Helsinkin pian täynnä lentäviä tartuntaommeja

Anonyymi

Vastuullista journalismia -logo
Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta.

Heikki Vestman: Valkoposkihanhista uhkaa tulla tartuntapommeja

VILLE MÄKILÄ | 17.03.2021 | 10:34- päivitetty 17.03.2021 | 11:24

Kansanedustaja muistuttaa valkoposkihanhien levittävän lintuinfluenssaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman sallisi valkoposkihanhien ampumisen. Tätä hän perustelee sillä, että hanhet levittävät lintuinfluenssaa Suomeen.

Suomen ruokaviraston käyttämien EU-vertailulaboratorion tietojen mukaan Keski-Euroopassa talvehtivassa valkopostihanhikannassa on havaittu korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa jo 336 valkoposkihanhessa. Taudin esiintyvyyden kokonaislaajuus voi olla valtava, sillä suuri osa tautitapauksista jää raportoimatta. Hanhien kevätmuutto tapahtuu Suomen läpi.

– Hallitus herätys! Pääkaupunkiseudun puistot ja maaseudun pellot ovat pian täynnä lentäviä tartuntapommeja. Jo entuudestaan massiivisten satovahinkojen ja virkistyshaittojen lisäksi valkoposkihanhi aiheuttaa pian vakavan terveysuhan. Miten hallitus aikoo estää lintuinfluenssan leviämisen lintujen kevätmuuton kautta, Vestman kysyy hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

– Ruotsi ja Viro ovat sallineet laajoja tuhoja aiheuttavan valkoposkihanhen suojametsästyksen. Suomessa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) vain märehtivät hanhiongelman kanssa, vaikka ratkaisu on ollut olemassa, Vestman sanoo tiedotteessa.

Helmikuussa raportoitiin epäilyistä, joiden mukaan joulukuussa lintuinfluenssa olisi tarttunut Etelä-Venäjällä siipikarjatilalla seitsemään työntekijään. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC arvioi lintujen ihmisiin aiheuttamat tartunnat täysin mahdollisiksi, vaikka tartunnan riski onkin ihmisille keskimäärin hyvin matala.

– Suomessa täytyy varautua myös siihen, että virus voi levitä myös ihmisiin. Lintuinfluenssan tulo maahan valkoposkihanhien mukana täytyy estää. Hallitus ei voi mennä lintudirektiivin taaksi ongelmaa pakoon, sillä direktiivi nimenomaan sallii terveysturvallisuuden perusteeksi poiketa direktiivin suojeluvelvoitteista. Haulikkoa hanhille!

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Monen päivän Marttiinan ja Hannun erospekulaatiot meni hukkaan

    Tunnen suurta vahingoniloa että te suurimmat ja fanaattisimmat Mara vihaajat olette täällä antikliimaksissa viettäneet monta kesäpäivää iloiten heidän
    Kotimaiset julkkisjuorut
    217
    2305
   2. Tarvitsen sinua

    Mies. Ja sinä tiedät sen.
    Ikävä
    88
    1319
   3. Cowboy Pikkarainen

    Mitä toi sen cowboy insta video tarkoittaa..
    Kotimaiset julkkisjuorut
    30
    1289
   4. Toivottavasti Martina antaa Hannulle vielä toisen mahdollisuuden

    Martina lähti reissuun varmasti myös selvittämään omia ajatuksiaan ja tunteitaan. Reissun jälkeen ehkä sitten päättää, miten suhteen käy. Toivottavast
    Kotimaiset julkkisjuorut
    69
    945
   5. Luksusrouva hotellissa jo

    Siellä se Sohvi Bambin kanssa hotellissa taas pyörii. Lemppasiko Stefu taas rouvan ja laukut kahdella kierteellä kerien ulkoruokintaan?
    Kotimaiset julkkisjuorut
    32
    864
   6. Tiedoksi nainen,

    Minulle ei ole koskaan annettu pakkeja, tästä lähdetään ......
    Ikävä
    83
    861
   7. Maran ruho ihan loppu

    Mut silti jaksaa laittaa videota storyyn. Ihme ettei laittanut et oli niin siisti pyörälenkki.
    Kotimaiset julkkisjuorut
    48
    816
   8. Hannu festareilla, Martina paniikissa Marbellassa

    Vanhalle Maralle taisi tulla hätä kun Hannu festareilla eikä yksin kotona itkemässä, piti alkaa mielisteleen Möllille ja vielä ihan julkisesti -nolo!
    Kotimaiset julkkisjuorut
    32
    769
   9. Tuomo Ylipulli kuollut

    Aika vähälle jäänyt huomio, oli vasta 56v. Mikähän sairaus lie ollut, eipähän se sivullisille kuulu, ihmetyttää vaan nämä urheilijoiden kuolemat niin
    Maailman menoa
    29
    730
   10. Martinan valkopesu taas

    Lukee tätä palstaa. Ei ollut mitenkään suunnittelut reissua, eli lähti ex tempore. Täällä kirjoiteltu miksei koskaan tee mitään lastensa kanssa. Nyt
    Kotimaiset julkkisjuorut
    61
    723
   Aihe