Buddhalaisuuden näkökulma muihin uskontoihin

Anonyymi

Otsikosta poiketen en miellä buddhalaisuutta itse tai itsessäni uskonnoksi, vaan elämänkatsomukseksi ja -filosifiaksi. Olen kristitty mutta elän ja uskon buddhalaista ajatusmaailmaa. Tahtoisin lisää vastauksia pariin kysymykseen, jotka minua pohdituttavat.

Budhhalaisuus käsittääkseni ajattelee, että rakkaus on hyväksymistä ja toisia uskontoja tulee kunnioittaa. Olen yhdessä muslimimiehen kanssa ja tahtoisinkin tietää mitä buddhalaisuus ajattelee tästä? Jos kaksi niin erilaista maailmaa ja uskomusta kohtaavat.

Lapsista on tullut puhe ja mies kovasti haluaa lapsen olevan muslimi johon itse en suostu. Hän tuskin on valmis tästä joustamaan. Itse haluan tarjota lapselle näkemyksiä ja mahdollisuuksia ja että hän on vapaa itse valitsemaan uskontonsa tai uskonnottomuutensa kun siihen on aihetta, mutta siihen saakka hän et tulisi kastaa kristinuskoon tai ei uskontoon ollenkaan. Miten osaisin suhtautua rakkaudellisella tavalla miehen vaatimuksiin ja pitää omista näkemyksistäni kiinni? Miten osaisin suhtautua muutenkin hänen uskonnollisiin aatteisiin, jotka minua ahdistavat? En pidä rajoitteista, uskonnoista enkä palvomisista. Uskon, että kaikki löytyy itsestä sisältä, eikä siihen tarvita ulkopuolisen tahon palvomista. Minulle on tärkeää itsensä kehittäminen ihmisenä ja mielen hallinta . Näihin asioihin en kuitenkaan löydä vastauksia.

Emme tahtoisi erota, mutta olen kertonut miehelle, että minä en tule olemaan se ihminen, joka vie perheen perustamismahdollisuuden häneltä. Hän tahtoisi lapsen naisen kanssa jota rakastaa, mutta minusta tuntuu, ettei hänkään voi kaikkea saada. Pelottavinta tässä on uskonnon voimakas väliintulo joka pyyhkäisee kaiken alleen.

13

255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pari näkökulmaa...

      "Miten osaisin suhtautua rakkaudellisella tavalla miehen vaatimuksiin..."

      Et mitenkään. Jos asetat itsellesi tavoitteeksi, että sinun pitää olla tietynlainen ihminen ja tuntea tietyllä tavalla, luot vain itsellesi uuden ongelman. Sinä olet nyt se mitä tällä hetkellä olet. Lähde siitä. Hyväksy ensin itsesi.

      Buddhalaiseen rakkauden käsitykseen kuuluu hyväksyntä, kyllä. Mutta mitä on hyväksyntä?

      Kun istun nurmikolla ja katselen pilviä - niillä on muoto. Ne ovat kaikki erinäköisiä. En vaadi, että pilvien pitää olla tietyn muotoisia, jotta ne kelpaavat minulle. En vaadi, että pilven pitää muuttua tietyn muotoiseksi, jotta se olisi parempi minulle. Se voi olla sellainen kuin se on. Tätä on hyväksyntä.

      Jos pilvi päättää lorauttaa vetensä minun niskaani, niin minun ei tarvitse istua kaatosateessa ja ajatella, että "hyväksyn" tilanteen. Menen hakemaan sateenvarjon tai menen suojaan jos en halua kastua. Hyväksyntä ei ole alistumista.

      Hyväksyntä on lähtökohta ymmärtämiselle. Et voi hyväksyä ja ymmärtää toisten tunteita ja näkemyksiä, jos et hyväksy ja ymmärrä ensin omia tunteitasi ja näkemyksiäsi.

      Buddhalaisuus on itsensä kehittämisen tapa, joo. Mutta se on ennenkaikkea itsensä tuntemisen tapa.

