Polkupyörien ja polkupyörän perävaunun valaisin- ja heijastinvaatimuksiin tuli muutoksia

Anonyymi

Polkupyöriin ja niiden perävaunuihin saa jatkossa asentaa sivuheijastimiksi tarrakiinnitteisiä heijastimia. Pelkästään urheilu- ja kilpakäyttöön tarkoitettuihin polkupyöriin ei ole pakko asentaa jatkossa mitään valaisin- ja heijastinlaitteita, mutta tieliikennelain vaatimus polkupyörän etu- ja takavalaisimesta hämärään aikaan ajettaessa koskee myös näitä polkupyöriä.

Polkupyöriin ja niiden perävaunuihin saa jatkossa asentaa sivuheijastimiksi henkilösuojastandardi EN 13356 mukaisia tarrakiinnitteisiä heijastimia. Tällaiset heijastimet voidaan helpommin asentaa esimerkiksi monimutkaisempiin polkupyörän runkoihin muiden hyväksyttyjen, yleensä kovamuovisten heijastimien sijaan. Ne ovat myös kätevä vaihtoehto sivuheijastimelle esimerkiksi maastopolkupyörässä, jossa on vaarana kovamuovisen heijastimen rikkoutuminen.

Pelkästään urheilu- ja kilpakäyttöön tarkoitettujen polkupyörien muita polkupyöriä kevyemmistä valaisin- ja heijastinvaatimuksista ei enää määrätä, sillä kyseisiä pyöriä koskevat poikkeukset ajoneuvolain (82/2021) vaatimuksista ovat nyt laissa itsessään. Tällaisiin polkupyöriin ei ole pakko asentaa varusteena jatkossa mitään valaisin- ja heijastinlaitteita, mutta on huomattava, että tieliikennelain vaatimus polkupyörän etu- ja takavalaisimesta hämärään aikaan ajettaessa koskee myös näitä polkupyöriä.

Polkupyörän perävaunun heijastimien ja valaisimien asennusvaatimuksia on hieman kevennetty. Lisäksi alle 0,50 metriä leveiltä perävaunuilta ei enää vaadita etuheijastinta.

Määräys tulee voimaan 15.3.2021. (Lähde Traficom)

Polkupyörässä pitää kuitenkin aina olla etu- ja takavalo pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Liittyen tuohon Trafin määräkyseen (TRAFI/147282/03.04.03.00/2018), niin:

      "Kohta 4.1. (Polkupyörän) yleiset turvallisuusvaatimukset Polkupyörän yleisiä turvallisuusvaatimuksia koskevaan 4.1 kohtaan tehdään tarpeelliset muutokset säädösviittauksiin sekä pieniä kielellisiä tarkistuksia, joilla ei ole sisällöllisiä vaikutuksia. Kohdasta muutetaan viittaus urheilu- ja kilpakäyttöön tarkoitetusta polkupyörästä viittaukseksi ainoastaan yksittäin valmistettuun tai yksittäin maahantuotuun polkupyörään. Ajoneuvolain (82/2021) 14 § mukaan urheilu- ja kilpapolkupyörät saavat poiketa ajoneuvolain 13 § vaatimuksista ja siten myös tämän määräyksen vaatimuksista ja ovat siten vapautettu myös tästä vaatimuksesta. Vapautus lisättiin kuitenkin koskemaan kaikkia yksittäin valmistettuja polkupyöriä, sillä tuoteturvallisuusvaatimusten täyttymisen toteaminen on näiden osalta käytännössä mahdotonta. Yksittäin valmistettu polkupyörä on esimerkiksi omavalmisteinen polkupyörä, jollaiseksi lasketaan myös erikseen hankituista valmiista komponenteista ja osista koottu polkupyörä. Huomioitavaa on, että tällaisen pyörän on täytettävä ajoneuvolain (82/2021) polkupyörää koskevat vaatimukset ja tämän määräyksen muut polkupyörää koskevat vaatimukset, ellei määräyksessä ja laissa erikseen muuten mainita."

      https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/L-luokan rakenne ja varusteet PERUSTELUMUISTIO.pdf

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe