Pohjanmaalainen vanhan ajan aidosti imelletty perunalaatikko.

Anonyymi

Imelletty perunalaatikko ohjeita löytyy käytännössä koko suomen alueelta ja ne on usein nimetty paikkakuntien tai maakuntien mukaan.


Pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko
Pohjanmaalainen melletty perunalaatikko on vanha pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko ohje. Perunalaatikko tehdään usein muusta suomesta poiketen kalaruokien yhteydessä tarjottavaksi. Suomen perunanviljelyn painopiste on siirtynyt viime aikoina Pohjanmaalle aina Oulun tuntumaan ja pohjoisemmaksikin. Samalla imelletyn perunalaatikon valmistaminen on saanut uutta nostetta Pohjanmaalla.

Pohjanmaalaiseen perinteisesti aidosti imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia (eikä sokeria), maku saadaan aidosti imeltämällä.

Pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko. Ainekset:

2-3 kg perunoita jauhoinen (punainen)
1-2 desilitraa vehnäjauhoja
50-100 g voita
0,8-1,2 litraa maitoa
2 teelusikallista suolaa
1/2 tl muskottipähkinää

Näin valmistuu pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko:

Keitä jauhoiset perunat kuorineen kypsäksi, kuori kuumina ja soseuta ne. Jäähdytä sose alle 77 asteen, 70-74 astetta on sopiva lämpötila. Sekoita vehnäjauhot 70-74 asteiseen survokseen, niin silloin soseen oma lämpö riittää imeltämiseen. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Seoksen annetaan imeltyä lämpimässä paikassa 3-4 tuntia välillä sekoittaen hyvin peiteltynä. Lisää sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada notkean puuromainen sose voideltuun uunivuokaan. Kypsennä ensin 175-195 asteessa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpö 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Paista pohjanmaalaista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

2

2378

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ragnarin imelletty perunalaatikko
      Ragnarin imelletty perunalaatikko on vanha pohjanmaalainen / pohjoispohjanmaalainen perinneruokaohje.


      Ainekset:

      Niukasti vettä kypsentämiseen. Huomioi että niukka vesimäärä jää soseeseen
      1 kg perunoita hyvin soseutuvia. Periaatteessa kaikki perunalajikkeet imeltyy.
      1/2 - 1 dl vehnäjauhoja
      50 gr voita
      5 desilitraa maitoa
      1 teelusikallista suolaa
      1/2 tl muskottipähkinää


      Pese ja kuori perunat raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat. Keitä hyvin soseutuvat perunat täysin kypsäksi niukassa vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen. Jäähdytä sose välillä sekoittaen noin 74 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 74 asteiseen soseeseen. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Anna soseen imeltyä noin 3 tuntia välillä sekoittaen.
      Huomioi ! Kun valmistat Ragnarin imelletyn perunalaatikon noin 3 kg perunoita ja lisäät jauhot noin 74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja eristät sosekattilan keittiöliinoilla erittäin nhyvin , niin Ragnarin imelletty perunalaatikko imeltyy keittiön pöydällä. Näin sose imeltyy soseen oman lämmön avulla.

      Lisää imellettyyn soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa "NÄPPITUNTUMALLA" vähitellen niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen - maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla. Lisää suola. Jos haluat, niin voit maustaa muskottipähkinällä - tai muilla sopivilla mausteilla, vai olisiko maustamatta paras ja suola riittää. Laita sakea vellimäinen/notkea puuromainen sose voideltuun posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

      Paista aluksi Ragnarin imellettyä perunalaatikkoa noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja Ragnarin imelletty perunalaatikko alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin Ragnarin imelletty perunalaatikko ei kuohu ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erittäin mehevän Ragnarin imelletyn perunalaatikon.
      Paista Ragnarin imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

      • Anonyymi

        Ragnar oli kuulemma melkoinen "ilolintu". On tainnut sekoitella yksiä jos toisiakin soseita...
        Oletko sukua?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2671
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      151
      1228
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1125
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      998
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      964
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      939
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      13
      855
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      845
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      845
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      39
      822
    Aihe