Buddhalaisuuden näkökulma muihin uskontoihin

Anonyymi

Otsikosta poiketen en miellä buddhalaisuutta itse tai itsessäni uskonnoksi, vaan elämänkatsomukseksi ja -filosifiaksi. Olen kristitty mutta elän ja uskon buddhalaista ajatusmaailmaa. Tahtoisin lisää vastauksia pariin kysymykseen, jotka minua pohdituttavat.

Budhhalaisuus käsittääkseni ajattelee, että rakkaus on hyväksymistä ja toisia uskontoja tulee kunnioittaa. Olen yhdessä muslimimiehen kanssa ja tahtoisinkin tietää mitä buddhalaisuus ajattelee tästä? Jos kaksi niin erilaista maailmaa ja uskomusta kohtaavat.

Lapsista on tullut puhe ja mies kovasti haluaa lapsen olevan muslimi johon itse en suostu. Hän tuskin on valmis tästä joustamaan. Itse haluan tarjota lapselle näkemyksiä ja mahdollisuuksia ja että hän on vapaa itse valitsemaan uskontonsa tai uskonnottomuutensa kun siihen on aihetta, mutta siihen saakka hän et tulisi kastaa kristinuskoon tai ei uskontoon ollenkaan. Miten osaisin suhtautua rakkaudellisella tavalla miehen vaatimuksiin ja pitää omista näkemyksistäni kiinni? Miten osaisin suhtautua muutenkin hänen uskonnollisiin aatteisiin, jotka minua ahdistavat? En pidä rajoitteista, uskonnoista enkä palvomisista. Uskon, että kaikki löytyy itsestä sisältä, eikä siihen tarvita ulkopuolisen tahon palvomista. Minulle on tärkeää itsensä kehittäminen ihmisenä ja mielen hallinta . Näihin asioihin en kuitenkaan löydä vastauksia.

Emme tahtoisi erota, mutta olen kertonut miehelle, että minä en tule olemaan se ihminen, joka vie perheen perustamismahdollisuuden häneltä. Hän tahtoisi lapsen naisen kanssa jota rakastaa, mutta minusta tuntuu, ettei hänkään voi kaikkea saada. Pelottavinta tässä on uskonnon voimakas väliintulo joka pyyhkäisee kaiken alleen.

13

281

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Pari näkökulmaa...

   "Miten osaisin suhtautua rakkaudellisella tavalla miehen vaatimuksiin..."

   Et mitenkään. Jos asetat itsellesi tavoitteeksi, että sinun pitää olla tietynlainen ihminen ja tuntea tietyllä tavalla, luot vain itsellesi uuden ongelman. Sinä olet nyt se mitä tällä hetkellä olet. Lähde siitä. Hyväksy ensin itsesi.

   Buddhalaiseen rakkauden käsitykseen kuuluu hyväksyntä, kyllä. Mutta mitä on hyväksyntä?

   Kun istun nurmikolla ja katselen pilviä - niillä on muoto. Ne ovat kaikki erinäköisiä. En vaadi, että pilvien pitää olla tietyn muotoisia, jotta ne kelpaavat minulle. En vaadi, että pilven pitää muuttua tietyn muotoiseksi, jotta se olisi parempi minulle. Se voi olla sellainen kuin se on. Tätä on hyväksyntä.

   Jos pilvi päättää lorauttaa vetensä minun niskaani, niin minun ei tarvitse istua kaatosateessa ja ajatella, että "hyväksyn" tilanteen. Menen hakemaan sateenvarjon tai menen suojaan jos en halua kastua. Hyväksyntä ei ole alistumista.

   Hyväksyntä on lähtökohta ymmärtämiselle. Et voi hyväksyä ja ymmärtää toisten tunteita ja näkemyksiä, jos et hyväksy ja ymmärrä ensin omia tunteitasi ja näkemyksiäsi.

   Buddhalaisuus on itsensä kehittämisen tapa, joo. Mutta se on ennenkaikkea itsensä tuntemisen tapa.

   Tilanne on sama kuin lomalla vieraassa kaupungissa. Jotta pääset sinne minne haluat mennä, sinun pitää ensin tietää missä olet juuri nyt.

   "...ja pitää omista näkemyksistäni kiinni?"

   Jokainen näkemys on näkemys itsestä, sinusta. Tai partnerisi tapauksessa, hänen näkemyksensä on näkemys hänestä itsestään.

   Hänelle tärkeää on uskonto, sinulle itsesi kehittäminen ja mielenhallinta. Molemmat ovat näkemyksiä siitä, mikä on "minulle" tärkeää ja millainen "minä" haluan olla. Siis näkemyksiä itsestä.

   Me haluamme pitää näkemyksistämme kiinni ja puolustaa niitä, koska ne ovat "minä". Se on se iso ongelma. Ei se, että ne näkemykset ovat erilaisia, parempia tai huonompia.

  • Anonyymi

   En määrittele itseäni buddhalaiseksi. Mutta Dhamma on parasta mitä totuudenetsijä voi löytää. Sen verran mitä olen buddhalaisten munkkien puheita kuunnellut jo yli 10 vuotta Youtubesta, niin fundamentalismia pyritään välttämään.

   Buddhan opetuksiin ei myöskään kuulunut minkäänlaisten rituaalien suorittaminen. Eri maissa niitä tehdään eri syistä. Yksi syy on tietysti se
   että hyviä asioita on hyvä muistella ihan yleisesti ottaen, ja eri kielellä lausuttuna
   se voi kuulostaa oudolta. Mutta se on paikallista perinnettä yhtä lailla.

   Toisia uskontoja pitää toki kunnioittaa. Asia on hyvin monimutkainen ja jokainen uskonnollinen ihminen käsittää ja on integroitunut uskontonsa kanssa eri tasoilla ja jokaisella on eritasoinen ymmärrys asioista. Eri maissa/uskonnoissa/kulttuureissa puhutaan "Yhdestä Luojasta" tai "Suuresta Hengestä" (kutenintiaanit) maan kielen
   mukaan eri nimellä, vaikka määritelmä on lähestulkoon sama. Lisäongelma tulee siitä että paikalliset aikansa profeetat ovat tulkinneet "korkeinta" omalla tavallaan ja myös heidän sanojensa ylöskirjoittajat ja muut "oppineet" ovat värittäneet ja taivuttaneet niitä ja siihen on myös osallistunut kulttuurin ja yhteiskunnan rakenteen aiheuttama paine, joten kaikki ns. pyhät tekstit ovat "värittyneitä", tai pitäisikö sanoa "likaantuneita" ihmisten tulkinnasta johtuen. Vanha sananlasku siis pätee siinä, että totuus on uskontoja korkeampi.

   Kun Buddhalta kysyttiin, että voiko muissa uskonnoissa ilmetä valaistuneita, hän sanoi että missä tahansa missä ilmenee ns. jalon 8-osaisen tien harjoittamista, siellä tulee olemaan valaistuneita. Joten luultavasti kaikissa uskonnoissa on ollut tiettyjä yksilöitä, joita voi sanoa ns. pyhimyksiksi, kuten ennen vanhaan sitä sanaa käytettiin, mutta he ovat aina olleet vähän omalaatuisia itsekseen ajattelevia, runoilijoita ja johtajia. Paljon heitä on myös poltettu rovioilla mm. kristinuskossa, jos heidän omat käsitykset on menneet vähän liian poikkeavaksi kirkon
   päämiesten viralliseksi hyväksymästä dogmasta.

   Sanoit yllä että perhe-tilanteessasi peloittavinta on että miehesi muslimi-uskonnon väliintulo "pyyhkäisee kaiken alleen". Joissakin uskonnoissa voi olla piirteinä, ettei muita uskontoja suvaita. Joissakin uskonnoissa on myös enemmän fundamentalisteja kuin toisissa. Buddhalaisuudessa miehen ja naisen mahdollisuudet valaistumiseen ovat aivan tasavertaiset, koska
   kyse on vain siitä mitä teet, eikä siitä millainen fyysinen ruumis sinulla on. Majjhima Nikayassa on yksi sutra jossa Buddha selittää tämän, miksi mies ja nainen ovat tasa arvoisia (siis tekojen mukaan. Syy-seuraus-laki pätee.)

   Muihin asioihin perheen perustamisesta yms. en voi antaa "neuvoja".
   Mutta yleisesti ottaen buddhalaisuudessa ajatellaan, että kun auttaa itseään, niin silloin auttaa myös parhaiten muita. Eli kyseessä on oma elämäsi. Tee paras päätös omaa elämääsi ajatellen.

