Kevythirsimökin elinikä

Anonyymi

Kauanko tuollaisen kevythirsimökin elinikä on? Olen miettinyt moisen joko rakentamista tai vanhan ostamisesta, ihan ympärivuotiseen asuinkäyttöön. Niitähän tuntuu saavan siihen 30-50 000€ luokkaan käytettyinä, paljonkin. Halvemmallakin. Tosin lämmöneristystähän noissa ei taida hirveästi olla?

11

227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ja mitähän seuraavaksi?

    • Anonyymi

      Riippuu sittä kuinka kevyttä se "hirsi" on. Saattaa olla lautaa.

      • Anonyymi

        45 mm kait ohuimmat, mutta näitä lähinnä nukkuma-aitoissa yms. Mökkejä tehdään 70 mm höylälaudesta ... en kykene hirreksi tällaista kutsumaan.

        70 mm seinän U-arvo on vähän yli 1 ts. lämmöneristyskyky on huonompi kuin nykyaikaisilla ikkunoilla. Mökistä saa paremmin lämpimänä pysyvän, kun laittaa mahdollisimman isot ikkunat!


    • Anonyymi

      Niin, kannattaa nyt ensin varmistaa ko. kunnalta, että saatko siirrettyä kirjasi kyseiseen mökkiin. Ellet saa, niin elämä hankaloituu aika lailla, ellet sitten voi olla kirjoilla samalla paikkakunnalla asuvan kaverisi asunnossa.

      Muuten sinut tulkitaan asunnottomaksi. Asunnoton ei voi tarvittaessa saada mitään asumiseen liityviä tukia, terveydenhuoltopalvelut heikkenevät, äänestää voi vain Helsingin vaalipiirissä ja silloinkin vain ennakkoon.

      Lisäksi asuminen tuollaisessa lautahökkelissä on talvisin järkyttävän kallista. Kyllä, puun lämmöneristyskyky on noin 140 kertaa kiveä parempi, mutta silloin sitä puutakin pitää olla seinissä! Sitten vesi- ja viemärijohtojen sullassapito, auton ylläpitokulut ja lämmityskulut, umpisäiliön tyhjennyskulut, tien aurausmaksut ym ym.

      Halvemmalla asuu vuokralla millä tahansa paikkakunnalla!

      • Anonyymi

        > Niin, kannattaa nyt ensin varmistaa ko. kunnalta, että saatko siirrettyä kirjasi kyseiseen mökkiin.

        Täysin turha kuvitella. Kesämökin käyttötarkoituksen kun yrittää muuttaa vakituiseksi asunnoksi, niin sehän edellyttää, että vakituisen asunnon speksit täyttyvät. Alkaen tämän siitä, että mökki tuskin sijaitsee alueella, jonne saa vakituisia asuntoja rakentaa, jatkuen tämän päivän lämmöneristysvaatimuksista, jätevesien käsittelyllä ja päättyen mm. väliovien leveyksiin ja siihen, mahtuuko pesuhuoneessa ajamaan rallia pyörätuolilla.

        Lämmityskulut ovat ihan tähtitieteelliset, jos seinät ohuet. Tämä tulee eteen, jos yrittää asua mökillä vuoden ympäri ja kikkailee itsenä kirjoille jonnekin muualle. Omassa mökissäni Ø130 mm pyöröhirttä (vastaa n. 100 mm häylähirttä) ja olen lasketellut, että 30 m² mökin pitämiseen lämpimänä 24/365 uppoaisi 20 000 kWh vuodessa. Tätä pidettiin tyypillisenä omakotitalon kulutuksena siihen aikaan, kun mökki on rakennettu. Uusien OK talojen lämmitystarve on paljon pienempi.


      • Anonyymi

        Miten asunnottomuus heikentää terveydenhoitopalveluita?


    • Anonyymi

      Vakituiseen asumiseen rakennus pitää eristää sisäpuolelta normien mukaan ja paneloida esim. hirsipaneelilla niin ulkonäkö on siisti. Muuten on turha yrittääkään asumista. Eikä ole kallistakaan.

      • Anonyymi

        Hirsirakennus kuuluu eristää ulkopuolelta. Johan sisätilan kutistuu huomattavasti, jos pistellään 200 mm villaa sisäpuolelle...

        Nythän ollaan uudisrakennusta tekemässä eli ei mene lämpi mikään "vintti-iita" tai 50 mm lisäeristys. 70...100 mm kevythirsi ei itsessään vastaa kuin parin cm paksuista villaa, joten turha luulotella, että "ihan vaan pikkuisen" lisäeristämällä homma ratkeaa.


    • Anonyymi

      parempi se on sisältä kuin ulkoa eristää, typerintä ottaa niin ohut että eristettä hirveesti saa laittaa

      • Anonyymi

        Tulipa kysyjälle neuvoja! Useimmat näyttivät tietävän kaiken minkä löytää esim. kunnan rakennustarkastuviraston tiedostoista.
        Kysymys saattoi olla akateeminen ja "kieli poskessa" tehty eli siinä oli kysytty yksinkertaisia asioita joihin vastattiin innostuneen isällisesti ja laajasti.
        Mutta: Jos askeettiseen asumiseen ihastunut kysyjä ostaa itselleen huonoilla lämpöarvoilla olevan, asumiskäytössä olleen mökin esim. mainitsemallaan 30 tonnilla, ja eristää sitä kymppitonnilla ja asuu siinä 30 vuotta. Lämmityskulut (sähkö siirto verot) tulisivat olemaan luultavasti max. 1500€/v enemmän kuin nykyaikaisesti tehdyssä asunnossa. Eli 30000 45000 = 750000€. Eikös se ole varsin kohtuullinen hinta, vaikka siihen lisätäänkin kiinteistövero, mahdolliset tiemaksut, jätehuolto, vakuutukset. Noin250 euroa/kk.

        Tämä oli tarkoitettu kevennykseksi, ei kysyjä ehkä kuitenkaan aio ostaa tuollaista "asuntoa".

        Tosin itse "asun" juuri tuollaisessa 70mm:n kevythirsimökissä noin 6 kk/v. Käyn joskus satunnaisesti talvisin pilkkiaikoina mökilläni lämpötilojen ollessa - 0...-7 C. Sähköä silloin on menyt liukkaasti, max 100kWh vuorokaudessa.
        Kulutus lokak 2019-lokak 2020 oli 2020 kWh.
        Kesäajan hinta (perusmaksut kulutus siirto verot huoltovarmuusmaksu) noin 100€/kk. Siinä on lämmityssähkön lisäksi jonkin verran talous- ja sähkötyökalujen sähköä.


      • Anonyymi

        Typerää maksaa paksusta hirrestä vakituisessa asunnossa. Todella tuhtikin hirsiseinä vastaa lämmöneristävyydeltään max. 100 mm mineraalivillaa, mutta taitaa maksaa pikkaisen enemmän. Joten halvempaa jättää hirsi pois ja laittaa nekin rahat eristeeseen.

        Sitten tilanne muuttuu kovasti, jos rakennus ei ole koko ajan käytössä. Tuhti villaseinä voi tulla ongelmaksi, kun voi välillä olla lämpötilat väärinpäin (sisällä kylmempää kuin ulkona) eikä pahsu rakenne myöskään kuivu helpolla, jos on päässyt kostumaan.

        Ajoittain kylmilleen jätettävässä rakennuksessa hirsi on yksinkertainen ja varsin turvallinen ratkaisu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe