Köyhäintalo ja kyläkoulut
Aivan kunnallishallinnon alkuajoista lähtien köyhäinhoito oli kuntien keskeisintä toimintaa. Sen osalta kunnat joutuivatkin kovan koetuksen eteen heti 1860-luvulla, kun ennennäkemättömän vaikeat nälkävuodet iskivät. Vielä tuolloin köyhäinhoidon menetelmät olivat hyvin alkeelliset. Yleensä köyhät ja vaivaiset kulkivat talosta taloon tai heidät sijoitettiin yksityiseen kotiin ja kunta avusti heidän hoitamisessaan. Erillinen köyhäintalo perustettiin Haapavedelle vuonna 1892.
Kansakouluista tuli köyhäinhoidon ohella kuntien ydintoimintaa melko pian kunnallishallinnon luomisen jälkeen. Vielä 1860-luvulla kansakouluja perustettiin vain Suomen etelä- ja keskiosiin, mutta vuonna 1870 perustettiin maan pohjoisosiin kolme kansakoulua: yksi Rovaniemelle, yksi Saloisiin ja yksi Haapavedelle. Haapavedestä tuli näin alueensa sivistystoiminnan edelläkävijä.
Koulutyö Haapaveden kirkonkylän kansakoulussa alkoi syksyllä 1870. Kunnan seuraava koulu oli yksityinen Rantosen koulu, joka aloitti toimintansa vuonna 1889. Muille kylille kansakoulut saatiin vähitellen 1900-luvun kuluessa. Viimeisenä valmistui Koivikon kyläkoulu 1950-luvulla. Enimmillään Haapavedellä toimi yhteensä 25 kyläkoulua.
Haapaveden historiaa - osa 12
8
89
Vastaukset
- Anonyymi
Kyläkouluja rakennettiin tiheään,
jotta koulumatkat olisivat edes kohtuupitkiä.
Ei ollut ilmaisia taksikyytejä silloin. - Anonyymi
Taisi valtio maksaa suurimman osan kyläkoulujen rakennuskustannuksista.
- Anonyymi
Taisi olla niin, että alkuun kansakoulu oli ns. supistettua kansakoulua, muutama viikko syksyllä ja keväällä? Vielä 50-luvulla on sanottu näin olleen.
- Anonyymi
Usein supistettua kansakoulua pidettiin syrjäkylillä jossakin isommassa talossa, kun ei vielä ollut omaa koulutaloa. Kunnan kyläkoulua käytiin varmaankin 50-luvulla jo 6-7 vuotta.
- Anonyymi
Kuka täällä olis vastaamassa vaikka tuon Koivuperän koulun alkuajoista?
- Anonyymi
Kouluruoka oli syrjäkylän koulussa 60-luvun alussa usein keittoruoka, jonka valmisti koululla keittäjä. Maitopullo ja voileipä piti tuoda kotoa.
- Anonyymi
Puolukoita piti tuoda koulukeittolaan muistaakseni ämpärillinen joka syksy.
- Anonyymi
Koululaiset kävi myös poimimassa yhtenä koulupäivänä puolukoita koululle. Niistä tehtiin sitten "lappapuuroa". Koulusta sai potunnostolomaa, eli päivän pois kotiin töihin syksyllä. Eihän se ihan lomalta tuntunut, mutta kotona tarvittiin myös lasten työpanosta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 15110974
- 525240
Taas ryssittiin oikein kunnolla
r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html452453- 302143
Vanha Suola janottaa Iivarilla
Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia131721Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin
Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,421574Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta301251Känniläiset veneessä?
Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v351186Daniel Nummelan linjapuhe 2025
Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo92935TÄSTÄ TAITAA TULLA SUOMEN HISTORIAN SUURIN USKONNONVAPAUDEN OIKEUDENKÄYNTI.
Sinun täytyy hyväksyä se että jos sinä vetoat uskonnonvapauteen, silloin sinun tulee antaa myös muille vastaava vapaus o317892