Likinäkö nuorella. Voiko johtua jostain sairaudesta joka vie näön?

Anonyymi

Olen 15 vuotias poika ja olen likinäköinen. Tuntuu että näen kokoajan huonommin kauas . Voiko tämä johtua jostain sairaudesta tai jostain?

6

156

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ei johdu sairaudesta. Likinäkö yleensä lisääntyy tiettyyn ikään saakka. Usein se loppuu kun pituuskasvukin loppuu, mutta joillakin jatkuu pitempään. Olet kai hankkinut silmälasit?

  • Anonyymi

   99% varmuudella ei johdu mistään sairaudesta. Varsinkin ensimmäisiä silmälaseja hankkiessa kannattaa käydä silmälääkärissä, ei pelkästään optikolla ja tutkituttaa silmät. Myöhemmin sitten silmälääkärille voi poiketa harvemmin ja lasien uusimiseen riittää optikkokin.

  • Anonyymi

   Likinäön lisääntyminen liittyy mm. runsaaseen sisällä oloon ja lähityöskentelyyn. Eli paras tapa välttyä likinäöltä olisi ulkoilla kasvuiässä useita tunteja päivässä. Nykylapsethan eivät sitä enää tee.

   Likinäkö on silmämunan kasvuhäiriö. Silmästä tulee liian pitkä. Voimakas likinäkö itsessään altistaa joillekin silmäsairauksille, vaikka itsessään likinäkö ei ole sairaus. Lasten likinäön kehittymisen ehkäisyyn on olemassa erityisiä piilolinssejä, mutta suomalaiset silmälääkärit suhtautuvat asiaan kielteisesti.

   Toki näön voi korjauttaa aikanaan silmäleikkauksella, mutta riskinsä siinäkin on. Sitä paitsi keski-iässä ikänäkö alkaa vaivata myös likinäköistä. Eli on hankalaa pärjätä kokonaan ilman silmälaseja, koska lähi- ja kaukonäölle on eri arvot.

  • Anonyymi

   sori nyt vaan mutta mä sain silmälasit 10 vuotiaana eli 80-luvulla,Silloin ei ollut vielä nettiä. Mä huomasin oman likinäköni koulussa kokeen aikana kun en nähnyt taululle.

  • Anonyymi

   Likinäköisyys on käytännössä aina perinnöllinen ominaisuus, eikä siihen pysty vaikuttamaan mitenkään omilla toimillaan (ei auta ulkoilut tai vastaava). Esimerkiksi poikani on likinäköinen ja se havaittiin jo koulun ensimmäisellä luokalla kun ei nähnyt taululle. Perinnöllisyys löytyi appiukon äidiltä, hänellä oli todelliset "pullonpohjalasit". Meillä vanhemmilla ei ole kummallakaan likinäköisyyttä, joten se ei ole välttämättä suoraan periytyvää.

   Likinäköisyys ei ole yleensä sairaudesta johtuvaa ja se lisääntyy iän mukana johonkin vaiheeseen. Sitten vanhempana kun silmiin alkaa tulla ikänäköisyyttä, likinäkö "korjaantuu" hieman ja jos likinäköisyys on ollut lievää, pääsee jopa kokonaan eroon silmälaseista. Esimerkiksi itselläni lukulasien vahvuus on 3,5 kun nuorena en tarvinnut lainkaan silmälaseja.

  • Anonyymi

   Likinäkö ei ole sairaus eikä johdu sairaudesta. Likinäköisyys yleensä lisääntyy koko nuoruusajan ja usein vielä aikuisenakin. Siksi tarvitaan uudet voimakkaammat silmälasit parin vuoden välein.

   Likinäköisyyttä ei voi ehkäistä eikä siihen vaikuta oma toiminta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mika Muranen juttu tänään

   Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
   Sananvapaus
   50
   3572
  2. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

   Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
   Tv-sarjat
   39
   3279
  3. Alas on vajonnut arkkipiispa Luoma!

   Tämä on nyt luterilaisuuden suunta. Arkkipiispakin valehtelee! https://www.kotimaa.fi/arkkipiispa-tapio-luoma-meita-yhd
   Luterilaisuus
   453
   2022
  4. Kukka kuoli Koivuhaassa

   Tuommonen nimi oli tuolla murhapalstalla syyllisestä pallas puro jukka antero mutta kukka oli se toinen?
   Kokkola
   14
   1658
  5. M miehelle

   Piristät aina päivääni. Olet niin lähellä, mutta niin kaukana. Silti aina läsnä. En tiedä mihin tämä kaikki johtaa, mutt
   Ikävä
   12
   1651
  6. Millaisessa tilanteessa näit hänet

   viimeksi? Saitko sanottua mitään vai jähmetyitkö ja vaan katselit?
   Ikävä
   79
   1596
  7. Olet nainen premium

   Minuun verrattuna. Yksi päivä kävin suihkussa ja hetken sen jälkeen katsoin itseä peilistä ja tulin siihen tulokseen ett
   Ikävä
   41
   1405
  8. Mitä haluaisit

   Tehdä kaivattusi kanssa tänään?
   Ikävä
   107
   1375
  9. Mitä tai ketä

   etsitte täältä?
   Ikävä
   130
   1371
  10. Näin sinut tänään

   Pitkään on ollut helpompaa. Olen hyväksynyt sen, ettei meitä ikinä tule. Olet käynyt mielessäni enää harvemmin, en ajatt
   Ikävä
   35
   1212
  Aihe