Perinnönjako

Anonyymi

Hei!
Toinen vanhemmistani kuoli ja isäni, siskoni ja minä olemme osakkaina. Vanhemmilla yhteinen osake ja kesämökki. Tuleeko minusta ja siskosta osaomistajia mökin osalta? Olemme ajatelleet jakaa vain rahavarat, mutta mökki jää isän käyttöön. Olemme arvioineet itse mökin arvon. Joudummeko jo tässä vaiheessa maksamaan mökistä perintöveroa, vaikka emme ole sitä jakamassa emmekä myymässä? Entä jos arvioimme mökin arvon liian korkeaksi?

6

59

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kyllä, joudutte nyt maksamaan perintöveroa. Perintöverotuksessa omaisuuden arvo kannattaa arvioida mahdollisimman realistisesti, perintövero on aina alempi kuin luovutusvoittovero.

   Ei, teistä ei tule omistajia mihinkään ennen perinnönjakoa.

   Helpointa on jakaa pesä mahdollisimman nopeasti, ensin mahdollinen tasinko isällenne ja sitten mökin osalta elinikäinen hallintaoikeus, joka laskee perintöveron määrää.

   • Anonyymi

    Tarkoitko, että maksamme veroja käteisvaroista? Tämän tiesinkin jo, mutta mökistäkin, vaikka jakoa ei vielä tehtäisi sen osalta?
    Mitä tarkoittaa tasinko isälle?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tarkoitko, että maksamme veroja käteisvaroista? Tämän tiesinkin jo, mutta mökistäkin, vaikka jakoa ei vielä tehtäisi sen osalta?
    Mitä tarkoittaa tasinko isälle?

    Maksatte perintöveroa kaikesta äitinne omaisuudesta.

    Oletan nyt, että vanhempasi oli aviossa ja ettei heillä ollut avioehtoa. Nyt kun kuolema päätti avioliiton tehdään ositus. Yksinkertaistaen molempien varallisuudet kuolinhetkellä lasketaan yhteen ja sitten laitetaan kahtia. Jos leskellä enemmän hän saa pitää ylimenevän, jos haluaa, jos ei niin sitten tasataan puolisoiden varat (annetaan tasinko).

    Sitten kun ositus tehty ja siinä myös siirretty omistukset miten halutaan, esim mökki leskelle tms. pitää järjestellä kuolinpesä. Leskellä on oikeus hallita kotina toiminutta asuntoa elinaikansa, ellei hänellä ole kodiksi sopivaa muuta asuntoa. Muutoin muuten omaisuuden voitte jakaa miten haluatte mutta kannattaa muistaa, että teillä on vastuu merkittävistä remonttikuluista yms, jotka tulee kuolinpesän omistamiin asioihin (mökki, as-osake).

    Jos sovitte hallintaoikeudesta leskelle, siitä ette saa helpotusta perintöverotuksessa mutta lesken lakisääteinen tai testamentilla saama hallintaoikeus oikeuttaa siihen.


   • Anonyymi

    "Helpointa on jakaa pesä mahdollisimman nopeasti, ensin mahdollinen tasinko isällenne ja sitten mökin osalta elinikäinen hallintaoikeus, joka laskee perintöveron määrää."

    Tasinko
    Ap:n vanhemmat omistivat yhdessä asunnon ja mökin. Jos muuta mainittavaa omaisuutta ei ollut, tasinko tuskin tulee kysymykseen - tai sen merkitys on vähäinen.

    Hallintaoikeus mökkiin
    Sovittu (lakiin tai testamenttiin perustumaton) lesken elinaikainen hallintaoikeus ei oikeuta vähennykseen perintöverotuksessa.


  • Anonyymi

   Verotuksellisesti tehokkainta on omaisuuden osituksessa isänne ja kuolinpesän välillä antaa mökki isän omistukseen. Silloin mökistä ei tarvitse maksaa perintöveroa, koska se on isänne omaisuutta.

   Leskellä on sitten asuntoon, joka annetaan omaisuuden osituksessa kokonaan kuolinpesän osuuteen, hallintaoikeus, mikä alentaa maksamaanne perintöveroa siitä.

   Näin maksatte perintöveroa vain rahavaroista ja asunnosta vähennettynä hallintaoikeuden arvo.

   • Anonyymi

    "... asuntoon, joka annetaan omaisuuden osituksessa kokonaan kuolinpesän osuuteen..."

    Siis ositus: isälle mökki / kuolinpesälle asunto + rahavarat
    Em. jako käy ilman lahjaveroa vain, jos mökki on suurin piirtein yhtä arvokas kuin asunto + rahavarat.

    Ja: eivätköhän ne rahavarat ole leskellekin tarpeen.

    Jotta ositusjako menisi puoliksi, asunnosta voidaan antaa isälle myös murto-osa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Välit poikki aikuisen lapsen perheen kanssa.

   He suuttuivat kun kuulivat ettemme puolisoni kanssa ota rokotetta. Emme todennäköisesti saa tavata enään lapsen lapsiamme, emmekä saa heitä yökylään k
   Maailman menoa
   520
   10703
  2. Yllätys-sexy! Sanna Ukkola poseeraa korsettitopissa nuoruuskuvassa: "Housut jalassa, kerrankin"

   Sanna Ukkola on totuttu näkemään aina hyvin asialinjalla. Nyt hän todellakin yllättää. UUH, aika hot! https://www.suomi24.fi/viihde/yllatys-sexy-bb-sa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   9714
  Aihe