Muuramen murhat 1920-1930 luvuilla.

Anonyymi

Hautakivi muistuttaa Muuramen tien varressa Aamos Matteus Willgrénin väkivaltaisesta kuolemasta syksyllä 1936.

Jos ajaa Jyväskylästä Muurameen todella vanhaa nelostietä pitkin 12 kilometriä Jyväskylästä, voi Palojärven mäessä tien oikealla puolella nähdä vanhan hautakiven. Noin 74 vuotta sitten tapahtui tällä paikalla raaka taksiautoilijan ryöstömurha, jonka muistoksi omaiset ovat pystyttäneet muistomerkin.
Uhri oli muuramelaissyntyinen taksiautoilija, Jyväskylään Muuramesta muuttanut Aamos Matteus Willgrén. Hänen raskaana oleva vaimonsa Siiri Fanny Willgrén, vaati Korpilahden käräjillä syytetylle kuolemantuomiota ja elatusapua itselleen 500 markkaa kuukaudessa ja kahdelle lapselleen sekä syntymättömälle lapselleen kullekin 150 markkaa kuukaudessa kunnes he voivat itsensä elättää.

Murhaaja oli puuseppä
Lauantaina elokuun 29.päivänä vuonna 1936 klo 23.30 ilmoitti Korpilahden nimismiespiirin poliisikonstaapeli Urho Norinmäelle Muuramen kylässä asuva työmies Eino Ravinen, että hänelle oli eräs mies kertonut äsken, että noin kahden kilometrin päässä Muuramesta Jyväskylään päin oli auto ajanut metsään ja että sen kuljettaja oli ollut ratin takana verissään autossa.
Konstaapeli Norinmäki kiiruhti tapahtumapaikalle. Hän löysi sieltä ojassa olevan taksiauton, jonka ratin takana oli kuollut kuljettaja. Uhri kuljetettiin Jyväskylään, jossa hänen todettiin kuolleen päähän ammuttuun laukaukseen. Tutkimuksissa todettiin, että vainajalta oli viety rahat ja lompakko.
Samana yönä klo 1.20 ilmoittautui Jyväskylän poliisilaitokselle Viipurin kaupungista kotoisin oleva puuseppä Rikhard Hilmanpoika K, joka ilmoitti olevansa syyllinen murhaan.
Hän oli vapautunut Lappeenrannan keskusvankilasta saman vuoden huhtikuun alussa kärsittyään vuoden ja 15 päivän mittaisen kuritushuonetuomion Lahdessa tekemästään asuntomurrosta. Sen jälkeen hän oli matkustellut ympäri Etelä-, Itä- ja Keski-Suomea ja tehnyt eri paikkakunnilla pikku varkauksia.
Varkauden kauppalassa hän oli murtautunut Rossin kauppaliikkeeseen rikkomalla ikkunan ja vienyt kolme taskuasetta sekä neljä laatikkoa panoksia, jotka hänen tarkoituksenaan oli myydä Jyväskylässä.

Autoryöstö tavoitteena
Rikhard K. oli aseet ja panokset anastettuaan kävellyt rataa pitkin Kolman pysäkille ja noussut klo 6 lähtevään junaan, josta poistui Pieksämäellä. Sieltä hän oli jatkanut jalkaisin Jyväskylään päin. Lähellä Venetmäen asemaa hän oli kokeillut kaikkia aseita, ja ampunut yhteensä 5-6 laukausta. Venetmäessä Rikhad K. oli noussut kello 21 Jyväskylään lähtevään junaan, jonka matkalippuun hänen viimeiset rahansa, 15 markkaa, olivat menneet.
Rikhard K. kertoi junassa ryhtyneensä miettimään, kuinka hän saa yönsä kulumaan Jyväskylässä, johon saapui iltayöstä eikä voinut rahattomana päästä minnekään asumaan. Varastamiaan aseita ja ammuksia hän ei pystynyt keskellä yötä kaupittelemaan, koska hänellä ei ollut tuttuja Jyväskylässä. Miehen päähän oli tullut ajatus, että hän ottaa asemalta taksin, pyytää kuljettajaa ajamaan jonnekin ja sitten tappaa kuljettajan. Suunnitelmana hänellä oli jatkaa matkaa murhatun autoilijan autolla Lahteen tai Helsinkiin, jossa olisi voinut myydä Varkaudesta varastamansa pistoolit ja panokset.

Oman käden oikeutta
Murhatyön Muuramessa tehdessään hän ei ollut ottanut huomioonsitä, että kun hän ampui taksiautonkuljettajan Aamos Willgrénin, auto ajautui tien sivuun, eikä Rikhard K. saanut sitä liikkeelle. Todettuaan tilanteensa toivottomuuden hän käveli Jyväskylän poliisilaitokselle, jossa hän tunnusti tekonsa.
Rikhard K. sai Korpilahden käräjillä kuolemantuomion. Sitä ei kuitenkaan lain mukaan pantu täytäntöön kuin sota-aikana. Tuomittu selvisi pitkällä vankeudella ja kovilla korvauksilla, joita hän ei todennäköisesti koskaan pystynyt maksamaan.
Perimätieto kertoo lisäksi, että Rikhard K:ta pidettiin oikeudenkäynnin aikana Korpilahden Punamäen talon yhteydessä sijaitsevassa vankisellissä. Kun tämä tuli jyväskyläläisten taksimiesten tietoon, he lähtivät joukolla paikalle ja yrittivät murtautua vankiselliin siinä kuitenkaan onnistumatta. Tarina ei kerro sitä, mitä raivostuneet taksimiehet suunnittelivat tekevänsä murhamiehelle, jos olisivat saaneet hänet ulos sellistä.

Jutun lähteenä keskisuomalaisen paperiversio
Lehteen jutun on kirjoittanut Filosofian maisteri Olavi Rantalainen joka on muuramelainen paikallishistorian harrastaja

2

1673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Säynätsalosta löytyy myös toinen murhattu autoilija. Nämä autoillijat ovat murhattuja kymmenen vuoden välein. Osaako kukaan kertoa mikä on ollut taustalla näissä teoissa. totuus saattaa olla se, että murhien motiivio n voinut olla poliittiinen.

      Mikäli autoilijat ovat olleet itsenäisiä yrittäjiä ha ovat mahdollidsesti kuuluneet myös Suojeluskuntaan tai olleet jäseninä tai kannattaneet Lapuan liikettä ja murhaajat olisivat olleet paikallisia kommunisteja.

      Mistä johtuu tämä päätelmä. Olen koettanut asiaa kysellä liikkuessani aikoinaan Muuramessa. Vastaukset kysymyksiin ovat olleet joko vaiteliaisuutta tai jopa jäätävää vihamielisyyttä. Tämä viittaa siihen, että taustalla on poliittinen jakautuminen, joka edelleen näkyy Muuramessakin. Murhaajan sukulaisia asunee siis edelleen muuramessa ja ilmeisesti sukuviha myös kukkii paikkakunnalla.

    • Anonyymi

      minä tiedän taksikuskin ampumis murhasta lähes kaiken ma asun sata metriä siitä taaksepäin on se rauvanlahden tiellä monta kertaa tulee mentyä ohi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe