Jos minä olisin metrovartija!

VainVartija

Jatketaanpa jälleen sarjaa, jossa tavalliset ihmiset saavat neuvoa meitä tyhmiä perusvartijoita ammatissamme! Aikaisemman keskustelun innoittamana aiheena on tällä kertaa ajatusleikki, jossa osallistujat pääsevät hyppäämään metrovartijan varsikenkiin.

Olet siis asemavartijana erityisesti narkomaanien suosimalla Sörnäisten metroasemalla. Tätä asemaa pidetään metrovartijoiden keskuudessa erityisen haastavana, ja usein myös vaarallisena työskentely-ympäristönä. Koska HKL on pihi, olet siellä aivan yksin.

Saat HKL:n järjestyksenpitovalvomosta ilmoituksen, jonka mukaan itään suuntavalle laiturille tulee kahden minuutin kuluttua juna, jonka viimeisessä vaunussa on nukkuja. Sinun tulee poistaa hänet junasta, ja tarkastaa hänen tilansa. Jos hän kykenee jatkamaan matkaansa, tulee sinun poistaa hänet myös asemalta. Säntäät liukuportaat alas, juokset laiturin päähän ja tasaat hengitystäsi junaa odotellessa. Junan saapuessa tervehdit kuljettajaa, ja pohdit millainenkohan tapaus sinua odottaa vaunussa.

Viimeiseen vaunuun astuessasi huomaat viimeisen penkkirivistön edessä vanhahkon mieshenkilön makaamassa. Noin neljän metrin päässä hänestä huomaat kuinka alkoholin pistävä haju tunkeutuu sieraimiisi. tämä haju tulee luonnollisesti yhdistettynä asiaankuuluvaan hien ja ulosteiden hajuun.

Nämä asiat sinun tulee ottaa huomioon poistoa suorittaessa:

1.   Junan pysähdysväli on kaksikymmentä sekuntia. Jos poistossa menee pidempään, kuski ehkä odottaa sinua, tai sitten ei. Joka tapauksessa neljän minuutin kuluttua perästä tulee toinen juna, joten mahdollisuudet junan seisottamiseen ovat hyvin pienet. Yhden junan seisominen vaikuttaa kaikkiin perässä tuleviin juniin. Nukkujan poisto on metrovartijan perustyötä. Näitä tapauksia voi olla päivän aikana kymmeniä, joskin yleensä ne hoidetaan pääteasemilla.


2.   Jos kuski painaa liinat kiinni, ja lähtee asemalta kun olet vielä kyydissä, oma asemasi jää ilman valvontaa, mahdollisesti pitkäksikin aikaa. Lähtökohtana on että asemamies ei poistu asemaltaan, ellei se ole todellakin välttämätöntä.


3.   Alkoholisteissa on neljän kaltaisia asiakkaita: Kyllä, ehkä, ei ja tajuttomia. Kyllä asiakas tuntee kuviot eikä herättyään ala vastustelemaan poistoa. Ehkä asiakas tottelee kun häntä hieman verbaalisesti motivoidaan. Ei asiakas vastustaa ihan periaatteesta. Tajuttoman herättäminen on joko aikaa vievää tai mahdotonta. Lattialla makaavat kuuluvat yleensä jälkimmäiseen, joten oletamme nyt että herättäminen ei onnistu pelkästään huutamalla ja ravistamalla.


Pallo on nyt sinulla. Kuinka toimit?

42

13762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väijyhalukas

      Joo siis ekaks mä niinku esittäytyisin sille itse. Kaveri kerto et vartijakurssilla käsketään niinq huutaa "Seis! Vartija." Sillai mä sit huutasin ja kauheen kovaa ettei sivulliset luule etten sanonu. Sit mä sellaselt 7m turvaetäisyydeltä käsi "fence"-varoasennossa puhutan sitä että mikä se on miehiään, ja sit niinq ensix mä neuvon sitä poistumaan ja lopettaa sen asiattoman oleksimisen ja sit mä niinq kehoitan jos se ei ota neuvost vaarii, ja sit jos ei kehoituksin niin käskyin kuten joku neuvo joo, käskytys kuulema puree hyvin. Sit ku se vaan jatkaa sitä laitonta sammuneena tajuttomana makaamista ni mä ilmotan niinq yleiskuulutuksella jokaiseen metroon ja metroasemaan että "Valitettavasti matkanteko hidastuu muutamalla minuutilla, pahoittelen. Matka jatkuu pikapuoliin." sillai mahollisimman kohteliaasti. Sit mä niinq soitan ambulansiin ja poliisin paikalle pitää huolta siitä ku se on varmaan saanu jonku sairaskohtauksen tai jotai sillee. Odotellessa mä käännän sen varovasti, riittäviä voimakeinoja käyttäen niinq nato-asentoon ku meille ea1-kurssilla opetettiin ja sit mä tutkin et se saa niinq henkee ja kaivan sen kurkusta kaikki roskat pois, siel voi olla vaik kivii tai jotai mitä se on ensi syöny huumehöyryissään ja sit niinq oksentanu puolitiehen taijotai.

      Menix oikei? Saix mä paljon pisteit?

      • KKL

        Miksi kirjoitit tuollaista paskaa?


      • väijyhalukas
        KKL kirjoitti:

        Miksi kirjoitit tuollaista paskaa?

        Siinähän oli yksinkertaisesti kooste siitä mitä kaikki nämä vartijoiden toimia haukkuvat kukkahattuhipit täällä aina vaativat vartijoilta! "Se ei yrittänyt puhua ensin. Se ei yrittänyt pehmeitä keinoja. Se käytti voimakeinoja eli oli väkivaltainen. Se ei soittanut poliisia ja ambulanssia. Mikään metrojen yms. hidastaminen ei saa haitata vaan homma pitää tehdä pehmeästi narkkar.. öh, siis uhreja auttaen kaikkien muiden kustannuksella. Ja niin poisto-oikeuttakaan ei saa kuulema käyttää." Jne jne ad nauseatum! Tuollaista käytöstä he vaativat täällä ja haukkuvat vartijat tyhmiksi "mömmöpäiksi" ja mitä kaikkea tuolla aiemmin olikaan kun eivät kaikkea tuota tee.


      • VainVartija

        Täydet pisteet! Näinhän se vartijakurssilla opetettiin. Valitettavasti metro on jo suljettu, joten joudut palaamaan dösällä Vuosaaresta takaisin omalle asemallesi kamoja hakemaan. Herttoniemen vartija kävi keräämässä spurgun parempaan talteen, joten älä turhaan ressaa.


    • Palle Tuuripelle

      Toki jos joku vartija on ollut, niin tyhmä, että oikeasti on jonkun heittänyt seinään, niin rangaistava tekohan se on.
      Ja vartia on jopa todella tyhmä, koska keskellä päivää on aina ihmisiä todistamassa tämmöistä toimintaa.
      Toisaalta lain kohdan tarvittavia voimakeinojen käyttöä voi tulkita niin monella tavalla, mutta tällaisessa tapauksessa EI OLE TARVETTA KÄYTTÄÄ VOIMAKEINOJA KOSKA VASTUSTUSTA EI OLE !

      Joten voimakeinojen käytölle ei ole perusteita.

      • VainVartija

        siis ettei vastustusta ole? Aika huono taktiikka työturvallisuuden kannalta.

        Uskoisin että tässä aiemmassa tapuksessa nukkuja on herännyt kesken poiston, ja ryhtynyt vastustelemaan. Näin tapahtuu melko usein. Tajuttoman ihmisen seinään paiskaaminen kysyy aikamoisia voimia, vaikka bodari olisikin.

        Huumeiden käyttäjät ovat näissä tapauksissa erityisen vaarallisia. He voivat olla yhtenä hetkenä tajuttomina, ja seuraavassa ponnahtaa ylös täydessä terässä. Ei pidä tehdä liikaa oletuksia.

        En minä väitä etteikö kyseinen vartija olisi voinut toimia hieman fiksumminkin, mutta tapausta on kyllä näissä viesteissä dramatisoitu hieman liikaa.


      • VainVartija

        sinä sitten toimisit? Reiska on kuitenkin saatava ulos vaunusta.


      • Lego

        tiedätkö, että on olemassa aktiivista vastarintaa, mutta myös passiivista vastarintaa!! Mitähän tämä jälkimmäinen mahtaisi olla? Hmm...


      • VainVartija
        Lego kirjoitti:

        tiedätkö, että on olemassa aktiivista vastarintaa, mutta myös passiivista vastarintaa!! Mitähän tämä jälkimmäinen mahtaisi olla? Hmm...

        Tajuttomana oleminen ei kuitenkaan ole edes passiivista vastarintaa.

        Selvitetään nyt:

        Passiivinen vastarinta: Pyrkii välttämään toimenpiteen yrittämättä kuitenkaan vahingoittaa toimenpiteen suorittajaa.

        Aktiivinen vastarinta: Pyrkii välttämään toimenpiteen vahingoittamalla tai yrittämällä vahingoittaa toimenpiteen suorittajaa.


      • Lego
        VainVartija kirjoitti:

        Tajuttomana oleminen ei kuitenkaan ole edes passiivista vastarintaa.

        Selvitetään nyt:

        Passiivinen vastarinta: Pyrkii välttämään toimenpiteen yrittämättä kuitenkaan vahingoittaa toimenpiteen suorittajaa.

        Aktiivinen vastarinta: Pyrkii välttämään toimenpiteen vahingoittamalla tai yrittämällä vahingoittaa toimenpiteen suorittajaa.

        Joo, olet oikeassa, ettei tajuttomana oleva tietenkään tee minkäänlaista vastarintaa.
        Sitten kun siltä tajuttomalta yrittää esim. avata silmäluomia, niin yllättävän lujaa tajuttomaksi ihmiseksi se puristaa kuitenkin silmiä kiinni.

        No näitä riittää, mutta tarkoitin, että pitää varmistua ensin.


      • sies

        Niin eikös se menekkään niin että vartijalla on oikeus käyttää voima keinoja poiston suorittamiseksi...ja hätävarjelu säännöstely on sitten erikseen uhkaavia tilanteita varten...ja on sitä olemassa myös passiivista vastarintaa...usein tulee vastaan henkilöitä jotka eivät ole kuulevinaan jolloin on jouduttu tarraamaan kädestä kiinni ja taluttmaan ja tällöin on jo käytössä voimakeinot...ei ne voima keinot aina tarkoita mieletöntä vääntöä tai voimankättö välineiden käyttöä...ja ainahan se vartijan käytös ärsyttää jota kuta...aina joku tirisee ette noin saa tehdä tai tuo on laitonta...mutta hommat on hoidettava tavalla tai toisella...itehän siitä vastuun kantaa... kiitos!


    • Pena

      Menen paikalle, aluksi sanon kuuluvasti/ jämäkästi vaikka "metrovartija tässä moro, lähetäänpä ulos", jos ei reakoi, potkaisen (lempeasti) asiakasta jalkapohjaan, jos ei reagoi, otan ristikkäisotteen kainaloiten alta ja hilaan laiturille ,aikaa meni n. 19 sekuntia (olettaen, että Arska painaa 50-85kg). Laiturilla on site aikaa tutkiskella asiakasta hiukka tarkemmin...
      Älkääkä kysykl mitä tekisin jos Arska painaa vaikka 125kg :b

      • VainVartija

        Olet juuri kuvaillut suurimman osan poistoista, joissa nukkujaa ei saa heti hereille. Tuon lempeän potkun teho on kuitenkin hieman kyseenalainen. Kannattaa yrittää vähän ponnekkaammin. Näin pienennämme riskiä, että kohdehenkilö herää kesken poiston ja ryhtyy vastustelemaan. Ettei vaan turhaan tule kirjoitteluja väkivaltaisista vartijoista.


    • Vartija pääkaupunkiseudulta

      Menisin paikalle, esittelisin itseni lyhesti: -"Vartija tässä, hyvää päivää. Olkaa hyvä poistukaa tästä metrosta".
      Tämän jälkeen on kolme vaihtoehtoa:

      1) Toimenpiteen kohde herää ja lähtee mukavasti mukaan ulos. Seuraan perässä ja varmistan että hän poistuu metroasemaltani.

      2) Mies ei herä ollenkaan. Koska aikaa ei ole paljon niin yritän herättää häntä painamalla tiettyjä hermopisteitä. Silti ei elonmerkkejä. Yritän kantaa miehen ulos vaunusta ja sitten laiturilla tutkii tarkemmin että onko poliisin vai ambulanssin kyyti järkevin!

      3) Mies herää puoliksi ja käskee mun painua hiiteen. Otan hänen kädestä kiinni, nostan hänet ja lähden viemään ulos. Mies tekee vastarintaa, yrittäen lyödä minua ja/tai potkia. Otan miehen hallintaotteeseen ja jatkan jo aloitettua toimenpidettä -> poistoa. Mies jatkaa vielä vastarintaa vielä kiivaampana ja joudun lopulta viedä miehen maihin ja raudoittaa hänet. Tässä tilanteessa tämä 120kg painava kohdehenkilö lyö vahingossa päänsä lattiaan niin että saa pienen vekkin silmäkulmaan ->
      Ohikulkijat joilla on järkeä päässä ja näkivät koko tilanteen ajattelevat: Pitikö tuon miehen tehdä noin, vartijahan tekee vain työnsä.
      Ohikulkijat jotka luulevat olevansa maailmanpelastajia: Syyttävät vartijaa väkivaltaiseksi paskiaiseksi.

      Mielestäni ihmiset jotka eivät tiedä mitään tiettyjen kohteiden vartijoiden arkipäivistä kannattaisi olla hiljaa tässä keskustelussa! Harva se päivä kun ei näe likaisia huumeruiskuja, narkkeja piikittämässä, arskoja nukkumassa y.m...
      Puhumattakaan heidän asenteesta vartijoita kohtaan!
      Tiedoksi myös se että vartijat eivät ylensä tee rikosilmoitusta arskoja kohtaan sellaisista asioista kun: kunnianloukkaus, laiton uhkaus, järjestystä ylläpitävän ihmisen väkivaltainen vastustaminen y.m..
      Syy: Niitä olisi yksinkertaisesti niin paljon että oikeusjärjestelmä kaatuisi! Toisaalta siinä ei myöskään ole järkeä koska arskat eivät kuitenkaan maksa sakkojaan.

      • Vitun urpo

        Mutta kun tämän vartijan tarvitse kuitenkin heittää tämä "Arska" johonkin, esim. päin penkkiä, seinää tai ovea. Tämä vartija ei voi vain nostaa "Arskaa" siihen metroaseman laiturille vaan pitää esittää jotain ja pahoinpidellä asiakasta.
        Nostamiseen metrosta herättelyjen jälkeen ei mene varmasti kuin max.30 sekuntia ja sitten on aikaa tutkia ja soitella ambulanssia tai poliisia paikalle jos tarvetta on.
        Nyt seinääpäin heiton jälkeen varmasti on poliisilla ja ambulanssilla asiaa sinne.
        Voi perkele mitä taulapäitä sitä turvallisuudesta pitääkin huolta.
        OIKEITA TURVALLISUUDEN AMMATTILAISIA !


      • VainVartija
        Vitun urpo kirjoitti:

        Mutta kun tämän vartijan tarvitse kuitenkin heittää tämä "Arska" johonkin, esim. päin penkkiä, seinää tai ovea. Tämä vartija ei voi vain nostaa "Arskaa" siihen metroaseman laiturille vaan pitää esittää jotain ja pahoinpidellä asiakasta.
        Nostamiseen metrosta herättelyjen jälkeen ei mene varmasti kuin max.30 sekuntia ja sitten on aikaa tutkia ja soitella ambulanssia tai poliisia paikalle jos tarvetta on.
        Nyt seinääpäin heiton jälkeen varmasti on poliisilla ja ambulanssilla asiaa sinne.
        Voi perkele mitä taulapäitä sitä turvallisuudesta pitääkin huolta.
        OIKEITA TURVALLISUUDEN AMMATTILAISIA !

        Meinaatko sinä nyt ihan oikeasti että se vartija heitti spurgun päin seiniä ihan ilman mitään syytä, vain tyydyttääkseen omaa sadistisuuttaan? Ihan oikeasti hei camoon!


      • Vartija pääkaupunkiseudulta
        Vitun urpo kirjoitti:

        Mutta kun tämän vartijan tarvitse kuitenkin heittää tämä "Arska" johonkin, esim. päin penkkiä, seinää tai ovea. Tämä vartija ei voi vain nostaa "Arskaa" siihen metroaseman laiturille vaan pitää esittää jotain ja pahoinpidellä asiakasta.
        Nostamiseen metrosta herättelyjen jälkeen ei mene varmasti kuin max.30 sekuntia ja sitten on aikaa tutkia ja soitella ambulanssia tai poliisia paikalle jos tarvetta on.
        Nyt seinääpäin heiton jälkeen varmasti on poliisilla ja ambulanssilla asiaa sinne.
        Voi perkele mitä taulapäitä sitä turvallisuudesta pitääkin huolta.
        OIKEITA TURVALLISUUDEN AMMATTILAISIA !

        Elikkä, tämä juttu joka on nostanut näin suuren kohun... Minä haluaisin todellakin itse nähdä tämän pätkän metron valvontakameroiden nauhalta! Tiedän aika monta jätkää jotka tekevät Sörnäisten asemaa ja tuo ei todellakaan ole heidän tapaista! Sen minkä vielä voin uskoa on se että kohdehenkilö (joka nähtävästi ollut alkoholin/lääkkeiden/huumeiden vaikutuksen alainen) on menettänyt tasapainoaan, samalla kun vartija on ollut poistamassa häntä. Lähtenyt sitten kaatumaan.
        Toisaalta löytyy myös niitä kohdehenkilöitä jotka saattavat yhtäkkiä heittäytyä ihan veltoksi tai vaihtoehtoisesti yrittää tahallaan kaatua. Vain saadakseen paskaa vartijalle.

        Sitten kun joku wannabe-maailmanpelastaja-hippi-pilvenpolttaja-sivari-homo-runkkari on vielä nähnyt tämän, lisännyt siihen vähän "mausteita" niin onhan se sitten aika selvää että juttu paisuu hieman!


      • Jnc75
        Vartija pääkaupunkiseudulta kirjoitti:

        Elikkä, tämä juttu joka on nostanut näin suuren kohun... Minä haluaisin todellakin itse nähdä tämän pätkän metron valvontakameroiden nauhalta! Tiedän aika monta jätkää jotka tekevät Sörnäisten asemaa ja tuo ei todellakaan ole heidän tapaista! Sen minkä vielä voin uskoa on se että kohdehenkilö (joka nähtävästi ollut alkoholin/lääkkeiden/huumeiden vaikutuksen alainen) on menettänyt tasapainoaan, samalla kun vartija on ollut poistamassa häntä. Lähtenyt sitten kaatumaan.
        Toisaalta löytyy myös niitä kohdehenkilöitä jotka saattavat yhtäkkiä heittäytyä ihan veltoksi tai vaihtoehtoisesti yrittää tahallaan kaatua. Vain saadakseen paskaa vartijalle.

        Sitten kun joku wannabe-maailmanpelastaja-hippi-pilvenpolttaja-sivari-homo-runkkari on vielä nähnyt tämän, lisännyt siihen vähän "mausteita" niin onhan se sitten aika selvää että juttu paisuu hieman!

        "wannabe-maailmanpelastaja-hippi-pilvenpolttaja-sivari-homo-runkkari"

        ai että, onkohan vartijaystävilläsikin näin mukavia ennakkoasenteita?


      • siivetön enkeli
        Vartija pääkaupunkiseudulta kirjoitti:

        Elikkä, tämä juttu joka on nostanut näin suuren kohun... Minä haluaisin todellakin itse nähdä tämän pätkän metron valvontakameroiden nauhalta! Tiedän aika monta jätkää jotka tekevät Sörnäisten asemaa ja tuo ei todellakaan ole heidän tapaista! Sen minkä vielä voin uskoa on se että kohdehenkilö (joka nähtävästi ollut alkoholin/lääkkeiden/huumeiden vaikutuksen alainen) on menettänyt tasapainoaan, samalla kun vartija on ollut poistamassa häntä. Lähtenyt sitten kaatumaan.
        Toisaalta löytyy myös niitä kohdehenkilöitä jotka saattavat yhtäkkiä heittäytyä ihan veltoksi tai vaihtoehtoisesti yrittää tahallaan kaatua. Vain saadakseen paskaa vartijalle.

        Sitten kun joku wannabe-maailmanpelastaja-hippi-pilvenpolttaja-sivari-homo-runkkari on vielä nähnyt tämän, lisännyt siihen vähän "mausteita" niin onhan se sitten aika selvää että juttu paisuu hieman!

        Haluaisin mielelläni minäkin nähdä ja kuulla mitä oikeasti on tapahtunut. Niin monta vartijaa tuntevana en lähtisi uskomaan, että vartija ihan aikansa kuluksi on voimakeinoja käyttänyt.
        Vartija ei ole se, joka ihmisiä haluaa pahoinpidellä ja hakata. Hänen tehtävänsä on estää väkivaltatilanteita, lainrikkojia ja poistaa asiattomia asiakkaita. Jos asiakas tekee vastarinta, on vartijalla oikeus poistaa hänet käyttäen voimakeinoja. Metrovartijan työ ei ole todellakaan helpointa ja siisteintä työtä. Tuttuni sai juuri narkilta syljet silmään ja sitten odoteltiinkin kaikkien hepatiitti- yms. testien tuloksia iloisin mielin.
        Että enpä lähtisi ensimmäisen vartijoita haukkumaan. Jos kaikki nämä huumehemmot, spurgut, nuorisoraggarit ja muut vahingontekijät pysyisivät koloissaan, ei tarvitsisi vartijoitakaan tulla osoittelemaan sormella siitä, että he ovat KEHDANNEET tehdä työnsä.


    • tylsää

      Miten jengi viitsii tehdä tuostakin elämää tärkeämmän asian? Kysynpä vain.

      Tuo teksti sai asian tuntumaan lähinnä siltä, että kun jossain vaunussa havaitaan pää kenossa makaava seniorikansalainen, niin johan alkaa vartijoiden radiopuhelimet kohisemaan, siniset valot vilkkumaan asemilla. Liikettä ja vauhtia! Kun on tosi kova keissi tiedossa!

      Haloo!

      Ihan ensinnäkin kysyn. Mikä helvetin rike metrovaunussa nukkuminen on? Miten se muka voisi oikeuttaa poistoon? Olkoonkin sitten, että oletettu "nukkuja" olisi myös humalassa. Oikeuttavatko nämä kaksi seikkaa automaattisesti poistoon? Häh?

      Kuinkahan monella kansalaisella hieman pää kallistuu ja kuola valuu perjantai-iltaisin viimeisessä metrossa matkalla kohti kotia? Pitäisikö kaikki poistaa samantien?

      Ihan vain yleisesti ottaen vi*uttaa moinen pelleilly.

      • Pena

        Yleensä se nukkuja poistetaan pääteasemalla, ja tokihan se pitää poistaa, muutenhan joku laitapuolenkulkija seilaa metrolla koko päivän, ja todennäköisesti myrkyttää olemassa olollaan vaunun ilmaston!


      • kyllästynyt

        yksinkertaisesti HKL ei halua niitä nukkumaan, sammumaan, haisemaan, kusemaan alleen, örisemään metroon. Jotkun ovat jopa kirjaimellisesti marinoineet itsensä omalla ulosteellaan. Onko tälläinen sinusta se henkilö, jonka kanssa haluat viettää matkasi? Entä kuinka paljon ottaa päähän kun istut siihen penkille mihin edellinen matkustaja on lirauttanut pikku pisut?


      • tylsempää
        kyllästynyt kirjoitti:

        yksinkertaisesti HKL ei halua niitä nukkumaan, sammumaan, haisemaan, kusemaan alleen, örisemään metroon. Jotkun ovat jopa kirjaimellisesti marinoineet itsensä omalla ulosteellaan. Onko tälläinen sinusta se henkilö, jonka kanssa haluat viettää matkasi? Entä kuinka paljon ottaa päähän kun istut siihen penkille mihin edellinen matkustaja on lirauttanut pikku pisut?

        Tulihan se sieltä.

        Paistoiko tuosta mun kirjoituksesta jotenkin läpi, että punttiinsa kusevia spurguja pitää jotenkin hyysätä? Mitä?

        Ei. Vaan jutun juoni oli se, että joidenkin pellejen pitää tuosta poistosta tehdä niin helvetin suuri numero (alkup. VainVartijan kirjoitus).


      • siivetön enkeli
        Pena kirjoitti:

        Yleensä se nukkuja poistetaan pääteasemalla, ja tokihan se pitää poistaa, muutenhan joku laitapuolenkulkija seilaa metrolla koko päivän, ja todennäköisesti myrkyttää olemassa olollaan vaunun ilmaston!

        Niin tai sitten ne kenopäät poistetaan metrosta oman ja muiden turvallisuuden vuoksi. Jos tällainen henkilö herää (ja on vaikkapa huumeiden alaisessa tilassa) hän voi käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti. Lisäksi hän voi loukata itse itsensä, jos on metrossa ollessaan jo sammumispisteessä. Silloin on parempi saada apua päästäkseen jonnekin selviämään. Itsensä ja muiden turvallisuuden kannalta.
        Olen täysin vartijoiden puolella. Ärsyttää tällainen jeesustelu siitä, kun joku hoitaa työnsä.


    • t.bone

      Olen sitä mieltä ettei ihmisen poistaminen saisi toimia sekunttiaikataululla. Sekaannus ja väärinkäsitys enemmän kuin mahdollista.

      Mutta niin, minkäs teet.

    • asddas

      Puhut kirjoituksessasi tavallisista ihmisistä, joina ilmeisesti pidät kaikkia muita paitsi vartijoita? Mitä vartijat sitten ovat?

      • lain mukaan

        Laki listaa heidät esimerkiksi järjestystä ylläpitäviksi ihmisiksi joiden vastustamisesta annetaan erillinen rangaistus (ks. Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen). Samoin heillä vartijan toimessa on myös mm. poistamisoikeus joka tavallisilta ihmisiltä puuttuu. Heillä on myös sikäli kuin on tarpeelliset luvat kirjattu vartijakorttiin, lupa kantaa ja tarvittaessa käyttää tiettyjä luvanvaraisia voimankäyttövälineitä, joihin tavallisilla ihmisillä ei oikeutta ole. Eli siinä muutama ero taviksella ja vartijalla silloin kun vartijan työmaalla (esim. metroasema) yhtäaikaa liikkuvat.


      • Kerropa mulle

        Otetaan avuksi esimerkki.

        Lähden perjantai-aamuna klo 6.15 töihin. Tehtyäni 16-tuntisen päivän istun väsyneenä metrovaunussa matkalla Vuosaaresta kotiini Ruoholahteen. Kello on 22.15. Vaunun tasainen kolina alkaa ramaisemaan...
        Herään kampin metroasemalla, jossa metrovartija ilmoittaa minulle että on aika lähteä ulos. Ilmoitan takaisin että aika lähteä ulos on vasta Ruoholahdessa, sillä asun siellä. Metrovartija tulkitsee tämän vastustukseksi ja tarttuu käteeni. Otan käteni pois metrovartijan otteesta, sillä haluan päästä nopeinta reittiä kotiini enkä vaihtaa enää esim. bussiin. Tällöin metrovartija otta ties minkä otteen ja rusikoi minut kadulle, ehkä jonkun ikävän penkinkulman tai vastaavan kautta.

        Minäkö olen syypää?


      • JormaF
        Kerropa mulle kirjoitti:

        Otetaan avuksi esimerkki.

        Lähden perjantai-aamuna klo 6.15 töihin. Tehtyäni 16-tuntisen päivän istun väsyneenä metrovaunussa matkalla Vuosaaresta kotiini Ruoholahteen. Kello on 22.15. Vaunun tasainen kolina alkaa ramaisemaan...
        Herään kampin metroasemalla, jossa metrovartija ilmoittaa minulle että on aika lähteä ulos. Ilmoitan takaisin että aika lähteä ulos on vasta Ruoholahdessa, sillä asun siellä. Metrovartija tulkitsee tämän vastustukseksi ja tarttuu käteeni. Otan käteni pois metrovartijan otteesta, sillä haluan päästä nopeinta reittiä kotiini enkä vaihtaa enää esim. bussiin. Tällöin metrovartija otta ties minkä otteen ja rusikoi minut kadulle, ehkä jonkun ikävän penkinkulman tai vastaavan kautta.

        Minäkö olen syypää?

        Kyllä olet syypää kun rupeat vastustamaan. Kävelet itse ulos metrosta ja selvitätte asian laiturilla. Kerkeät seuraavallakin.


      • lirisee
        Kerropa mulle kirjoitti:

        Otetaan avuksi esimerkki.

        Lähden perjantai-aamuna klo 6.15 töihin. Tehtyäni 16-tuntisen päivän istun väsyneenä metrovaunussa matkalla Vuosaaresta kotiini Ruoholahteen. Kello on 22.15. Vaunun tasainen kolina alkaa ramaisemaan...
        Herään kampin metroasemalla, jossa metrovartija ilmoittaa minulle että on aika lähteä ulos. Ilmoitan takaisin että aika lähteä ulos on vasta Ruoholahdessa, sillä asun siellä. Metrovartija tulkitsee tämän vastustukseksi ja tarttuu käteeni. Otan käteni pois metrovartijan otteesta, sillä haluan päästä nopeinta reittiä kotiini enkä vaihtaa enää esim. bussiin. Tällöin metrovartija otta ties minkä otteen ja rusikoi minut kadulle, ehkä jonkun ikävän penkinkulman tai vastaavan kautta.

        Minäkö olen syypää?

        Näinkö tapahtui? Aina vedetään hatusta näitä "vartija pahoinpiteli ja väkisinmakasi selvinpäin torkahtaneen matkustajan, kuka on syyllinen" mutta kun kehoitetaan ilmoittamaan poliisille ei enää näykään ketään.

        Ei ole tainnut tuollaista tapahtua, eihän? Kuten sanottu, poisto-oikeus on voimassa asiattoman oleskelun tapauksessa, jos olet asiallisesti maksetulla matkalla päämäärääsi häiritsemättä muita, et ole asiattomasti oleskeleva eikä poisto-oikeus päde.


      • D. Orka
        JormaF kirjoitti:

        Kyllä olet syypää kun rupeat vastustamaan. Kävelet itse ulos metrosta ja selvitätte asian laiturilla. Kerkeät seuraavallakin.

        Älä viitsi...

        Kyllä sen vartijan tarvii perustella toimenpiteensä kohteelle miksi kyseinen toimenpide suoritetaan, eikä vain todeta "Ois aika jo lähteä".


      • sama mies
        lirisee kirjoitti:

        Näinkö tapahtui? Aina vedetään hatusta näitä "vartija pahoinpiteli ja väkisinmakasi selvinpäin torkahtaneen matkustajan, kuka on syyllinen" mutta kun kehoitetaan ilmoittamaan poliisille ei enää näykään ketään.

        Ei ole tainnut tuollaista tapahtua, eihän? Kuten sanottu, poisto-oikeus on voimassa asiattoman oleskelun tapauksessa, jos olet asiallisesti maksetulla matkalla päämäärääsi häiritsemättä muita, et ole asiattomasti oleskeleva eikä poisto-oikeus päde.

        Siis sanoinkin että otetaan avuksi esimerkki, ja fiktiivisyyden korostamiseksi kirjoitinkin tuon preesensissä.

        Eli moista ei todellakaan ole tapahtunut (ainakaan minulle), mutta edellisiä kirjoituksia seuranneena uskon että saattaisi hyvinkin tapahtua.


      • Lätky
        Kerropa mulle kirjoitti:

        Otetaan avuksi esimerkki.

        Lähden perjantai-aamuna klo 6.15 töihin. Tehtyäni 16-tuntisen päivän istun väsyneenä metrovaunussa matkalla Vuosaaresta kotiini Ruoholahteen. Kello on 22.15. Vaunun tasainen kolina alkaa ramaisemaan...
        Herään kampin metroasemalla, jossa metrovartija ilmoittaa minulle että on aika lähteä ulos. Ilmoitan takaisin että aika lähteä ulos on vasta Ruoholahdessa, sillä asun siellä. Metrovartija tulkitsee tämän vastustukseksi ja tarttuu käteeni. Otan käteni pois metrovartijan otteesta, sillä haluan päästä nopeinta reittiä kotiini enkä vaihtaa enää esim. bussiin. Tällöin metrovartija otta ties minkä otteen ja rusikoi minut kadulle, ehkä jonkun ikävän penkinkulman tai vastaavan kautta.

        Minäkö olen syypää?

        Jotain samantyyppistä skenariota olen joissain kommenteissani joskus yrittänyt. Eli pointtina varmaan on ollut se, että ei se metrovartija (tai piiri, tai muu) voi lähteä kansalaista avain perusteettomasti roudamaan pihalle.

        Jotenkin on vain ärsyttänyt joidenkin vartijoiden kommentit, joissa väitetään että vartijalla on joku taivaallinen oikeus poistoon, kiinniottoon, tms. Eli kun vartija käskee, niin homma sitten on niin eikä pulinoita sallita.

        Joikainen toimenpide tulisi olla perusteltavissa toimenpiteen kohteelle. On toimenpide sitten kehoitus, käskytys jne. Järkevät perusteet on oltava sen vartijan huulilla, ennen kuin toimenpidettä lähdetään toteuttamaan. On ihan järkevää vartijankin kannalta. Pistää hieman miettimään miksi ja mitä onkaan tekemässä.

        Mutta minkäs teet. Alalla on paljon pystymetsästä raavittuja tyyppejä (pakkohan se on jostain aloittaa, heh...). Ja kokemuksen mukaan hyvin harvalla alan alkutaipaleella olevalla on edes halua miettiä toimintansa koko vaikutusta. Harva mieltää sen faktan, että myös narkeilla, rupuilla jne on myös oikeuksia.

        Sitten on tietysti myös niitä ikuisia sänkipäitä, wannabe-poliiseja, kieroutuneita sadisteja, vaimonhakkaajia, alkoholisteja... jep jep. Joka junaan löytyy.

        Suurin osa vartijoista on suhteellisen fiksua sakkia, mutta todellisuus on, että alan heikko koulutustaso ja se, että uusiakin työntekijöitä laitetaan (liian) vaativiin tehtäviin, edesauttaa ylilyöntejä. Puhumattakaan alan hurjasta vaihtuvuudesta... Veikkaisin, että jos alalle saataisiin enemmän pitkäaikaisia ammattilaisia, niin arvostus ja tämänkaltaiset puheet ylilyönneistä jäisivät paljon vähemmälle.


      • zika
        Lätky kirjoitti:

        Jotain samantyyppistä skenariota olen joissain kommenteissani joskus yrittänyt. Eli pointtina varmaan on ollut se, että ei se metrovartija (tai piiri, tai muu) voi lähteä kansalaista avain perusteettomasti roudamaan pihalle.

        Jotenkin on vain ärsyttänyt joidenkin vartijoiden kommentit, joissa väitetään että vartijalla on joku taivaallinen oikeus poistoon, kiinniottoon, tms. Eli kun vartija käskee, niin homma sitten on niin eikä pulinoita sallita.

        Joikainen toimenpide tulisi olla perusteltavissa toimenpiteen kohteelle. On toimenpide sitten kehoitus, käskytys jne. Järkevät perusteet on oltava sen vartijan huulilla, ennen kuin toimenpidettä lähdetään toteuttamaan. On ihan järkevää vartijankin kannalta. Pistää hieman miettimään miksi ja mitä onkaan tekemässä.

        Mutta minkäs teet. Alalla on paljon pystymetsästä raavittuja tyyppejä (pakkohan se on jostain aloittaa, heh...). Ja kokemuksen mukaan hyvin harvalla alan alkutaipaleella olevalla on edes halua miettiä toimintansa koko vaikutusta. Harva mieltää sen faktan, että myös narkeilla, rupuilla jne on myös oikeuksia.

        Sitten on tietysti myös niitä ikuisia sänkipäitä, wannabe-poliiseja, kieroutuneita sadisteja, vaimonhakkaajia, alkoholisteja... jep jep. Joka junaan löytyy.

        Suurin osa vartijoista on suhteellisen fiksua sakkia, mutta todellisuus on, että alan heikko koulutustaso ja se, että uusiakin työntekijöitä laitetaan (liian) vaativiin tehtäviin, edesauttaa ylilyöntejä. Puhumattakaan alan hurjasta vaihtuvuudesta... Veikkaisin, että jos alalle saataisiin enemmän pitkäaikaisia ammattilaisia, niin arvostus ja tämänkaltaiset puheet ylilyönneistä jäisivät paljon vähemmälle.

        narkeilla oo mitään oikeuksia. Pataan vaan aina kun ylettää lyömään.
        PS. on kiva olla kieroutunut sadistinatzizika.


      • JormaF
        D. Orka kirjoitti:

        Älä viitsi...

        Kyllä sen vartijan tarvii perustella toimenpiteensä kohteelle miksi kyseinen toimenpide suoritetaan, eikä vain todeta "Ois aika jo lähteä".

        Kyllä sen perusteen kuuleekin kun on kävellyt metrosta ulos. Toimenpiteen peruste tulee ilmoittaa mutta ei laissa lue että se tulee ilmoittaa ENNEN toimenpiteen suorittamista.


      • Minä vain..
        Kerropa mulle kirjoitti:

        Otetaan avuksi esimerkki.

        Lähden perjantai-aamuna klo 6.15 töihin. Tehtyäni 16-tuntisen päivän istun väsyneenä metrovaunussa matkalla Vuosaaresta kotiini Ruoholahteen. Kello on 22.15. Vaunun tasainen kolina alkaa ramaisemaan...
        Herään kampin metroasemalla, jossa metrovartija ilmoittaa minulle että on aika lähteä ulos. Ilmoitan takaisin että aika lähteä ulos on vasta Ruoholahdessa, sillä asun siellä. Metrovartija tulkitsee tämän vastustukseksi ja tarttuu käteeni. Otan käteni pois metrovartijan otteesta, sillä haluan päästä nopeinta reittiä kotiini enkä vaihtaa enää esim. bussiin. Tällöin metrovartija otta ties minkä otteen ja rusikoi minut kadulle, ehkä jonkun ikävän penkinkulman tai vastaavan kautta.

        Minäkö olen syypää?

        Kyllä se vartija erottaa, kuka on väsynyt työläinen ja kuka spurgu.. Turha esittää tyhmää! Herää kysymys, että olisiko parempi ilman vartijoita? Saisivat spurgut ja narkkarit heilua ja öristä tuolla esim. ala-aste ikäisten seassa. Voi jeesus kun, pistää vihaks nämä periaattesta inisijät. Ja kyllä vartija yrittää viimeiseen asti välttää niitä voimankäyttötilanteita, koska siinä on AINA oma terveys uhattuna. Perkele, menkää hipit ite tonne metroasemalle tekemään vartijan hommia, niin ei se varmasti mitään herkkua ole! Ja hyvä sekä rakentava palaute tällä alalla on TODELLA harvinaista.. Että miettikää, ennen kuin esitätte oman mielipiteenne ja olkaa myös valmiita perustelemaan se. S**tana..!


    • itseni

      tai menisin kiskoille makaamaan ja toivoisin että Jarmo Mikkonen tulisi ja armahtaisi...

    • Metro vartija

      Mielestäni on naurettavaa kuinka ihmiset käsittävät poisto-oikeuden jonain jumalan keinona. Poisto oikeus kuuluu vartijan työssä olevalle henkilölle ja oman harkintansa mukaan hän voi sitä käyttää. Eli kerrataanpa vielä poistamisen perusteet:Jos henkilöllä ei selvästi ole oikeutta oleskella alueella tai kohteen yhteyshenkilö tai hänen edustajansa on pyytänyt häntä poistumaan. Vartija edustaa vartioimis liikettä mutta myös kohteen yhdyshenkilöä omalla tavallaan. On naurettavaa kuinka aina nähdään vain vika vartijassa. Kuten esim. Kontulan ostoskeskus video. Kuvaaminen oli aloitettu vasta sitä kun vartija käytti voimaa jota kuitenkin käytti liioitellusti. Tuskinpa kukaan joka on työskennellyt metro vartijana haluaa oikeasti mennä halailemaan ja silitelemään niitä arskoja,reiskoja tai narkkareita sinne metroon. Olemme oikeasti hengen vaarassa joka päivä työssämme ja olemme siellä suojellaksemme viattomia kansalaisia näiden ns."reiskojen" vihalta. Vähän kunnioitusta pyydämme mutta emme saa ollenkaan. Olisiko parempi ilman meitä? olisiko tilanne turvallisempi?

    • Metrovartija

      Olen lukenut läpi nää kaikki vastaukset ja kommentit! Eniten ihmetytti jätkä joka oli ruoholahteen matkalla ja halusi jäädä junaan jotta matka jatkuisi!!! Siis ensinäkin kääntöraiteelle ei saa mennä! Toiseksi kuskit ja lipuntarkastajat voivat vaatia matkustajaa poistettavaksi! Ja montakertaa kuin olen poistanut jotain "Reiskaa" ja pitänyt kädestä kiinni niin kaveri tekee pääedellä sukelluksen koska on niin jurrissa ja mikä sille voi kun se heiluu jokasuuntaan ja ei pysy pystytssä kai se nuppi kolahtaa maahan tai seinään! Ei se ole vartijan syy jos joku hullu hyppäis metron alle ihan yhtäkkiä kun vartija seisoo laiturilla ja katselee et kaikki on hyvin! Ja jos vartija sanoo niin kyllä saat sen syyn tietää kun se sopiva hetki tulee, sillä ei meitä kiinosta lähtee hakee niitä väsähtäneitä kansalaisia. Eli tottele niin mitään ei satu! Kaiken voi hoitaa puhumalla! Ja junapoistoissa on kiire! Kyllä te kovimmatkin jätkät olisitte ihan hiljaa kun kolmisen 120 kilosta reiskaa uhkaa tappaa ja teurastaa kaikki vaunussa olijat, ellei teitä ole kaveriporukka joten ilman meitä kukaan ei tule auttamaan! Kaikki muut matkustajat vain kauhistelisivat ja juoksisivat laiturille seuraavalla asemalla kun ne reiskat olis sun kimpus! Jos ei tykkää metrovartijoista älä mene metroon!

      • Steve2012

        Ohooijaa, nostitpahan taas ammattikunnan kunnioitusta tuolla tekstillä..

        Poistosta: Metrojunankuljettajalla on oikeus päättää kuka hänen kuljettamassaan junassa kulkee (lue:nukkuu).
        Mielivaltaisesti näitä poistoja ei kuitenkaan tehdä.
        Metrovartija vain joutuu tekemään likaisen työn kuskin valtuuttamana ja poistaa tämän haisevan arskan junasta tarkempaa tarkastelua varten asemalaiturille.
        Junan pysähdysaika kun tosiaan on sen 20-30sek/laituri, joten kovin syväluotaavaa analyysiä nukkuvasta tai mahdollisesti sairaskohtauksen saaneesta asiakkaasta ei saa tuossa aikavälissä.

        Suosittelen kaikkien lukemaan Lain yksityisistä turvallisuuspalveluista, järjestyslain ja rikoslakia.
        Järjestystäylläpitävän henkilön vastustamisesta kun saa sakkoja, niin näinollen se myös oikeuttaa kiinniottoon. Puhumattakaan niistä teoista, jotka tähän nimikkeeseen ovat johtaneet (laiton uhkaus, väkivalta, passiivinen toiminta toimenpiteen estämiseksi..)

        Maalaisjärkeä päähän ihmiset ja asettautukaa itse vartijan/järjestyksenvalvojan rooliin työtehtävissä.
        Eräät ihmisryhmät kun eivät vaan puhumalla asiakaspalveluhenkisesti asetu, vaan kuittaavat tämän vittuiluna, ja pakka on valmis.


    • julmis_tunut

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8336
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2539
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1929
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe