Kysymyksiä larpauksesta

kova jannu

Tuota olen miettinyt, että pitäiskö joskus käydä testaamassa larppausta, mutta ennen sitä pitäis kysyä pari kysymystä:

1.0) Onko larppareitten maine kehno? Mulla on sellainen käsitys, että larppausta pidetään lapsellisena ja naiviina hommana ja kaiken lisäksi nämä larpparit eivät voi myöntää, että he leikkivät tosisassa niin kuin lapset. Eli se, etteivät he voi myöntää leikkivänsä, kruunaa vielä homman "nolouden". Minkä verran tästä on totta?
Ja onpa minulla myös sellainenkin ennakkoluulo, että jos lähtisin larppaamaan, niin vois olla, että mainekkin ja kaverit menis samalla. Miten kaverit suhtautuvat, kun kuulevat, että joku larppaa? Onko kokijoita?


1.1) Onko niin, että pääsääntöisesti kaikki larpparit on sellasta yhteiskunnan "pohjosakkaa", koska sellaisten, joilla elämä pyyhkii paremmin, ei tarvitse rakentaa toisenlaista elämää. Paljonko tästä on totta?
On larppaamassa joskus jotain kauniitakin tai fiksuja?(en halua siis halventaa, mutta mulla on tällaiset röyhkeät ennakkoluulot. Sivistäkää, jos ennakkoluuloni ovat aivan turhia ja kertokaa minkä verran on totta näistä ennakkoluuloista)



2.0) Mitä jos delaa kesken larpin. Jos vaikka delaat ihan alussa, niin eiks sulla mee koko homma ihan pilalle ja massit jotka olet maksanut, niin hukkaan?
Kuinka nihkeetä on delata alussa?


3.0) Minkälaisia ovat nämä boffer taistelut, onko ne edes lähelläkään todellisuutta?
Mulla on sellainen kuva, että boffer taistelut ovat sellaista "herkkä hipiäistä" puuhaa, että yli varotaan kaikenlaista pienintäkin kipua yms. Kuoleeko siinä piennimmästäkin hipaisusta, vai onko se peräti niin realistista, että pitää lyödä ihan kunnon oikea oppinen isku(jota ei voi olla huomaamatta kun se osuu), jos mielii tappaa?

4.0) Minkälaisissa paikoissa larppeja pidetään?
Onko sellaisia paikkoja esim. metsiä, jossa ei tarvi pelätä, että joutuu näyttäytymään koko suomen kansalle roolipuku päällä?

5.0) Pelkäänkö vähän liikaa kunniani puolesta =) ?

8

687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jh-ss

      hai sinä kyselit larbista no sanon suoraan ettei se ole mitenkään noloa jos larppaa koska sehän on toisella tavalla näuttelemistä ja näyttelijäthän kuuluvat ihmiskunnan niin sanottuihin kuninkaalisiin ja minun mielestä jos joku luulee että larppaaminen on pohjasakan toimintaa niin se ei ole perillä asioista

      • kova jannu

        se oli vaan mun käsitys, ja väitäkkään että se olisi totta.


    • 1.0)»Onko larppareitten maine kehno?»
      Ei ole. Itse larppaan ja myönnän sen (kaikille, jotka harrastuksistani kysyvät), mutta en missään nimessä allekirjoita väitettä »leikkivät tosisassa niin kuin lapset». Livepeleissä on rooleja, joita en lapsille soisi.
      »jos lähtisin larppaamaan, niin vois olla, että mainekkin ja kaverit menis samalla»
      Aika ihmeellisiä kavereita sinulla... ja maineesihan menetät vain jos itse häpeät tekemisiäsi.
      »Miten kaverit suhtautuvat, kun kuulevat, että joku larppaa?»
      Olen 'houkutellut' useamman kavereistasi mukaan tähän harrastukseen.

      1.1)»Onko niin, että pääsääntöisesti kaikki larpparit on sellasta yhteiskunnan "pohjosakkaa"»
      Ei. Ja kysymys ei ole »toisenlaisen elämän rakentamisesta» vaan harrastuksesta ja asioiden kokemisesta toisenlaisesta näkökulmasta.

      2.0)»Mitä jos delaa kesken larpin»
      Yleensä silloin saa uuden hahmon, sama pätee pelin alussa kuolemiseen. Joissakin peleissä heti pelin alussa tappamista ei suosita. Tämä riippuu pelinjohtajasta.

      3.0)Taistelut ja niiden mallintaminen riippuu myöskin täysin pelinjohtajasta ja hänen(/heidän) kehittämistään pelin säännöistä.
      Joissakin peleissä kaikki taisteleminen näytellään, toisissa taas lopputulos riippuu omista taidoista.
      Esimerkkinä mainitsen http://www.rajakatsefantasia.fi/ ja sieltä kohta "Larp", josta kohta "Säännöt"
      Hyvin usein peleissä turvallisuus on etusijalla.

      4.0)Yleensä varsinkin fantasiamaailmaan/ historiaan sijoittuvat pelit järjestetään paikoissa, joissa ei ole nykyaikaisuuksia -jo tunnelmankin kannalta.
      Monesti myös muut pelit pidetään paikoissa, joissa sivullisten eksymisestä/ sekaantumisesta peliin ei ole vaaraa.

      5.0)Kunniasta ei ole kyse. Sen voi menettää väärin vannoessaan tai vääryyttä tehdessään. Pikemminkin on kyse ties-mistä-tulleista virheellisistä tiedoista.

      Tähän listaamasi ennakkoluulot ovat kaikki turhia.
      Suosittelen, että käyt edes yhdessä liveroolipelissä katsomassa, mistä todella on kyse.

      Lisää tietoa asiasta itsestään löytyy:
      http://www.larp.fi/wiki/Larppaaminen/

      • kova jannu

        ...


      • meikä manne
        kova jannu kirjoitti:

        ...

        Ei, larppaajat eivät ole pohjasakkaa eikä sinun tarvitse pelätä "kunniasi" puolesta. Bofferointi on sivuseikka larppaamisessa. Ja siinä ei todellakaan tarvitse vain hipaista. Järkeä saa silti käyttää.


        T: Aloitteleva larppaaja


    • Asha

      1.0) Larppaajien maine ei ole kehno, harrastus vain saattaa näyttää oudolta, joten siitä kulkee outoja käsityksiä. Lapsellisena sitä usein pitävät ne, jotka eivät tiedä asiasta. Kyllähän me tavallaan leikimmekin, mutta yhdyn toiseen kommentoijaan siinä, että larp menee toisinaan sellaisiin teemoihin ja käsittelee aiheita, joita ei lapsille suoda. Siinä on vähän näyttelemistä myös, käytetty termi on eläytyminen.
      Maine tuskin menee, vaikka varmasti sitä vähän ihmetellään että mitä ihmettä. Kaverit yleensä tulevat mukaan hommaan (ja tulee uusia kavereita) tai sitten joidenkin kanssa, jotka eivät ymmärrä, ei vain tarvitse aiheesta keskustella. Ei se sinua mihinkään muuta.

      1.1 Larppaajat eivät kuulu mihinkään tiettyyn ryhmään sosiaalisesti. Heitä on yliopistoissa opiskelemassa matematiikkaa tai tietotekniikkaa, yrityksissä, armeijan palveluksessa (lakisääteisen lisäksi), amk:issa tai missä vain, millä alalla vain. Pientä painotusta ehkä kulttuuriin. Elämän rakentaminen.. Larp on vain hauska tapa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Useimmat tuntemani toiset larppajat omistavat varsin hyvän elämän ja ovat ulospäinsuuntautuneita tyytyväisiä ihmisiä.
      Minä voin sanoa olevani kaunis. Älykkyydestä nyt en vanno, mutta sanotaan että harrastuksen pariin päätyy keskimäärin enemmän lukiolaisia/lukiopohjalta kuin niukemman yleissivistyksen omaavia henkilöitä.

      2.0) Uusi hahmo, mitä todennäköisimmin. Tosin harvempi järjestää pelikaverille niin ikävää temppua, nimenomaan sanomistasi syistä.
      Alussa tosin voi järjestää delaamisensa, varsinkin järjestäjän apulaisena, jolloin se on osa tarinaa ja etukäteen suunniteltu. Silloin ks. henkilölle on jo hyvissä ajoin suunniteltu toinenkin rooli.

      3.0) Käy katsomassa Ropeconissa, siellä boffataan aika paljon. Makuasiahan on, että kuinka kovaa. Mutta pehmoaseita, joten ei niillä saa kovaakaan heilauttaessa mustelmaa pahempaa aikaiseksi.

      4.0) Nuorisotalot, leirikeskukset, metsiköt, clubit (aika harvinaista ja K18)... Ja metsissä pelaamisesta. Kyllä Suomessa korpea riittää, ei ole vielä tarvinnut marjastajille koskaan mitään selitellä. Ja mikäs siinä jos piristää satunnaisen
      ohikulkijan päivää... ;) Huumorilla pitää ottaa.

      5.0) Pelkäät juu. Käväise kokeilemassa. minäkin suosittelen Rajakatsetta. Larppaus ei ole vain teinien hommaa, siinä ei ikää katsota jos tahtoo harrastaa. Larppaajia olen tavannut aika nuoresta kolmi-nelikymppisiin, eikä ketään ole hävettänyt harrastuksensa.

      • kova jannu

        selvensi huomattavasti käsitystäni.


    • lazerkulih

      Osaavatko kaikki larpparit puhua örkkiä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2752
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      92
      2063
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      883
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe