Aihe

Funktio audioksi

Anonyymi

Millähän sovelluksella tai tavalla saisi matemaattisen funktion rykäistyä kuunneltavaan muotoon? Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi sin(x) tuottaisi siniaaltoa ääniulostuloon jne.

14

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
   • Anonyymi

    Tutkitaan. Python-pohjaista tuossa jo haeskelin.


   • Anonyymi

    Ehkä tuolle aplaylle putkittamalla saa tämän toteutettua.


  • Anonyymi

   Olen itse käyttänyt 'audacity' -sovellusta onnistuneesti erilaisten tallenteiden kanssa joissa on ollut mm. epäselvyys formaatista ja taajuudesta.

   Eli tässä tapauksessasi kun kyse lähtökohtaisesti ei ole kysymys mistään edes lähellekään äänisignaaliin liittyvästä, niin suosittelisin että kirjoitat tuön matemaattisen datan ensin tiedostoon ja sitten luet sen raakadatana (jollaista se onkin) 'audacity' -sovellukseen ja leikit eri asetuksilla ja kuuntelet lopputulosta.

   Aikanaan me leikittiin commodore 64 juuri tällaisten kanssa, ja mm. ihan RND() -funktiolla otettiin satunnaislukuja ja puskettiin äänigeneraattoriin. Tulokset olivat yllättävän hauskoja...

   Netistä löytynee ohjeita ja lähdekoodia äänen toistoon Linuxissa, johon sinun tarvitsee vain liittää oma funktiosi...

   • Anonyymi

    Audacity on jostain yhteyksistä tuttu. Tiedostoon kirjoitus olisi yksi mahdollisuus, mutta haluttaisiin silti "lennosta" soittava tapa.


   • Anonyymi

    Commorojullahan tungettiin yleensä kanttiaaltoa, saha-aaltoa, kohinaa jne. kanaville.

    Saihan sillä paljon muutakin kikkailtua, kuten rengasmodulaation https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_modulation

    Esimerkiksi Jeroen Tellin "Kinetixissä" rapiat 3 minuutin kohdalla on tuo rengasmodulaatio. Googlaa youtubesata kinetix oscilloscope view, niin näkee miltä käppyrä näyttää.


  • WAV-äänitiedoston tekeminen funktion pohjalta on niin yksinkertaista että olettaisin siihen olevan valmiita ohjelmia, mutta nyt en kyllä sellaista onnistunut löytämään.

   Onko sinulla ohjelmointikokemusta? Tässä on C-kielellä tehty esimerkki miten tuo onnistuu: https://www3.nd.edu/~dthain/courses/cse20211/fall2013/wavfile/

   • Anonyymi

   • Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä koodi taipuu. Ensisijaisesti etsitään kuitenkin suoraan audioon kirjoittavaa tapaa.

    Raspberrylle (?) näyttäisi olevan CircuitPython Audio Out palikka, mutta haluttaisiin käyttää kuitenkin ihan normaali pc:n äänilähtöä.

    https://learn.adafruit.com/circuitpython-essentials/circuitpython-audio-out

    Näyttää siltä että aiemmin Linuxissa on ollut /dev/dsp johon voi kirjoittaa audiodataa suoraan, mutta nykyisin tuo onnistuu esim. aplay:n kautta:
    https://unix.stackexchange.com/questions/587002/how-to-pipe-anything-to-the-audio-output


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   En osaa sanoa onko olemassa jokin avoimen lähdekoodin softa tai ylipäätänsä ilmainen softa, joka tuon osaa tehdä. Ehkä on, mutta en tosiaan osaa sanoa tuohon mitään.

   Kaupallisista sotista tulee ekana mieleen Matlab, mutta se on ihan hävyttömän törkeän kallis. Matlab on saatavissa sisi Linuxillekin ja jos en muista väärin niin siinä taisi olla mahdollisuus muuttaa funktio äänitiedostoksi. Ihan täysin varma en siitä ole, koska siitä on aikaa kun olen Matlabilla matemaattisia hommia vääntänyt.

   Mutta kukaan tuskin on valmis maksamaan itseään kipeäksi Matlabin takia vain muuttaakseen jonkun satunnaisen funktion äänitiedostoksi :-)

   T. miksuh

   • Anonyymi

    Korkeakouluopiskelijat yleensä saa opiskelupaikasta Matlabin opiskelijalisenssin. Mutta joo tosiaan Matlab on varmaankin aivan liian järeä softa siihen nähden mitä ketjun aloittaja haki :-) Mutta tuo nyt tuli ekana mieleen.

    T. miksuh


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Korkeakouluopiskelijat yleensä saa opiskelupaikasta Matlabin opiskelijalisenssin. Mutta joo tosiaan Matlab on varmaankin aivan liian järeä softa siihen nähden mitä ketjun aloittaja haki :-) Mutta tuo nyt tuli ekana mieleen.

    T. miksuh

    Ainakin Debianissa on matikkasofta nimeltä GNU Octave, joka on pitkälti yhteensopiva Matlabin kanssa. En osaa sanoa onko Octavessa mahdollisuutta tuottaa audiotiedostoja funktioista.

    T. miksuh


  • Anonyymi

   Audacityllä se onnistuu: Siihen löytyy Expression Generator -plugini:
   https://forum.audacityteam.org/viewtopic.php?t=95291
   Tuon avulla hetken haahuilemalla sain puhdasta siniä, sivulta löytyvä plugini pitää siirtää ainakin Ubuntu:ssa kansioon:
   $ mv ExpressionGenerator.ny /usr/share/audacity/plug-ins/

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   426
   4993
  2. Talouselämä-julkaisu tykittää kovaa tekstiä Usan taloudesta

   "Joe Biden nousee velkaantuvan valejättiläisen johtoon – Yhdysvaltain budjettivajeet repeävät ja velkavuori kasvaa" https://www.talouselama.fi/uutis
   Maailman menoa
   120
   1960