Laaja lakimuutos valmisteilla, koskisi piharakennuskia

Anonyymi

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2ddd368e-bea0-4735-aaa7-3c9efe236eda
"Laaja lakimuutos valmisteilla: Alle 30 neliön rakennus ei tarvitsisi jatkossa lupaa.
Yksittäisen omakotiasujan näkökulmasta nyt kaavailtu uudistus tuo helpotuksia. Säällisen kokoisista ulkorakennuksista ja terasseista ei tarvitsisi enää käydä lupaprosessia. "

Onko tämä unta, erittäin hyvä ja hieno lakiesitys, toivottavasti menee läpi.
Voi rakentaa pihalle vaikka reilun 10 neliön puutarhavajan tavaroiden säilytystä varten ja pienen grillikodan, jossa mukava syksyisin grillata ja paistaa pizzaa.
Toivottavasti menee lakiesitys läpi, tosin yleensä tällaiset lait, joissa kansalaiset saisivat jotain mukavaa, niin eivät mene läpi.

12

94

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hyvää mutta minulle taitaa tulla vähän liian myöhään.
   Muistaakseni 12 neliömetrin vajaan ei tarvita nytkään rakennuslupaa.

   • Anonyymi

    Väärin muistat, se taisi olla 10 neliötä rajana, kun laskeskelin, että 2x5 metrin vajan saa rakentaa.


  • Anonyymi

   Toivottavasti menee läpi! Voivat asukkaat pihapiiriinsä rakentaa ilman lupahakemuksia joita on saanut odotella liian kauan yli 10 neliön kesäkeittiölle tms. rakennukselle. Melkoista odotusta ja rahastusta ollut lupien hakeminen joita saa odotella ennen kuin pääset tekemään.

   Toinen juttu joka ei tuohon liity mutta jos haluat männyn omalta tontiltasi pois varjostamasta, roskaamasta yms., niin etpähän lupaa saa. Ei niin millään joidenkin kohdalla ole lupaa saatu, omalta pihalta jolla tulisi viihtyisyyttä samalla asukkaille ei sitä saa kaataa, omalla luvalla voi sitten joku hoitaa asian. Kerran täällä vaan ollaan, annetaan ihmisten nauttia omasta pihapiiristään jos se iso mänty tai koivut haittaa, niin lupa tulkoon.

   • Anonyymi

    Juu, kuulemma kaupunki omistaa tontillasi olevat puut, mutta onkohan kaupunki vakuuttanut jokaisen puun tontillasi.
    Jos käy niin, ettei kaupunki ole myöntänyt kaatolupaa puulle ja puu kaatuukin seuraavassa myrskyssä talon päälle tai auton päälle, niin pitäisi myös kaupungin korvata puun aiheuttamat vahingot, mutta niitäpä ei kaupunki korvaa.
    Samoin kun puu roskaa kattoa ja katon joutuu joka syksy puunroskista putsaamaan, muuten katolle puusta pudonneet roskat, jotka kerääntyvät katolle kasoisi, niin pitävät kattoa märkänä, niin kaupungin pitäisi tulla puhdistmaan katto tai maksaa talon omistajalle, kun kattoa joutuu käydä putsaamassa, muttei kaupunki sellaiseen suostu, vaikka kaupungin omistama puu aiheuttaa haittaa tontinomsitajalle.

    Se erityisesti ihmetyttää, kun kaupunki toteaa, ettei puuta saa kaataa, kun se vaikuttaa niin merkittävästi kaupunki ilmeeseen, vaikka puu sijaitsisi takapihalla, eikä edes näy mihinkään.
    Sitten kaupunki itse kaataa puita hyvinkin keskeltä kesksutaa näköalapaikalta, jolta ei yksityinen tontin omistaja koskaan saisi puulle kaatolupaa, vaikka puu olisi laho.
    Siitäkin kaadettiin ainakin 10 komeaa puuta Eteläväylän läheltä, jonne tuli Bygmax myymälä ja puut kaadettiin syystä, että myymälä näkyy kadulle eivätkä haittaa pysäköintiä.
    Eivät ne puut olisi mitään haitanneet, varsinkaan pysäköintiä ja nyt se alue on karun näköinen, kun ei ole puita siinä, ennen oli paljon kauniimman näköinen.


   • Anonyymi

    Omalla tontilla voi kysyä puolisolta luvan.
    Lupa-asiat ovat lisääntyneet ja vaikeutuneet pitää saada "turhia" töitä pienistä asioista.
    Toista se oli ennen ja kaikki olivat tyytyväisiä, jos ei sattunut olemaan naapurissa valittajaa.


  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Tarviiko tuo muka rakennusluvan? Tai jos tarvii niin eikö sitä sitten saa vai miksi rakennat vasta lakimuutoksen jälkeen?


  • Anonyymi

   Grillikodan ja kaikkea muuta "pientä" on aina saanut rakentaa, kunhan on tehnyt sen niin että kyseessä ei ole "pysyvä rakennelma", niin silloin se ei tarvitse lupia lainkaan. eli jos vaikka purkaa / pakkaa talveksi kyhäelmän pois, tai muuten osoittanut tai todistanut että kyseessä ei ole pysyvä rakennelma vaan vain tilapäinen, niin se on sitten siinä, ja mitään lupia ei tarvita.

   • Anonyymi

    No joo tehdään niin:)
    Kuulemma tuolla maakunnassa kun en ole varma mikä kunta oli kyseessä niin joka kopperosta nousee kiinteistövero 8€ jotka tontille olevaksi merkitään, Ja jos talon peruskorjauksen laitat kyselyyn mm. mitä muutoksia tullut, miten arvioisit talosi hinnaksi jne,. , samoin kiinteistövero nousee. Eikö tuohon nyt olisi muutos paikallaan? Joka on työllistävää ja veroja maksat tavara hankinnoista jne,. joten ei monin kertaista veroa ryöstetä!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No joo tehdään niin:)
    Kuulemma tuolla maakunnassa kun en ole varma mikä kunta oli kyseessä niin joka kopperosta nousee kiinteistövero 8€ jotka tontille olevaksi merkitään, Ja jos talon peruskorjauksen laitat kyselyyn mm. mitä muutoksia tullut, miten arvioisit talosi hinnaksi jne,. , samoin kiinteistövero nousee. Eikö tuohon nyt olisi muutos paikallaan? Joka on työllistävää ja veroja maksat tavara hankinnoista jne,. joten ei monin kertaista veroa ryöstetä!

    Jeps, juuri näin. Tilapäiset rakenteet eivät ole "kopperoita", eli niitä ei tarvitse merkitä koska ne eivät ole "pysyviä rakennelmia".

    Omakotitaloa ei myöskään ole mikään pakko peruskorjata, eli omistaja saa asua vaikka hometalossa jos haluaa. Tästä syystä ei myöskään ole mikään pakko vastata mihinkään peruskorjausta yms. koskeviin kysymyksiin, niin silloin tuo kiinteistävero ei nouse, kun vaan koko ajan ilmoittaa että mitään ei ole tehty,

    Tavaraa yms. voi toki hankkia, ja jos joku kysyy niin vastaa vaan että kyse on vain pintamateriaalien yms. uusimisesta, mikä ei ole peruskorjausta, mutta johon työhön saa myös kotitalousvähennyksen...


  • Anonyymi

   Saapikohan rivitalon pihalla tuommoista grillikotaa rakentaa. Tarviikohan jotkut perustukset tuon rakennuksen alle.

   • Anonyymi

    Kyllä meidän rivitaloyhtiössä on selvä sääntö että pysyviä tai kiinteitä rakennelmia ei saa olla, koska muuten se tottakai vaikuttaisi kiinteistöön.

    Lasten leikkimökkejäkään ei ole koonsa puolesta katsottu kiinteiksi tai pysyviksi rakennelmiksi, koska oletus on että se kyllä sitten poistuu aikanaan...

    Trampoliineista joku tosin valitti yhtiökokouksessa ja kysyi että onko ne pihoilla sallittuja, ja todettiin että mikään ei niitä kiellä...

    Yksi sukulainen teki "perustuksen" niistä pienistä betonisista pihalaatoista, ja grillikota vaan pystyyn siihen päälle. Kukaan ei sanonut yhtään mitään.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä kuuluu nyt? Maajussi-Mustafa paljastaa, onko sutinaa vai ei - Yllätys kuvausten jälkeen

   Turkin lahja suomineidoille elikkäs Maajussi-Mustafa on kyllä aikamoinen tapaus! https://www.suomi24.fi/viihde/mita-kuuluu-nyt-maajussi-mustafa-palja
   Viihde ja kulttuuri
   27
   2672
  Aihe