Miten linux/windows 10 dual buuttaus UEFI -koneessa ?

Anonyymi

Jos tietokone on niin uusi, että siinä on perinteisen BIOSin sijasta UEFI, niin miten siihen saa asennettua haluamansa Linux -jakelun siten, että heti virran kytkemisen jälkeen voi valita, käynnistyykö windows 10 vai haluttu Linux -jakelu ?

Koneessa on vain 1 fyysinen kiintolevy, ja sekin niin pieni, ettei sillä ole tilaa Linux -jakelulle. Mutta koneessa on MicroSD -muistikorttipaikka, ja tarkoitus olisi asentaa tuo Linux -jakelu (ainakin pääasiassa) sille MicroSD -muistikortille.

Perinteisessä BIOS -koneessahan tuo sujuisi asentamalla buuttilataaja Microsoftin MBR -buuttikoodin tilalle, mutta UEFI -koneissahan on erillinen EFI -määritys buuttaustavalle.

Eli:

1) Saako Linux -jakelua edes käynnistettyä, jollei UEFI:n asetuksista löydy erityistä tapaa sallia muun käyttöjärjestelmän kuin windows 10:n käynnistys ?

Vai onko UEFI samalla keino pakottaa käyttäjät windows 10:n käyttämiseen, jos kone tarkistaa buutti-imagen ennen sen käynnistämistä, ja jos tarkistussumma ja digitaalinen allekirjoitus ei vastaa windows 10:n vastaavaa, niin ei suostu käynnistymään ?

2) Pitääkö siis yrittää löytää oikea näppäinyhdistelmä, että niitä UEFI:n asetuksia pääsee edes katsomaan ?

ja lopuksi:

JOS niistä UEFI:n asetuksista ei löydy sopivaa buuttaustapaa linuxjakelulle, niin onko tuo UEFI -buuttaus suunniteltu niin "pomminvarmaksi", että asiaa ei pysty kiertämään millään kikkailulla?

Vanhemmissa BIOS -buuttaavissa koneissahan voi vaikka itse muokata Microsoftin MBR -buuttikoodia siten, että niin halutessa se vaikkapa ketjulataa GRUBin jopa eri levyasemalta (tai muistikortilta tai -tikulta).

3

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hei,
      Toivottavasti tästä on edes hiukan apua:

      Kaikki asennetut (U)EFI -käyttöjärjetelmät voidaan viime kädessä bootata BIOSin menujen kautta, josta pitäisi löytyä esim. jokin 'Boot Override' -toiminne, Boot -valikon kautta, josta voi valita että minkä haluaa bootata.

      Asennettaessa Linux windowsin rinnalle, Linux lisää windows bootin omaan GRUB boot-valikkoon, josta sitten voi valita että haluaako bootata Linux vai windows.

      Joskus windows tosin muuttaa BIOS bootjärjestystä kirjoittaessaan tietoja BIOSiin, mutta ne saa vaihdettua takaisin BIOSin boot asetukset muuttamalla takaisin boottamaan suoraan Linuxiin.

      Tuo UEFIssa oleva winows 10 -ominaisuus tarkoittaa VAIN secure boot:ia, ja sen saa vaihdettua asetukseen 'Other OS', jolloin UEFI käyttöjärjestelmä boottaa itsensä ilman secure-boot:ia.

      Monet Linuxit kuitenkin boottaavat Secure Bootilla silloin kuin tuo asetus on päällä - jos ei boottaa niin vaihda asetus pois 'windows 10':stä.

      Ajatus on helpottaa käyttäjiä käyttämään Linuxia ilman että tarvitsee säätää salausavaimia yms. saadakseen secure boot toimimaan.

      Näppäinyhdistelmä jolla pääsee katsomaan UEFI BIOS asetuksia löytyy emolevyn käyttöoppaasta. Yleensä se on F2.

      Suosittelen että ostaisit jonkun toisen kiintolevyn siihen rinnalle Linuxia varten; Esim. joku WD Blue, Black tai Seagate Green eivät ole kalliita.

      Minulla on mm. yhdelle Seagate Green -kiintolevylle asennettu windows 10 ja pelejä, ja se kyllä ihan oikeasti boottaa melkein yhtä nopeasti kuin SATA-väyläinen SSD. (Mutta hitaampi kuin NVMe PCIe x4)

      Noita muistikortteja toki voi käyttää mutta tietojen kirjoittaminen niille on niin maan tuskaisen hidasta että asennuksessa menee ikuisuus, eli en suosittele. Joissain pienissä projekteissa kuten Raspberry Pi nämä on ihan ok, mutta ... ei mikään koko PC:n Linux distro... En suosittele edes kokeilemaan...

    • Anonyymi

      Löpinät sikseen, kaikki on uefi ja ubuntu vana kylkeen ja hokmma on siinä ohjet ainakin enkuksi ubuntun sivustola yms. luukkimattomat C:n hoidat sammala ja se siitä.

      • Anonyymi

        Paitsi jos asennettava järjestelmä ei uefia tue - taitaa olla ainoa mahdollisuus ottaa secure boot pois päältä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1255
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1176
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe