Riittääkö saunamökki mökiksi?

Anonyymi

Olemme ostamassa pientä saunamökkiä saaresta. Paikka on hieno ja hinta sopiva, mutta epäröimme. Siksi haluaisimme kuulla kokemuksia mökkeilystä pienessä sunamökissä. Meitä on kaksi aikuista ja yksi 7 v lapsi pieni koira. Mökissä on pieni sauna ja saunakammari makuualkovilla, kokonaisala 25 m2. Varsinaista keittiötä mökissä ei ole. Myös juomavesi on tuotava kanistereilla, eikä sähköä ole saatavilla. Onko tällaisen paikan hankinnassa mitään järkeä? Mielellään kuulisin omakohtaisia käytännön kokemuksia pienessä mökissä mökkeilystä. Mikä ahdistaa ensimmäiseksi ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota paikkaa katsastaessa?

62

1446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kesällä kun saunan lämmittää niin se tolkuton kuumuus. Ja ahtaus. Voihan tuo olla ensimmäinen rakennus ja jos mahdollista rakennuttaa varsinaisen mökin viereen. Kaivo olisi hyvä.

      • Anonyymi

        Aurinkosähkön saa helposti ja 12 voltin järjestelmän voi asentaa itsekin jos ei ole ihan tumpelo. Paneelien tuoton on hyvä olla vähintään 500 wattia ja "energiavarastoksi" vähintään 400 Ah:n akusto.
        Kaivo on ihan ehdoton ja sen tekeminen käsivoimin on tolkuton urakka. Kokemusta on muutaman vuosikymmenen takaa. Toki juomavettä saa tehtyä aika helposti ja ilman sähköä myös järvivedestä, esim. Jalovesitornilla. Järeämpiäkin laitteistoja markkinoilta löytyy, mutta ne vaativat useinkin jo 230 volttisen sähön. Pesuvedeksihän kelpaa yleensä järvivesikin.
        En kyllä ottaisi saarimökkiä. En sitten millään. Saattaa johtua osin siitä, että on jo mökki mantereen puolella.
        Vaan omapahan on päätöksenne.


      • Anonyymi

        Saunoa voi aamulla tai niin että lämmin jo haihtuu kun nukkumaan menee. Tietysti hieno ihana harrastus.


      • Anonyymi

        Ai nää on keväältä sorry


    • Anonyymi

      Pieni mökki toimii, jos nautitte ulkona olosta. Meillä on saman kokoinen saunamökki, johon tehtiin iso terassialue. Teineille rakennettiin aitta myöhemmin. Sähkö ja porakaivo on ja netti, niin ollaan myös oltu välillä etätöissä mökillä. Kun ostettiin paikka, niin siivottiin kaikki vanha ja epäkäytännöllinen roju pois ja tehtiin pientä remonttia sekä sisätilojen organisointia mökkiohjelmista poimituilla ideoilla. Tuli viihtyisää ja toimivaa.

      • Anonyymi

        Meillä oli pieni mökki ja tuttavilla ihanaa iloita auringosta kesällä omassa paikassa. Yhdet osti kuivan maan tontin rakensi vain saunan yöpyi teltassa ja asuntoautossa siellä.Vessan tekivät biokäymälän.Grillauspaikan.Lähellä oli järvi missä uimapaikka.Yhdet taas osti pienen tynnyrisaunan ja asui muuten teltassa pieni tontti.Vene ja muu.On ihmisiä jotka asuu asunto autossa kesät tai työn takia.


    • Anonyymi

      Lapsen kanssa sähköttömässä saaressa ilman keittiötä voi käydä ahdistamaan, kun tulee sadepäiviä. Onko rakennusoikeutta jäljellä? Aitta tmv toisi vähän lisätilaa, kun lapsi kasvaa. Olisko mantereen puolella sopovaa, on aika paljon helpompi. Saarimökistä kokemusta myös mutta se nyt vaan on kaikin puolin haastavampi käyttää, vaikka olisi idyllinen paikka. Mutta kaikki tavallaan, toivottavasti sopiva löytyy. Ja ainahan voi rakentaakin..

      • Anonyymi

        Mutta heillä on veneily harrastus.


    • Anonyymi

      Ihan hyviä pointteja. Kiitos.

      Tontilla on rakennusoikeutta yhteensä 100 m2, joten sinne on mahdollisuus rakentaa lisää. Tosin mihinkään isoon rakennusprojektiin meillä tuskin on haluja. jonkinlainen aitta varmaan olisi hyvä kun lapsi kasvaa ja muutenkin jos tulee vierasmökin tarvetta tms. Myös veneessä voi yöpyä, jos vieraita tulee enemmän. Keittiön puute mietityttää ehkä eniten ja nuo sadepäivät. Ehkä joku kesäkeittiö/ huvimaja voisi olla ratkaisu tähän.

      Tietysti mantereella kaikki olisi helpompaa, mutta veneilyä harrastavana perheenä saari on meille luonnollinen tukikohtavalinta. Myös halvempi hinta on ohjannut katselemaan saarikohteita. Niihin pääsee kiinni nyt, eikä vasta eläkeiässä. Olemme kyllä melko innoissamme tästä, mutta on hyvä kuulla kaikenlaisia kokeneempien mökkiläisten ajatuksia, joita ei itse välttämättä ole tullut ajatelleeksi.

      • Anonyymi

        Me ostettiin nelikymppisinä pienehkö saarimökki hyvinkin samasta syystä ja nyt ollaan saatu mökkeillä jo 20 vuotta. Jos olisi jääty säästämään mökkiä, johon pääsee autolla pihaan, niin vasta nyt alkaisi hankinta olla mahdollinen. Tietysti oikein iäkkäänä ei saareen pääse, mutta ei silloin välttämättä huvita mökkeillä mantereellakaan.

        Mökin ei välttämättä tarvitse olla iso, eikä pienen nukkumökin rakentaminen valmiista mökkipaketista ole saareenkaan iso homma. Venesatamasta saa yleensä juomakelpoista vettä, joten silläkin pääsee alkuun. Meillä tosin rantaan tulee painevesi, koska mökki on vesiosuuskunnan alueella. Luultavasti oltaisiin teetetty porakaivo, ellei alueelle olisi perustettu vesiosuuskuntaa. Sähkö tuotetaan keväällä ja kesällä aurinkopaneelilla, syksyllä aggregaatilla. Tälläkin hetkellä nautitaan kahdestaan saariston rauhasta. Ulkona tuuli mylvii ja sataa räntää, muttä mökissä lämmintä ja rauhallista.


    • Anonyymi

      Osta mökki jos paikka miellyttää. Liian kauan kun epäröitte, niin huomaatte jonkun toisen iskeneen siihen kiinni. 25 neliötä on ihan OK ja sekin pitää muistaa, että pienen mökin ylläpito on helpompaa ja halvempaa kuin ison.

    • Anonyymi

      Siis pienenpieni sähkötön ja keittiötön saunamökki, jossa ei ilmeisesti ole myöskään takkaa tai kaminaa? Täysin 13 tusinassa suoritus eli kesken jäänyt mökkiprojekti! Rakennettu se saunamöksä ja piti raketaan myöhemmin paljon isompi päärakennus, mutta rahat/into loppui kesken. Varmaan syynä a) hankala sijainti b) hankala käyttö, kun ei ole sähköä, ei vettä, ei keittiötä c) sijainti saaressa.

      Ei jatkoon, oikeasti! Ei sähköä, ei vettä, ei keittiötä, ei säilytystiloja (jääkaappi ml.), eikä oikein tarpeeksi nelilöitäkään kolmelle.

      Lisäksi valittu vielä saarimökki "koska halvalla saa"! Siihen lie syynsä = rajoitettu käyttöaika, hankalat tavaran kuljetukset, ei sähköä, liikkuminen huonolla säällä.

      Oman mökin sain hommattua 5 vuotta sitten. Kaikenlaista kivaakin olisi samalla budjetilla löytynyt, mutta tolkuttoman (tyyliin 5 h) ajomatkan päästä. Sama vika kuin saarimökissä, ei tällaiseen polkaista hetken mielijohteesta, vaan käyttö olisi hyvin rajattua.

      Lämmitys ja ruoanlaittomahdollisuus pitää olla. Minullakin oli budjettisyistä haussa pääasiassa sähköttömät mökit, mutta löytyikin puolivahingossa "täysin varustettu" (sähkö vesi yhteisestä porakaivosta). Pakko myöntää, että verkkovirta helpottaa elämää huimasti, vaikka sissimeiningin karma karisi sen myötä. On se vaan niin helppoa, kun on jääkaappi ja mikroaaltouni voi laittaa lämpöpuhaltimen pöhisemään etäohjauksella. Tarkoittaen, että mökkeilyä voi harrastaa melkein vuoden ympäri. Ainoastaan pakkasen kiristyessä -15 °C alkaa tulla jo liikaa hankaluuksia (vesijohto tai viemäri tai molemmat jäätyy yms.) Siinä sivussa myös aukeaa, miten vaikeaa on, jos pitäisi pärjätä ilman keittiötä... kun ulkona ei samaan aikaan ole nätti, tyyni ja sateeton 22…25 °C keli.

      Joku haukkui, että sauna lämmittää mökkiä. No se ongelma vaivaa vain muutamana hellepäivänä ja ratkeaa ikkunatuuletuksella. Muulloin on päinvastainen ongelma - miten lämmität mökkiä, jossa ei ole tulisijaa? Polttelet jotain sisäänlämpiävää kaasuvehjettä, kostuttaen sisäilmaa siinä sivussa? Ja raahaat aina kaasupulloja mukana?

      No, jotain keitinvehjettä ja kaasujääkaappia joudut varmaan muutenkin hommaamaan ja jonkinlainen keittiö pitäisi sisälle rakentaa - jos siis meinaat syödä muuta kuin kuivamuonaa sadepäivinä ja viileällä kelillä.

      Jos meinasit kesäkeittiötä ulos ja komeaa kaasugrilliä ja katosta ja ja ja niin saat ensitöiksesi hankkia ison pihavajan niiden säilytykseen. Samoin tarvit tilan aggregaatille, akustoille yms. mitä joku tuossa edellä jo "myi".

      Nukkuma-aitat taasen... on muuten vilpoisaa touhua, kun tulee kylmiä öitä. Ellet sitten siihen aittaan hommaa tulisijaa... jolloin siitä tulikin päärakennus?

      Kyllä, aitassa nukkumista on testattu. Samoin kokemusta on saunamökeistä - nyt on omissa käsissä vajaan 30 m² mökki ja kyllä tämä aika minimikokoa on ... pystyy sentään muutaman askeleen sisällä ottamaan sadepäivinä. Ja mahtuu minikeittiö. Kolmelle tämäkin olisi jo turhan ahdas.

      Tässä kokoluokassa on ihan turha nähdä unia siitä, miten puoli sukua hinkuu kyläilemään ja tätä varten pitää rakentaa nukkuma-aitat 10 hengelle. Näitä projekteja saa kyllä valmiina - maan on pullollaan näitä ja myyntikuvistakin näkee, että tyhjänpanttina ovat seisseet. Suurilla ikälopuilla ollut suuret kuvitelmat siitä, miten tulee kaikki lapsenlapset aina kylään koko kesäksi muutetaan eläkepäivien alettua pysyvästi möksälle.... sitten on reaalimaailma, mikä on vähän eri juttu.

      Tietysti budjetti tulee yleensä vastaan, mutta siinä kohtaa kannattaa tosissaan listata, mitä oikeasti tarvii ja mikä "olisi vaan kiva".

      Esim. haluaako mökillä päästä käymään muulloinkin kuin nätillä kelillä kesä-elokuussa? Ja olisiko sittenkin kivaa tai jopa välttämätöntä päästä pihaan asti autolla? Kuinka pitkä ajomatka saa olla? (suosittelen max. 2 h, muuten käyttö jää vain lomiin ja pääsiäisen kaltaisiin "pitkiin viikonloppuihin".

      Ja oleellisimpana kaikista... onko pakko olla rantamökki?

      Itse tingin viimeisestä ja sehän on sitten "satku" pois hinnasta. Kalastaminen ei nappaa ja ihan tuollaista summaa ei viitsi parista uimareissusta/vuosi maksaa.

      Sattuneesta syystä ei kannata itse alkaa rakentamaan, koska näitä suuruudenhulluja projekteja tosiaan löytyy = saa 10 hengen majoitustilat käsiin halvemmalla ja helpommalla. Tosin voi joutua pari ylimääräistä aittaa purkamaankin ;-D

      Ja tosiaan parhaimmissa myynti-ilmoituksista bongatuissa 20 hlö nukkumapaikat ja pari saunaa (saunamökki kota/tynnyrisauna), mutta keittiönä sellainen minikokoinen ns. mökkikeittiö. Siinä kodin hengettären kiva tiskata 20 hlöastiat?

      Kokemusta on myös sukumökkeilystä, mallia pieni mökki, missä keittiö erillinen sauna kammari. Nämä kun lastataan täyteen jengiä, niin sitten on mm. tämä keittiö pullonkaulana ja sadepäivät myös tosi hupaa... ei ei ei ei!

      • Anonyymi

        Ups, menikin ohi, että vene on jo. Joten vesillä liikkuminen ei uusi juttu ja tämä kyllä kallistaa aika vahvasti vaakaa siihen, että rantamökki pitäisi olla. Mutta kunnon mökki, keittiöllä varustettuna. Nämä saunamöksät ovat halpoja just siitä syystä, ettei ne ole käytännössä muuta kuin sauna sen kyljessä oleva vaja/nukkuma-aitta. Ikkunoitakin on kammarissa yleensä vain 1, joten pimeitäkin ovat, jos sattuu pilvinen päivä.

        Sähköttömällä mökillä melkein pitäisi olla sekä kamina (ruoanlaitto nopea ylöslämmitys) ja jokin varaava tulisija (tyyliin Porin Matti) pitämässä lämpöjä yön yli. Avotakka on lämmitykseen ihan turha vehje ja kevyttakasta hiipuu lämmönluovutus jo parissa tunnissa.


      • Anonyymi

        Ja oleellisimpana kaikista... onko pakko olla rantamökki?

        Itse tingin viimeisestä ja sehän on sitten "satku" pois hinnasta. Kalastaminen ei nappaa ja ihan tuollaista summaa ei viitsi parista uimareissusta/vuosi maksaa.

        Ei todellakaan jatkoon. Mökki ilman vesistöä. Hukkaan heitettyä rahaa. No siellä on aikaa rustata tuollaisia eeppos vastauksia.

        Ja viemärit vesi johdot jäätyy = Huonosti rakennetu.


      • Anonyymi

        No tulihan se sieltä. Kuivanmaan mökki. - Tuskin veneilevä perhe etsii mökkiä kuivalta maalta.


      • Anonyymi

        Eivät aggregaatti ja kaasugrilli mitään varastoa tarvitse. Ne kestävät säätä hyvin ulkosallakin, eikä niitä saaresta kukaan varasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No tulihan se sieltä. Kuivanmaan mökki. - Tuskin veneilevä perhe etsii mökkiä kuivalta maalta.

        Veneilyä on vaikea harrastaa 12 kk vuodessa, joten saarimökin käyttö rajoittuu kesäaikaan. Sähköt, sähkölämmitys, kaivo, keittiö on MUST.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eivät aggregaatti ja kaasugrilli mitään varastoa tarvitse. Ne kestävät säätä hyvin ulkosallakin, eikä niitä saaresta kukaan varasta.

        "eikä niitä saaresta kukaan varasta."....Kyllä saaresta varastetaan. Kesällä veneellä ja talvella moottorikelkalla liikkuvat. Ja akusto ei kestä yli 3 kuukauden säilytystä ilman latausta. Ja kysymys, kuinka pitkä on vesimatka saareen? Moottorivene/soutuvene?

        Kyllä saari on hankala. Sitten tulevat vielä kunnan ympäristöviranomaiset caatimaan vaikka minkälaisia jäteratkaisuja, jotka ovat hankalia. Ennusteiden mukaan lumitalvet ja pakkaset vähenevät. Tosin tämä asiantuntijoiden ennustus meni perseilleen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "eikä niitä saaresta kukaan varasta."....Kyllä saaresta varastetaan. Kesällä veneellä ja talvella moottorikelkalla liikkuvat. Ja akusto ei kestä yli 3 kuukauden säilytystä ilman latausta. Ja kysymys, kuinka pitkä on vesimatka saareen? Moottorivene/soutuvene?

        Kyllä saari on hankala. Sitten tulevat vielä kunnan ympäristöviranomaiset caatimaan vaikka minkälaisia jäteratkaisuja, jotka ovat hankalia. Ennusteiden mukaan lumitalvet ja pakkaset vähenevät. Tosin tämä asiantuntijoiden ennustus meni perseilleen.

        Persuksien mielestä 1 perinteinen talvi = ilmastonmuutos huijausta.

        Persuksien mielestä monta enennäkemättömän lämmintä talvea putkeen ja kaiken huipentumana 2019/2020 "ikuinen marraskuu" sekä ylipäätään talven (pakkasten) alun siirtyminen joulukuun alkupuolelta tammikuun puoliväliin viimeisten 30 vuoden aikana yms. on vaan yksi poikkeus, mitä ei tarvi huomioida.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No tulihan se sieltä. Kuivanmaan mökki. - Tuskin veneilevä perhe etsii mökkiä kuivalta maalta.

        No, meni tuo venee omistus tosiaan ohi korvien.

        Ilman venettä kuivanmaanmökillä on kyllä 2 isoa etua verrattuna saareen. Hinta on ihan hemmetisti alempi ei ei tarvi tyytyä mihinkään vajaan vailla keittiötä, sähköä, lämmitystä/tulisijoja. Lisäksi mökille pääsee ympäri vuoden, jos moinen sattuu huvittamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja oleellisimpana kaikista... onko pakko olla rantamökki?

        Itse tingin viimeisestä ja sehän on sitten "satku" pois hinnasta. Kalastaminen ei nappaa ja ihan tuollaista summaa ei viitsi parista uimareissusta/vuosi maksaa.

        Ei todellakaan jatkoon. Mökki ilman vesistöä. Hukkaan heitettyä rahaa. No siellä on aikaa rustata tuollaisia eeppos vastauksia.

        Ja viemärit vesi johdot jäätyy = Huonosti rakennetu.

        Eli mikä vaan läpimätä vaja tai tallainen vaja vailla ruoanlaittomahdollisuutta, vailla lämmityslaitteita yms. kelpaa, kunhan siinä on lätäkkö edessä. Luonnollisesti sijainnilla ja mökkimatkan vaikeudellakaan ei ole mitään merkitystä.

        Kummasti vaan tuntuu olevan aika yleisesti tarjolla oleva tuote just tällainen 15-25 m² sähkötön ja vailla tulisijoja (pl. kiuas) oleva rantamökki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli mikä vaan läpimätä vaja tai tallainen vaja vailla ruoanlaittomahdollisuutta, vailla lämmityslaitteita yms. kelpaa, kunhan siinä on lätäkkö edessä. Luonnollisesti sijainnilla ja mökkimatkan vaikeudellakaan ei ole mitään merkitystä.

        Kummasti vaan tuntuu olevan aika yleisesti tarjolla oleva tuote just tällainen 15-25 m² sähkötön ja vailla tulisijoja (pl. kiuas) oleva rantamökki.

        Just sellaisessa haluaisin mökkeillä. Valitettavasti rahat ei vielä riitä siihenkään. Mökki pitää olla pieni piilopirtti, jonne paetaan arjen kiireitä. Ei mikään kakkosasunto, jonka ylläpito vie kaijen vapaa-ajan. En vierasta saartakaan. Siinäkin on puolensa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Persuksien mielestä 1 perinteinen talvi = ilmastonmuutos huijausta.

        Persuksien mielestä monta enennäkemättömän lämmintä talvea putkeen ja kaiken huipentumana 2019/2020 "ikuinen marraskuu" sekä ylipäätään talven (pakkasten) alun siirtyminen joulukuun alkupuolelta tammikuun puoliväliin viimeisten 30 vuoden aikana yms. on vaan yksi poikkeus, mitä ei tarvi huomioida.

        En ole persu, mutta en silti muutaman vähän lämpimämmän talven perusteella varaudu ilmastomuutokseen. Suomalaisen tutkimuksen mukaan lämpötilat ovat vaihdelleet pitkään:

        https://m.youtube.com/watch?v=hSHDvLps78I

        Tuo kannattaa katsoa ja sitten miettiä uudestaan uskooko amerikkalaista hömppää.

        Ensi alkuun voit miettiä vaikka sitä, että mistä mäntyrungot ovat tulleet tunturijärvien pohjaan. Ts. Täällä on ollut muutama tuhat vuotta sitten paljon lämpimämpääkin, eikä se silloin ollut varmasti ihmisen syytä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "eikä niitä saaresta kukaan varasta."....Kyllä saaresta varastetaan. Kesällä veneellä ja talvella moottorikelkalla liikkuvat. Ja akusto ei kestä yli 3 kuukauden säilytystä ilman latausta. Ja kysymys, kuinka pitkä on vesimatka saareen? Moottorivene/soutuvene?

        Kyllä saari on hankala. Sitten tulevat vielä kunnan ympäristöviranomaiset caatimaan vaikka minkälaisia jäteratkaisuja, jotka ovat hankalia. Ennusteiden mukaan lumitalvet ja pakkaset vähenevät. Tosin tämä asiantuntijoiden ennustus meni perseilleen.

        Kyllä saari on hankala. Sitten tulevat vielä kunnan ympäristöviranomaiset caatimaan vaikka minkälaisia jäteratkaisuja, jotka ovat hankalia.

        Kyllä teille "etelän vetelille" tahtoo kaikki olla hankalaa. Mitä jos katselisitte niitä mökkejänne sieltä kehä 3 sisäpuolelta? Tarjontaa taitanee olla vähän ja hinnat korkeita.

        Saareen pääsee kesäisin veneellä, talvisin moottorikelkalla. Syksyisin ja keväisin pätkä ettei pääse . Saareen rakentaminen/rakennuttaminen on kallista, mutta kyllä sen arvoista. Itsellä 10 minuutin vene/kelkka matkan päästä kaikista palveluista. Jäteratkaisut koskevat jo kaikkia asujia mökillä tai ilmaan, joten ei mitään uutta. Mikä parasta loisvieraita ei yhtäkkiä tupsahtele ohikulkumatkalla kylään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Just sellaisessa haluaisin mökkeillä. Valitettavasti rahat ei vielä riitä siihenkään. Mökki pitää olla pieni piilopirtti, jonne paetaan arjen kiireitä. Ei mikään kakkosasunto, jonka ylläpito vie kaijen vapaa-ajan. En vierasta saartakaan. Siinäkin on puolensa.

        Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ihmettelen, että moni ottaa valtavasti velkaa saadakseen sen ns. kakkosasunnon. Itselleni on ihan riittävästi tekemistä yhdenkin talon ylläpidossa. En millään jaksaisi ottaa huolekseni toista pihapiiriä, mutta luonnonvaraisella tontilla oleva piilopirtti kyllä kelpaisi. Siellä olisi kiva käydä välillä rentoutumassa ja nauttimassa luonnon läheisyydestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Just sellaisessa haluaisin mökkeillä. Valitettavasti rahat ei vielä riitä siihenkään. Mökki pitää olla pieni piilopirtti, jonne paetaan arjen kiireitä. Ei mikään kakkosasunto, jonka ylläpito vie kaijen vapaa-ajan. En vierasta saartakaan. Siinäkin on puolensa.

        Kyllä saaressa on kivaa olla veneilyn lomassa ja pitää onkivehkeitä ja pelata sulkkista.Heittää tikkaa ja pelata korttia sadepäivänä tehdä palapeliä ja myös kerätä kasveja ja kuivattaa niitä sekä piirtää värittää saunoa uida ottaa luontokuvia. Keitellä puuroa ja kypsentää grillissä nakkeja perunaa.Aivan ihanaa ja teltassa voi yöpyä sekä kuljettaa sinne kylpyamme tai tynnyri.Nykyään on halpoja patjoja ikeassa ja on riippukeinua ja ale myynnit.Aivan ihanaa jos on rahaa tuohon.


    • Anonyymi

      Olen tällä hetkellä etätöissä meren saaressa olevassa saunamökissä. Mökissä on päälämmönlähteenä puuhella, jolla myös ruuat yleensä valmistetaan. Ehkä tärkein luksus meillä on maakellari, jossa ruuat ja juomavesi säilyy viileänä ilman ulkopuolista energiaa. Meillä on myös aitta, jossa on varasto ja vierashuone.

      Kumpaankin rakennukseen on vedetty sekä 12 V, että 230 V sähköverkot. 12 V järjestelmään sähköä syöttää aurinkopaneelit ja 230 V järjestelmään sähköt saadaan agregaatista. 12 V järjestelmää käytetään pääasiassa PC:n ja kännyköiden lataamiseen. 230 V järjestelmässä ovat mm sähkäpatterit, joilla saadaan tarvittaessa lisälämpöä ja sillä hoidetaan myös vierasmökin lämmitys. Molemmissa mökeissä on myös Solarventit pitämässä mökit kuivana silloin kun ei olla paikalla.

      Kyllä pienessäkin mökissä pärjää ihan hyvin, kun laittaa asiat toimimaan. Nyttenkin ulkona sataa ja myrskyää, mutta mikäpä täällä on ollessa. En vaihtaisi pois tätä avaraa ja alati vaihtuvaa merimaisemaa. Nyt taas töitten pariin...

      • Anonyymi

        Tämä "laittaa toimimaan" taitaa vaan lähestyä koko vajan hintaa/arvoa.

        Koska vajahan se on nyt, jos/kun puuttuu lämmitys (pl. saunan kiuas), ruoanlaitto, valaistus (jos/kun vain 1 ikkuna asuinpuolla, niin suht pimeää on sateisina päivinä).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä "laittaa toimimaan" taitaa vaan lähestyä koko vajan hintaa/arvoa.

        Koska vajahan se on nyt, jos/kun puuttuu lämmitys (pl. saunan kiuas), ruoanlaitto, valaistus (jos/kun vain 1 ikkuna asuinpuolla, niin suht pimeää on sateisina päivinä).

        No tuollaisia ne mökit on ennen ollut. Ulkona tehty ruokaa tai kiukaalla makkaraa paistettu. Mitä muuta?


    • Anonyymi

      Jokainen on oman onnensa seppä, tuolaisen kysymyksen esittäminen osoittaa hyvin sen että älä älkää hankiko ellet,ellette itse tiedä mitä olette tekemässä.

    • Anonyymi

      Vanha juttu, mutta...
      Kesämökin yhteydessä olevassa puulämmiteisessä saunamökissä joitain kertoja kesällä (saunomisen jälkeen) yöpyneenä sanoisin, etten hommaisi omaksi ikinä.
      Kuuma tyyni kesäpäivä saunasta ja sen muurista johtuva lämpö, niin nukkuminen vaatii olla 3 promillea. Oikeasti pirukaan ei nuku 35-40 lämpötiloissa.

      • Anonyymi

        Jos on palomuuri siten että se on esillä sinne tuvan puolellekin niin kuumaa on kuin helevetissä eikä ikkunatuuletus auta kuin hetkeksi kun muuri pukkaa lämpöä lisää. Naapurustossa on 120m2 mökkejä joissa on sauna toisessa päässä ja yhteinen muuri tuvan takan kanssa. Eivät niitä näy kesäkuukausina juuri lämmittävän kun mörskä kuumenee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos on palomuuri siten että se on esillä sinne tuvan puolellekin niin kuumaa on kuin helevetissä eikä ikkunatuuletus auta kuin hetkeksi kun muuri pukkaa lämpöä lisää. Naapurustossa on 120m2 mökkejä joissa on sauna toisessa päässä ja yhteinen muuri tuvan takan kanssa. Eivät niitä näy kesäkuukausina juuri lämmittävän kun mörskä kuumenee.

        Tämä on saunamökin ongelma kesällä. Me ollaan ratkaistu tämä, käyttämällä keskikesällä rantaan pystytettyä telttasaunaa. Muina vuodenaikoina saunasta johtuva lämpö taas on hyödyllinen ilmiö.

        Meidän mökki on 25 m2 saunamökki. Ei ole ollut rahaa isompaan, mutta tyytyväisiä ollaan oltu tähänkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on saunamökin ongelma kesällä. Me ollaan ratkaistu tämä, käyttämällä keskikesällä rantaan pystytettyä telttasaunaa. Muina vuodenaikoina saunasta johtuva lämpö taas on hyödyllinen ilmiö.

        Meidän mökki on 25 m2 saunamökki. Ei ole ollut rahaa isompaan, mutta tyytyväisiä ollaan oltu tähänkin.

        Tämä opittiin lapsena/nuorena porukoiden senaikaisella mökillä. Pitkin kesää: Ei saa lämmittää saunaa tulee liian kuuma. Ja tuli kans vaikka oli jopa 60m2 0mökki. Otettiin opiksi ja nykyiseen tehtiin erillinen rantabastu. Talvella hankala kun on taas yksi lumenluonti lisää mutta kesällä toimii kun ei tarvi hannailla lämmittämistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos on palomuuri siten että se on esillä sinne tuvan puolellekin niin kuumaa on kuin helevetissä eikä ikkunatuuletus auta kuin hetkeksi kun muuri pukkaa lämpöä lisää. Naapurustossa on 120m2 mökkejä joissa on sauna toisessa päässä ja yhteinen muuri tuvan takan kanssa. Eivät niitä näy kesäkuukausina juuri lämmittävän kun mörskä kuumenee.

        Jep, palomuuri oli esillä myös 20 neliöisen tuvan puolella. Tuvassa myös puuhella, jota ei toki kesällä lämmitetty.
        Toisella puolella kiuas ja iso erillinen vesipata. Jo muistellessa pukkaa tuskanhikeä... 😄


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep, palomuuri oli esillä myös 20 neliöisen tuvan puolella. Tuvassa myös puuhella, jota ei toki kesällä lämmitetty.
        Toisella puolella kiuas ja iso erillinen vesipata. Jo muistellessa pukkaa tuskanhikeä... 😄

        Silti saunamökki on menelle se ainut mökki. Meille kaavamääräykset ohjasivat rakentamaan saunamökin ja ihan hyvä se on meidän käytössä ollut. Tekemällä saunamökin, säästettiin rakennusoikeutta varsinaiselle loma-asunnolle. Toki meillä ei ole aikomustakaan rakentaa tontille lisää, mutta rakennusoikeutta voi joku haluta myöhemmin käyttää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on saunamökin ongelma kesällä. Me ollaan ratkaistu tämä, käyttämällä keskikesällä rantaan pystytettyä telttasaunaa. Muina vuodenaikoina saunasta johtuva lämpö taas on hyödyllinen ilmiö.

        Meidän mökki on 25 m2 saunamökki. Ei ole ollut rahaa isompaan, mutta tyytyväisiä ollaan oltu tähänkin.

        Ratkaisin tämän ongelman rakentamalla kesäkäyttöön aitan nukkumista varten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ratkaisin tämän ongelman rakentamalla kesäkäyttöön aitan nukkumista varten.

        Samoin meillä nukutaan kesällä usein viileässä aitassa. Tulevana kesänä pystytetään myös telttasauna, täältä saatuna ideana. Nuorempana partiossa saunottiin useinkin telttasaunassa, mutta olin kokonaan unohtanut tämän vaihtoehdon mökillä.


      • Anonyymi

        Näitä lämpimiä muistoja itselläkin... Kun en rahamiehiä ole itse, niin tein sillä tavalla, että rakensin ensin aitan varastoksi ja siihen päätyyn eristetty huone "työmaakopiksi" joka myöhemmin jäi vierashuoneeksi ja varastoksi. Sitten tein yksinkertaisilla rakenteilla ja tekniikalla mutta kunnon materiaaleilla varsinaisen mökin. Saunan teko jäi viimeiseksi ja se tehtiin jäljellä olevan budjetin mukaiseksi rantaan. Käytännössä rahat riitti sitten n. 15 neliön yksinkertaiseen hirsisaunaan, jonka kehikon ostin tehtaan mallipoistona pilkkahintaan ja kokosin ja rakentelin itse valmiiksi. Sille paikalle rakennusoikeus on kyllä 25 m2 saunamökille, joten jos joskus vaurastun, tai vaikkapa jälkikasvu haluaa oikeasti ryhtyä mökkeilemään samalla tontilla, niin teen sitten vaikka sellaisen. Mutta saunan tekisin kuitenkin asuintuvasta erilleen, vaikkapa sellaisen tuulitunneliratkaisun, jossa tupa ja sauna on saman katon alla, mutta käytävä erottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos on palomuuri siten että se on esillä sinne tuvan puolellekin niin kuumaa on kuin helevetissä eikä ikkunatuuletus auta kuin hetkeksi kun muuri pukkaa lämpöä lisää. Naapurustossa on 120m2 mökkejä joissa on sauna toisessa päässä ja yhteinen muuri tuvan takan kanssa. Eivät niitä näy kesäkuukausina juuri lämmittävän kun mörskä kuumenee.

        Teltassa voi nukkua....


    • Anonyymi

      Saunamökkiin itsessäänen ota kantaa , mutta saaressa olevaan mökkiin voin kokemuksesta sanoa että ei sovi jokaiselle. Meillä oli aikanaan ja käyttö jäi aika vähälle .
      Kesäisin ihan kiva , mutta syksyisin sateella ja tuulella meno tuo omat haasteensa.
      Jatkuva pakkaaminen ensin autoon ja sitten veneeseen josta kanettava vielä tavarat mökkiin niin siihen kyllästyy nopeaan. Riippuu tietysti kuinka paljon aikaa voi mökillä viettää , mutta esim perjantaina kun pakkaa töiden jälkeen kamat autoon , kaupasssa käynnin jälkeen satamaan ja pakkaus veneeseen pikku vesisateessa ja sitten mökille.
      Lauantain siinä viettääja sunnuntaina alkaa valmistelemaan lähtöä niin meiltä loppui mielenkiinto parissa vuodessa. Kelirikkoaikaan pitäis olla ilmatyyny jos meinaa mökille päästä. Jos aikaa on viettää pidempään niin varmasti ok .

      • Anonyymi

        Varmaan nuorempien juttuja. Itse en kovin kauaa jaksaisi pakkailla kamoja edestakaisin. Kyllä mökille pitää päästä autolla pihaan että siellä viitsii käydä.
        Järvimökeistä en tiedä mutta merimökeillä on suurinpiirtein aina kylmä. Ja kulkemiset merenkäynnin mukaan. Isommat tavarat pitää viedä talvella jäitä pitkin ja kelirikkoaikaan ei pääse ollenkaan.
        Liian hankalaa. Mieluummin vaikka metsämökki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan nuorempien juttuja. Itse en kovin kauaa jaksaisi pakkailla kamoja edestakaisin. Kyllä mökille pitää päästä autolla pihaan että siellä viitsii käydä.
        Järvimökeistä en tiedä mutta merimökeillä on suurinpiirtein aina kylmä. Ja kulkemiset merenkäynnin mukaan. Isommat tavarat pitää viedä talvella jäitä pitkin ja kelirikkoaikaan ei pääse ollenkaan.
        Liian hankalaa. Mieluummin vaikka metsämökki.

        Puolet vuodesta käyttökelvoton kun ei saareen pääse. Lopulta ne on syystalvesta veneet telakoitava ylös jäistä ja täytyy olla kovan luokan mökkeilijä jos hiihtäen ja pulkassa tarvikkeet vetäen sinne meinaa kulkea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolet vuodesta käyttökelvoton kun ei saareen pääse. Lopulta ne on syystalvesta veneet telakoitava ylös jäistä ja täytyy olla kovan luokan mökkeilijä jos hiihtäen ja pulkassa tarvikkeet vetäen sinne meinaa kulkea.

        Niinpä ja on käyttökelvoton jopa yli puolet vuodesta, eli käytännössä saarimökki on pelkästään kesämökki.
        Tuossa meidänkin mökin lähellakin on jokunen saarimökki (Savonlinna/Saimaa). Useammalta paikalliselta kuullut, ettei veneeseen voi jättää mitään. Perämoottorit katoavat ja ainakin bensat varastetaan satavarmasti.
        Joltain oli viety bensat moottorikelkastakin, kun oli jättänyt sen kauppunkireissun ajaksi rantaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä ja on käyttökelvoton jopa yli puolet vuodesta, eli käytännössä saarimökki on pelkästään kesämökki.
        Tuossa meidänkin mökin lähellakin on jokunen saarimökki (Savonlinna/Saimaa). Useammalta paikalliselta kuullut, ettei veneeseen voi jättää mitään. Perämoottorit katoavat ja ainakin bensat varastetaan satavarmasti.
        Joltain oli viety bensat moottorikelkastakin, kun oli jättänyt sen kauppunkireissun ajaksi rantaan.

        Jäitä pitkin, sitten kun rutakko kunnolla jäätyy, pääsee tietysti moottorikelkalla. Sekin pitää sitten ostaa, pitää toinen puoli vuodesta käyttökelvottomana pressun alla ja ihmetellä minne sen jättää mantereen puolella edes kutakuinkin turvaan sitten kun lähtee mökiltä. Ja senkin kanssa kamat vedetään vielä pulkalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä ja on käyttökelvoton jopa yli puolet vuodesta, eli käytännössä saarimökki on pelkästään kesämökki.
        Tuossa meidänkin mökin lähellakin on jokunen saarimökki (Savonlinna/Saimaa). Useammalta paikalliselta kuullut, ettei veneeseen voi jättää mitään. Perämoottorit katoavat ja ainakin bensat varastetaan satavarmasti.
        Joltain oli viety bensat moottorikelkastakin, kun oli jättänyt sen kauppunkireissun ajaksi rantaan.

        Kaikille saari ei sovi. Se on mielestäni hyvä asia, koska se pitää saarimökkien hinnat sillä tasolla, että mökin voi ostaa ilman järjettömän suurta velkaa. Näin jää aikaa mökkeilylle, eikä tarvitse kuluttaa koko elämäänsä työtä tekemällä ja lainaa lyhentäen.

        Harrastan veneilyä, enkä koe meren jäällä potkulkelkkailua talviaikanakaan vastenmielisenä, joten ainakin minulle ja perheelleni saunamökki saaressa on tuottanut paljon iloa.

        Mieluummin potkuttelen puoli tuntia potkukelkalla merenjäällä, kuin ajan autolla jollekin syrjäseudulle jännittämään sitä, että ovatko tiet poislähtiessä aurattuna. Oltiin veneellä saaressa 6.12. ja tulevana mennään potkukelkalla. Kelirikot haittaa aika vähän, kun oppii liikkumaan merellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikille saari ei sovi. Se on mielestäni hyvä asia, koska se pitää saarimökkien hinnat sillä tasolla, että mökin voi ostaa ilman järjettömän suurta velkaa. Näin jää aikaa mökkeilylle, eikä tarvitse kuluttaa koko elämäänsä työtä tekemällä ja lainaa lyhentäen.

        Harrastan veneilyä, enkä koe meren jäällä potkulkelkkailua talviaikanakaan vastenmielisenä, joten ainakin minulle ja perheelleni saunamökki saaressa on tuottanut paljon iloa.

        Mieluummin potkuttelen puoli tuntia potkukelkalla merenjäällä, kuin ajan autolla jollekin syrjäseudulle jännittämään sitä, että ovatko tiet poislähtiessä aurattuna. Oltiin veneellä saaressa 6.12. ja tulevana mennään potkukelkalla. Kelirikot haittaa aika vähän, kun oppii liikkumaan merellä.

        Haluaisinpa nähdä, kun keskivertotalvena poltkukelkkailet Saimaalla saareen. Tosin nyt täällä Savonlinnan seudun Saimaalla olisi oivat potkukelkkakelit - edellyttäen ettei mökkisi ole syväväylän väärällä puolella.
        Mutta tosiaan poikkeusolosuhteet nyt, pari päivääs itten jäällä oli 20 cm lunta. Ja kunhan talvi tästä vielä tulee, niin polkukelkkailisit puolen metrin hangessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Haluaisinpa nähdä, kun keskivertotalvena poltkukelkkailet Saimaalla saareen. Tosin nyt täällä Savonlinnan seudun Saimaalla olisi oivat potkukelkkakelit - edellyttäen ettei mökkisi ole syväväylän väärällä puolella.
        Mutta tosiaan poikkeusolosuhteet nyt, pari päivääs itten jäällä oli 20 cm lunta. Ja kunhan talvi tästä vielä tulee, niin polkukelkkailisit puolen metrin hangessa.

        Järvet ovat erilaisia kuin meri.

        Järvillä jäät ovat usein paksumpia ja jään päällä on lunta. Senpä takia järvillä ajellaankin moottorikelkalla tai aurataan jäätie autolle.

        Meren jäällä on hyvin harvoin lunta, mutta jäät ovat heikompia. Siksi siellä liikutaan potkukelkka tai mönkijällä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Järvet ovat erilaisia kuin meri.

        Järvillä jäät ovat usein paksumpia ja jään päällä on lunta. Senpä takia järvillä ajellaankin moottorikelkalla tai aurataan jäätie autolle.

        Meren jäällä on hyvin harvoin lunta, mutta jäät ovat heikompia. Siksi siellä liikutaan potkukelkka tai mönkijällä.

        No jaa, ennen kuin saariston ulkopuolelle pääsee niin kyllä on skönelläkin lunta. Saa ketkupolkkaa lykätä paksussa hangessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikille saari ei sovi. Se on mielestäni hyvä asia, koska se pitää saarimökkien hinnat sillä tasolla, että mökin voi ostaa ilman järjettömän suurta velkaa. Näin jää aikaa mökkeilylle, eikä tarvitse kuluttaa koko elämäänsä työtä tekemällä ja lainaa lyhentäen.

        Harrastan veneilyä, enkä koe meren jäällä potkulkelkkailua talviaikanakaan vastenmielisenä, joten ainakin minulle ja perheelleni saunamökki saaressa on tuottanut paljon iloa.

        Mieluummin potkuttelen puoli tuntia potkukelkalla merenjäällä, kuin ajan autolla jollekin syrjäseudulle jännittämään sitä, että ovatko tiet poislähtiessä aurattuna. Oltiin veneellä saaressa 6.12. ja tulevana mennään potkukelkalla. Kelirikot haittaa aika vähän, kun oppii liikkumaan merellä.

        Ja voihan potkukelkkaan asentaa ponttonit niin pääsee kelirikon aikanakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikille saari ei sovi. Se on mielestäni hyvä asia, koska se pitää saarimökkien hinnat sillä tasolla, että mökin voi ostaa ilman järjettömän suurta velkaa. Näin jää aikaa mökkeilylle, eikä tarvitse kuluttaa koko elämäänsä työtä tekemällä ja lainaa lyhentäen.

        Harrastan veneilyä, enkä koe meren jäällä potkulkelkkailua talviaikanakaan vastenmielisenä, joten ainakin minulle ja perheelleni saunamökki saaressa on tuottanut paljon iloa.

        Mieluummin potkuttelen puoli tuntia potkukelkalla merenjäällä, kuin ajan autolla jollekin syrjäseudulle jännittämään sitä, että ovatko tiet poislähtiessä aurattuna. Oltiin veneellä saaressa 6.12. ja tulevana mennään potkukelkalla. Kelirikot haittaa aika vähän, kun oppii liikkumaan merellä.

        Ja on tosi kätevää kuskata potkukelkkaa mukana mökkireissuilla, ilmankos niitä näkee tuon tuosta autojen kattotellingeillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikille saari ei sovi. Se on mielestäni hyvä asia, koska se pitää saarimökkien hinnat sillä tasolla, että mökin voi ostaa ilman järjettömän suurta velkaa. Näin jää aikaa mökkeilylle, eikä tarvitse kuluttaa koko elämäänsä työtä tekemällä ja lainaa lyhentäen.

        Harrastan veneilyä, enkä koe meren jäällä potkulkelkkailua talviaikanakaan vastenmielisenä, joten ainakin minulle ja perheelleni saunamökki saaressa on tuottanut paljon iloa.

        Mieluummin potkuttelen puoli tuntia potkukelkalla merenjäällä, kuin ajan autolla jollekin syrjäseudulle jännittämään sitä, että ovatko tiet poislähtiessä aurattuna. Oltiin veneellä saaressa 6.12. ja tulevana mennään potkukelkalla. Kelirikot haittaa aika vähän, kun oppii liikkumaan merellä.

        Mökin hinta on kyllä erittäin huomion arvoinen seikka, koska ihmiselämä on rajallinen. Itse olen tyytynyt vähempään, mutta luulen saaneeni silti enemmän.

        Hankin jo 38 vuotiaana mökin, jota juuri kukaan ei tuntunut arvostavan: Saunamökin saaressa pienellä tontilla ja naapureitakin on ihan vieressä. Nyt 65 vuotiaana eläkeläisenä täytyy kyllä olla tyytyväinen tästä vaatimattomasta mökistä. Pääsin terveenä eläkkeelle ja takana on jo 27 mökkikesää perheen kanssa saaressa.

        Toinen vaihtoehto olisi, hulppeampi mökki nyt, mutta korvaisiko se hieno mökki kaikkia näitä vuosia. Mielestäni ei.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No jaa, ennen kuin saariston ulkopuolelle pääsee niin kyllä on skönelläkin lunta. Saa ketkupolkkaa lykätä paksussa hangessa.

        Suomenlahdella enemmän, länsirannikolla vähemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä ja on käyttökelvoton jopa yli puolet vuodesta, eli käytännössä saarimökki on pelkästään kesämökki.
        Tuossa meidänkin mökin lähellakin on jokunen saarimökki (Savonlinna/Saimaa). Useammalta paikalliselta kuullut, ettei veneeseen voi jättää mitään. Perämoottorit katoavat ja ainakin bensat varastetaan satavarmasti.
        Joltain oli viety bensat moottorikelkastakin, kun oli jättänyt sen kauppunkireissun ajaksi rantaan.

        Ne ei ole suomalaisia jotka varastaa sitten...


    • Anonyymi

      Sain aloituksesta käsityksen, ettei mökkeilyä ole juurikaan harrastettu tätä ennen.
      Ennen oman mökin hankintaa kannattaa viettää kesä tai pari vuokramökissä.
      Siitä saatu kokemus auttaa tekemään oikean hankintapäätöksen.

      • Anonyymi

        Ja kannattaa viettää kesä (jos ei tavikin) nimenomaan saarimökissä. Siis jos sellaisesta haaveilee...


    • Anonyymi

      Ei riitä. Tai ei riitä ainakaan mulle. Tosin ei mua veneeseenkään saisi yöpymään, liian ahdasta, ei mahdu edes sängyssä kääntymään kunnolla. Nimimerkillä yhden kesän purjeveneessä aikaansa haaskannut.

      Pikkumökissä on myös ahdasta, ei kunnollista nukkumapaikkaa, ei kunnollista keittiötä, ei paikkaa varavaatteille, ei koneellista pyykinpesumahdollisuutta, liian kuuma tai kylmä, jne jne.
      Eniten vihasin jatkuvaa kaasupullon kanssa sähläämistä, tavaroiden pakkaamista ja kantamista ees taas. Ei kiitos, ei oo mua varten purjeveneet eikä pienet mökit.

      • Anonyymi

        Onneksi on myös isoja ja hyvin varusteltuja mökkejä.


      • Anonyymi

        Toisaalta meidän valinta on matkailuauto. Siitä huolimatta, että on ollut mökki Saimaan rannalla ja on itse asiassa vieläkin..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toisaalta meidän valinta on matkailuauto. Siitä huolimatta, että on ollut mökki Saimaan rannalla ja on itse asiassa vieläkin..

        Ja on isohko mökki rantasaunoineen. Kunnollinen keittiö, painevesi, vessa, suihku jne... Ei vaan enää vähempää voisi kiinnostaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toisaalta meidän valinta on matkailuauto. Siitä huolimatta, että on ollut mökki Saimaan rannalla ja on itse asiassa vieläkin..

        Karavaanaria mökki tuskin kiinnostaakaan. Ovat niin eri rotua kuin mökkiläiset.

        Mökkiläinen haluaa pysyä paikoillaan, karavaanari taas hakee vaihtelua ja liikkumisen vapautta.

        Toki saunamökki ja iso matkailuauto voivat tarjota molemmat saman ahtauden.


    • Anonyymi

      Mulla kesämökkinä Toyota touring sporttinen 1,2 turbo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      386
      3911
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      216
      1935
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1444
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1305
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      971
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      950
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      900
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      859
    Aihe