Verovelvollisuus Yhdysvalloissa, sosiaaliturva Suomessa

Anonyymi

Olen saanut keskusteluja lukemalla paljon tietoa, mutta Yhdysvaltojen verovelvollisuuden ja toisaalta Suomen sosiaaliturvan piiriin kuulumisen suhteen minulla on epävarmuutta.

Eli Green Card ja työ Yhdysvalloissa, mutta silti osa vuodesta Suomessa niin ikään töissä. Molemmissa paikalliset työnantajat, ei mitään lähetetty työntekijä -hienouksia. Päivärahaa en ulkomaille halua, menen siellä töihin, mutta esimerkiksi vakavan sairauden sattuessa suomalainen sosiaaliturva on minulle tärkeä ja sitä kautta myös suomalainen matkavakuutus.

Green Card on löyhässä, ellei Yhdysvalloissa oleskele vähintään kuutta kuukautta vuodesta. Myös Kelalla on 183 päivän sääntönsä.

FATCA -sopimuksen mukaan amerikkalaiset viranomaiset saavat tiedot Yhdysvalloissa verovelvollisen tuloista Suomessa ja päin vastoin.

Eli täällä keskusteluissa on neuvottu, että hölmöähän ulkomaille muuttoaan on Kelalle ilmoittaa, mutta eikö Kela saa joka tapauksessa tiedon työskentelystä ja siis oleskelusta Yhdysvalloissa Suomen verohallinnolta? Onko mielestänne Yhdysvaltojen vaatima kuusi kuukautta maassa kalenterivuoden aikana ja Suomen sosiaaliturvan piirissä pysyminen yhdistettävissä?

2

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      FATCA velvollisuus alkaa vasta 50 000 USD/vuosi ulkomailla olevista varoista. Voit maksattaa Suomen palkan USAan ja silloin ei ole ilmoitusvelvollisuutta.
      Toinenkin, FBAR, on. Se alkaa jo 10 000USD'stä/vuosi.
      Nuo kun hoidat joka vuosi (jos alarajat ylittyy) kukaan USAn päässä ei kyttää eikä välitä missä olet ja kainka kauan.
      KELA ja Suomi taas kyttää ja kyykyttää jokaista....

      Nuo molemmat lait tehtiin miljoonia pesevien paljastamiseksi, ei tavallisten palkansaajien kuisaksi, mutta alaraja ryssittiin pahasti. Sitä on esim kongressissa yrittänyt korjata moni jäsen mutta turhaan. "Ei ole tärkeä asia korjata" on ollut syy.
      Piilosyy on yrittää kansalaisten pitää mahdollisimman paljon varoja USAssa.

      • Anonyymi

        Rahaa on tilillä yli 50t eli molemmat koskettavat. Joka tapauksessa tiedon kulku Yhdysvalloista Suomen suuntaan on se, joka ratkaisee päätetäänkö oleskeluni ulkomailla olleen yli kuusi kuukautta. Kela on aikarajasta tiukka, soitin sinne.

        Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsee heti ulkomailta muutettuaan, mutta mahdollisuus ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan piiriin paluusta on hävinnyt ohueen ilmaan. Myöskään suomalainen matkavakuutus ei onnistu, koska maassa asuminen tarkistetaan Kelalta.

        Suomessa tehdystä työstä palkan maksattamista Yhdysvaltoihin epäilen. Suostuisiko työnantaja siihen edes (suuri metsäteollisuusyritys). Ennakonpidätys palkasta on jo suoritettu, joten selvintä lienee vain ilmoittaa Yhdysvaltojen viranomaisille, että näin paljon sain neljän kuukauden aikana ja näin paljon arvioitua veroa jo maksoin, raha on ulkomaisella tilillä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1405
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1127
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      84
      957
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      857
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      79
      807
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      733
    7. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      723
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe