Arkinen kysymys - leikkuulauta

Anonyymi

Kaupassa on 2 - 6 euroa maksavia muovisia leikkuulautoja. Itse pidän lihan ja sipulin pilkkomiselle kahta eri kokoa. Vaan kun se heti on pinnasta rikki, surkean näköinen. Uusin, eiväthän paljon maksa mutta kohta samanlainen. Pesen ne astianpesukoneessa. Nyt taas näyttävät ihan tautisilta.
Onko jotain muuta materiaalia, jota olisi parempi käyttää. Prismassa ei ole.
Leivän leikkaan puulaudalla ja se on ok.

50

2732

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Laitan kaksinkertaisen voipaperin palan alle, kun leikkaan sipulia.
      Säästää vähän lautaa, joka pysyy helpommin puhtaanakin eikä sipulin haju tartu
      niin paljon.

    • Anonyymi

      Pesua juu.

      Noin kai melkein kaikilla. Mitä nailonia lienevät, aika ehdottomia muovilaudat kestävyydessä ja pestävyydessä. Ikinä en ole kuullut kenenkään käyttäneen niitä loppuun. Naarmuja tulee, selkeetä, mutta onhan toi astianpesukone keksitty.

      Niille vanhoina käyttöä, hyviä alustoja, vaikkapa konponenttiliimojen sekoitusalustoina ja muutenkin hyviä alustoja kaikenlaiseen, missä tarvitaan kovaa ja suoraa alustaa. Materiaalia voi käyttää vaikka remonteissa jne, hyvää kamaa moneen. Ihan kierrätyksen paikka, uusiokäyttöä helppo keksiä.

      On kyllä tollanen aika suuri puusta tehty lankkulauta, mutta se kai nykyisin lähinnä tilaa vievä koriste. Toki puu on parempi veitsille, eivät tylsyy nopeesti niinkuin muovilautojen kanssa. Mutta pitää niitä veitsiä teroittaa muutenkin. Puu muuten leikkuulautamateriaalina kehno, huokoinen ja siihen tulee viiltoja. Pitääpi hioa ja öljytä. Toki siitäkin voi tehdä kaikenlaista, vaikka polttaa pesässä. Ekologisuus aina huomioitava.

      Tärkeämpi kysymys mun mielestä on veitsien teroittaminen. Mulla ei ole erikoihiottuja veitsiä, ei japanilaisia, ei damasku-teräisiä. Vakio teroitin, sellainen kädessä pidettävä rulla, joka toimii kai ihan ok. Helppokäyttöinen. Lopuks pyyhkäisyt puikolla. Mä teroittelen aika usein, ne paljon käytössä. Erikoisvetset pitäis teroittaa kivellä käsin, kai siihenkin tottuis. Haaveena on joskus hommata japanilainen veitsi, nyt vaan japanilaisen näköisiä tavallisia veitsiä, toki kunnollisia, erikoishiottuja ei ole. Voi olla eroa käytännössä, oletan.

      Veitsien teroittaminen tärkeetä, leikkas millä alustalla vaan.

      =DW=

      • Anonyymi

        Ei ole ollut veitsenteroittajaa enää pariin vuoteen. Isälle vein veitset pitkään monen sadan kilsan pähän ja miehen kädet vapisee, ei pysty teroittamaan. Joten olisitpa lähelläni... sanotaan laulussa.
        Opettelin terottamista parillakin erilaisella värkillä, ei siitä valmista tullut. Pikasuutari on aika kallis, kun pitäsi viedä useampi veitsi. Ostin uuden lihaveitsen joten pärjään taas jonkin aikaa.


      • Anonyymi

        Jep, samaa mieltä asiasta. Kyllä sen veitsen teroituksen tarpeen huomaa tomaattia siivuttaessaan, taidan omistaa tasan samanlaisen "teroituskoneen" minäkin, yleensä riittää muutama vetäisy puikolla. Heheh,,joskus kyläilyreissulla jonkun muuun veitsillä koittanut vaikkapa tomaattia leikata...päänuppi tahtoo kuumeta jos se tompsu vaan litistyy..


    • Anonyymi

      Muovisten leikkuu-alustojen naarmuihin ne bakteerit pesiytyvät. Toki meilläkin käytössä noita joita "eräästä nimeltämainitsemattomasta huonekalujätistä" saa nipun muutamalla eurolla..Heitetään sitten mäkeen kun alkavat naarmiutuamaan "liikaa".

      Puisen leikkuulaudan "huolto" ei ole vaikea,,kunnollisempi pesu , kuivatus ja öljyäminen parin kuukauden välein, pääasiassa riittää kostealla pyyhintä.

      • Anonyymi

        jos muovisen leikkuulaudan pesee heti käytön jälkeen, kuten minä teen, en usko että muovi antaa bakteereille kovinkaan kummoista kasvupintaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        jos muovisen leikkuulaudan pesee heti käytön jälkeen, kuten minä teen, en usko että muovi antaa bakteereille kovinkaan kummoista kasvupintaa.

        Muovisen pesu heti käytön jälkeen, sekä on useampi eri kalalle, lihalle.
        Hiomakivellä teroitan puukon ja veitset.
        Tulee teräviä, kun oppi tuli nuorena jo viikatteen teroituksesta heinän-ja viljanniittoon.


    • Anonyymi

      Kuparipintainen leikkuulauta on itselläni ja se on osoittautunut hintansa väärtiksi.
      Kuparihan on pehmeämpää kuin ruostumaton teräs joten veitset eivät naarmuunnu ja kupari antiviirus ja antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi ei kerrytä pöpöjä lautaan ollenkaan vaan pelkkä talouspaperilla pyyhkäisy riittää.
      Pistän näitä lautoja ensi kesänä myyntiin Akin ja Helin huutokauppaan pohjahinnalla sata euroo.

      • Anonyymi

        Miksi kuparikahvipannu käyttö kiellettiin?
        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kuparikahvipannu käyttö kiellettiin?
        Beng

        Ei hajuakaan sillä kuparihan on ihmiselle välttämätön hivenaine monien muiden metallien tavoin.
        Todennäköisesti kuparin riittävä saanti antiviirusaineena pyyhkäisisi koko koronapandemian unholaan.
        Ennustan Akin ja Helin kahvipannujen ja kuparisten leikkuulautojen jättimenestystä ja hinnannousua tulevissa huutokaupoissa.
        Sijoittajat huom!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kuparikahvipannu käyttö kiellettiin?
        Beng

        Koska. Hyvä nainen. Ne oli tinattu vanhan ajan myrkyllisellä tinalla. Erittivät jotakin? Siksi. Eihän kahvia keitetä raakaa kuparia vasten. Kahvi on rasvainen liuotin itsenään.


    • Anonyymi

      Olen joissakin kaupoissa nähnyt "lasisia" leikkuulautoja, ne ei naarmuunnu niinkuin muoviset, tosin herkempiä rikkoontumaan. Itselläkin joskus oli sellainen pieni sipulin leikkausta varten mutta lapsi vei mennessään enkä ole uutta tullut ostaneeksi.

      Muovisillakin pärjää pitkään kun veitset on niin hyvässä kunnossa että niillä ei tarvitse sahata lautaa vasten, vain painaa ja silloin tietysti tulee vähemmän niitä naarmujakin. Eli leikkaustekniikkaan enemmän huomiota. Mulla samat 2 muovista ohutta taipuisaa ikean leikkausalustaa ollut jo vuosia ja pesen ne aina heti käytön jälkeen astianpesuaineella ja viimeiseksi huuhdon vielä niin kuumalla vedellä kuin kraanasta tulee. Astianpesukonetta ei ole ollut eikä tule.

