Lestijärvi ja tuuulivoimalat

Anonyymi

Lestijärvi pilattiin aikanaan turvetuotannolla. Siitä ovat kärsineet sen jälkeen sekä paikalliset että loma-asukkaat, joita Lestijärvellä on tosi paljon.
Nyt Lestijärvelle ollaan puuhaamassa tuulivoimaloita, joiden vaikutus Lestijärven luontoon ja maisemaan tulee olemaan valtava. Ja on aivan varmaa, että vaikutus ei tule olemaan ainakaan positiivinen. Jos tuovat tuulivoimalat rahaa kunnan kassaan, tulevat ne tuomaan myös paljon haittoja kuntalaisten ja loma-asukkaiden elämään. Satavarmaa kuitenkin on, että Lestijärven imago viihtyisänä hiljaisena luonnonläheisenä lomanviettopaikkana tulee laskemaan.
Vuosien kuluessa tulemme näkemään nämä negatiiviset vaikutukset niinkuin kävi myös turvetuotannon kohdalla.

29

2636

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Lestijärvelle rakennetaan iso tuulivoimalapuisto Ruotsalaisten toimesta.

   Se ei työllistä juurikaan.
   Ruotsi vie sen sähkön kun ajavat oman ydinvoiman alas.
   Ruotsi vie yhtiön voitot.

   Onko kunta tai valtio tukenut hanketta?

   Hyvä että tulee fossiilivapaata sähköä.

  • Anonyymi

   Tuulivoimayhtiön intressi on saada maksimi hehtaarit suunnitellulta tuulivoimala alueelta maanvuokrasopimukselle, siksi metsänomistajille markkinoidaan "mitä enemmän annat hehtaareja sopimukselle, sitä enemmän saat vuokraa".

   Tutustuessaan tarkemmin sopimukseen ei asia kuitenkaan olekaan näin, sopimuksessa mainitaan että lopullinen tuulivoimala alue määritellään vasta lopuksi.

   Toisin sanoen, metsänomistaja on lähes aina poikkeuksetta antanut kaikki liikenevät kiinteistötunnukset maanvuokrasopimukselle, jopa sellaiset joissa saattaa olla oma talo sekä peltoja saman kiinteistönumeron alla kuin metsäpalsta.

   Tuulivoimayhtiö tarvitsee ilmeisesti rahoittajaa varten, kuin ehkä myös valtiota varten mahdollisimman paljon maanvuokrasopimuksia (hehtaareja) jotka sitten välittömästi kiinteistörasitetaan vuokrasopimuksen ajalle (usein 35 tai 50 vuotta) kiinteistö rekisteriin.

   Tämän lisäksi tuulivoimayhtiö vaatii (ellei se ole jo uusin sopimusteksteihin sisällytettykin) että metsän omistaja antaa ns. etusijajärjestys oikeuden omistamiinsa kiinteistönumeroihin, toisin sanoen tuulivoimayhtiön tekemä kiinnitys tuulivoima-alueen rakennelmiin, myllyihin jne. menee yksityisen metsänomistajan kiinnityksen yläpuolelle.

   Kun tarkastelee tuulivoimasopimusta on siellä maininta, että tuulivoimayhtiöllä on yksinoikeus jatkaa ko. maanvuokrasopimusta "toistaiseksi" sopimuksessa sovitun vuokra-ajan päätyttyä. Lisäksi sopimuksessa on merkitty, että vuokraaja (siis tuulivoimayhtiö) poistaa edellä mainitun tuulivoimarasitteen ko. kiinteistötunnuksilta vuokra-ajan päätyttyä.

   Uudemmissa vuokrasopimuksissa ei myöskään ole sisällytetty lainkaan irtisanomispykälää, kuten oli vielä vanhemmissa.

   Toisinsanoen allekirjoittaessaan tälläisen sopimuksen täytyy olla tietoinen siitä, että ko. sopimuksesti ei tule kukaan eikä koskaan pääsemään irti. Kun vuokra-ajat ovat edellämainitun pituisia voidaankin myös olettaa, että sikäli mikäli tulevaisuudessakin tuulivoimateknologia menee näin suurin harppauksin eteenpäin kuin tähän mennessä on kyseinen tuulivoima-alue vuokra-ajan päätyttyä auttamattomasti vanhentunut, ellei omistaja ole siihen investoinut suurella rahalla ja päivittänyt vuokra-aikana teknologiaa, näin tuskin tulee käymään kun kyseessä on usein taustalla ulkomaiset sijoitusyhtiöt olisikin oletettavaa että heidän laskelmiensa mukaan tuulesta tilitettävä raha saa vuokra-ajan puitteissa hyvän takaisinmaksun sekä tuoton ilman erityisiä teknologian miljoona investointeja päivitykseen.

   Kun sitten vuokra-aika on tulossa päätökseen voisikin ajatella että omistaja, ulkomainen rahoitusyhtiö haluaakin "siirtää" tulevan riskinsä ja myydä omistuksensa edelleen ehkäpä uudelle epäilyttävälle taholle. Sopimuksissa mainitaan että tällaisista omistajan vaihdoksista ei tarvitse metsänomistajaa itseään edes informoida.

   Metsänomistaja itse ei tiedäkään näin kuka todellisuudessa omistaa metsässään sijaitsevan voimalaitosalueen.

   Se että alkuperäinen metsänomistaja (siis joka on allekirjoittanut tuulivoima maanvuokrasopimuksen) on myynyt metsäalueensa seuraavalle uudelle omistajalle siirtyy allekirjoitettu sopimus edelleen rasitteena uudelle omistajalle.

   Kun sitten mahdollisesti joskus tulee eteen vanhentuneen teknologian myllyjen purkaus alkaakin kiivas keskustelu myyjän sekä uuden omistajan välillä siitä, kenen vastuussa purkamiskustannukset olisivat, siis onko sopimusosapuoli vaiko uusi omistajat jonka metsässä tuulivoimala seisoo vastuussa tästä. Lain edessä jälkimmäinen, siis nykyinen omistaja on vastuussa kaikista kuluista.

   Vaikka allekirjoitetussa sopimuksessa mainittaisiinkin että tuulivoimalan omistaja purkaa ja vastaa kustannuksista (paitsi betonijalustasta joka maisemoidaan) voi käytännössä tämän kohdan täyttäminen olla mahdotonta sikäli jos omistaja ei ole kenenkään tiedossa kuten tilanne on tällähetkellä julkaistujen mediatietojen valossa Kristiinankaupungin Metsälän tuulivoimaloissa.

   Lisäksi metsänomistajan on hyvä tiedostaa riskit mahdollisista EU-maataloustukien takautuvista palautuksista siinä tapauksessa että omistajan EU-tukiin peltoihin on tehty rasite tuulivoimalle ja sopimuksen mukaan hallintaoikeus olisi näin siirtynyt tuulivoimayhtiölle. Tällaisiin kohteisiin tulisi erikseen haettava hyväksyntä tuulivoimala yhtiöltä että voisi jatkossa hakea EU-tukiin oikeuttavaa tukirahaa kiinteistölle.

   Tuulivoima asia on kaiken kaikkiaan niin uusi suomessa, että useita jo edelläkin mainittuja kohtia on mahdotonta tietää, vasta kun niistä syntyy ennakkotapauksia, siihen ei varmaankaan mene kuin hieman yli 10 vuotta kun tällaisia päätöksiä tullaan joutumaan tekemään.

   On tiedostettava myös se tosi asia, että maanvuokrasopimukselle annetut ja tuulivoimalle kaavoitetut metsäalueet eivät olekaan jatkossa enää talousmetsää vaan voimalaitos aluetta. Valtio tulee näille aluille kehittämään lähivuosina täysin uudenlaisen veron kannettavaksi

  • Anonyymi

   Tämän päivän Hesarissa on iso juttu Lestijärvelle tulevasta tuulivoima-alueesta. Tulee kyllä surku ihmisiä ja maisemia. Hyvin ajattelematonta.

   • Anonyymi

    Katsoin samaa. Sääli, ettei järki voittanut. Tervetuloa verenpaine- ja sepelvaltimotaudit sekä mielenterveysongelmat.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Katsoin samaa. Sääli, ettei järki voittanut. Tervetuloa verenpaine- ja sepelvaltimotaudit sekä mielenterveysongelmat.

    MUTTA MIELENTERVEYSONGELMAT OVAT JO LESTIN VITSAUS!!!!!!!!!!! Hullua porukkaa!!!!


  • Anonyymi

   Jaaaaaa tulevat sukupolvet maksaa 600-700 tuhatta euroo/ tuulimylly kun niitä sitten parin- kolmen vuosikymmenen päästä puretaan tai korjataan. Näillä tuulimyllyillä pilataan Lestin arvokkaat luontoarvot täysin. Uskoisin että kyllä tulevat sukupolvet toruu nykyisiä tuulimyllyistä päättäjiä. Kesämökkien hinnat romahti kerralla pohjalukemiin.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Lestijärvi vois maksaa ne velat pois jo

  • Anonyymi

   Nyt pitäis Lestin valtuuston korjata kaikkien kunnan työntekijöiden palakkoja TASAPUOLISESTI kun tuulikin tuo rahaa. Ei se vaan ole oikein että jokku saa palakkaa usiampia tonneja ylitte taulukkopalakkojen ja toiset taas joutuu tekehen töitä taulukkopalakoilla ja jopa allekkin.

   • Anonyymi

    Palakkakorjauksista oikeudenmukaisempaan suuntaan turha haaveilla jos sinulla ole omaa sukua kunnanvaltuustosa asiaa ajamasa. Nähty on että Lestillä vain ei nouvateta kvtessiä ainakaan kaikkien työntekijöiden osalla.


  • Anonyymi

   Teveisiä Kalajoelta. Sääliksi käy teitä Lestijärviset sillä ette tiedä mitä myllyt saavat teille aikaiseksi.

   • Anonyymi

    Menetty maisema, luonto ja rauha, siirtolinjoja pitkin metsiä joiden alle jäävä maa viedään pilkkahinnalla 240 e hehtaari ja kertakorvaus. Suuri metsäpalo vaara, jäävaara ja pitkä taakka maanomistajalle kiinnitettyjen metsäpohjien myötä, sekä valtavat vastuut ulkopuolisen tahon aiheuttamista vahinkoista sekä tulevaisuudessa edessä oleva purkukustannus.


  • Anonyymi

   Lähes kaikki tuotantotaloudellinen toimita aiheuttaa ympäristöhaittoja, niin myös tuulivoima. Kuitenkin kunta ja kuntalaiset saavat taloudellista hyötyä kiinteistöverojen ja vuokrien muodossa. Tätä rahaa EI olisi ollut saatavissa mistään muualta. Tulevaisuus näyttää oliko saatu korvaus kohtuullinen suhteessa haittaan. Kuntataloudellisesti muita vaihtoehtoja, joissa taloudellinen itsemäärääminen säilytetään ei vain ole. Näin se vain menee; maailma muuttuu ja kehitys kehittyy, ja tuskin koskaan se ihan kaikkia miellyttää.

   • Anonyymi

    Vihreät arvot luonnon tuho.


   • Anonyymi

    Äitis sai korvauksia kun jotain teki - naurettavaa paskaa selvität - ota propelli sänkyysi ja ota siitä oikein kunnolla.


  • Anonyymi

   Eikö sinne joskus suunniteltu golfkenttä ja isoa
   Hotellia tulevilla rahoilla!!Viisaita suunnitelmia
   Lestijärvellä!!🤣

  • Anonyymi

   Onko tutkittu esim. sitä, miten lähes 70 massiivisen tuulivoimalan tärinä vaikuttaa maaperään ja miten laajasti tärinä leviää? Kun Lestijärvikin on hyvin humuspitoinen järvi, voiko tärinä vaikutta humukseen ja samentaa Lestijärven vettä? Välimatka järveen voimaloista ei tule olemaan kuitenkaan kovin pitkä.

  • Anonyymi

   Mitäs mieltä olette uudesta kunnanjohtajasta?

  • Anonyymi

   Kalliiden ja osittain tarpeettomien viranhaltijoiden palakkojahan noilla tuulivoimaloista tulevilla euroilla täsä maksellahan.

  • Anonyymi

   Jos asuisin lestijärvellä, niin muuttaisin sieltä kiireen vilkkaa pois. Tuollainen " tuulivoimapuisto" on alueelle täystuho. Mutta kun maapalloa pelastetaan propelleilla, on luonnon ja eläinten väistyttävä. Kiitos suomen keskusta ja kansallinen kokoomus.

   • Anonyymi

    Nyt tais mennä puolueet sekaisin! Tarkoitit varmaan Kiitos Vihreä Liike!


  • Anonyymi

   Viime vuosien aikaiset Lestin virkamiesvalinnat on niitä sukulais poliitikkojen röyhkeimpiä päätöksiin vaikuttamisen tuloksia. Vailla minkään sortin pätevyyksiä olevia sukulaisia on valittu kuntaan ja valituksi tulleille ihimisille maksellahan yli neljän tonnin kuukausipalakkoja veronmakjajien kukkarosta? Tämä on enemmän kuin likaista peliä! Nää on niitä poliittisia valintoja jotka eivät ole mahollisia ainakaan isommisa kunnisa tai kaupungeisa.

   • Anonyymi

    Hyvin puhuttu!
    Kepun härski meininki imettää kuntalaisten viimeisetkin verorahat näiden tilipussiin.


  • Anonyymi

   Saattaa olla, että mökkiläiset voi vielä huokaista helpotuksesta. Jospa ei nouse ensimmäistäkään myllyä, ainakaan valmiiksi asti. Kunta jos toinenkin menee kylläkin kumoon siinä rytinässä! Mukava on lomalaisen taapertaa autioita katuja, ja valittaa kun ei ole mitään kesätapahtumia! Hävetkää juotikkaat.

  • Anonyymi

   Lestijärvi sairastaa tuulivoiman takia vakaa sairautta, ahneuden sairautta. Olemattomia rahoja tuhlataan kuin viimeistä päivää, mutta Jeesus tulee ja pyyhkii synnin pois. Virkakunnassa ja luottamushenkilöissä on huoraisuutta, velallisen epärehellisyyttä, huoripukkimaisuutta, velkaisuutta, epäpätevyyttä, tyhmyyttä, ahneutta, itsekkyyttä, oman edun tavoittelua, laiskuutta ja pahetta, sekä velan maksamattomuutta, että juoppoutta. Kuten Jeesus sanoo: kuinka te voitte toimittaa toisen asioita edes, kun ette pysty omia asioitanne toimittamaan edes.
   Tämän suuren synnin te olette tehneet kaikkien edessä, siis kantakaa se ja joutukaa sen edessä tuomiolle.

  • Anonyymi

   Vähän viimekesästä muuttunut mökkipitäjä. Puolalaiset pedofiilit pyörii urheiluautoilla, ja kyttää pikkutyttöjä. Loput slobohorot horjuu kännissä kaduilla. Ihme huutelua ja mölyä muutenkin. Tuulivoimaa kehiin!
   Mitä tossa yks kirjoitti, teillä ei olis penniäkään jos ei me tuotais teille niitä. Mökkiläiset tätä pitäjää pystyssä on aina pitänyt. Kuulemma kauppakin ois suljettu, ellei olis kesä porukkaa!!

  • Anonyymi

   Lestijärven valtuusto slkas syyttää kunnanjohtajsa. Asiaa kesitellään jo valtuuston puosts julkisesti vaikka riviäkään siitä ei ole kirjaytu ylös pöytäkirjoihin. Surkuhupaisaa on kun harjoittelutasolla oleva 700 asukkaan kunnan markkinointi, media ja sitäsuntätä päällikkö juuri rippikoulun käynyt Ronja Tuikka on kirjoittanut nimensä alle kunnanjohtajaa arvostelevaan kirjeeseen. Tuikkasta,Tuikkaa Similää ja Brandtia on esillä ko. änkyröissä - nimet muistuttaa myllyistä aikoinaan päättävien nimiä. Siperia opettaa.

