Omistus- vai vuokra-asunnossa - vastike vai vuokra?

Kommentti 10.3.2021 - 9:00 - Vuokramarkkinoita merkittävältä osaltaan ylläpitää suotuisa yhteiskunnan asumistukijärjestelmä, joka osaltansa on hiljalleen vivunnut tulonsiirtoa yhteisestä vero- ja velkapussista yksityisten asunnonomistajien (myös yhteisöomistajien - kuten Kojamon* sijoitustileille) siis vuokralle antajien pusseihin.

|* Kojamo Oyj on muun muassa ammattiyhdistysliikkeiden omistama kiinteistöjen omistusyhteisö, joka on monin eri syin voimallisesti nostanut vuokratasoa.

Tänään asunnon saa ostettua - luottotietonsa huolellisesti säilyttänyt - ennätysalhaisella korolla ja pankkien marginaalilla - parhaimmillaan pienellä alkupääomalla (jopa vain 10 prosenttia) saa asuntolainan, lainoitetun asunnon voi sitten laittaa vuokralle ja koko sijoitustoiminnan voi taitavasti oman yhtiönsä puitteista hoitaa pelkällä vuokratulolla!

Oikein vai väärin?

Oikein, sillä se on laillista ja tuottavaa - ainakin saa perinnöiksi jaettua lapsilleen omat asunnot, sitten kun vuokralaiset ovat "kustantaneet" - osaksi asumistuella asunnon velattomaksi.

Väärin, sillä tämä vuokra-asuntoliiketoimi osaltansa kustannetaan yhteiskunnan tulonjakokukkarosta

Lisäksi herää kysymys rahan kertymisestä samoihin kukkaroihin, eli kyseessä moraalis-eettinen yhteiskuntakysymys. Entä jos koko asumistukijärjestely poistetaan yksityisasunnoista - ja keskitetään vain esimerkiksi kuntien omistamiin asuntoihin ja samalla kunnat tulevat merkittäviksi rakentajiksi.

Pohdittavaksi yleiskysymykseksi jää se kuinka paljon yhteiskunnan pitää kustantaa ja ylläpitää yksityisen jäsenensä tulonmuodostusta kuin omistusjärjestelyjä.

Onko tämä sitten lopulta sitä todellisuutta, että toiset ovat vain nokkelampia kuin toiset - ja toiset pääsevät tulonmuodostukseen ikään kuin kultalusikka suussaan.

Laittaisiko tämä yrittämisen ja pärjäämisen filosofia enemmän jo alusta lukien, kun vanhemmat antavat opastusta kuinka sijoittaminen on mukavaa, jos unohdamme tässä otettavat riskit.

Moni muistaa, kun 1990-luvun alun asuntomarkkinat, koska ... !

..
HS:

”Tyhjiä vuokra-asuntoja on hirveä määrä” – Vuokran­antajat joutuneet laskemaan vuokria Helsingissä, asiantuntijat selittävät muutosta
~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007850428.html -

...
25925

24

879

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ajankohtainen aloitus!

    • Anonyymi

      Asuminen pitää säätää yhtä ylös kuin valtiollinen velvollisuus työllistää ja puolustaa yhteiskuntaa ulkoisilta ja sisäisiltä uhilta.

    • Anonyymi

      Teksti on ajankohtainen, ja ollut sitä jo pitkään.

      Asumistuella tuetaan yksityistä bisnestä.

      Varsinainen ydinongelma piilee kuitenkin siinä, että asumisen yleensäkään sallitaan olevan parempi bisnes, kuin esim. viennin kaltaisten alojen toiminnan.

      Asumisen ei pitäisi olla KOSKAAN parempi bisnes, kuin sellaisen toiminnan, jossa esim. tuotetaan suomalaisella työllä jotain ja tehdään siitä kauppaa maailmalla.

      Nämä ovat eduskunnalle kuuluvia talouden ohjaamisen tehtäviä asettaa näille eri toimialoille uudenlainen "tasapaino" eli pääomia ja pääomaa käyttäviä valtaryhmiä pitää kyetä vaikkapa verotuksen kautta ohjaamaan siten että asumisen käyttö bisnestuottojen kasvattamiseen ei olisi niin helppoa kuin esim. palkkatyöpaikkoja ja vientiä tuottavat alat.

      Asiaan liittyvä matematiikka ja dynamiikka on melko haastavaa ja väitän että kovin moni ei tätä kokonaisuutta kunnolla ymmärrä. Jos se ymmärrettäisiin kunnolla, asumista voitaisiin edelleen tukea mutta se hoidettaisiin niin että siitä tukemisesta ei tule kenenkään bisnesvoittoa, ainakaan muita aloja korkeammilla tuotoilla. On myös tuotoista aina huomattava sekin että vaikka firma näyttäisi olevan tuottamaton, se voi kuitenkin järjestelyillä olla hyvin kannattavaa omistajilleen kun erilaisia kustannuksiahan voidaan laittaa firman kuluiksi.

      • Anonyymi

        Asuminen bisneksenä on naapurin taskun rahastamista, ja sellaista ei saa päästää valloilleen. Se on "paitojen pesua" joka ei maan eikä kansan taloutta paranna.

        Sama asia koskee itse asiassa myös monia muitakin kotimarkkinan toimintoja, mutta asuminen on näistä kaikista rahamääräisesti suurin, ja sillä rahamäärällä on myös yhteys pankkivelkoihin, myös valtion velkaantumiseen. On kuitenkin kymmenistä tai sadoista miljardeista euroista kyse.


      • Anonyymi

        Vuokraajille pitää asettaa vuokrakatto!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vuokraajille pitää asettaa vuokrakatto!

        Valtion valvontaan.


    • Anonyymi

      Ei muuta kun köyhät pihalle ilmaisista asunnoista ja omalla rahalla maksavat tilalle.

      • Anonyymi

        Raakaa peliä Laredossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raakaa peliä Laredossa.

        Köyhät kyykkyyn, huh, huh!


      • Anonyymi

        Ottaa niin vihaksiin ku yhet asuu ilimaseksi ja muut raataa niska limassa saadakseen maksaa vuokraa.


      • Anonyymi

        Miten sinulle silloin kävisi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ottaa niin vihaksiin ku yhet asuu ilimaseksi ja muut raataa niska limassa saadakseen maksaa vuokraa.

        Oletko muiden selkänahasta elävä kokkare?


    • Anonyymi

      Asumistuet vain yhteiskunnan omistajiin asuntoihin, joissa muutoinkin alhaisempi vuokrataso!

      • Anonyymi

        Siis omistamiin 😊👏👍


      • Anonyymi

        Hevonkekkulit sanon minä. Asun vuokralla yksityisen vuokraamassa asunnossa juurikin siitä syystä että tämän edullisempaa vuokraa ei löydy koko maakunnasta. Etsivä löytää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hevonkekkulit sanon minä. Asun vuokralla yksityisen vuokraamassa asunnossa juurikin siitä syystä että tämän edullisempaa vuokraa ei löydy koko maakunnasta. Etsivä löytää.

        Harvinainen case!


    • Anonyymi

      Sangen ajankohtainen postaus!

    • Anonyymi

      Neuvostoliiton romahdettua - miljoonista venäläisistä tuli asunnon omistajia!

    • Anonyymi

      Miten käy, jos asumistukijärjestelmä poistetaan kokonaan?

      • Anonyymi

        Asunnot halpenee tuntuvasti ja tämähän ei käy sijoittajille. Samoin vuokrat laskee.
        On tämä nykyinen tukimalli kyllä niin älytön. Suurin hyöty menee välillisesti todellakin asuntosijoittajille. Jos vuokra nousee, tuki seuraa perässä. Tuki jatkaa kulkuaan senkin jälkeen, kun vuokralainen on laskennallisesti maksanut asuntonsa.

        Mä laskin omalla kohdalla, että 15-20 v jos maksettaisi sitä tukea mitä nyt saan (pienehkö), niin voisi tuen lopettaa ja itse maksasin vain hoitovastiketta, kun nyt siis maksan vuokraa. Ei täällä ole edes isoja remontteja tiedossa. Olisi vaatinut muutaman kymppitonnin lainarahaa (siis vain!). Eipä onnistunut, ja mitään syytä ei ole. Esitinpä vielä seikkaperäisesti miten maksan. Luottotiedot ok, oon säntillinen&luotettava. Mutta ei, holtittomat ihmiset on paljon parempia lainansaajia! No, sama se, vuokralla olo on huoletonta.

        lajijasuris


    • Anonyymi

      Asumistuet pois yksityisomisteisista asunnoista. Julkista asuntorakentamista lisätään voimakkaasti.

    • Anonyymi

      Neuvostoliitossa oli jokaisella perheellä asunto ja vuokra oli nimellinen. Asunnot omisti valtio. Kun N:liitto romahti - yhdessä yössä muutama kymmenen miljoonaa perhettä sai oman asunnon - ilmaiseksi, mutta siirtynein vastuin itse asunnosta!

    • Anonyymi

      Kojamo ex VVO on vaan yksi jäävuoren huipulla esim, SATO ex Vatro on samanlainen "kettu".

    • Anonyymi

      Asuminen on perusoikeus, kuten työnteko.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      346
      3895
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1719
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1510
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      60
      1480
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1318
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1285
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1231
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1167
    Aihe