Aihe

Romahduksen merkit ilmassa

Anonyymi

Tänään 6.2. oli yle:n televisiouutisissa pörssisijoittamisesta.

Asiantuntijana haastateltiin kadulla, noin parikymppistä nuortamiestä, joka kertoi änkyttämällä, sijoittaneensa pari vuotta.

Hän jakoi auliisti näkemyksiään osakemarkkinoiden tulevaisuudesta sekä siitä, minkälaisia osakkeita kannattaisi nyt ostaa.

Kun meininki alkaa olla tällaista, lienee romahdus jo ovella.

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Romahdus tulee, mutta ei vielä. Keinotekoinen nousu jatkuu vielä jonkin aikaa ja jos salkut vihertää kivasti kannattanee jo ruveta hieman kotiuttelemaan. Nyt ei kannata ainakaan tehdä niin että jättää salkun unohduksiin ja katselee vuoden päästä tilannetta, voi olla aika kurja.

  • Anonyymi

   Luottamus pörssien edes jossain määrin rationaaliseen käyttäytymiseenon mennyt. On mennyt viimeisen yhden vuoden aikana. Ennen pörssit kuvasivat talouden ja yritytsen tilaa, kannattavuutta, kasvumahdollisuuksia ja osingonmaksukykyä. Ohi onnyt se aika, varsinkin Amerikassa. Siellä ja osin EU'ssakin pörssit ovat alkaneet elää omassa mielkuvitusmaailmassaan. Koronan johdosta taloudet, so eri maiden BKT't ovat pudonneet 5...7% ja nousu on hidasta. Silti pörssit ovat kaikkien aikojen maksimin yläpuolella, nousseet vatsinkin ns toisen aallon aikana aivan tajuttomasti. Esim Nasdaq indeksi on yhden vuoden, eli koronavuoden aikana noussut 42%. Onko tässlä mitään järkeä? Yksi syy tähän sekopäisyyteen on julkisen, eli valtioiden velkarahan avokätinen kylvö markkinoille. USA'ssa ensin FED antoi 1800 Mrd Usd, sitten jaettiin 900 Mrd Usd ja nyt uusi pressa jälleen puoltaa 1800 Mrd Usd jakoa, kaikki siis uutta valtionvelkaa. Niinpä USA valtionvelka, US Governemental Debt onkin nyt jo noin 28000 MrdUsd eli noin 90000 Usd per capita. Euroopassa sama hurja meno, juuri 750 Mrd€ EU'n yhteistä EKP-velkaa jaetaan. Suomenkin valtionvelkaa lähenee 140 Mrd€ = HYvästi EMU-kriteerit max 60% BKT'sta. Toinen syy velkaelvytyksen lisäksi ovat nuoret sijoittajat ja heidän uusi pörssipeli. Seurauksena US-pörsseissä on yhtiöitä, joiden markkina-arvo voi olla 50...100 kertaa liikevaihto ja samalla yhtiöt ovat raskaasti tappiollisia.. Aivan järjetöntä on meno varsinkin USA'ssa. Kun luottamus pörssien rationaalisuuteen on mennyt, ei järkevä sijoittaja uskalla sijoittaa uutta rahaa osakeindeksirahastoon ja harkitsee vetäytymistä nyt, kun pörssit ovat korkealla. Ne nimittäin saattavat ja todenäk jossain vaiheessa putoavat 15...20% ilman mitään kunnon syytä. Luottamus on mennyt. Hyvästi pörssit vähäksi aikaa!!!.

  • Anonyymi

   Romahdusselviytyjistä Nordnet teki viime toukokuussa listan.
   Sen parhaisiin olen painottanut ostojani. Samoin hyvän ROE:n papereihin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yölintu : Matti Silmu on kuollut

   Matti Silmu, Yölintuorkesterin perustaja on kuollut. . . .
   Kotimaiset julkkisjuorut
   65
   8040
  2. Matti Silmu :(

   Matti Silmu kuollut:( osanotto läheisille.
   Yölintu
   20
   3756