  • Anonyymi

   Tuntuu niin pahalta syömmessä Kainuun flikalla, kun rakentavat noita myllyjä tuohon mökkirantaan. Jos ei niistä terveyshaittoja ole, niin kyllä tärisyttävät humukset irti järvestä. Taas on laitettava mökki myyntiin.

  • Anonyymi
   UUSI

   Juu se jytkytys tuntuu jatkuvasti, ja tasaisesti. Perus tutinana, mutta pahenee puolenpäivän jälkeen, ja jos tuulee koillisesta. Silloin se käy vallan mahdottomaksi. Humusta irtoaa isoilta aloilta, ja ajautuu rantaan. Ei pysty kohta uimaan. Jos on tyyni jakso, silloin ei irtoa humusta. Muuten uimasta suihkun kautta. Mökki menee kans myyntiin, heti kun mahdollista. Eikä tästä uskalla kukaan edes puhua.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mihin aikaan tulee Marinin eroilmoitus huomenna?

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc979c9c-c331-42f5-afe6-d30bdb869e3a Yksityiset pikku bileet, taustalla kuuluu: v*ttu tästä tulee hyvä olo. Jau
   Maailman menoa
   494
   6483
  2. Marinin juopotteluvideot on kuvannut sama Autio,

   Joka otti legendaarisen ruisrokkikuvankin. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009012343.html "Videot ovat alkujaan rayharautio-nimiseltä yksityise
   Maailman menoa
   199
   6473
  3. "Bile-Sanna" lempinimen saanut Sanna Marin selittelee: "Tiesin kyllä, että minua kuvataan, mutta..."

   Bile-Sannan bailuvideo on saanut pääministerin myrskyn silmään. Mitä mieltä olet, pitäisikö pääministerin saada olla ihan tavallinen ihminen ja juhlij
   Maailman menoa
   541
   5197
  4. Marinin tiedotustilaisuus täysi floppi

   Ei tajua tai halua vasta toimittajien kysymyksiin, oliko hän kännissä toimintakunnossa pääministerin tehtävien suhteen. Ei tunnu tajuavan tilanteen v
   Maailman menoa
   534
   3468
  5. Jauhojengi äänet lisätty videoon jälkikäteen

   Kylläpäs taas jauhotettiin persupölvästit tässäkin tapauksessa :-D Hyvä läppä tuo kyllä on.
   Maailman menoa
   159
   2315
  6. Some liekeissä! Sanna Marin saa suitsutusta: "Wohooo!!!" "Miten magee pääministeri!" "Hyvä Sanna!"

   Mitäs mieltä sinä olet bilevideo-kohusta? Onko myrsky vesilasissa vai esim. oikea turvallisuusuhka? Lue juttu: https://www.suomi24.fi/viihde/some
   Maailman menoa
   212
   2150
  7. Sanna Marin juhlii ja tanssii villisti julkkisporukassa.

   Videot alkoivat levitä somessa: Sanna Marin juhlii ja tanssii villisti julkkisporukassa. Pääministeri Sanna Marin tanssii ja laulaa useilla videoilla
   Pori
   350
   1929
  8. Uusi shokkipaljastus Marinista: Kiehnäsi ja tanssi intiimisti vieraiden miesten syleissä

   https://www.seiska.fi/Kotimaa/Uusi-shokkipaljastus-Sanna-Marin-kiehnasi-ja-tanssi-intiimisti-vieraiden-miesten-syleissa Villi bileremmi ilmestyi Tea
   Maailman menoa
   393
   1917
  9. No kyllä siinä sanotaan jauhojengi

   Aivan selvästi. Marin on säälittävä, että roikkuu 36v. pääministerin asemassa ja perheenäitinä noissa parikymppisten koksubileissä. Täl on varmaan vak
   Maailman menoa
   62
   1624
  Aihe