Aihe

SDP UUSI PUHEENJOHTAJAKO TYTTI YLIVIIKARI LAKI EI KOSKE MINUA

Anonyymi

Näin VTV:n Yli-Viikari eteni vauhdilla huippu­virkoihin – oikeus­kansleri Pöysti kiistää suosimisen ja oikoo huhut: ”Emme ole perhe­ystäviä”
Oikeuskansleri Pöysti kiistää junailleensa VTV:ssä Yli-Viikaria parempiin virkoihin. Julkisoikeuden dosentin Matti Muukkosen mukaan Yli-Viikarin nimityskuvio näyttää pahalta.

JAA

KOMMENTIT

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on pidätetty toistaiseksi virastaan. Yli-Viikarin uskotaan päätyneen VTV:n pääjohtajaksi oikeuskansleri Tuomas Pöystin tuella.
VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on pidätetty toistaiseksi virastaan. Yli-Viikarin uskotaan päätyneen VTV:n pääjohtajaksi oikeuskansleri Tuomas Pöystin tuella.­KUVA: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA, JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Olli Waris
29.3. 21:01
EDUSKUNNAN puhemiehistö esitti maanantaina VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämistä poliisin esitutkinnan ajaksi.

Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää valtion menoja vahtivan viraston omaa taloudenhoitoa.

Lue lisää: Puhemiesneuvosto haluaa hyllyttää Tytti Yli-Viikarin esitutkinnan ajaksi

Lue lisää: Selvitys VTV:n toiminnasta valmis ensi tai sitä seuraavalla viikolla – ”Havainnot ovat rakenteellisia, mutta totta kai liittyen pääjohtajan toimintaan”

VTV-kohun myötä esiin on noussut jälleen valtion ylimmän laillisuusvalvojan, oikeuskansleri Tuomas Pöystin rooli.

Pitkään VTV:ssä työskennellyt henkilö arvioi, ettei Yli-Viikari olisi koskaan päätynyt VTV:n pääjohtajaksi ilman Pöystin tukea.

– Koko urapolun Pöysti on curlingharjaamalla tehnyt pääjohtajaksi asti, viraston sisältä väitetään.

Kiistanalaisin asia koskee Yli-Viikarin nimittämistä kahteen merkittävään virkaan – vuonna 2013 VTV:n ylijohtajaksi ja vuonna 2009 VTV:n esikuntapäälliköksi – nimikkeen muutoksella ilman avointa hakua.

Yliopistonlehtori, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että ”kyllä tämä pahalta näyttää”.

– Virkamiesoikeudellisen periaatteen mukaan nimikemuutoksella ei saa muuttaa virkaa tosiasiallisesti toiseksi. Näyttäisi siltä, ettei asiaa ole päätetty eduskunnan virkamieslain mukaisesti. Lainmukainen nimittely pitäisi olla se, että kaikki paikat laitettaisiin avoimeen hakuun.

Yli-Viikari tuli VTV:hen alun perin johdon asiantuntijaksi 2007. Viraston henkilöstön keskuudessa kiinnitettiin huomiota, että ranskan kielen taito katsottiin haussa eduksi.

Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen sanoo, että vaikka päätöksiin ei pystytä enää puuttumaan eikä mitään seuraamuksia tule, niin Yli-Viikarin nimityskuviot VTV:n sisällä olisi syytä tutkia.
Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen sanoo, että vaikka päätöksiin ei pystytä enää puuttumaan eikä mitään seuraamuksia tule, niin Yli-Viikarin nimityskuviot VTV:n sisällä olisi syytä tutkia.­KUVA: JUULI ASCHAN

Tehtävä oli kuin räätälöity koulunsa pitkälti Ranskassa käyneelle Yli-Viikarille, joka on kuvaillut ranskan kielen taitoaan erinomaiseksi.

VTV:n toiminnassa Ranska-yhteydet eivät ole olleet korostuneesti esillä, isommat kokoukset pidetään englanniksi ja tarkastustoiminnassa maailman huippumaatkin ovat anglosaksisia maita, kuten Britannia, Kanada, Australia ja Yhdysvallat.

– On selkeitä viitteitä pidemmältä ajalta, että silloinen pääjohtaja on nostanut kyseistä henkilöä eteenpäin. Jos henkilö on rekrytoitu johdon asiantuntijaksi, niin kyllä se on jotakin täysin erilaista kuin ylijohtaja. Onko tässä menty ikään kuin siivellä? Muukkonen kysyy.

PÖYSTI kiistää, että Yli-Viikaria koskevissa nimityksissä olisi rikottu eduskunnan virkamieslakia.

– Yli-Viikaria ei ole nimitetty kahdesti ilman julkista hakua. Hänen virkanimikettään on virkamieslainsäädännön puitteissa muutettu viraston toimintojen uudelleenjärjestelyiden osana. Uudelleenjärjestelyt olivat tuloksellista toimintaa ja eduskunnan virkamieslain ja virkamiesoikeudellisten periaatteiden puitteissa, Pöysti viestittää sähköpostilla.

Pöystin mukaan virka ei saa muuttua tehtäviltään kokonaan täysin uudeksi viraksi ”paitsi jos kyseessä ovat olleet toimintojen uudelleenjärjestelyt”.

– Useat johdon asiantuntijan pääasialliset tehtävät kuuluivat nimikemuutosten jälkeenkin hänen toimenkuvaansa, mutta siihen tuli muitakin tehtäviä johdon tuen tehtävien laajentuessa viraston tarpeiden mukaisesti. Virka ei siis täysin muuttunut toiseksi, mutta toki toimintojen uudelleenjärjestelyissä tuli siihen muutoksia ja uusia tehtäviä.

ja maakuntauudistuksen projektijohtajana, ja VTV:ssä tuli pääjohtajan pa

ik

– Uskon, että johtamisen monialainen osaamiseni, ulkoisen tarkastuksen

Pöysti kertoo seuranneensa surullisena viime aikojen keskustelua ”rahankäyttöön liittyvien asioiden osalta”

12

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   OHO OMPA POKKAA

   • Anonyymi

    no ainaki ne kauneus jutut menny hukkaan hah..


   • Anonyymi

    aivan kauhee rosvo ja rumakin


  • Anonyymi

   eikö tää pöysti oo se kummelihahmo.. mikä kaatopaikalla harhailee salkun kaa..

   • Anonyymi

    on joo just naurettiin on kuin kopio heti jakoonn..


  • Anonyymi

   kummeli koko hallitus..

   • Anonyymi

    löytyy kummeli haastattelu pääministeristää aivan kertoo totuuden nyky hallituksen tilasta


  • Anonyymi

   pois heti virasta

   • Anonyymi

    Pöysti päässyt virpomaan..


  • Anonyymi

   luuranko koko mies laiha sutki..saanut piirakkaa

  • Anonyymi

   Todistetusti, ei rahallakaan kaikkea ihmeitä pysty tekemään. Vrt Yli-Viikarin kauneushoidot.

  • Anonyymi

   Jäävuoren huippu. Viikarointia hallinnossa.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   6734