      Markka-aikaan ostin hobbyhallista alennusmyynnistä veitsisarjan viidelläkympillä, 7 erikokoista veistä, paras ostos ikinä eikä kertaakaan ole tarvinnut niitä veitsiä teroittaa vaikka ahkerassa käytössä olleet.

      vn

      • Anonyymi

        Hm..veikkaan ettei sinulla ole OIKEASTI terävästä veitsestä ainoatakaan kokemusta.
        Jos noilla markka-aikaan ostetuilla, kertaakaan teroittamattomilla veitsilläsi pystyt tomaatista leikkaamaan sellaisia kahden millimetrin vahvuisia siivuja alan sitten uskovaiseksi..


      • Anonyymi

        "Olen joissakin kaupoissa nähnyt "lasisia" leikkuulautoja, "

        Annoit hyvän idean minulle, joten miljoonat kiitokset.

        Sillä onhan minulla microssa lasinen alusta, jonka voi hyvin ottaa käyttöön leikellessä, sillä harvoin siellä microssa mitään on, kun esivalmistelee ruokaansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hm..veikkaan ettei sinulla ole OIKEASTI terävästä veitsestä ainoatakaan kokemusta.
        Jos noilla markka-aikaan ostetuilla, kertaakaan teroittamattomilla veitsilläsi pystyt tomaatista leikkaamaan sellaisia kahden millimetrin vahvuisia siivuja alan sitten uskovaiseksi..

        No ei ole tarvetta niin ohuita siivuja leikellä mistään tomaatista kun itse en voi syödä, lapsenlapsille ostan miniluumutomaatteja jotka leikkaan vain puoliksi ja ihan ongelmitta tai syövät kokonaisina.
        Ja toisekseen keittiöalalla palkkatyöni pääsiasiassa tehneenä HYVÄT ja TERÄVÄT veitset on kyllä tulleet tutuiksi.

        vn


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No ei ole tarvetta niin ohuita siivuja leikellä mistään tomaatista kun itse en voi syödä, lapsenlapsille ostan miniluumutomaatteja jotka leikkaan vain puoliksi ja ihan ongelmitta tai syövät kokonaisina.
        Ja toisekseen keittiöalalla palkkatyöni pääsiasiassa tehneenä HYVÄT ja TERÄVÄT veitset on kyllä tulleet tutuiksi.

        vn

        Käytän puisia leikkuulautoja.
        Muovisesta voi irrota partikkeleita.
        Miksei niitä kielletä?
        Beng
        Muista 50-luvulta kiertävät veitsien ja saksien terottajat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Olen joissakin kaupoissa nähnyt "lasisia" leikkuulautoja, "

        Annoit hyvän idean minulle, joten miljoonat kiitokset.

        Sillä onhan minulla microssa lasinen alusta, jonka voi hyvin ottaa käyttöön leikellessä, sillä harvoin siellä microssa mitään on, kun esivalmistelee ruokaansa.

        Lasi.

        Tylsyttää veitset hetkessä. Lasia leikataan veitsellä naarmuttamalla, kaikki lasi ei sovi. Kokemusta on, aikanaan duunissa leikeltiin tarraa kirurginveitsellä ja kokeiltiin vaikka mitä, myös lasia. Lasi kyllä muuten hyvä, mutta just toi tylsyminen, sitäpaitsi tavallinen lasi meni kyllä jossaon vaiheessa sitten säpäleiksi. Tollanen autonlasi-tyyppinen lamilasi, joka pirstaloituu parempi, mutta se taas kallista. Olemassa leikkuualustoja, muovisia, jotka toimii erinomaisesti. Net vähän kuin hiirimattomaisia, ei liukasta, mutta kovaa ja joustavaa mitä lie nailonia. Mun käsitys, parempia, kuin normi muoviset leikkuulaudat, mutta miten lie hygienian kans, en tiedä.

        Joku sekoili kuparin kans, omapahan asiansa. Metalli kovempaa, kuin muovi, se terävyydestä. Lisäks naarmu on naarmu, oli missä tahansa materiaalissa.

        Joku uteli kuparipannuista. Mä en tiedä, onko niitä varsinaisesti kielletty. Mutta kupari on myrkyllistä ja keitellessä niistä liukenee sitten myrkkyjä. Sama asiahan se leikkuulautana käytettäessä on, myrkkyjä voi tarttua elintarvikkeisiin. Ei kai net määrät suuria lie, kuitenkin.

        Kuparisia pannuja kyllä myydään edelleen, lämmönjohtavuus omaa luokkaansa. Net on sisäpinnoilta päällystetty jollain teräksellä tms, että voivat olla oikeinkin hyviä käytössä. Pintojen kiillottelu asia erikseen, enkä tiedä, miten käynee tiskikoneissa.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käytän puisia leikkuulautoja.
        Muovisesta voi irrota partikkeleita.
        Miksei niitä kielletä?
        Beng
        Muista 50-luvulta kiertävät veitsien ja saksien terottajat.

        Lisäys: joku nuori voisi tehdä bisneksen: laittaa taloyhtiölle tiedoksi, että voi varata ajan teroituksille, siis liikkuva teroituspalvelu.
        On maksukoneet. Taloyhtiöillä on useimmiten jokin tila, missä toimet voi suorittaa, jos sapelimestaria ei halua kotiinsa.
        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lisäys: joku nuori voisi tehdä bisneksen: laittaa taloyhtiölle tiedoksi, että voi varata ajan teroituksille, siis liikkuva teroituspalvelu.
        On maksukoneet. Taloyhtiöillä on useimmiten jokin tila, missä toimet voi suorittaa, jos sapelimestaria ei halua kotiinsa.
        Beng

        Ideahan se huonokin idea.

        Aikanaan teroittajille piisas hommia. Yks syy mun mielestä oli, niillä oli kunnon kamppeet. Itekkin muistan kakarana käyneeni yhdessä talossa veitsiä teroituttamassa, niillä oli tahko, meillä ei. Toki hiomakiviä oli, mutta kun niillä teroiteltu viikatteita, net oli sitten kuluneet sen mukaisesti kieroiksi.

        Kaupungeissa riitti teroitettavaa, ollut tosiaan hyvä pisnes kierrellä asuinalueita teroitushommissa.

        Vaan, nykyisin halpoja teroittimia, erittäinkin halpoja veitsiä. Noissa halvoissa veitsissä sekin, net tehty usein rosterista, jota nyt ei oikeestaan edes teräväksi kotikonstein saa, mutta net pitää teränsä pitkään. Suutarit teroittelee, ei ole tietoa, miten onnistuneepi.

        Ei teroittamisesta pisnestä enää nykyään saa. Jolla kalliit veitset, se kyllä teroittaa ne ite ja muut, noh, ne ostaa marketeista uusia tilalle. Vähän samaa, kuin paistinpannujen kans, kellä kunnon valurautapannut, se huoltaa ne ite, kertakäyttöteflonien käyttäjät erikseen.

        Nutta juu, osta smirkeli ja laita starttiraha-anomus laskelmien ja liiketoimintasuunnitelmien jne kans menemään. Ainakin saavat käsittelijät hyvät naurut ton idean käsittelyssä :D

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ideahan se huonokin idea.

        Aikanaan teroittajille piisas hommia. Yks syy mun mielestä oli, niillä oli kunnon kamppeet. Itekkin muistan kakarana käyneeni yhdessä talossa veitsiä teroituttamassa, niillä oli tahko, meillä ei. Toki hiomakiviä oli, mutta kun niillä teroiteltu viikatteita, net oli sitten kuluneet sen mukaisesti kieroiksi.

        Kaupungeissa riitti teroitettavaa, ollut tosiaan hyvä pisnes kierrellä asuinalueita teroitushommissa.

        Vaan, nykyisin halpoja teroittimia, erittäinkin halpoja veitsiä. Noissa halvoissa veitsissä sekin, net tehty usein rosterista, jota nyt ei oikeestaan edes teräväksi kotikonstein saa, mutta net pitää teränsä pitkään. Suutarit teroittelee, ei ole tietoa, miten onnistuneepi.

        Ei teroittamisesta pisnestä enää nykyään saa. Jolla kalliit veitset, se kyllä teroittaa ne ite ja muut, noh, ne ostaa marketeista uusia tilalle. Vähän samaa, kuin paistinpannujen kans, kellä kunnon valurautapannut, se huoltaa ne ite, kertakäyttöteflonien käyttäjät erikseen.

        Nutta juu, osta smirkeli ja laita starttiraha-anomus laskelmien ja liiketoimintasuunnitelmien jne kans menemään. Ainakin saavat käsittelijät hyvät naurut ton idean käsittelyssä :D

        =DW=

        Muistan sen sementtisen laikan. Oli kouru ja siinä vettä. Isani hioi mm. viikatteen sillä.
        Onko kellään enää Hackmanin tai Sorsakosken veitsiä.
        Äitini sanoi niitä haavaveitsiksi. Kait niillä teloi helposti itsensä...
        Beng
        Juupajuu. Business Finlandille Idis vireille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muistan sen sementtisen laikan. Oli kouru ja siinä vettä. Isani hioi mm. viikatteen sillä.
        Onko kellään enää Hackmanin tai Sorsakosken veitsiä.
        Äitini sanoi niitä haavaveitsiksi. Kait niillä teloi helposti itsensä...
        Beng
        Juupajuu. Business Finlandille Idis vireille.

        Mutta hei.
        Miksei kukaan kehitä minikokoista sähköistä hiomalaikkaa eri nopeuksilla.
        Kyllä saksetkin tylsistyvät.
        Hitsi, kun alkoi spedettämään.
        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muistan sen sementtisen laikan. Oli kouru ja siinä vettä. Isani hioi mm. viikatteen sillä.
        Onko kellään enää Hackmanin tai Sorsakosken veitsiä.
        Äitini sanoi niitä haavaveitsiksi. Kait niillä teloi helposti itsensä...
        Beng
        Juupajuu. Business Finlandille Idis vireille.

        Yksi Sorsakosken pöytäveitsi löytyy,,vaimo sen äidiltään aikoinaan "pölläisi" ja onkin hyvä,,ohut ja leikkaa edelleenkin omenat yms. hienosti. Vaikka hieman mutkillekin mennyt ajanoloon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muistan sen sementtisen laikan. Oli kouru ja siinä vettä. Isani hioi mm. viikatteen sillä.
        Onko kellään enää Hackmanin tai Sorsakosken veitsiä.
        Äitini sanoi niitä haavaveitsiksi. Kait niillä teloi helposti itsensä...
        Beng
        Juupajuu. Business Finlandille Idis vireille.

        Jep. Tahko oli meilläkinlapsuuskodissa ja sillä isä teroitti kaikki puukosta viikatteisiin ja penskana jouduin monesti sitä tahkon kampea vääntämään. Sorsakosken veitset oli meilläkin käytössä ja tosiaan niin teräviä että leivän pystyi niillä leikkaamaan eikä tarvinnut erikseen leipäveistä.

        vn


    • Anonyymi

      Kupariset kahvipannut aikoinaa ainakin tinattiin sisäpuolelta. Ei liukene kuparia veteen.

      • Anonyymi

        Voiko itse tinata? Mulla on neljä kenkää uudeksi vuodeksi käyttämäti. Kiellettyä.
        On jokin uusi mömmö, jonka koostumus on luonnonsuojelullisesti ok.
        Beng
        Mistähän tulee sanonta, että joku on tinassa?
        Tahtoo tietää.


      • Anonyymi

        Beng puhui partikkeleita saatavan leikkuulaudasta, kaikkee voi nykyään saada.
        Kantsii seurata laudan kuntoa, heittää vek huono.
        Vai lasinen lauta, ekaks sen pitäisi olla karkaistua lasia vähän kuin takan lasiluukku, jotka ovat erikseen vielä kuumuutta kestävää, siksi pirskatin kalliita.
        Nii, lasia leikataan lasitrissalla, jossa parhaimmissa on pieni teollisuustimanttipala.


    • Anonyymi

      mä käytän Vileda Power Inox hakaus sientä sillä saa uunipellitkin puhtaaksi,
      muoviseen leikkuulautaan ei jää kuin pieniä naarmuja hankauksen jälkeen
      nj

    • Anonyymi

      Bio-leikkuulauta. Valmistusaineet puukuitu ja sokeriruoko, sen voi pestä astiapesukoneessakin. Siitä ei irtoa ainakan muovia.

      • Anonyymi

        Tuo vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta.
        Puisia kapustoja ei suositella pesukoneeseen. En tiedä, miks?
        Voi ajallaan polttaa saunassa tai takassa.
        Olen luopunut muovisista laudoista ajat sitten.
        Puusiruhan on kuitua. Jos?
        Beng


    • Anonyymi

      Kärkkäisellä on ainakin verkkokaupassaan myytävänä karkaistusta lasista leikkuulauta Muumi-kuosilla. Hinta on 17,50 €, joten ei mitenkään kallis, makuasia sitten on tuo Muumi-kuosi.

    • Anonyymi

      Marmorinen leikkuulauta on kaunis ja kestävä, tosin myös hintava.

    • Anonyymi

      Joidenkin tutkimusten mukaan muovinen leikkuulsuta on hygieenisempi kuin puinen, jos muovinen pestään astiskoneessa. Jos taas pestään käsin, niin puinen on hygieenisempi, koska puussa on jotain hygieniaa edistäviä ominaisuuksia. Lasinen tai lasitettu keraaminen olis varmaankin hygieenisin vaihtoehto. Mulla on niitä 3kpl, joita pesen astiskoneessa, mutta tylsyttävät veitsiä, jos jauhaa veitsellö täysillä lasia vasten.

    • Anonyymi

      Marmorit ja lasit tylsistyttää veitset.

    • Puinen on leikkulauta.Jos jotain sellaista leikkaan, mistä tulee jotain jälkeä, (lihaa,kalaa) laita aina alle leivepaperin.
      Laudan pesen kraanan alla niin kuumalla, kun tulee.
      Vanhalla kotitilalla on tahko, veljen kanssa kesäisin siellä teroittelemme niin sirpit, viikatteet, kirveet, puukot, veiteset.

    • Anonyymi

      Paras alusta kaikkeen leikkaamiseen puhdas tiskipöydän pinta. Helppo siistiä ja pitää puhtaana. Miksi tehdä asioista monimutkaisempia?

      • Anonyymi

        Kyl kai, mutta rosteripinnasta veitsi tylsyy äkkiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyl kai, mutta rosteripinnasta veitsi tylsyy äkkiä.

        Onhan noita motorisoituja terottimia.
        Veitsi pitää terottaa tietyssä kulmassa.
        Beng


    • Anonyymi

      Häh. Itse käytän kaikkeen leikkaamiseen puista lautaa. Koneessa en tietenkään pese, vaan huuhtelen lämpimällä vedellä ja harjalla heti käytön jälkeen. Hyvin on onnistunut jo 10 vuotta.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Minulla on Fiskarssin.
        Olisi hyvä kuulla kokemuksia tuosta OBH:sta.
        Muutoin pelkäisin, että jäisi kahvw terottajan käteen siis minulle.
        Beng


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla on Fiskarssin.
        Olisi hyvä kuulla kokemuksia tuosta OBH:sta.
        Muutoin pelkäisin, että jäisi kahvw terottajan käteen siis minulle.
        Beng

        Fiskarssin esittelyssä sanotaan näin:
        Fiskarsin pakkauksessa suositellaan veitsen teroittamiseen 4-5 edestakaista vetoa. Pakkauksen sisältä löytyy toinen käyttöohje, jossa suositeltujen vetojen määrä tuplaantuu kymmeneen.
        PItääkö sinun suhata monen monituista kertaa vai riittääkö 4-5 kertaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Fiskarssin esittelyssä sanotaan näin:
        Fiskarsin pakkauksessa suositellaan veitsen teroittamiseen 4-5 edestakaista vetoa. Pakkauksen sisältä löytyy toinen käyttöohje, jossa suositeltujen vetojen määrä tuplaantuu kymmeneen.
        PItääkö sinun suhata monen monituista kertaa vai riittääkö 4-5 kertaa.

        Voivoi.
        Siitä on niin kauan.
        Uskon jo muutamaan kertaan.
        Beng


    • Anonyymi

      Lasinen leikkuulauta on ehdottomasti paras ja hygieenisin. Kestää konepesun eikä rikkoudu vaikka putoaisi lattialle.

      • Anonyymi

        Eikös tuo muutoin hyvän valinnan lasinen leikkuulaita ole liian liukas?

        Vaikkapa valkosipulin kynnen pieneksi pilkkoessa alusta ei saisi olla liukas, muutoin homma on hankalempaa. Leikkaan sen hieman mattapintaisen keraamisen leipälautasen päällä.

        Valkosipulihan on suorastaan historiallinen superfood. Pilkon yleensä yhden kynnen per päivä ja juon sen vesilasissa, niin ei muodostu lainkaan hajuhaittoja.

        "Syö valkosipulinkynsi päivässä - 8 hyötyä"

        "Valkosipuli on epäilemättä yksi eniten käytetyistä ja hyödynnetyistä luonnon lääkeaineista."

        "Valkosipuli on ollut lääkinnällisessä käytössä jo vuosisatojen ajan ja se on monille eri kulttuureille tuttu aines. Valkosipuli on paljon enemmän kuin pelkkä ruuanlaitossa käytetty mauste."

        - https://askelterveyteen.com/syo-valkosipulinkynsi-paivassa-8-hyotya/


    • Anonyymi

      Ihmiset syöt hurjan määrän mikromuovia, noin luottokortin verran per viikko!

      Yksi lukematomien muovin kehoon tuojien joukossa on muoviset leikkuulaudat.

      "How much plastic do you eat? It could be as much as a credit card a week"

      - https://www.euronews.com/green/2022/04/11/how-much-plastic-do-you-eat-it-could-be-as-much-as-a-credit-card-a-week

      ps.

      Hiljattain ydessä dokkarissa manittiin, että syömme 2 - 4 kg lisäaineita per vuosi, aivan hurja koktaili !

      Suoliston fluorassa olevaan hyvään ja teveydelle tärkeään bikrobimäärään nähden ja verrattuna tuo muovi- ja lisäainekuorma on aivan järkyttävän suuri.

      Samaisessa dokkarissä käytettiin edelleen tuota alla olevaa 1,5 kg:n lukua.

      "Suurin osa ihmisen mikrobistosta elää suolistossa. Nykyisen käsityksen mukaan keskikokoisessa ihmisessä on keskimäärin 200 grammaa bakteereita, lukumäärällisesti mitattuna yhtä paljon kuin ihmissoluja."

      "Vanhemman arvion mukaan ihmisen suolistossa bakteereita elää peräti 1,5 kilogrammaa"

      - https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_mikrobisto

    • Anonyymi

      Kaikista muoviesineistä, joita käytetään ruoan valmistukseen irtoaa mikromuovia. Mikromuovi on silmälle näkymättömiä muovipartikkeleita, jotka helposti päätyvät pysyvästi ihmisen kudoksiin. Ainakin avoissa ne ovat haitallisia. Kaiketi saavat aikaan sen, että ihminen alkaa vimmatusti haluamaan niitä lisää. No, ei hätää, tuo ei kestä kauaa, koska muoviaivoinen ihminen ei elä kauaa.
      Muutakin huuhaata täällä näköjään viljellään. Jos esim lasi on tarpeeksi kovaa laatua, niin ei siihen veitsistä naarmuja tule. Keraamisiin lasitettuihin pintoihin tulee helposti naarmuja, koska lasitus on suhteellisen pehmeää.
      Lasinen leikkuualusta ei tylsytä veistä, jos ei yritä sitä lasia väkisin leikata. Normaalisti onkin tarkoitus leikata ruoka-aineita, ei leikkuualustaa. Jos esim. pilkkoo "hakkaamalla" vaikkapa porkkanaa, niin tyhmyydestä riippuen, voi veitsen tylsyttä lasialustaa vasten. Eli siinäkin täytyisi vähän opetella hommaa.
      Jos lasialustaa vasten painaa voimakkaasti ruostumattomasta teräksestä tehtyä ns. halpaveistä, niin teränsuu painuu kierteelle ja on silloin tylsä.
      Kivialustat on hiukan kinkkisiä, koska kiven rakenteesta johtuen, niitä ei saada niin tasaiseksi, etteikö niissä tuo hiova ominaisuus ilmenisi. Silloin tuollainen viiltävä leikkaus tylsyttää nopeasti veitsen.
      Hyvin teroitettua veistä ei tahkolla saa, vaan se on hiottava miellummin käsihiomakivellä.
      teroitus voidaan testata sillä, että hiusta roikotetaan sormien välissä ja pari sentin päästä sormista se "lyödään" veitsellä poikki, Jos ei onnistu, niin veitsi on tylsä.

    • Anonyymi

      Harrastan huitelua. Tarkkuuslaji nääs ja välineet pitää olla terävät. Lopuksi huidon lattian siivosti. Lumppua en juuri käytä.

    • Anonyymi

      Meillä on sama leikkuulauta kun oli siinä uudessa asunnossa jonka ostimme 1968.
      Se on nimittäin tiskipöytä. Siinä tiskipöydällä leikkaan kaikki ja murut sivallan altaaseen.
      Keittiön kaapit on kahdesti uusittu , mutta tiskipöytä suurine altaineen on säilytetty.'

      Ja veitset. on nekin joita arkikäytössä käytetään -70 luvulta.
      kaikki menee niillä, ovat hieman sahateräisiä
      Muutama uusi , eri kokoisia on , mutta niitä ei käytetä kuin pari kertaa vuodessa tai harvemmin.
      (näin on tehty 6 hengen taloudessa ja hyvin on sujunut.

      • Anonyymi

        Puinen leikkuulauta on paras, kun ne oikein huoltaa. Niitä omistan monta erilaista. Edes muovista, rosopintaiseksi viillettyä, en astianpesukoneen myrkkyihin laittaisi. No, astianpesukonetta nyt en käytä muutenkaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puinen leikkuulauta on paras, kun ne oikein huoltaa. Niitä omistan monta erilaista. Edes muovista, rosopintaiseksi viillettyä, en astianpesukoneen myrkkyihin laittaisi. No, astianpesukonetta nyt en käytä muutenkaan.

        Kyllä laiska laittaa kaiken tiskikoneeseen. Myös kaiken sen, mikä ei kestä tiskikonetta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      209
      3133
    2. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      300
      2728
    3. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      75
      1788
    4. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      50
      1687
    5. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      39
      1551
    6. Voi mies olit taas niin komea

      Olet silmäkarkkia ❤️ Sua vois katsella vaikka koko päivän. ❤️
      Ikävä
      122
      1356
    7. Ryöstö Punkaharjulla

      Punkaharjun k-market ryöstetty tänään keskellä päivää, ketä lie asialla? Poliiseja ainakin pörrää ympäriisee
      Savonlinna
      17
      1240
    8. Kadutko koskaan

      Sitä mun iskiyritystä?
      Ikävä
      105
      1239
    9. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      409
      1218
    10. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1183
    Aihe