  • Anonyymi

   Koska kyseessä on oma elämäsi, niin se on oma päätöksesi. Joten jälkeenpäin on turha valittaa kenellekään muulle omaa päätöstään. Jos haluat olla muslimin vaimo, taloon voi myöhemmin ilmestyä toinenkin vaimo, joka pitää mustaa kaapua. Näin on Suomessakin käynyt, eilen uutisoitiin iltalehdissä. Lisäksi kuten kaikille lienee selvää ja itse kerroit, on uskonto miehellä tärkeä ja jyrää kaiken muun ylitse. Lapsestasi tulisi myös muslimi. Voisit unohtaa ihmisenä kehittymisen ja tasa arvon ja keskittyä olemaan muslimi, sekä omaisuutta. Ja tämä on ihan maallikon ja tavallisen ihmisen neuvo. Miehiä kyllä löytyy parisuhteisiin, buddhalaisuudestakin tietäviä.

  • Anonyymi

   Minä näen paljon ristiriitoja kirjoituksessasi. Jos olet kristitty , uskot yhteen ja ainoaan oikeaan jumalaan, kuten myös muslimit. Lapsestanne tulisi kaksijumalainen :)
   Buddhalaiseen ajatusmaailmaan ei kuulu kaikkivaltias jumala, joten se ei siinä mielessä ole uskonto, että palvottu yliluonnollinen olento olisi jakamassa palkintoja ja rangaistuksia tuomiopäivänä.

  • Anonyymi

   Harvoin tänne kristityksi syntyneellä uskonto paljon arkielämää määrittelee, eivätkä kaikki muslimitkaan uskontoaan harjoita sen enempää. Kirjoitat kuitenkin uskonnon voimakkaan väliintulon pelottavan ja itsekin haluaisit mahdollisen lapsenne kastettavan kristinuskoon.

  • Anonyymi

   Sanotaan nyt näin, että itse buddhalaisuus ei ole uskonto vaan filosofia, tai vielä paremmin sanottuna koulu tarkoitettu henkiselle kehitykselle. Buddhalaisuudessa ei ole Jumalaa jota pitäisi palvoa, kuten kristinuskossa tai islamissa. Eli periaatteessa, sinun ei tarvitse käydä läpi buddhalaisia initiaatioita kuten kristinuskossa missä kaste on pakollinen. Toki buddhalaiset initiaatiot ja omat opettajat/gurut auttavat varmasti omassa kehityksessä, mutta nämä eivät ole pakollisia, ne on pakollisia vasta niille ketkä vakavasti ottaa buddhan uskonnon vastaan ja rupeavat munkeiksi. Mutta muuten buddhalaisuutta voi harjoittaa ihan muutenkin arkielämässä ja buddhalaiset mantrat toimivat melko samanlailla jos ei olisi initiaatiota, toki hieman heikommin, mutta silti toimivat.

   • Anonyymi

    Miksi itse sitten puhut uskonnon vastaanottamisesta? Harjoittaminen lienee parempi ilmaisu. Siitähän Mindfulness on väännetty, eikä siihen tarvitse mitään uskontoja liittää.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miksi itse sitten puhut uskonnon vastaanottamisesta? Harjoittaminen lienee parempi ilmaisu. Siitähän Mindfulness on väännetty, eikä siihen tarvitse mitään uskontoja liittää.

    Tunnetko paljon Suomessa asuvia suomalaisia budhhalaisia munkkeja? Minä en yhtään. Tosiaan jos sitä tosissaan haluaa harjoittaa niin ei muuta kuin muuttamaan aasian maihin missä sitä oikeasti harjoitetaan. Mutta kuten sanoin buddhismia voi harjoittaa ihan muuten vaan, koska monet asiat mitä siellä opetetaan ei koske pelkästään buddhan munkkeja vaan kaikkia eläviä olentoja, esim. karman laki, dharma opetus, henkinen kehitys mantroilla yms. Kaikki nämä asiat voi oppia ilman tulemista munkiksi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tunnetko paljon Suomessa asuvia suomalaisia budhhalaisia munkkeja? Minä en yhtään. Tosiaan jos sitä tosissaan haluaa harjoittaa niin ei muuta kuin muuttamaan aasian maihin missä sitä oikeasti harjoitetaan. Mutta kuten sanoin buddhismia voi harjoittaa ihan muuten vaan, koska monet asiat mitä siellä opetetaan ei koske pelkästään buddhan munkkeja vaan kaikkia eläviä olentoja, esim. karman laki, dharma opetus, henkinen kehitys mantroilla yms. Kaikki nämä asiat voi oppia ilman tulemista munkiksi.

    Ihan suomalaisiakin löytyy
    https://www.bodhidharma.fi/?p=262


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tunnetko paljon Suomessa asuvia suomalaisia budhhalaisia munkkeja? Minä en yhtään. Tosiaan jos sitä tosissaan haluaa harjoittaa niin ei muuta kuin muuttamaan aasian maihin missä sitä oikeasti harjoitetaan. Mutta kuten sanoin buddhismia voi harjoittaa ihan muuten vaan, koska monet asiat mitä siellä opetetaan ei koske pelkästään buddhan munkkeja vaan kaikkia eläviä olentoja, esim. karman laki, dharma opetus, henkinen kehitys mantroilla yms. Kaikki nämä asiat voi oppia ilman tulemista munkiksi.

    Mantra voi toimia keskittymisen työkaluna tai mieltä puhdistavana rukouksena, jos sillä esim. Muistellaan mieltä ylentäviä ja helpotusta tuovia asioita. Mantrameditaatiota Buddha ei itse opettanut tekemään, mutta ympäri maailmaa sen on koettu olevan myös yksi hyvä keino. Mantra voi tuntua oudolta, mutta sen sisältö ei ole tärkeintä, vaan se että sitä toistettaessa jotain muuta lähtee pois.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mantra voi toimia keskittymisen työkaluna tai mieltä puhdistavana rukouksena, jos sillä esim. Muistellaan mieltä ylentäviä ja helpotusta tuovia asioita. Mantrameditaatiota Buddha ei itse opettanut tekemään, mutta ympäri maailmaa sen on koettu olevan myös yksi hyvä keino. Mantra voi tuntua oudolta, mutta sen sisältö ei ole tärkeintä, vaan se että sitä toistettaessa jotain muuta lähtee pois.

    Mantrat ovat merkityksellisiä tiibetinbuddhalaisille , zen- buddhalaisuus on pelkistetympää.
    Theravadalaisista en tiedä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mantrat ovat merkityksellisiä tiibetinbuddhalaisille , zen- buddhalaisuus on pelkistetympää.
    Theravadalaisista en tiedä.

    Theravadassakin voidaan käyttää mantroja samalla tavalla kuin tuossa edellä mainittiin, vaikka harjoituksen painopiste ei aina niissä olisikaan. Buddho, buddho, buddho... Namo tassa bhagavato arahato samma sambuddhassa chantin toisto ja niin edelleen.


  • Anonyymi

   Sano hänelle, että jos rakastat minua, niin et tee sitä mitä minä en tahdo.
   Jos rakastat häntä, niin et tee sitä, mitä hän ei tahdo
   Jos ymmärsin oikein, niin sinä et tahdo, että lapsesta tehdään muslimi ja hän ei tahdo, että lapsesta tehdään kristitty. Tällöin vaihtoehdoksi jää vain että lapsi ei ole kumpaakaan

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   5134
  2. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   600
   4061
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   3028
  4. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   5
   2735
  5. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   155
   2467
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   112
   2040
  7. Ohhoh! Michele Murphy-Kaulanen hämmentää vauvauutisella - Totuus on hieman toisenlainen!

   No nyt on aikamoinen "vauva"! Michele Minttu Murphy-Kaulanen on jakanut Instassa "iloisen perhetapahtuman". Lue juttu ja katso kuvat: https://www.su
   Kotimaiset julkkisjuorut
   11
   1280
  8. Taitaa olla viimeinen talvi.

   Jos sähkön hinta talvella on 4-5 kertaa suurempi, kuin edellisenä talvena, niin mulla ei ole varaa lääkkeisiin, ei ruokaan, muita laskuja en voi maksa
   Pori
   92
   1069
  9. Kun mennään...

   yhdessä petiin... Otathan mut peiton alle? Hyvää yötä toivottaa sun nalle. Oot mun oma hehkulamppu, Kauniimpi kuin nätein kukkakimppu. https://you
   Ikävä
   197
   1064
  10. Isosisko ajoi 1 vuotiaan kuoliaaksi Tyrnävällä, olivatko Lestoja ?

   Eikö tämä laiton lahko voitaisi jo julistaa täysin rikolliseksi ja kieltää laissa, kuten kaikki muukin vahingollinen lopetetaan ? Tämä lapsia tuhoava
   Maailman menoa
   74
   1019
  Aihe