      Tilanne on sama kuin lomalla vieraassa kaupungissa. Jotta pääset sinne minne haluat mennä, sinun pitää ensin tietää missä olet juuri nyt.

      "...ja pitää omista näkemyksistäni kiinni?"

      Jokainen näkemys on näkemys itsestä, sinusta. Tai partnerisi tapauksessa, hänen näkemyksensä on näkemys hänestä itsestään.

      Hänelle tärkeää on uskonto, sinulle itsesi kehittäminen ja mielenhallinta. Molemmat ovat näkemyksiä siitä, mikä on "minulle" tärkeää ja millainen "minä" haluan olla. Siis näkemyksiä itsestä.

      Me haluamme pitää näkemyksistämme kiinni ja puolustaa niitä, koska ne ovat "minä". Se on se iso ongelma. Ei se, että ne näkemykset ovat erilaisia, parempia tai huonompia.

    • Anonyymi

      En määrittele itseäni buddhalaiseksi. Mutta Dhamma on parasta mitä totuudenetsijä voi löytää. Sen verran mitä olen buddhalaisten munkkien puheita kuunnellut jo yli 10 vuotta Youtubesta, niin fundamentalismia pyritään välttämään.

      Buddhan opetuksiin ei myöskään kuulunut minkäänlaisten rituaalien suorittaminen. Eri maissa niitä tehdään eri syistä. Yksi syy on tietysti se
      että hyviä asioita on hyvä muistella ihan yleisesti ottaen, ja eri kielellä lausuttuna
      se voi kuulostaa oudolta. Mutta se on paikallista perinnettä yhtä lailla.

      Toisia uskontoja pitää toki kunnioittaa. Asia on hyvin monimutkainen ja jokainen uskonnollinen ihminen käsittää ja on integroitunut uskontonsa kanssa eri tasoilla ja jokaisella on eritasoinen ymmärrys asioista. Eri maissa/uskonnoissa/kulttuureissa puhutaan "Yhdestä Luojasta" tai "Suuresta Hengestä" (kutenintiaanit) maan kielen
      mukaan eri nimellä, vaikka määritelmä on lähestulkoon sama. Lisäongelma tulee siitä että paikalliset aikansa profeetat ovat tulkinneet "korkeinta" omalla tavallaan ja myös heidän sanojensa ylöskirjoittajat ja muut "oppineet" ovat värittäneet ja taivuttaneet niitä ja siihen on myös osallistunut kulttuurin ja yhteiskunnan rakenteen aiheuttama paine, joten kaikki ns. pyhät tekstit ovat "värittyneitä", tai pitäisikö sanoa "likaantuneita" ihmisten tulkinnasta johtuen. Vanha sananlasku siis pätee siinä, että totuus on uskontoja korkeampi.

      Kun Buddhalta kysyttiin, että voiko muissa uskonnoissa ilmetä valaistuneita, hän sanoi että missä tahansa missä ilmenee ns. jalon 8-osaisen tien harjoittamista, siellä tulee olemaan valaistuneita. Joten luultavasti kaikissa uskonnoissa on ollut tiettyjä yksilöitä, joita voi sanoa ns. pyhimyksiksi, kuten ennen vanhaan sitä sanaa käytettiin, mutta he ovat aina olleet vähän omalaatuisia itsekseen ajattelevia, runoilijoita ja johtajia. Paljon heitä on myös poltettu rovioilla mm. kristinuskossa, jos heidän omat käsitykset on menneet vähän liian poikkeavaksi kirkon
      päämiesten viralliseksi hyväksymästä dogmasta.

      Sanoit yllä että perhe-tilanteessasi peloittavinta on että miehesi muslimi-uskonnon väliintulo "pyyhkäisee kaiken alleen". Joissakin uskonnoissa voi olla piirteinä, ettei muita uskontoja suvaita. Joissakin uskonnoissa on myös enemmän fundamentalisteja kuin toisissa. Buddhalaisuudessa miehen ja naisen mahdollisuudet valaistumiseen ovat aivan tasavertaiset, koska
      kyse on vain siitä mitä teet, eikä siitä millainen fyysinen ruumis sinulla on. Majjhima Nikayassa on yksi sutra jossa Buddha selittää tämän, miksi mies ja nainen ovat tasa arvoisia (siis tekojen mukaan. Syy-seuraus-laki pätee.)

      Muihin asioihin perheen perustamisesta yms. en voi antaa "neuvoja".
      Mutta yleisesti ottaen buddhalaisuudessa ajatellaan, että kun auttaa itseään, niin silloin auttaa myös parhaiten muita. Eli kyseessä on oma elämäsi. Tee paras päätös omaa elämääsi ajatellen.

    • Anonyymi

      Koska kyseessä on oma elämäsi, niin se on oma päätöksesi. Joten jälkeenpäin on turha valittaa kenellekään muulle omaa päätöstään. Jos haluat olla muslimin vaimo, taloon voi myöhemmin ilmestyä toinenkin vaimo, joka pitää mustaa kaapua. Näin on Suomessakin käynyt, eilen uutisoitiin iltalehdissä. Lisäksi kuten kaikille lienee selvää ja itse kerroit, on uskonto miehellä tärkeä ja jyrää kaiken muun ylitse. Lapsestasi tulisi myös muslimi. Voisit unohtaa ihmisenä kehittymisen ja tasa arvon ja keskittyä olemaan muslimi, sekä omaisuutta. Ja tämä on ihan maallikon ja tavallisen ihmisen neuvo. Miehiä kyllä löytyy parisuhteisiin, buddhalaisuudestakin tietäviä.

    • Anonyymi

      Minä näen paljon ristiriitoja kirjoituksessasi. Jos olet kristitty , uskot yhteen ja ainoaan oikeaan jumalaan, kuten myös muslimit. Lapsestanne tulisi kaksijumalainen :)
      Buddhalaiseen ajatusmaailmaan ei kuulu kaikkivaltias jumala, joten se ei siinä mielessä ole uskonto, että palvottu yliluonnollinen olento olisi jakamassa palkintoja ja rangaistuksia tuomiopäivänä.

    • Anonyymi

      Harvoin tänne kristityksi syntyneellä uskonto paljon arkielämää määrittelee, eivätkä kaikki muslimitkaan uskontoaan harjoita sen enempää. Kirjoitat kuitenkin uskonnon voimakkaan väliintulon pelottavan ja itsekin haluaisit mahdollisen lapsenne kastettavan kristinuskoon.

    • Anonyymi

      Sanotaan nyt näin, että itse buddhalaisuus ei ole uskonto vaan filosofia, tai vielä paremmin sanottuna koulu tarkoitettu henkiselle kehitykselle. Buddhalaisuudessa ei ole Jumalaa jota pitäisi palvoa, kuten kristinuskossa tai islamissa. Eli periaatteessa, sinun ei tarvitse käydä läpi buddhalaisia initiaatioita kuten kristinuskossa missä kaste on pakollinen. Toki buddhalaiset initiaatiot ja omat opettajat/gurut auttavat varmasti omassa kehityksessä, mutta nämä eivät ole pakollisia, ne on pakollisia vasta niille ketkä vakavasti ottaa buddhan uskonnon vastaan ja rupeavat munkeiksi. Mutta muuten buddhalaisuutta voi harjoittaa ihan muutenkin arkielämässä ja buddhalaiset mantrat toimivat melko samanlailla jos ei olisi initiaatiota, toki hieman heikommin, mutta silti toimivat.

      • Anonyymi

        Miksi itse sitten puhut uskonnon vastaanottamisesta? Harjoittaminen lienee parempi ilmaisu. Siitähän Mindfulness on väännetty, eikä siihen tarvitse mitään uskontoja liittää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi itse sitten puhut uskonnon vastaanottamisesta? Harjoittaminen lienee parempi ilmaisu. Siitähän Mindfulness on väännetty, eikä siihen tarvitse mitään uskontoja liittää.

        Tunnetko paljon Suomessa asuvia suomalaisia budhhalaisia munkkeja? Minä en yhtään. Tosiaan jos sitä tosissaan haluaa harjoittaa niin ei muuta kuin muuttamaan aasian maihin missä sitä oikeasti harjoitetaan. Mutta kuten sanoin buddhismia voi harjoittaa ihan muuten vaan, koska monet asiat mitä siellä opetetaan ei koske pelkästään buddhan munkkeja vaan kaikkia eläviä olentoja, esim. karman laki, dharma opetus, henkinen kehitys mantroilla yms. Kaikki nämä asiat voi oppia ilman tulemista munkiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tunnetko paljon Suomessa asuvia suomalaisia budhhalaisia munkkeja? Minä en yhtään. Tosiaan jos sitä tosissaan haluaa harjoittaa niin ei muuta kuin muuttamaan aasian maihin missä sitä oikeasti harjoitetaan. Mutta kuten sanoin buddhismia voi harjoittaa ihan muuten vaan, koska monet asiat mitä siellä opetetaan ei koske pelkästään buddhan munkkeja vaan kaikkia eläviä olentoja, esim. karman laki, dharma opetus, henkinen kehitys mantroilla yms. Kaikki nämä asiat voi oppia ilman tulemista munkiksi.

        Ihan suomalaisiakin löytyy
        https://www.bodhidharma.fi/?p=262


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tunnetko paljon Suomessa asuvia suomalaisia budhhalaisia munkkeja? Minä en yhtään. Tosiaan jos sitä tosissaan haluaa harjoittaa niin ei muuta kuin muuttamaan aasian maihin missä sitä oikeasti harjoitetaan. Mutta kuten sanoin buddhismia voi harjoittaa ihan muuten vaan, koska monet asiat mitä siellä opetetaan ei koske pelkästään buddhan munkkeja vaan kaikkia eläviä olentoja, esim. karman laki, dharma opetus, henkinen kehitys mantroilla yms. Kaikki nämä asiat voi oppia ilman tulemista munkiksi.

        Mantra voi toimia keskittymisen työkaluna tai mieltä puhdistavana rukouksena, jos sillä esim. Muistellaan mieltä ylentäviä ja helpotusta tuovia asioita. Mantrameditaatiota Buddha ei itse opettanut tekemään, mutta ympäri maailmaa sen on koettu olevan myös yksi hyvä keino. Mantra voi tuntua oudolta, mutta sen sisältö ei ole tärkeintä, vaan se että sitä toistettaessa jotain muuta lähtee pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mantra voi toimia keskittymisen työkaluna tai mieltä puhdistavana rukouksena, jos sillä esim. Muistellaan mieltä ylentäviä ja helpotusta tuovia asioita. Mantrameditaatiota Buddha ei itse opettanut tekemään, mutta ympäri maailmaa sen on koettu olevan myös yksi hyvä keino. Mantra voi tuntua oudolta, mutta sen sisältö ei ole tärkeintä, vaan se että sitä toistettaessa jotain muuta lähtee pois.

        Mantrat ovat merkityksellisiä tiibetinbuddhalaisille , zen- buddhalaisuus on pelkistetympää.
        Theravadalaisista en tiedä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mantrat ovat merkityksellisiä tiibetinbuddhalaisille , zen- buddhalaisuus on pelkistetympää.
        Theravadalaisista en tiedä.

        Theravadassakin voidaan käyttää mantroja samalla tavalla kuin tuossa edellä mainittiin, vaikka harjoituksen painopiste ei aina niissä olisikaan. Buddho, buddho, buddho... Namo tassa bhagavato arahato samma sambuddhassa chantin toisto ja niin edelleen.


    • Anonyymi

      Sano hänelle, että jos rakastat minua, niin et tee sitä mitä minä en tahdo.
      Jos rakastat häntä, niin et tee sitä, mitä hän ei tahdo
      Jos ymmärsin oikein, niin sinä et tahdo, että lapsesta tehdään muslimi ja hän ei tahdo, että lapsesta tehdään kristitty. Tällöin vaihtoehdoksi jää vain että lapsi ei ole kumpaakaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe