Äidin tunnustus

Anonyymi

Äitini 92 v. asuu nyt palvelutalossa, kun ei enää yksin kotona isossa talossa pärjännyt. Hän on pari kertaa jo aiemmin vihjannut siitä, että on pitemmän aikaa jo kaivannut asuinpaikkakunnaltaan (pieni kirkonkylä) entiseen kotikaupunkiinsa, jossa asui hänen sukulaisiaan ja tuttaviaan. Tänään hän sanoi, että on itse asiassa kaivannut sinne jo yli 60 vuotta ! Eli lähes koko sen ajan, kun oli naimisissa isämme kanssa ja kun me lapset olemme syntyneet ja perhe-elämää vietetty siellä pienellä paikkakunnalla. Kysyin, että miksi sitten et eronnut isästäni ja lähtenyt sinne niin äiti sanoi, ettei vaan saanut aikaan lähteä. Isäni ei olisi koskaan muuttanut kaupunkiin, hänellä oli hyvä työpaikka ja perintötila hoidettavana. Äiti sanoi kuitenkin, ettei tietenkään kadu sitä, että sai meidät lapset, että ollaan tärkeitä.

Olen aika järkyttynyt tästä tiedosta, ja tuntuu, että koko lapsuudelta ja elämältä jotenkin putoaa pohja. Jos äiti olisi lähtenyt, meitä lapsia ei tietysti olisi olemassa. Isäni oli kyllä aika voimakas persoona ja äiti kiltti luonteeltaan, joten se varmaan selittää tilannetta. Olisin toivonut, että äiti olisi saanut edes isän kuoltua (yli 10 vuotta sitten) toteuttaa muuttonsa, tosin eihän siellä kaupungissa enää niitä sukulaisia olisi ollut enää elossa eikä muitakaan tuttavia. Ja nyt on kunto jo niin heikko, ettei voi muuttaa. Ja me lapset olisimme vielä kauempana. Nyt hän siis asuu palvelutalossa, joka on siellä pienellä paikkakunnalla.

Onko samanlaisia kokemuksia ? Kiitos kommenteista.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Moni ikääntynyt näkee taakse jääneen elämänsä tyhjänä ja vailla unelmien toteutumista.
      Moni avioliitto on muuttunut lyhyesä ajassa elämänmuodoksi, asumiseksi, perheen hoitamiseksi, työksi ja velanmaksuksi.
      Nuorena sitä voi kuvitella avioliiton tuovan mukanaan uusia näköaloja, uusia ystäviä, ehkä matkoja, ehkä tutustumista asioihin, joihin ei ole ollut aikaisemmin mahdollisuutta.
      Sitten on arki iskenyt, kuten aloittajan äidin elämässä. Eihän siinä mitään vikaa ole ollut, mukava koti, mukavat lapset, mukava vanhuus, terveyttä ja pitkä ikä.
      Mutta haikeana on huomattava, että se nuorena kuviteltu elämä lipui ohi, eikä siihen päässyt mukaan. Ehkä olisi itse innostunutkin, ehkä ehdotti puolisolle mukaan menemistä, ehkä toivoi uusia näköaloja, mutta puoliso tipautti unelmista. "Ei rahaa, ei aikaa, ei meikäläiset tuollaista, mitä muutkin sanoisivat, ei meidän suvussa koskaan" jne.
      Näitä tarinoita varmaan on enemmän kuin luulisimmekaan.

      • Samanlaisin miettein minäkin luin tuota kirjoitusta kuin Ano 18.07.
        Kai meillä kaikilla on ollut omat unelmamme ja viimeistään täällä "finaalissa" tulemme kysyneeksi: mitäpä jos elämä olisi mennyt toisin ?

        Uskon, että useimmat meistä päätyvät tuohon samaan kuin aloittajan äiti: vaikka unelmat eivät toteutuneet elämä oli silti riittävän hyvä. Eikä siitäkään voi mennä takuuseen, että jos olisi mennyt kuten halusimme, se olisi sittenkään ollut parempaa, antanut enemmän.

        "Juurille paluu" kävi jossakin vaiheessa myös minun mielessäni, mutta kai tulin sitten siihen ajatukseen, että ihmisen koti on sittenkin siellä, missä on hänen sydämensä, läheisten ihmisten luona.
        Ja sanotaanhan niinkin, että kaipaus johonkin, jonnekin on tavallaan ihmisen osa ja sen kanssa elämme miten parhaiten taidamme.


      • Anonyymi

        Matkoja ja uusia ystäviäkö joku toivoo avioliiton tuovan? Jos ne katsoo tärkeämmäksi kuin perheeseen sitoutumisen, paras elää yksin. Lapset sitovat aikansa, mutta niidenkin kanssa voi matkustaa, kunhan tekee sen lasten ehdoilla. Eläkkeellä on aikaa pitkässä liitossa toisilleen. Jokainen on vastuussa omasta onnestaan, niin avioliitossa kuin yksin eläen. Ei ihminen voi vain odottaa toiselta, itsekkin pitää antaa ja joustaa. Kaikkea ei voi saada.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Matkoja ja uusia ystäviäkö joku toivoo avioliiton tuovan? Jos ne katsoo tärkeämmäksi kuin perheeseen sitoutumisen, paras elää yksin. Lapset sitovat aikansa, mutta niidenkin kanssa voi matkustaa, kunhan tekee sen lasten ehdoilla. Eläkkeellä on aikaa pitkässä liitossa toisilleen. Jokainen on vastuussa omasta onnestaan, niin avioliitossa kuin yksin eläen. Ei ihminen voi vain odottaa toiselta, itsekkin pitää antaa ja joustaa. Kaikkea ei voi saada.

        Hyvä, kun sinulla ei ole ollut "ehkä"-toiveita tulevaisuudesta. Et ole halunnut elämästäsi mitään muuta kuin arkisen aherruksen ilman unelmia, ilman toiveita, ilman haaveilua jostakin täyttymättömästä toiveesta, vaikkapa matkasta. Olet antanut ja joustanut. Parinkymmenen vuoden pituinen aika lapsien ehdoilla, sitten puolison ehdoilla hänen kuolemaansa saakka. Nyt olisi aikaa, mutta mihin?
        Moni todella on ajatellut avioliiton tuovan uutta sisältöä elämään, sitä pidät pahana. "Kaikkea ei voi saada". Näköalattomalle ihmiselle taloushuolet ja niiden voittaminen, uusi auto ja omakokotitalo ovat se tavoite, johon päästään vuosien työllä ja kieltäymyksellä.
        Ei todella "kaikkea", jos ei edes ajattelekaan, että yhdessä vietettyyn elämään olisi mukava sisällyttää vähän seikkailua ja yhdessä kokemisen riemua.


    • Anonyymi

      Isänisäni veli sanoi olleensa vika naisen kanssa naimisissa ikänsä.

    • Anonyymi

      Hyvä esimerkki siitä, miten (nais)ihmisen elämä menee. - Nm. Toisten puolesta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1819
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      82
      1606
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe