Punapesua vaalien edellä

Anonyymi

Tämän päivän S-KS:ssa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Puro (Sdp) aloitti vaalikampanjansa punapesulla, jotta äänestäjät unohtaisivat kuinka heidän silmilleen on heitetty punamultaa. Puro on autuaasti "unohtanut" aikaisemmat kirjoituksensa, joissa mm. on ollut sitä mieltä, että kunnalla saa aina olla velkaa eikä sitä tarvitse maksaa pois. Nyt hän uudisti aiemmin kirjoitetun mutta sitten unohtamansa. Muistia virkistäisi jos kirjoittaja selaisi aikaisempia S-KS:n numeroita sillä sieltä ne hänen talousviisautensa löytyvät.

Puron resepti on pikavippikierre, jossa vanhaa velkaa maksetaan uudella kun lainanantajat ovat kuitenkin takaisinmaksusta kiinnostuneita. Velkojen vähentämisestä hän ei ole lainkaan kiinnostunut vaan päinvastoin niiden huoleton lisääminen on ollut korkealla työjärjestyksessä kuten mennyt valtuustokausi on osoittanut. Kaupungin oma velka on 50 miljoonaa ja konsernivelka on yli 100 miljoonaa ja kun väki vähenee, niin jäljelle jääneillä on kasvava velkataakka maksettavana.

Toisaalta Puro on rehellinen valitsemalleen poliittiselle suunnalle sillä kirjoitus oli sitä itseään sosialismin tien päällystystä . Näin Puro kirjoittaa S-KS:ssa:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Viime vuosina on kuntataloudessa ollut poikkeuksellista vaihtelua ja epävarmuutta. Epävakaisuus on johtunut kunnan ulkopuolelta tulleista yllätyksistä.

Vuonna 2019 tulleet verouudistukset vähensivät kuntien tuloja. Keuruullakin verotulot tippuivat 2,8 miljoonaa ja alijäämää kertyi yli 3,1 miljoonaa. Kunnan päätettävät menot kasvoivat vain 1,6 prosenttia.

Keskustelupalstoilla kehotettiin tulosta häpeämään. Näin tehtiin, mutta muutoksiin ei ehditty reagoimaan menoja nopeasti vähentämällä.

Sitten tuli korona viime keväänä. Pelko hiipi mieleen, miten käy vuoden 2020 tilinpäätökselle. Mutta taas tuli valtavia muutoksia, valtio otti velkaa, mikä ei tietenkään ole kestävää pidemmän päälle, mutta valtion päätöksistä johtuen viime vuoden tilinpäätöksestä tulee erinomainen.

Vuoden 2020 ylijäämä on noin 2,2 miljoonaa ja lainaa vähennettiin lähes miljoonalla ja menot pysyivät kurissa. En tällä tarkoita, että viime vuoden tulos olisi nykyisten päättäjien ansiota, vaan kerron, kuinka paljon kuntatalouteen vaikuttavat aivan muut tekijät kuin kunnan omat päätökset.

”Ulkopuoliset tekijät vaikuttavat merkittävästi kuntatalouteen.”
Ilman koronatukia olisi päädytty nollatulokseen ja velanlyhennys olisi jäänyt vaatimattomaksi, mutta investoinnit olisi hoidettu ilman merkittävää lainanottoa. Some-palstoilla on väitetty, että olisin sanonut, että kunnan ei tarvitse koskaan maksaa velkojaan takaisin.

Tämä ei pidä paikkaansa. Mutta velka on kunnalla erilainen talouspoliittinen instrumentti kuin kotitalouksilla, joilla tietysti on tavoite päästä irti veloista. Kunnilla on ja voi olla aina velkaa. Se on joko korjausvelkaa tai velkaa rahoituslaitoksilta. Jos rahavelka on pieni, niin useasti korjausvelka on iso ja tilat ovat rapistuneet ja epäterveelliset tai niitä ei yksinkertaisesti vain ole.

Kuntien velan kannalta on tärkeintä, että pystytään kantamaan korkoriski ja että kunnalla on omaisuutta velan vastineeksi. Keuruun taseessa velalle on vastiketta, ja tällä hetkellä velanotto miinuskorkojen aikana tuo kunnalle tuloja. Mutta totta kai Keuruun velkaantuminen on kuntatalouden suurin riski ja sitä on määrätietoisesti pienennettävä.

Keskustelupalstoilla annetaan paljon neuvoja, miten taloutta pitäisi hoitaa. Toivottavasti neuvonantajat asettuvat vaaleissa ehdokkaiksi ja antavat osaamisensa Keuruun käyttöön.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Markku Puro
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ettei tulisi väärää kuvaa syyllisyydestä, niin eihän Puro ole yksin näitä veroja ja velkoja päättänyt sillä kaikki valtuustoryhmät ovat olleet lisäämässä velkaa ja samaan aikaan kiristämässä verotusta. Tuo yhdistelmä onkin oivallinen osoitus vaaleilla valittujen talousosaamisesta. Toisaalta kun Sdp ja Keskusta löytävät toisensa, niin eipä siihen muilla ole mitään osaa eikä arpaa eli vastaan paneminen ei auta kun valtuuston enemmistö jyrää yli.

Äänestäjillä on mahdollisuus vaihtaa valtuutettuja elleivät ole nykyisiin tyytyväinen mutta totuuden nimessä on todettava, ettei vaihtoehtoja juurikaan ole. Jos onkin, niin ne tuskin pääsevät esiin kun kampanjointi on olematonta tautitilanteen vuoksi. Vähän epäilyttää antaako S-KS ilmaista palstatilaa samalla tavalla kaikille muille ehdokkaille. Meneeköhän arvaus paljonkaan metsään kun epäilen äänestysvilkkauden jäävän vaatimattomaksi?

3

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      He pitävät edelleen kansalaisia tyhminä. Antaa 6.6miljardia pois ja saa vajaa puolet takasin. Semmoinen petturi sdp.

    • Anonyymi

      On se sitten sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Aina äänestäjille tarjotaan sokeri kuorrutusta. Ei Suomi voi elää tämmöisellä velka tahdilla, saatika maksaa muiden velkoja. Leikkauksia on kuitenkin tehtävä, mutta vasta vaalien jälkeen.

      • Anonyymi

        Pelin politiikka lymyilee pimennossa ja astuu esiin vaalien jälkeen. Sitten on odotettavissa lisää veronkorotuksia - arvaan. Nimittäin velkavuori on sen korkuinen (50 miljoonaa ja konsernista lisää toinen mokoma), että vasemmistoenemmistöisellä valtuustolla ei ole muita talousoppeja kuin velka ja verot. Vanhat ja meidät velkaannuttaneet valtuutetut ovat jälleen ehdolla ja jos tulevat valituksi, niin eiväthän he ala aiempaa politiikkaansa kyseenalaistamaan ja perumaan päätöksiään. Sitä samaa on odotettavissa elleivät äänestäjät ajattele omilla aivoillaan ja äänestä eri tavalla kuin aina ennenkin.

        Kun olen seurannut Keuruun väestökehitystä, niin olen ollut huomaavinani, että kova verotus ja huoleton velkaantuminen eivät ole riittäneet asukasluvun nostajiksi eikä edes säilyttäjäksi. Näin ollen hiipuvan väestön maksettavaksi jäävä velka ja kovat verot eivät houkuttele sen paremmin yrityksiä kuin asukkaitakaan. Keuruulla on kasvun edessä tulppa, jonka poistamiseen pitäisi tehdä kaikki voitava ja vähän enemmänkin sillä ilman työllistäviä yrityksiä kuihtuminen jatkuu ja jatkuu kunnes joskus v. 2050 olemme mahdottomassa tilanteessa jo pelkästään veron- ja velanmaksajien vähyyden vuoksi. Nimittäin nähtävissä olevana aikana velka ei vähene riittävästi vaikka veroruuvi vännettäisiin kuinka kireälle tahansa. Joitakin voi lohduttaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan talousoppi, jonka mukaan kunnalla pitää olla aina velkaa ja sitä ei tarvitse maksaa koskaan pois. Tämä tarkoitaa pikavippikierrettä ja senhän tiedämme, että siitä ei hyvää seuraa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2693
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2480
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2101
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe