Imelletty perunalaatikko ohjeita löytyy käytännössä koko suomen alueelta ja ne on usein nimetty paikkakuntien tai maakuntien mukaan.
Pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko
Pohjanmaalainen melletty perunalaatikko on vanha pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko ohje. Perunalaatikko tehdään usein muusta suomesta poiketen kalaruokien yhteydessä tarjottavaksi. Suomen perunanviljelyn painopiste on siirtynyt viime aikoina Pohjanmaalle aina Oulun tuntumaan ja pohjoisemmaksikin. Samalla imelletyn perunalaatikon valmistaminen on saanut uutta nostetta Pohjanmaalla.
Pohjanmaalaiseen perinteisesti aidosti imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia (eikä sokeria), maku saadaan aidosti imeltämällä.
Pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko. Ainekset:
2-3 kg perunoita jauhoinen (punainen)
1-2 desilitraa vehnäjauhoja
50-100 g voita
0,8-1,2 litraa maitoa
2 teelusikallista suolaa
1/2 tl muskottipähkinää
Näin valmistuu pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko:
Keitä jauhoiset perunat kuorineen kypsäksi, kuori kuumina ja soseuta ne. Jäähdytä sose alle 77 asteen, 70-74 astetta on sopiva lämpötila. Sekoita vehnäjauhot 70-74 asteiseen survokseen, niin silloin soseen oma lämpö riittää imeltämiseen. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Seoksen annetaan imeltyä lämpimässä paikassa 3-4 tuntia välillä sekoittaen hyvin peiteltynä. Lisää sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada notkean puuromainen sose voideltuun uunivuokaan. Kypsennä ensin 175-195 asteessa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpö 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Paista pohjanmaalaista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Pohjanmaalainen vanhan ajan aidosti imelletty perunalaatikko.
2
2572
Vastaukset
- Anonyymi
Ragnarin imelletty perunalaatikko
Ragnarin imelletty perunalaatikko on vanha pohjanmaalainen / pohjoispohjanmaalainen perinneruokaohje.
Ainekset:
Niukasti vettä kypsentämiseen. Huomioi että niukka vesimäärä jää soseeseen
1 kg perunoita hyvin soseutuvia. Periaatteessa kaikki perunalajikkeet imeltyy.
1/2 - 1 dl vehnäjauhoja
50 gr voita
5 desilitraa maitoa
1 teelusikallista suolaa
1/2 tl muskottipähkinää
Pese ja kuori perunat raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat. Keitä hyvin soseutuvat perunat täysin kypsäksi niukassa vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen. Jäähdytä sose välillä sekoittaen noin 74 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 74 asteiseen soseeseen. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla. Anna soseen imeltyä noin 3 tuntia välillä sekoittaen.
Huomioi ! Kun valmistat Ragnarin imelletyn perunalaatikon noin 3 kg perunoita ja lisäät jauhot noin 74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja eristät sosekattilan keittiöliinoilla erittäin nhyvin , niin Ragnarin imelletty perunalaatikko imeltyy keittiön pöydällä. Näin sose imeltyy soseen oman lämmön avulla.
Lisää imellettyyn soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa "NÄPPITUNTUMALLA" vähitellen niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen - maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla. Lisää suola. Jos haluat, niin voit maustaa muskottipähkinällä - tai muilla sopivilla mausteilla, vai olisiko maustamatta paras ja suola riittää. Laita sakea vellimäinen/notkea puuromainen sose voideltuun posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.
Paista aluksi Ragnarin imellettyä perunalaatikkoa noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja Ragnarin imelletty perunalaatikko alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin Ragnarin imelletty perunalaatikko ei kuohu ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erittäin mehevän Ragnarin imelletyn perunalaatikon.
Paista Ragnarin imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.- Anonyymi
Ragnar oli kuulemma melkoinen "ilolintu". On tainnut sekoitella yksiä jos toisiakin soseita...
Oletko sukua?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 352226
- 841303
- 561288
Mies mä oon ihan helppo
Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...361226- 631171
Mies olen aika erakko nykyään
Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä39884Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?
Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.122769- 31721
Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas
Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi21572Skenaario
Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan55565