaa (vesieritykset, lämminvesivaraajat), minkä käyttöikä on periaatteessa 20-30 vuotta. Valtakunta on jo täynnä mökkejä, joiden ylläpitolämmitykseen haaskaantuu 10 000 kWh vuodessa ja joissa olisi pikkuhiljaa jo aika tehdä kph/putkiremontti. Mikä tietenkin jää tekemättä, koska kyseessä kuitenkin on pelkkä möksä. Taitaa aika monella olla rästissä myös jätevesiasioiden (se vesivessa) laittaminen kuntoon.

        Kuivien sisätilojen rakentaminen on aina paljon halvempaa kuin keittiön tai kylppärin kaltaisten "erikoistilojen" teko.


    • Anonyymi

      Kaikki riippuu siitä, minne rakentaa. Jos kyseessä on vapaa-ajan asunto niin rakennusnormit ovat löysempiä. Asunnon rakentamisessa neliöt eivät niinkään ratkaise, koska talotekniikka maksaa kuitenkin kolmanneksen.

      Suurin kustannuserä ovat verot ja verojen luonteiset maksut. Niitä voi pienetää tekemällä itse. Tarvikkeet maksavat noin pyöreästi kolmasosan ja työ veroineen kaksi kolmasosaa.

      Rakennuksen koko ei ole tehokkain tapa laskea kustannuksia, vaan itse tekeminen.

      Teetetty puinen rakennus maksaa maaseudulla 3.000 €per m2. Pääkaupunkiseudulla yli 3500 € per m2. Kivitalon tekee itse "kaikilla herkuilla hintaan 1500 € per m2 ja puutalo syntyy 1000 € per m2. Nämä ovat toki noin hintoja, eivät tarkkoja.

      Verkko on pullollaan erilaisia rakentamisen hintalaskureita. Käytä niitä.

      • Anonyymi

        > Kaikki riippuu siitä, minne rakentaa. Jos kyseessä on vapaa-ajan asunto niin rakennusnormit ovat löysempiä

        Jos haluaa välttämättä rakentaa talvilämpimäksi luokitellun loma-asunnon, niin vaatimustaso ei hirveästi omakotitalosta poikkea. Tosin omakotitalossakin pääsee vähemmällä, jos neliöitä on alle 50 m².

        Jos mökkiä on tarkoitus käyttää majoitustoimintaan (eli jokinlaisesta hotellista/mökkikylästä), niin silloin talvikäyttö edellyttää talvilämmintä rakennusta.

        Jos mökki ei ole talvilämpimäksi luokiteltu, niin sitten vaatimustaso on melkeimpä "tee mitä huvittaa". Paitsi jätevesiasioiden osalta. Mitään vaatimuksia mm. lämmöneristykselle ei ole. Tarkoittaen, että halutessaan myös ei-talvilämpimän saa varustaa eristyksellä ja sitä saa käyttää myös talvella.

        Biomassa rakentaa näitä vesivessoilla varustettuja talvilämpimäksi luokiteltavia mökkejä, koska elää fantasiamaailmassa. Kuvitellen, että eläkepäivien alkaessa kaupunkiasunto myydään pois ja muutetaan pysyvästi mökille. Tosin kirjojen siirto mökille edellyttää, että sen status muutettaisiin loma-asunnosta vakitoiseksi asunnoksi. Biomassa kuvittelee, että tämä käy käden käänteessä.

        Ei onnistu, koska kunnat eivät halua moista riesaa. Vakituisille asunnoille kun pitäisi järjestää sitä sun tätä. Joten intoa kaavamuutoksiin ei ole. Lisäksi tulee niitä pikku juttuja, kuten vaatimustaso. Jos 2005 rakennettu mökki nyt muutetaan OK-taloksi, niin sen pitää täyttää tämän päivän vaatimukset. Vaikka möksä olisi 2005 täyttänyt silloin voimassa olevat OK-talon speksit, niin tänä päivänä lompakkoa kouraistaan syvältä...

        Näitä "eläkepäivien" asuntojen rakentajia on ollut paljon, mutta yhdenkään en tiedä suunnitelmaansa toteuttaneen.


    • Anonyymi

      Rakentamiseen kuluvat työtuntimäärät riippuvat ainakin näistä seikoista:
      a) kuinka hyvä rakentaja sinä ja/tai rakennusporukkasi olette
      b) mistä materiaaleista rakennatte
      c) millainen rakennuksesta tulee. Tuleeko paljon ikkunoita, ovia, väliseiniä, kauniita upotuksia yms. erikoisuuksia.
      d) toimiiko logistiikka, onko tavarat työmaalla valmiina, voiko työt tehdä keskytymättä vai joutuuko vähän väliä hakemaan jotain kymmenien kilsojen päästä, tai odottelemaan viikkoja tavaran saapumista.
      e) säätilanteesta, jos sataa kaatamalla viikon pari putkeen, aika ikävä silloin on paljaan taivaan alla esim. eristää seiniä.

      Lisäksi jo maalaisjärki sanoo seuraavaa;
      Kun kerran tulee talvilämmin, rakennus 60m2 versus 110m2 joka on lähes kaksi kertaa isompi, joten materiaalien tarvekin on tuplat = tästä voisi päätellä että työtuntejakin menee lähes 2krt enemmän.
      Mitä enemmän neliöitä, sitä suurempi määrä eristettävää jo pelkästään perustuksissa = lisää työtunteja. Jos on lautarakenteinen, siinä sitä saa askarrella rungot seinät ennen kuin eristämiseen edes pääsee ja sitten pitää vielä pintaverhoukset sisäpuolelle laittaa ulkopinnat maalata pari kolme kertaa jossain vaiheessa.
      Mitä laajempi kattopinta-ala, sitä enemmän eristettävää, pellitettävää = lisää työtunteja suhteessa pinta-alan kasvuun verrattuna pienempään. Huopakaton jos laitat, niin jälleen kerran, tulee reilusti lisää työtunteja peltikattoon verrattuna kun pitää koko kattopinnan alalle umpilaudoitus laittaa.

      Yhdellä uunilla ei lämmitetä keittiötä, tupaa ja kolmea huonetta.
      Tulisijoja on pakko laittaa useampi joten piippujakin on useampi, paitsi jos jollain kumman ilveellä saat kaikki huoneet tungettua tupaan:).

      Jos itse teet kaikki uunit, keittiöön puuhellan, tupaan takan, savupiiput, asennat ilmanvaihtohormit yms yms. väännät laastit yksin sun muuta, aikaa kuluu kyllä monta kymmentä tuntia jo pelkästään näihin lämmönlähteisiin.

      Ei tule mukavuuksia. Joopa joo, pudottaa tuon kokoisen rakennuksen arvoa huomattavasti jos siinä ei ole sisävessaa. Mihin tarvitaan 3 makkaria, eihän tuollaiselle mökille ainakaan oma perhe tule. Jos perheeseen kuuluu vaikka 6 hlöä, Yksi istuu ulkohuusissa, muu porukka istuu ripulitaudissa talvipakkasella umpihangessa paskomassa. Ei ikinä tule onnistumaan tuo kohta ei mukavuuksia.

      Samaten jos 110m2 kokoisessa talossa ei ole minkäänlaista oikeaa "valaistusta" = sähköjä tai esim aurinkopaneeleilla tuotettua omaa energiaa. Aika ikävä on aggregaatti/kynttiläpelillä tai umpipimeässä näillä leveyksillä elellä. Eli jonkun pitää sinunkin huusholliin jotain valosysteemiä suunnitella asentaa = lisää työtunteja.

      Aika hankala noin niukoilla lähtötiedoilla mitä tässä aloituksessasi on, on minkäänlaista työn keston aika-arviota antaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe