Aihe

Helsingin Sanomat ristikko 3148

Ensivaikutelma on se, että laatija olisi hieman ottanut onkeensa saamastaan kritiikistä. Pääkuvalauseita on kuusi kun aiemmin on ollut tapana kahdeksan. Kuusi pääkuvalausettakin on paljon, mutta laatijalla on kuitenkin mahdollisuus saada ristikkoon selkeästi viimevuotista tasoa parempi sanasto.

Kuvat ovat Lehdon ristikon kuviksi selkeitä. Tässäkin suhteessa Lehto on parantanut ristikon laatutasoa.

Jos tason parannus johtuu kritiikistä, kritiikistä on ollut hyötyä.

Teema vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ensivaikutelma on suhteellisen positiivinen. Mutta vasta kun ratkoo, voi antaa lopullisen arvion. Annettakoon ristikosta kunnolla niin risuja kuin ruusujakin. Vinkkejä myös avoimesti pyytämään ja niitä antamaan täällä, foorumissani tai chatissani (eikä jäädä odottamaan, josko "pääfoorumi" alkaisi toimimaan).

22

513

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kiva, kun on tämä foorumi. Tuleekohan enää sanaristikot piste nettiä!

  • Anonyymi

   Ne mitään LAUSEITA ole!

   • Anonyymi

    Pääkuvasta johdettuja useamma sanan mittaisia kokonaisuuksia on tapana kutsua pääkuvalauseiksi, vaikka ne ovat usein vain pääkuvasta johdettuja sanapötköjä. Joskus nämä sanapötköt ovat ihan kunnon lauseita. Mitä sanaa ehdottaisit sanan "lause" tilalle? Sanapötkö on vähän slanginainen ilmaisu, mutta lyhyt. Sanakokonaisuus?


  • Tämä ristikko oli kyllä etukäteisodotuksiin nähden suuri pettymys. Tässä on hirveän paljon melko huonoja ratkaisusanoja. Lisäksi on laadintavirhe, jota esim. EV ei voisi milloinkaan hyväksyä omissa ristikoissaan.

  • Harmaosiin ruutuihin tulevat sanat ovat erittäin kivoja. Niissä Lehto usein onnistuu varsin hyvin.

  • Ylhäälä L-0 jumittaa.
   Tässä ristikossa en tunnistanut K 6-7, N 10, Z 15, I 23 henkilöitä.
   Ö1 en saanut kunnon ratkaisusanaa.

  • Ö 1 ratkaisusanan löysin vain Nykysuomen sanakirjasta.
   L-0 1 sain ratkaususanoja, mutta voi olla väärin.
   K 6-7 henkilöä ei ratkaisussani tarvitse tunnistaa.
   N-O 1 vaikuttaisi palalta jotain esinettä, mutta en kokonaisena tämän näköistä löytänyt.

   • Anonyymi

    Mieleen tuli, että N-O-1 olisi jotain syötävää???


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mieleen tuli, että N-O-1 olisi jotain syötävää???

    Ratkaisusanaksi sain syötävää, mutta en kuvan perusteella syötävää kuvasta hahmottanut, koska kuvan laatu on niin hirveän huonolaatuinen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ratkaisusanaksi sain syötävää, mutta en kuvan perusteella syötävää kuvasta hahmottanut, koska kuvan laatu on niin hirveän huonolaatuinen.

    En ollutkaan laittanut syötävää, kun en xellaista kuv<sta hahmottanut.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    En ollutkaan laittanut syötävää, kun en xellaista kuv<sta hahmottanut.

    Espanjan pikkupurtavaa ylhäällä keskellä?


  • Olisi nyt kiva saada kommentteja N-O 1 -vihjeestä kun siinä on piilokirjain. Jos kuvaa ei hahmota, arvaus voi mennä pieleen.

   C 6 on sellainen, etten hahmota sen yhteyttä ratkaisusanaan, mutta piilokirjainta ei ole.

   Siinä kun Sanariksen ristikoissa pitää pohtia tekstivihjeitä, Lehdon ristikon suurin haaste on saada ristikon kuvista mitään tolkkua.

   M 1 hahmotin aluksi väärin, mutta hoksasin lopulta. Kuva on minusta hyvällä tavalla sellainen, että sitä ei heti välttämättä hahmota oikein.

   N-O 1 kuva on minusta huonolla tavalla vaikeasti hahmotettava.

   • Anonyymi

    C 6 oli siis sellainen, että siitä oli ensisilmäyksellä vaikea hahmotta sen yhteyttä ratkaisusanaan. Keksin kuitenkin vihjeen idean. Kuva on hyvällä tavalla haastava. Jos kuva ei ole hirvittävän suttuinen vaan suhteellisen terävä, arvostan tällaisa kuvia. Aulis on parhaimmillaan hyvä hämäämään rajauksilla ja kuvakulmilla.


   • Anonyymi

    NO 1 on aivan selvä kuva. Ainakin heti kun ymmärtää mitä esittää, comprende?


   • Anonyymi

    Espanjan pientä syötävää!


  • N-O 1 en ottanut tolkkua, mitä kuva esittää. Kysyin s-postilla tuttavilta ja sain selityksen, mitä pn kuvassa. Kyllä se syötävää esittää. Olisin heti hoksannut värikuvasta.

  • Anonyymi

   Jos ruutuun U 13 laittaa piilokirjaimeksi P, tulee mieleen porno, jos siihen laittaa piilokirjaimeksi J, tulee jano. Kumpikaan muodostunut sana ei ole korrektia suomen kieltä.

   • Anonyymi

    P minä laitoin ja mietin, että eikö laatija todellakaan ole miettinyt, mille sivulle viitataan kun tarkistetaan ratkaisusanan oikeellisuutta Google-haulla. Moka.


   • Anonyymi

    U 13 saa koittaa myös T kirjainta


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    U 13 saa koittaa myös T kirjainta

    Huomasin, ettei tuo T käykään


  • Kuukausiliitteen säikeessä kysyttiin seuraavaa töhän ristikkoon liittyvää kohtaa: "Ristikko HS no. 3148 mikä on 0-6 esine?"
   O 6 ei ole mitään vihjettä.

  • En nyt malta olla vertaamatta Ekin viimeisintä Uutisristikkoa Lehdon ristikoihin.

   Ristikkoa voiverrata juuri tähän ristikkoon. Ristikko on pystysuunnassa korkea. Vaakasuuntaiset pääkuvasanat eivät tule liian lähelle toisiaan, jolloin sanaston laatu on moitteetonta. Yhtään satunnaista kirjainyhdistelmää, johon pitää Googlella löytää jokin selitys, ristikossa ei ole.

   Jos Lehdonkin historiaristikoiden rakenteella tehdyt ristikot olisivat korkeampia, niissä voisi täysin välttää kaiken maailman satunnaisesti Googlen avulla jonkin selityksen saavia kirjainyhdistelmiä.

   EV:n ristikot ovat laadintateknisesti sikäli aina laadukkaampia, että alku- ja loppupiiloja ei ole eikä varsinkaan ns.orporuutuja, joita pidetään kuvaristikoissa yleisesti suoranaisina laadintavirheinä. Pieniä vihjelabyrinttejä EV:lläkin joskus tapaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stockmannista kirpputori

   Laatutavaratalosta kirppariksi, niin se maailma muuttuu. Pöly ja tunkkaisuus leijailee sieraimiin kun astuu Stockalle kirppariin, ennen tuoksui parfyy
   Maailman menoa
   161
   8690
  2. Mistä ihmeestä te saatte voimaa

   En jaksa enää tätä koronaa. Tuskin olen ainoa ja voisi sitä pahemminkin olla, mutta en silti enää jaksa. Aloitetaan nyt vaikka sillä, että minulla on
   Maailman menoa
   320
   5915
  3. Miksi koronan annetaan nyt levitä?

   Miksi rajoitustoimet ei astu voimaan heti. Nyt annetaan lomalaisten levittää virusta ympäri maata. Lisäksi rajat on auki ja virus leviää sieltäkin. Tä
   Maailman menoa
   281
   3800