Kivisen mökkirannan kunnostaminen hiekka rannaksi

Onko kenelläkään kokemusta, miten kivisen mökkirannan kunnostus kannattaa tehdä, kun haluaisimme tehdä siitä hiekkarannan lapsille. Nyt rannassa on on n.100mm kokoista pyöreää kiveä ja se jatkuu järvelle päin.
Tällä hetkellä ranta syvenee 15m:n matkalla n. 2m:n syvyyteen ja jatkuu siitä tasisesti syvenemistään aina noin 5m:n syvyyteen saakka. Viiden metrin syvyyden pohja saavuttaa noin 40 metrin päässä rannasta.

1. Miten hiekka pysyy siinä, kun ranta syvenee tasaisesti koko ajan.
2. Viekö aallot hiekan pois kun järvenselkä on 10 km pitkä ja sieltä (Länsi) tuulee aika usein melko kovaa.
3. Jos nykyisiä kiviä pohjasta pitää poistaa, niin kuinka paljon sitä kannattaa kaivaa pois, jotta hiekka pysyisi siinä.

Nyt kun aloitamme kunnostuksen , niin on tarkoitus tehdä siitä kerralla hyvä, että ei tarvitsisi joka vuosi sitä fiksata.

Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen

5

326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asiaan vaikuttaa erittäin suuresti se onko hiekkaa tarjolla runsaasti ja edullisesti. Minimissään ajattelisin hiekkaa tarvittavan 1 kuorma(10m3)/rantametri. Eli jos uimarannan leveys on 10m niin menee 10 kuorma. Puolet veteen ja puolet maalle. Itse tekisin ehdottomasti ns. ammeen eli pitkäpuomisella (18m) kaivinkoneella nostaa kiviä molemmille reunoille ja etenkin sinne veden puolelle esim. 15m kohdalle vähintään 1m korkuisen kivipenkan. Kivet otat siitä rantaviivan kohdalta. Lopuksi täytät.tämän 1m syvyisen "ammeen" salaojasoralla. Se on vähintään riisiryynin kokoista ja pysyy paremmin paikoillaan kuin hiekka. Aallot kyllä liikuttelee hiekkaa mutta ammeesta se ei pääse pois. Toivottavasti ymmärsit sepustuksestani mitä tarkoitin.

    • Anonyymi

      Vähintäänki suodatinkankaan tarvitset hiekan lisäksi.

      Paljon riippuu siitä, missä järvi sijaitsee ja kuinka hellpoa sinne on hiekkaa kuljettaa.

      Meillä on kaksi järveä. Matalampaan on tehty hiekkaranta lapsia varten. Syvempään ei ole tehty, koska sinne ei voi pieniä lapsia muutenkaan päästää. Hiekkaa on laitettu niin, että se loppuu sopivastinoin metrin syvyydessä. Ei tule lapsille mieleenkään lähteä kahlaamaan pidemmälle.

    • Anonyymi

      Kiitos kommenteista: En ymmärtänyt, miksi pitää nostaa kaivettuja kiviä reunoille. Tuo ajatus kaivaa se ammeeksi on varmaan hyvä idea, niin se ei pääse sieltä valumaan pois sinne syvemmälle. Tarkoititko salaoja soralla 8-16mm vai voisikohan olla hienompaa, niin olisi vähän mukavampi kävellä. Pitkäpuomisella kaivaminen olisi varmaan hyvä, niin saisi tarpeeksi pitkälle kaivettua kaukaloa ja saisi samalla jätettyä pienen kumpareen syvänteen puolelle toppariksi.
      Soraa tuon sinne kyllä niin paljon kuin hankkeelle tarvetta on. Suodatinkankaalla ei varmaan ole mitään tarvetta tässä hankkeessa.

      • Anonyymi

        Tarkoitin 0-8mm kokoluokkaa eli virallisesti se kai on salaojahiekkaa. Ja ei minustakaan tarvitse kovalla pohjalla suodatinkangasta. Mutta ei siitä haittaakaan ole. Sinne reunoille PITÄÄ saada joku penkka, joka on 50cm korkeammalla kuin hiekan taso. Ei sen tarvitse veden yläpuolella olla. Penkan tarpeen olen omakohtaisesti kokenut. Meillä oli upea hiekkaranta ilman sivupenkkoja. Tuli kova syysmyrsky uimarannan sivusuunnasta. Aallot huuhtoivat melkein kaikki hiekat huitsin nevadaan. 5 autokuormaa häipyi vuorokaudessa. Tästä viisastuneena teimme nämä sivupenkat ja vaihdoimme hienon hiekan tähän 0-8mm.


    • Anonyymi

      Laitoin kuvan tästä meidän mökin sivupenkoista. Oikealla reunalle tein pation ja laiturin. Vasemmalle puolelle jonne nw hiekat myrskyllä häipyivät tein a-kyllästetystä tukevan 6m pitkän penkin jossa voi istua ja se estää aallon viemästä hiekkoja pois. Penkki kiinni pohjassa 15 kpl 12mm harjateräksillä. Kuva löytyy tori.fi kun panet hakusanaksi vesipenkki. Kuva ei paras mahdollinen mutta zoomaa. Kopioi kuva itsellesi sillä poistan ilmoituksen huomenna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4819
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1662
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1576
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      257
      1510
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1387
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1274
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe