"Miksi" ja "Mitä" kysymykset tieteen kannalta

Anonyymi

Tässä alkuperäinen nimimerkki "Järkisyitä" kommentti jonka vastaus minusta menee jo liikaa sen alkup. ketjun aiheen ulkopuolelle:

https://keskustelu.suomi24.fi/t/16683490/filosofia-tossun-alla#comment-105514469

Tästä tuli taas niin pitkä paasaus että katsoin parhaaksi avata ihan uuden ketjun (varsinkin kun jo sanoin lopettavani siihen alkup. ketjuun kirjoittamisen ... ;-)

""Jos ”miksi” viittaa syyhyn, niin se on ihan tieteellinen kysymys."

Kyllä jos käsitellään arkista ja käytännöllisen tason kausaliteettia eli syitä ja seurauksia niin silloin ne vastaukset ovat pääsääntöisesti mekanismeihin liittyviä eli hyvin samantapaisia kuin vastaukset "Miten" kysymyksiin.

Se ontologinen ongelma tulee vastaan sitten suurissa ja loputtomissa kiistoissa kuten esim. ns. vapaan tahdon ongelmassa eli ilmiöiden ns. perimmäisissä syissä jotka ovat vahvasti polarisoituneet nykyään mm. sen takia että ateismi ja siihen kiinteästi liittyvä fysikalismi määrittelee itsensä suurinpiirtein kaikissa asioissa ja kysymyksissä kaikenlaisen teismin ja samalla myös tietoisuuteen liittyvän ontologian loogiseksi vastakohdaksi jolloin esim. tahtominen tai äly perimmäisinä syinä eivät ole enää sallittuja ja ne kaikki muut mahdolliset ontologiat (varsinkin tietoisuus oletettuna aineen vastakohtana) pitää yrittää palauttaa väkisin siihen naturalistiseen (lue ateistis-fysikalistiseen) malliin eli joko pohjimmiltaan sattumaksi ja samalla jollain tavalla algoritmiseksi determinismiksi.

"En oikein ymmärrä, mitä tarkoitat sanoessasi, ettei tiede voi vastata ”miksi” kysymykseen. Jos tarkoitat tietoisen olennon motiivia, niin kyllä psykologia tutkii sitäkin."

Tiede ei voi vastata ontologisiin kysymyksiin (jotka liittyvät aina sekä "mitä" & "miksi") kysymyksiin muuten kuin sitoutumalla samalla johonkin ontologiaan.

Ne perimmäiset vastaukset tieteessä ovat aina johonkin fysiikan kaavaan eli "luonnonlakiin" (=luonnossa havaittu säännönmukaisuus) liittyviä eli ts. tiede riisuu siitä kokonaisuudesta pois kaiken muun paitsi sen säännönmukaisuuden ja sen säännönmukaisuuden pohjalta kehittää toimivaa tekniikkaa ja se tekniikka voi toimia periaatteessa yleisenä vertauskuvana tai analogiana suhteessa siihen alkuperäiseen konkreettiseen ilmiöön mutta ateisti-fysikalistit pääsääntöisesti aina tekevät sen periaatteellisen virheen että olettavat vertauskuvan/analogian tarkoittavat samalla myös identiteettiä eli käsittelevät niitä elävän luonnon ilmiöitä ikäänkuin ne olisivat pelkästään koneita ja algoritmein selitettävissä olevia ilmiöitä.

Psykologia tieteenä on filosofisesti sitoutunut fysikalismiin eli ulkopuolisen 3. persoonan tapaan hahmottaa todellisuutta mikä ei sellaisenaan ole väärin koska se on ainoa keino tutkia tietoisuuden ilmiöitä kollektiivisesti koetun havainnon tasolla eli näennäisen objektiivisesti mutta tuottaa hyvin yksipuolisen näkemyksen siitä tutkimuskohteestaan jonka kaikkein olennaisin ominaisuus on että se on nimenomaan 1. persoonan henkilökohtaista kokemista eikä julkista 3. persoonan ulkopuolista ilmiötä muuten kuin sen näkyvien aivojen & hermoston osalta.

Tämän tieteen ontologisen ongelman voi minusta ratkaista vain sillä tavalla että ei tehdä ontologisia valintoja vaan käsitellään asioita ja ilmiöitä ontologisesti neutraalisti esim. systeemiteorian tai jonkinlaisen topologian pohjalta.

Nykyinen tilanne on että monet tutkijat tuntuvat olevan paljon kiinnostuneimpia siitä omasta ateistisesta tai fysikalistisesta agendasta ja sen ideologian edistämisestä kuin siitä omasta tutkimuskohteestaan (esim. Dawkins, Krauss ja useimmat fysikalismiin ja ateismiin julkisesti vahvasti sitoutuneet tutkijat) .

Minusta tieteen pitäisi olla mahdollisimman neutraali tai ainakin itsekriittinen sellaisten asioiden suhteen mitä ei ainakaan helposti voida tieteen metodilla ratkaista. Tällaisessa hyvin vahvasti ideologisiin vastakohtiin polarisoituneessa tieteessä on suuria vaaroja.

Jos haluaa tutustua äärimmäiseen totalitääriseen jonkin ideologian alaisuudessa toimivaan asiantuntijavaltaan eli teknokratiaan niin esim. Natsi-Saksa, Neuvostoliitto ja nykyinen Kiina ovat siitä aika tyypillisiä esimerkkejä eli kyse asiantuntijaterrorista jossa kuvitellaan että se oma tiede ja asiantuntevuus on niin täydellistä että sallii se kaikkien moraalisten ja eettisten kysymysten ohittamisen tieteen ja kehityksen nimissä.

Tekoäly ja robotiikka mahdollistavat niin täydellisen totalitarismin ettei sellaista ihmiskunnan historiassa ole aikaisemmin ollut ja sitä voisi kutsua transhumanistiseksi ideologiaksi joka on tietyssä mielessä jonkinlaista teknoteismiä eli tiedeuskontoa.

Belisario

4

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Natsi-Saksa, Neuvostoliitto ja nykyinen Kiina"

      ovat esimerkkejä totalitäärisestä yhteiskuntäjärjestelmästä. Idealismi johtaa aina totalitarismiin.

      "Psykologia tieteenä on filosofisesti sitoutunut fysikalismiin"

      Ei vaan dualismiin. Pitäydy faktoissa.

      • "Ei vaan dualismiin. Pitäydy faktoissa."

        Millä tavalla se on sitoutunut dualismiin? Fysikalismi on monismia.


      • Anonyymi

        Paasaus osa 2:

        " Idealismi johtaa aina totalitarismiin."

        Niin jos samaistaa idealismin ideologoihin eli jonkun yksipuolisen idean korostamiseen muiden mahdollisten kantojen kustannuksella. Itse näen idealismin ontologisena suuntauksena joka korostaa tietoisuuden ensisijaisuutta suhteessa aineeseen. Itse koen olevani vähän enemmän tietoisuus - kuin materiakeskeinen ja näen aineen ja hengen/tietoisuuden lähinnä saman asian eri aspekteina.

        Minun on kyllä vaikea nähdä että idealismi ontologiana johtaisi jonkinlaiseen totalitärismiin koska se minusta nimenomaan korostaa yksilöä kollektivismin sijasta.

        Maailmanvalloitus, valta ja muiden kontrollointi ei ainakaan itseäni kiinnosta vaan toivoisin mieluiten jonkinlaista harmoniaa ja tasapainoa todellisuuden eri aspektien suhteen.

        ""Psykologia tieteenä on filosofisesti sitoutunut fysikalismiin"

        Ei vaan dualismiin. Pitäydy faktoissa."

        Niin tavallaan vaikka asia ei ole minusta kovin selkeä. On olemassa fysikalismiin (neurotieteisiin) , idealismiin ja dualismiin suuntautuneita psykologeja.
        ....

        Aikaisemmin uskonnot olivat tiedeuskovaisten eli ateisti-fysikalistien hyökkäysten kohteen. ja nykyään selkeästi enemmän filosofia ja muut vaihtoehtoiset tavat ja mahdollisuudet hahmottaa todellisuutta.

        Samanaikaisesti lisätään kontrollia ja valvontaa kaikilla ihmiselämän osa-alueilla.

        Käteisrahasta halutaan luopua koska se on ainoa anonyymi maksutapa. Lapset halutaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa aivopesukontrolliin esiopetukseen. Perheen merkitystä pyritään vähentämään korostamalla sukupuolivähemmistöjä ja esim. kannustetaan hyvin nuoria ihmisiä sukupuolenvaihdokseen, abortti on nykyään täysin arkinen ehkäisyväline yms. joka on minusta aika sairasta ja kieroutunutta ikäänkuin haluttaisiin kitkeä pois se kaikki perusinhimillisyys mikä oli perinteisten uskontojen yksi arvokkaimmista asioista.

        Korkeakoulutukseen valikoituu sellaiset yksilöt jotka ovat kaikkein avoimimpia ja alttiimpia aivopesulle ja manipulaatiolle.

        Ajattelu on vaarallista teknokraattien kannalta. Nöyrä orjamainen alistuminen ja kaiken annettuna kyselemättä omaksuminen palkitaan ja omaehtoisuutta ja itsenäisyyttä rangaistaan.

        Koulutusjärjestelmä sitten tuottaa valtaapitävien palvelukseen yes-miehiä ja yes-naisia eli teknokraatteja jotka ajattelevat saman laatikon sisällä kuin heidän johtajansa eli oligarkit.

        Tilalle tarjotaan transhumanismia eli uutta uljasta koneen ja ihmisen välimuotoa joka on puhtaasti älyllinen kun se tunne-elämä on tarkoituksella surkastettu pois tarpeettomana.
        Ihmisiä on kuulemma liikaa maapallolla mikä on jo aika vanha idea (Malthus ja jo renesanssiajalla Venetsiassa oli samanlaista agendaa).

        Tässä agendassa unohdetaan usein että tekniikan kehitys ja Maapallo avoimena systeeminä mahdollistaa väkiluvun kasvun ilman suuria ongelmia. Suurin ongelma on väestön liiallinen keskittyminen suurkaupunkeihin ja maaseudun autioituminen eikä siis väestön määrä sinänsä.

        Yhteiskunnissa vallitsee suuruudenhulluus siinä muodossa että ei etsitä instituutioille optimaalista kokoa vaan mahdollisimman suurta kokoa.

        Instituutioilla on ameeban tasoinen tapa toimia eli kasvaa mahdollisimman - syödä muut tai tulla syödyksi. Pienyritykset ja keskiluokka ovat katoamassa. Jäljellä jää nykyajan dinosaurukset (tai ameebat) eli monikansalliset suuryritykset jotka haluavat globalisaatiota eli suuryritysten johdolla ja ehdoilla toimivaa yhteiskuntaa joissa yksilö on alistetussa orjan asemassa ja samalla tai alhaisemmalla tasolla kuin robotit ja tekoäly.

        Minusta nimenomaan ateistis-fysikalistiset teknokraatit ajavat tällaista totalitääristä yhteiskuntaa agendanaan vaikka se agenda voikin olla varsinkin juhlapuheissa hyvin peiteltyä ainakin siihen asti kunnes se on väkisin runnottu läpi joka paikassa.

        Kiiitos kommentistasi. Se antoi mahdollisuuden selventää omaa näkemystäni nykytieteestä ja miksi olen näennäisesti nykyisen tieteen- ja teknologian vastainen.

        Belisario


    • Anonyymi

      Olipa taas kummallisia väitteitä tieteestä. Psykologia muka sitoutunut fysikalismiin. Missä tällainen päätös on tehty?

      Varmastikin on tutkijoita, joille mainittu sitoumus voi olla olemassa ja neurotieteissä ainakin näkyy sellaista sitoumusta vahvistavaa argumentointia. Mutta näin ei ole yleensä psykologiassa.

      Belisariolla lienee kyse tässä oman idealistisen maailmankuvan törmäämisestä joidenkin tutkijoiden kannanottoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      196
      3035
    2. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      256
      2585
    3. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      7
      2253
    4. Ilouutinen: Sohvaperunat Soile ja Jorma taas TV:ssä - Sohvikset jo 18 kautta - Onnea!

      Onnea Sohvikset 18 kautta! Ja ihana Soile (ja Jorma!) taas mukana! Lue lisää ja katso Soilen hauska kuva tästä: https:
      Sohvaperunat
      17
      1523
    5. Elokapinan kielto aloite kerää nimikirjoituksia kovaa vauhtia !

      Nyt klo 14 mennessä nimiä on jo liki 17000 allekirjoitusta. Nyt niitä nimiä vaan lisää meille riittää no
      Maailman menoa
      388
      1407
    6. Elokapinan lakkautusaloite 50 000 nimeä

      Ja lisää tulee, kohta on Ylenkin uutisoitavaa aloitteesta. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143
      Maailman menoa
      368
      1313
    7. Mukavaa sunnuntai päivää

      Kirsille ja mukaville ihmisille jos täällä enää ovat. 😊☕🌞🍁🧡 Jos eivät ole, niin sitten poistun.
      Ikävä
      267
      1228
    8. Hei, mies, kirjoita jotain minusta

      Plus jokin tunnistemerkki/kirjain nimessäni. En todellakaan ymmärrä, pidätkö minusta vai toisesta naisesta. Et ole koska
      Ikävä
      53
      1182
    9. Piupali Paupali

      Kun en mä tunne teitä... Hyvät huomenet ja mukavat päivät ja hyvät viikonloput, arvoisat naiset ja herrat. 😊🎩🎪🤹🏼‍♂️
      Ikävä
      167
      1144
    10. Mitä muuttaisit kaivattusi

      Ulkonäössä tai persoonassa
      Ikävä
      81
      1139
    Aihe