Missä vaiheessa myötätunto saa loppua?

Anonyymi

Dalai lama kertoo usein munkista joka oli vankina ja häntä kidutettiin ja ainoa pelko oli että hän menettäisi myötätuntonsa kiduttajiaan kohtaan.
Itse en kykene puoleenkaan tuosta. Kun työkaveri 10 vuotta tiuskii ja komentaa, myötätuntoa ei heru yhtään. Ei kovin buddhalaista mutta hän saisi painua helvettiin. Pitääkö aina vain hymyillä vaikka toinen valittaa jokaisesta asiasta kun kiukutteleva lapsi?
Vikani on se että olen äärimmäisen kiltti eikä kovuutta löydy sanomaan mitään vastaan ja olen vain sietänyt häntä kohteliaasti hymy huulilla.

9

913

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jättäisin teennäisen hymyn pois. Sinun on kuitenkin siedettävä tuota ihmistä vain työajalla, itse hän joutuu kestämään itseään aina.

    • Anonyymi

      Dalai Lama sanoi kirjassaan: how to see yourself as you really are, että ei kaikkia tarvitse yrittääkään rakastaa, mutta jos ymmärtää miten asiat todella ovat, niin voi olla vihaamatta. Vihahan on omassa mielessä ja kehossa.

      "Sutra Merestä" meni jotakuinkin niin että: Ihmisen Silmä on suuri meri ja sen impulssit aiheutuvat näkyvistä muodoista. Joka kykenee kestämään sen impulssit, hänen sanotaan ylittäneen meren ja nousseen tukevalle maalle, eikä hänellä ole muuta tehtävää jäljellä hengelliseen elämään liittyen.

      Sitten jatkuu samoin: Ihmisen Korva on suuri meri... Ihmisen Nenä... Kieli... Keho... Ihmisen Mieli on suuri meri ja sen impulssit aiheutuvat näkyvistä muodoista. Joka kykenee kestämään sen impulssit, hänen sanotaan ylittäneen meren ja nousseen tukevalle maalle, eikä hänellä ole muuta tehtävää jäljellä hengelliseen elämään liittyen.

      _/\_

    • Anonyymi

      Työpaikkakiusaaminen ei ole vain kiusatun ongelma, vaan heijastuu koko työyhteisön hyvinvointiin, joka puolestaan vaikuttaa koko yrityksen toimintaan.

      Kiusaamista ei tarvitse suvaita. Ota asia puheeksi suoraan kiusaajan kanssa, tarvittaessa luottamusmiehen ja esimiehen kanssa.

      Uskonnolliset ideologiat saattavat yhtä hyvin pahentaa tilannetta kuin parantaa sitä, jos ajatuksena on pystyä sietämään kiusaamista loputtomiin.

    • Anonyymi

      Ainoa pelko oli että hän menettäisi myötätuntonsa kiduttajiaan kohtaan.
      Edeltä sanottu on ihmisen sisäistä kilvoittelua.

      Kun olemme Jeesuksessa, Hän kestää kilvoituksen, Kristus on rakkaus.
      Pyyteetön rakkaus ei vaadi mitään, vaan rakastaa kaikkia, jopa "vihollisia" jotta he kääntyisi rakkauteen ja saisivat rauhan Jeesuksessa Kristuksessa.
      Kristuksen voima on ihmeellinen, toisesta luomakunnasta.

      Kiitos ja Kunnia Karitsan veren Jumalalle.

    • Anonyymi

      Buddhalaisuudessa on se vika että ilkeälle pitää olla mukava. Ilkeälle ihmiselle pitää antaa kaksin verroin takaisin.

      • Anonyymi

        Kuten satanimia harjoittavat, he tuhoavat tällaiset ihmiset. Mutta he ovat mukavia mukaville. Tunnen vannoutuneen satanismin ja hän on ehkä maailman kiltein ihminen. Mutta kun hän näkee vääryyttä niin alkaa tapahtumaan.


      • Anonyymi

        Pahuudella ei voi voittaa pahuutta, pahuus vain kasvaa. Saatanan juoni toimii, elle tajua, tyhmyys kasvaa samassa suhteessa.


    • Anonyymi

      Myötätunnosta en tiedä, mutta minusta tämä liittyy neljänteen eettiseen ohjeeseen, siihen että tulee pidättäytyä valheellisesta puheesta, olla avoin ja suora, aito ja kokonainen, sillä naamion pitäminen on vahingollista ja vie paljon energiaa. Tiedostaa omat tunteet ja motiivit. On kuitenkin epäviisasta olla liian rehellinen sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät tahdo meidän parastamme.

    • Anonyymi

      En tiedä sanoiko Buddha, Buddhaghosa vai joku muu tämän, mutta tämä vertaus on silti osuva:
      Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else; you are the one who gets burned.

      Metta, Karuna ja Mudita harjoituksissa ei lopulta ole oleellisinta se harjoituksen kohde, vaan se miten nämä harjoitukset muovaavat omaa mieltämme. Ja ikävä työkaveri voi olla tässä mitä otollisin harjoitusvastus :)
      Näiden harjoitusten ensisijainen tarkoitus on heikentää omia taipumuksiamme reagoida eteen tuleviin tilanteisiin taitamattomilla dukkhaa synnyttävillä tavoilla, ja sitä kautta toimia lopulta myös muiden olentojen hyväksi.

      Harjoituksen kehittyessä on mahdollista jopa tuntea iloa ja kiitollisuuttakin sopivan kokoisia haasteita kohtaan. Haasteet voi nähdä opettajina, jotka paljastavat meidän omat taimattomat tapamme reagoida eri tilanteissa.
      Haasteet ja niiden kohtaamisen myötätunnolla (itseä kohtaan) voi nähdä jopa sinä varsinaisena polkuna.

      Metta, Karuna ja Mudita ovat lopulta kuitenkin lähinnä vain tunnetiloja. Taitavia sellaisia.
      Siinä vaiheessa, kun on ne ovat tulleet jokseenkin tutuiksi, niitä on mahdollista harjoittaa ilman mitään varsinaista kohdettakaan, ihan vain muistamalla miltä ne tuntuvat ja ylläpitämällä niitä. Lepäämällä niissä.

      Jos istumameditaatiossa tulee eteen epämiellyttäviä fyysisiä tuntemuksia, niin myös niihin mielen aversioihin, jotka nousee tällaisia tuntemuksia kohtaan voi laittaa Mettaa.
      Buddhalaista The Anger-eating Demon vertausta mukaillen Mettaa voi kohdistaa jokaista epämiellyttävää kokemusta kohtaan nousevaan aversioon.
      Tämän asian oppiminen on ollut iso ja paljon iloa tuottanut asia omalla keskeneräisellä matkallani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      59
      5869
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3717
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1988
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1799
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1219
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1027
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      53
      970
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      899
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe