Auto lahjaksi, vaiko ennakkoperintöä..

Anonyymi

Äidilläni on uusi auto 2020 otettu käyttöön. Arvo noin 27000 euroa. Hän haluaa sen laittaa minun nimiini. Äiti on yli 80v. Minulla on kaksi sisarusta, joista toinen on kuollut mutta häneltä jäi yksi aikuinen lapsi. Olen meistä se joka on äitiä auttanut ja tukenut elämän käänteissä. Siksi Äiti haluaa auton minulle antaa. Hän siis itse käyttää sitä niin kauan kun ajokunto säilyy vaikka se minun nimissä olisikin. Mutta, miten tässä pitäisi toimia? Mitä verottaja tästä sanoo...

5

269

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lahja
      Äiti voi lahjoittaa auton sinulle, jolloin maksat 27000 euron arvoisesta lahjasta lahjaveroa 1900 euroa. (Sinun pitää tehdä lahjaveroilmoitus.)

      Äidin kuoltua voi tulla ratkaistavaksi, onko tuo lahja katsottava ennakkoperinnöksi, jolloin se pienentäisi sinulle äidin muusta jäämistöstä tulevaa perintöä. Rintaperilliselle annettu (tavanomaista syntymäpäivä- yms. lahjaa arvokkaampi) lahja oletetaan ennakkoperinnöksi (jos muu perillinen tällaisen vaatimuksen esittää).

      Äiti voi kuitenkin lahjakirjassa tai testamentissa määrätä, että lahja ei ole ennakkoperintöä, jolloin sitä ei oteta huomioon sinun perintöosaasi laskettaessa (eli saat normaalin perinnön muista äidin varoista).

      Asiaan voi vaikutusta olla sillä, kuinka paljon äidiltä jää muuta perintöä. Jos sitä jää niin vähän, että muiden rintaperillisten osuudet, laskelmassa auton arvo mukaan ottaen, jäisivät alle lakiosan (mikä on ½ normaalista perintöosasta eli teillä 1/3 : 2 = 1/6), kysymykseen saattaisi tulla (jos vaaditaan), että joutuisit antamaan muille lakiosasta puuttuvan määrän lakiosan täydennyksenä.

      Jos äiti kuolee kolmen vuoden kuluessa lahjan antamisesta, lahja verotuksessa (mutta ei muutoin, jos äiti oli määrännyt, että se ei ole ennakkoperintöä) lisätään sinun perintöösi, jolloin se siis lisää perintöveroasi. Verosta toki vähennetään maksamasi lahjavero.

      Testamentti
      Jos äiti pitää auton omistuksessaan kuolemaansa asti ja testamenttaa sen sinulle, testamentissa on syytä kertoa, saatko auton lisäksi osuutesi 1/3:n muusta jäämistöstä, vai sisältyykö auto sinun 1/3 osaasi. Äiti voi testamentata omaisuuttaan muutoinkin, mutta jos jonkun osuus jää alle lakiosan eli 1/6 osan, ja tämä vaatii lakiosansa, testamentti on tehoton siltä osin kuin se estää häntä saamasta omistukseensa ja hallintaansa lakiosaa vastaavan omaisuuden.

      Jos auto (kuolinhetken arvosta, olkoon se nyt tuo 27000 €) tulisi sinulle ainoana perintönä, maksaisit siitä perintöveroa 590 euroa.

      • Anonyymi

        Yllä jo hyvä vastaus. Sen lisäisin että aina voi vetoa suosiolahjaan, kun annettava on noinkin arvokas. Ei ole ennakkoperintä maininta viittaa aina suosimiseen.Siinä onkin punnittava. Lahja on aina lahja ja kauppa on kauppa. Tosin kauppa ei saa olla liikaa alihintainen. Sinun tapauksessa ei ilmeisesti rahaa käytetä.


    • Anonyymi

      Jos ei ilmoita itse verottajalle tälläistä "lahjaa", niin miten se edes tulisi ilmi muuten? Kuinkahan paljon lahjoja annetaan lapsille verottajan tietämättä !

      • Anonyymi

        Yllättävän paljon. Mutta isommat kuten autot yms., on helppo muistaa myöhemminkin ja siten hinnoitella. Jopa kiinteistöjä vuokratuloineen on lahjoiteltu vastikkeetta ja silmät kirkkaina väitetty perinnönjaossa etten ole mitään saanut.!


      • Anonyymi

        Auto rekisteröidään, joka rekisteri on julkinen. Jopa verottaja osaa lukea, mitä ajoneuvorekisterissä lukee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe