Pohjanmaalainen vanhan ajan aidosti imelletty perunalaatikko.

Anonyymi

Imelletty perunalaatikko ohjeita löytyy käytännössä koko suomen alueelta ja ne on usein nimetty paikkakuntien tai maakuntien mukaan.


Pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko
Pohjanmaalainen melletty perunalaatikko on vanha pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko ohje. Perunalaatikko tehdään usein muusta suomesta poiketen kalaruokien yhteydessä tarjottavaksi. Suomen perunanviljelyn painopiste on siirtynyt viime aikoina Pohjanmaalle aina Oulun tuntumaan ja pohjoisemmaksikin. Samalla imelletyn perunalaatikon valmistaminen on saanut uutta nostetta Pohjanmaalla.

Pohjanmaalaiseen perinteisesti aidosti imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia (eikä sokeria), maku saadaan aidosti imeltämällä.

Pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko. Ainekset:

2-3 kg perunoita jauhoinen (punainen)
1-2 desilitraa vehnäjauhoja
50-100 g voita
0,8-1,2 litraa maitoa
2 teelusikallista suolaa
1/2 tl muskottipähkinää

Näin valmistuu pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko:

Keitä jauhoiset perunat kuorineen kypsäksi, kuori kuumina ja soseuta ne. Jäähdytä sose alle 77 asteen, 70-74 astetta on sopiva lämpötila. Sekoita vehnäjauhot 70-74 asteiseen survokseen, niin silloin soseen oma lämpö riittää imeltämiseen. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Seoksen annetaan imeltyä lämpimässä paikassa 3-4 tuntia välillä sekoittaen hyvin peiteltynä. Lisää sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada notkean puuromainen sose voideltuun uunivuokaan. Kypsennä ensin 175-195 asteessa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpö 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Paista pohjanmaalaista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

2

2481

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ragnarin imelletty perunalaatikko
      Ragnarin imelletty perunalaatikko on vanha pohjanmaalainen / pohjoispohjanmaalainen perinneruokaohje.


      Ainekset:

      Niukasti vettä kypsentämiseen. Huomioi että niukka vesimäärä jää soseeseen
      1 kg perunoita hyvin soseutuvia. Periaatteessa kaikki perunalajikkeet imeltyy.
      1/2 - 1 dl vehnäjauhoja
      50 gr voita
      5 desilitraa maitoa
      1 teelusikallista suolaa
      1/2 tl muskottipähkinää


      Pese ja kuori perunat raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat. Keitä hyvin soseutuvat perunat täysin kypsäksi niukassa vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen. Jäähdytä sose välillä sekoittaen noin 74 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 74 asteiseen soseeseen. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Anna soseen imeltyä noin 3 tuntia välillä sekoittaen.
      Huomioi ! Kun valmistat Ragnarin imelletyn perunalaatikon noin 3 kg perunoita ja lisäät jauhot noin 74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja eristät sosekattilan keittiöliinoilla erittäin nhyvin , niin Ragnarin imelletty perunalaatikko imeltyy keittiön pöydällä. Näin sose imeltyy soseen oman lämmön avulla.

      Lisää imellettyyn soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa "NÄPPITUNTUMALLA" vähitellen niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen - maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla. Lisää suola. Jos haluat, niin voit maustaa muskottipähkinällä - tai muilla sopivilla mausteilla, vai olisiko maustamatta paras ja suola riittää. Laita sakea vellimäinen/notkea puuromainen sose voideltuun posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

      Paista aluksi Ragnarin imellettyä perunalaatikkoa noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja Ragnarin imelletty perunalaatikko alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin Ragnarin imelletty perunalaatikko ei kuohu ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erittäin mehevän Ragnarin imelletyn perunalaatikon.
      Paista Ragnarin imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

      • Anonyymi

        Ragnar oli kuulemma melkoinen "ilolintu". On tainnut sekoitella yksiä jos toisiakin soseita...
        Oletko sukua?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sä et pääse yli, mä en pääse yli

      Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V
      Ikävä
      140
      1745
    2. Hirvittävä onnettomuus.

      Voimia ja lohdutusta suuressa surussanne🙏🙏.
      Rovaniemi
      40
      1658
    3. Hei sinä nainen

      Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa
      Ikävä
      63
      1410
    4. Missä väleissä ollaan

      Jatkossa? Vai ollaanko missään? Koetko ikäväksi näkemisen)
      Ikävä
      68
      1305
    5. Kelan perkeleellinen käytäntö

      Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei
      Maailman menoa
      209
      1154
    6. Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?

      Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi
      Maailman menoa
      277
      1107
    7. Riittääkö vielä

      Pelkät kuvat? 😉
      Ikävä
      70
      1083
    8. Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää
      Suomalaiset julkkikset
      19
      958
    9. Mitä toivot

      Välienne olevan?
      Ikävä
      74
      955
    10. Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta

      Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps
      Maailman menoa
      106
      888
    Aihe