Aihe

Miten linux/windows 10 dual buuttaus UEFI -koneessa ?

Anonyymi

Jos tietokone on niin uusi, että siinä on perinteisen BIOSin sijasta UEFI, niin miten siihen saa asennettua haluamansa Linux -jakelun siten, että heti virran kytkemisen jälkeen voi valita, käynnistyykö windows 10 vai haluttu Linux -jakelu ?

Koneessa on vain 1 fyysinen kiintolevy, ja sekin niin pieni, ettei sillä ole tilaa Linux -jakelulle. Mutta koneessa on MicroSD -muistikorttipaikka, ja tarkoitus olisi asentaa tuo Linux -jakelu (ainakin pääasiassa) sille MicroSD -muistikortille.

Perinteisessä BIOS -koneessahan tuo sujuisi asentamalla buuttilataaja Microsoftin MBR -buuttikoodin tilalle, mutta UEFI -koneissahan on erillinen EFI -määritys buuttaustavalle.

Eli:

1) Saako Linux -jakelua edes käynnistettyä, jollei UEFI:n asetuksista löydy erityistä tapaa sallia muun käyttöjärjestelmän kuin windows 10:n käynnistys ?

Vai onko UEFI samalla keino pakottaa käyttäjät windows 10:n käyttämiseen, jos kone tarkistaa buutti-imagen ennen sen käynnistämistä, ja jos tarkistussumma ja digitaalinen allekirjoitus ei vastaa windows 10:n vastaavaa, niin ei suostu käynnistymään ?

2) Pitääkö siis yrittää löytää oikea näppäinyhdistelmä, että niitä UEFI:n asetuksia pääsee edes katsomaan ?

ja lopuksi:

JOS niistä UEFI:n asetuksista ei löydy sopivaa buuttaustapaa linuxjakelulle, niin onko tuo UEFI -buuttaus suunniteltu niin "pomminvarmaksi", että asiaa ei pysty kiertämään millään kikkailulla?

Vanhemmissa BIOS -buuttaavissa koneissahan voi vaikka itse muokata Microsoftin MBR -buuttikoodia siten, että niin halutessa se vaikkapa ketjulataa GRUBin jopa eri levyasemalta (tai muistikortilta tai -tikulta).

1

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hei,
   Toivottavasti tästä on edes hiukan apua:

   Kaikki asennetut (U)EFI -käyttöjärjetelmät voidaan viime kädessä bootata BIOSin menujen kautta, josta pitäisi löytyä esim. jokin 'Boot Override' -toiminne, Boot -valikon kautta, josta voi valita että minkä haluaa bootata.

   Asennettaessa Linux windowsin rinnalle, Linux lisää windows bootin omaan GRUB boot-valikkoon, josta sitten voi valita että haluaako bootata Linux vai windows.

   Joskus windows tosin muuttaa BIOS bootjärjestystä kirjoittaessaan tietoja BIOSiin, mutta ne saa vaihdettua takaisin BIOSin boot asetukset muuttamalla takaisin boottamaan suoraan Linuxiin.

   Tuo UEFIssa oleva winows 10 -ominaisuus tarkoittaa VAIN secure boot:ia, ja sen saa vaihdettua asetukseen 'Other OS', jolloin UEFI käyttöjärjestelmä boottaa itsensä ilman secure-boot:ia.

   Monet Linuxit kuitenkin boottaavat Secure Bootilla silloin kuin tuo asetus on päällä - jos ei boottaa niin vaihda asetus pois 'windows 10':stä.

   Ajatus on helpottaa käyttäjiä käyttämään Linuxia ilman että tarvitsee säätää salausavaimia yms. saadakseen secure boot toimimaan.

   Näppäinyhdistelmä jolla pääsee katsomaan UEFI BIOS asetuksia löytyy emolevyn käyttöoppaasta. Yleensä se on F2.

   Suosittelen että ostaisit jonkun toisen kiintolevyn siihen rinnalle Linuxia varten; Esim. joku WD Blue, Black tai Seagate Green eivät ole kalliita.

   Minulla on mm. yhdelle Seagate Green -kiintolevylle asennettu windows 10 ja pelejä, ja se kyllä ihan oikeasti boottaa melkein yhtä nopeasti kuin SATA-väyläinen SSD. (Mutta hitaampi kuin NVMe PCIe x4)

   Noita muistikortteja toki voi käyttää mutta tietojen kirjoittaminen niille on niin maan tuskaisen hidasta että asennuksessa menee ikuisuus, eli en suosittele. Joissain pienissä projekteissa kuten Raspberry Pi nämä on ihan ok, mutta ... ei mikään koko PC:n Linux distro... En suosittele edes kokeilemaan...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   43
   12192
  2. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   164
   9616
  3. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   229
   7378
  4. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   20
   4637
  5. Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.

   Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones
   Maailman menoa
   191
   2976