Aihe

Onko rutikuiva klapi paras?

Käytämme kakkosasunnossamme pääasiassa puulämmitystä. Onko kokemuksia siitä, miten kuivaksi klapi kannattaa saada? Meillä on nyt rutikuivaa (0.0%) polttopuuta, mutta palaako se liian nopeasti? Millaisia kokemuksia ja näkemyksiä?

28

78

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Miten sait ton kosteuslukeman? Ei todellakaan kannata poltettavaa puuta kuivata uunissa, mutta huvinsa kullakin.

  • Anonyymi

   Tuskin se nyt aivan nolla on mut jos 10% niin riittää hyvin. Olen joskus ottanut tuoreesta koivusta n.2kg ison klapin ja punninnut sen grammavaaalla ja laittanut takan päälle kuivumaan. Kerran viikossa punnitsin puolen vuoden ajan. Painosta putosi hiukan yli puolet. No se siitä. Takassa poltettavien puiden pitää olla mahdollisimman kuivia jottei energiaa kulu veden poistamiseen. Polttonopeutta pitää säädellä tuloilmaa sekä piipun peltiä säätelemällä. Tulen pitää palata iloisesti muttei kuitenkaan "hohisten" . Peltejä pienennellään loppua kohden. Lopussa pelkällä hiilloksella liekit ikäänkuin hiukan tanssii. Itse kohennan hiillosta muutaman kerran ja suljen pellit vasta kun viimeinenkin hiven on poissa.

   • Kiitos asiallisesta kommentista. Tuon kerralla isomman erän takan viereen jolloin mittarini todella näyttää 0,0% lopulta. Vastaavasti talven yli pellin alla ulkona olleen klapin kosteus on yli 50%.
    Mutta onko edullista kuivata näin pitkään?

    Säästän työssä tekemällä verrattain isoja klapeja. Asetellassani niitä pesään jätän klapien väliin tulelle isoja rakoja käpyjen ja säleitten avulla.

    Tuon "hohinan" panen myös korvani taakse.


   • Anonyymi
    Gwon kirjoitti:

    Kiitos asiallisesta kommentista. Tuon kerralla isomman erän takan viereen jolloin mittarini todella näyttää 0,0% lopulta. Vastaavasti talven yli pellin alla ulkona olleen klapin kosteus on yli 50%.
    Mutta onko edullista kuivata näin pitkään?

    Säästän työssä tekemällä verrattain isoja klapeja. Asetellassani niitä pesään jätän klapien väliin tulelle isoja rakoja käpyjen ja säleitten avulla.

    Tuon "hohinan" panen myös korvani taakse.

    Ja sitten huomasit, että mittarisi on ihan paska. Jopa sisäkosteutta et saa o,oo lukemiin saatikka polttopuun.
    Faktaa, kle...


   • Anonyymi

    olen polttanut 0% kuivattuja lankunpätkiä, ne paloi oikein iloisesti, ei tarvinnut kuin näyttää tikkua lankun reunaan niin heti lähti palamaan. Niillä polttaa kiukaan kyllä varomaton.
    Ne oli uunissa kuivattu, huoneenlämmössä kuivattaen saat 10% asti ei oikein kuivemmaksi


  • Anonyymi

   Mistä seuraavaksi kokemuksia pitäisi löytyä?

   • Paras mahdollinen polttopuun kosteus takassa.


  • Anonyymi

   Vain tuhka voi olla 0,0 %.

  • Anonyymi

   Onkohan siitä kellään kokemuksia ja näkemyksiä?

   • Anonyymi

    Koosteessa puussa on happea.

    Kun puut klikkaa on ne hyviä.
    Samoin kun takka syttyy hyvin on puut ok.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Koosteessa puussa on happea.

    Kun puut klikkaa on ne hyviä.
    Samoin kun takka syttyy hyvin on puut ok.

    Tarkoitatko, että kostea puu palaa hyvin, koska siinä on happea?


  • Anonyymi

   Unohda ne mittareiden näytöt. Ne näyttää vain sen kohdan ja sen hetkisen tilanteen. Yleensä sanotaan että puun pitäisi olla "ylivuotista" eli vähintään n.1.5 vuotta kuivanut. Maalis-huhtikuussa kaadettu ja ennen heinäkuuta suojaan laitettu puu ei kyllä häviä kosteudessa paljoakaan. Puun kuivuminen tapahtuu aika nopeasti. 3kk riittää siihen. Juhannuksen jälkeen keväällä pilkottu klapi ei enää kuivu vaan sen kosteus mukailee ulkoilmaa. Kannattaa huomata että kun puu kuivuu niin sen solukot umpeutuu eikä se päästä sinne enää kosteutta kunhan se on poissa suoralta sateelta ja maakosteudelta.

   • O.K.


   • Anonyymi

    Se että polttopuun pitäisi olla ylivuotista piti paikkansa kauan sitten kun tehtiin metrin halkoja jotka olivat isoja kooltaan. Nykyään kun klapit tehdään kolmasosametrin pituiseksi ennen kuivatusta ja yleensä ne ovat pienempiä niin asia on toinen. Kun puut ovat kuivumassa toukokuussa, mieluiten alkupuolella ja pidetään vähintään elokuuhun asti ulkona, on puu täysin sopivaa poltettavaksi. 15 prosentin kosteus on tavoite, kahdeksantoistakin on hyvä.


  • Anonyymi

   Tarkennan vielä : siis keväällä pilkottu ei enää..... Täällä on tapettu ihmisiä pienemmästäkin sanavirheestä.

  • Anonyymi

   Vuosi-pari sitten jossain oli juttu lämpölaitoksesta joka oli puolivahingossa polttanut märkää puuta ja yllätyksekseen totesi polton tuloksen oikein hyväksi. Siis noin energian saanto mielessä. Tästähän sitten takkalämmittäjät intoutuivat kastelemaan polttopuitaan.
   Myöhemmin sitten selvisi että isossa lämpölaitoksessa jossa on hyvin säädetty ja valvottu prosessi mm. savukaasujen lämmöntalteenotolla, tuo kostea puu tosiaan antaa vähintään saman tuloksen kuin kuiva.
   Pienlaitoksissa (takat, uunit, kattilat, hellat) tämä ei todellakaan toimi vaan puun on oltava puhdasta ja kuivaa.
   Se aiemmin mainittu ylivuotinen puu ja päivä-pari ennen polttoa sisään tuotuna antaa ihan hyvän tuloksen. Eikä tarvita kosteusmittareita.

   • Anonyymi

    O.K.


   • Anonyymi

    siinä lämpölaitosjutussa oli puhe tuoreesta puusta, ei ole välttämättä sama asia kuin kostea puu.
    Tuoreessa puussa on mukana paljon palavia kaasuja joita ylivuotisessa kosteassa puussa ei ole. Vaikka molemmissa voi olla sama kosteusprosentti


  • Anonyymi

   Älä nyt sotke vettä tähän. Se ei ole se idea.
   Oikea ajatus on ne aineet jotka kaasuuntuessaan palavat helposti ja tuottavat sen energian. Pihkapuussa se on helppoa. Kuka tahansa saa kannosta otetun lastun palamaan. Pihka . Mutta lehtipuun kaasut on jo minullekin hiukan outo juttu. Siis se on helppo ymmärtää että tosi kuumassa aineet palaa eri lailla kuin kynttilässä.
   Siksi esim. Lehtipuun aineet kaasumaisina ovatkin hyviä palamaan

   • O.K.


  • Anonyymi

   Mistäs saitte 0% klapia, ei pysy tuollaisena kuin tyhjiöpakattuna, kunhan on ensin nollaan kuivattu.

   • Anonyymi

    Puu ei ole koskaan nollaprosenttista, saattaa päästä likelle 10 prosenttia. Vai tuhka voi olla 0 %.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Puu ei ole koskaan nollaprosenttista, saattaa päästä likelle 10 prosenttia. Vai tuhka voi olla 0 %.

    Älä puhu asioista, mistä et mitään ymmärrä, yli 35v olen työkseni sahatavaraa kuivannut, ja esim 8% loppukosteus erkoiskuivissa, ei ole mitenkään harvinainen, tosin se ei kauaa siinä säily, ellei pääse normaali huone olosuhteisiin..
    Mittareita kalibroitaessa koekappaleet kuivataan 0% kosteuteen, sähköuunissa, Kappale punnitaan, ja sitten sitä paistetaan, kunnes sen paino ei enää muutu, näin säädaan 0% kappale. Normi mittarit perustuvat puun sähkönjohtavuuteen, ja ovat siinä mielessä lähinnä suuntaa antavia.


  • Anonyymi

   Ei tietenkään ole. Vertaa vaikka huippuviritettyihin autonmoottoreihin joissa käytetään vesiruiskutusta, sen vuoksi että vesi, H2O, tuo lisävetyä ja -happea palamisreaktioon.

  • Anonyymi

   Rutikuiva klabi hiertää tuhkaluukussa aika ikävän tuntuisesti. Suosittelen ehdottomasti vähintäänkin sylläisemään siihen ennen laittamista sisään. Ihan tällainen vanhemman himpparimiehen neuvo. Suosittelen.

  • Miten niin hiertää?

  • Klapit kuulema haihduttavat ajan kanssa sisältään aromaattisia öljyjä. Juuri niin: öljyjä, joten vanhat klapit sisältävät jonkin verran vähemmän palamisenergiaa kuin uudemmat, riippumatta klapin kosteusprosentista, joten monen vuoden varastoa klapeja ei kannata itselleen pilkkoa, vaikka kuntoilla pitäisi, kun salille ei pääse. ; )

  • Anonyymi

   Kuivaa lapua ei ole olemassakaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   8337
  2. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   131
   8302
  3. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   95
   4405
  4. Kaikki kuorma-autot joista ei näe oikealle sivulle, on laitettava ajokieltoon.

   Selvä rakenteellinen vika. Vika on ollut vuosikymmeniä tiedossa. Mitä ovat tehneet autotehtaat ja autojen katsastajat? Aluksi pitää poistaa oikeanpuo
   Maailman menoa
   90
   2193