Iltalehden Hyökkäys Kannakselle-liitteessä

Anonyymi

Törsäke itki myös vuonna 1941 kuivuutta ja lannoitteiden puutetta, vaikka myi 1942 tiskin alta hyvällä provikalla. Oiskos ny syytä lähettää tarkastajat törsein mail, jos taas vetävät höplästä kuivuurest paasatessaan.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Osa viljelijöistä pimitti jonkun määrän tuotannostaan. Maaseudulla oli tarkastajia, jotka saattoivat mm tarkistaa viljalaarin tai suorittaa lehmillä koelypsyjä niiden maidontuotannon selvittämiseksi. On kuitenkin varmaa, että osa tuotannosta siirtyi markkinoille ohi viranomaisten valvonnan. Etenkin eläinten kotiteurastuksissa tarkkoja lihamääriä oli vaikea valvoa. Suuria elintarvikkeiden pimityksiä sen sijaan oli todella vaikea toteuttaa.

      Vuosina 1943 ja 1944 tarkastettiin 30.000 tilaa ja niistä löytyi 5-6 milj. kg ylimääräistä viljaa.[10] Tämä teki noin 0,8% viljan kokonaistarpeesta.
      Viljan salaaminen ja luvaton jauhatus (eli vilja, josta viranomaiset eivät olleet tietoisia) käsittivät vain 6% kaikista 4.000 säännöstelyasioissa annetuista tuomioista.[11] Salaaminen on koskenut vain osaa viljelijän tuottamasta viljasta.
      Karjanlaskennassa jatkosodan jälkeen löydettiin vajaat 10.000 kanaa isompaa eläintä, joista ei oltu ilmoitettu viranomaisille.[12] Tämä oli noin 0,3% kanaa isompien eläinten määrästä (lehmiä Suomessa oli hieman yli miljoona päätä).”

      https://www.jyrkinen.fi/historia/salakauppa.html

      • Anonyymi

        Mitenkä niin vaikea? Kyllähän törsäke sai sen verran jemmattua että 'pensapulan' aikana pääsi myös lähimpään asutuskeskukseen kaupustelemaan eli kauppoja hieromaan.


    • Anonyymi

      ”Kulutustavaroiden kaupustelu (vaatteet, jalkineet, polkupyörän renkaat jne) leikkasi suuren osan salakaupasta.

      Kansanhuollon kannalta salakauppa on kuitenkin ollut marginaalinen ilmiö, vaikka otettaisiinkin huomioon, että tuomitut 500 henkilöä muodostivat vain murto-osan kaikista salakauppiaista ja viljelijöistä. Valtaosa säännöstelyrikoksista koski kulutustavaroita eikä kansanhuoltoa koskevaa elintarvikkeiden tuotantoa.”

      https://www.jyrkinen.fi/historia/salakauppa.html

      • Anonyymi

        Ei ainakaan Untamo Utrion mukaan koskenut. Tannerilainen demari Utrio muistaakseni kertoi myös Kansanhuoltoministeriön harkinneen armeijan lähettämistä kätköjä tutkimaan. Maalaisliittolaisen kansanhuoltoministerin vihjailtiin myös tahallaan viivöstyttävän elintarvikkeiden luovutuksia 1941 eli käytännössä sabotoivan Suomen sotaponnisteluja.


    • Anonyymi

      ”Oiskos ny syytä lähettää tarkastajat törsein mail, jos taas vetävät höplästä kuivuurest paasatessaan.”

      Oletkos aloittaja käynyt ollenkaan ulkona?

      ”Kulunut kesä on Forecan mukaan ollut ennätyskuiva. Sateita on ollut poikkeuksellisen vähän ja heinäkuussa on satanut paikoin alle 2 millimetriä. Tavallinen heinäkuun sademäärä useassa osassa Suomea on normaalisti 60–80 millimetriä.”
      https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/7df0d4d8-afe1-4ae9-b004-524ef190c195

      • Anonyymi

        Ainahan törsällä on kaikki pielessä mutta silti vaan vaurautta riittää. Linna on melko vaatimattomasti kuvannut Mäkilän kohdalla ilmeisesti punamulta lukijakuntaa ajatellen miten asiat todella olivat. Kovimmat Mäkilät tulivat lomilta taskut täynnä rahaa ja tavaraa kiitos mustan pörssin.


    • Anonyymi

      Mitäpä aloittaja jos poisuisit sieltä kaupungista missä kukat ja nurmikot on kasteltu vihreiksi veronmaksajain rahoilla etkä näinollen tietä kun kaupigin ulkopuolella ruohot ovat muuttuneet ruskeiksi ja koivut kellastuneen niinkuin syksyllä.

      Vaikka vihaat kovin maaseutua ei olisi sinullekaan pahitteeksi nähdä ettei siellä asu sen rikollisempaa porukkaa kuin kaupungissakaan vaan aivan tavallisia ihmisiä.
      Voisit pyytää lupaa käydä jossain maalaistalossa elämäsi ensimmäistä kertaa niin huomaisit että suurin osa viljelijöistä ei ole niitä ökyrikkaita suurmaanomistakapitalisteja joista kommarivanhempasi on sinulle kauhutarinoita lapsuudessasi kertonut.

      • Anonyymi

        Kyllähän siellä tilastojen mukaan asuu väkilukuun suhteutettuna hyvin ikävää porukkaa. Pelkästään luritukset Pukkilan Jaskasta, Isontalon Antista ja Rannanjärvestä kertoo minkälaista porukkaa siellä asuu.


    • Anonyymi

      Kiinnijääneet olivat vain jäävuoren huippu.

      • Anonyymi

        Oli tosiaan niin kuuma ja kuiva kesä, että se jäävuorikin oli tosi pieni. Mustat pilivet vaan seilas taivaalla, mutta vettä ei tullu. Nälänhätä uhkas , mutta propagandaosast valitti, kun ei työmiehiä saa mistään. Puu ja metsätuote kauppa Saksan kanssa pelasti vissiin totaali ruuan loppumisen?


      • Anonyymi

        Mistä tiedät? Elitkö silloin vai etkö vain voi hyväksyä asiaa jossa on jotain myönteistä viljelijöistä.


      • Anonyymi

        Ja nekin selvisi sakoilla. IKL-trokari keisareiden ja punakaartissa olleiden entisten torpparitrokarien ihannemaissa olisivat roikkuneet hirhessä, kuolleet rangaistuspataljoonan riveissä tai kaatuneet pakkotyössä. Meillä ei ollut yhtään kiinni saatua kätköjen tekijää Pärmin pataljoonan riveissä sen sulaessa monta kertaa kuiviin jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oli tosiaan niin kuuma ja kuiva kesä, että se jäävuorikin oli tosi pieni. Mustat pilivet vaan seilas taivaalla, mutta vettä ei tullu. Nälänhätä uhkas , mutta propagandaosast valitti, kun ei työmiehiä saa mistään. Puu ja metsätuote kauppa Saksan kanssa pelasti vissiin totaali ruuan loppumisen?

        Ja siihenkin oli pummipaskojen tulevat sekä sen aikaiset kaverit syypäitä. Törsäkkeelle kävi lopulta melko hyvin. Tienhaarassa esimerkiksi Pohjanmaan ruotsinkieliset pummitörsät tappeli vähähän, ja sitten oli rauhallista. Toista se oli Pärmin porukoissa, 'huonot ihmiset' tapettiin Pohjanmaan puukkosankarin ohjaamissa hyökkäyksissä lähes viimeiseen etenkin Sörkän sällien kieltäydyttyä hyökkäämästä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tiedät? Elitkö silloin vai etkö vain voi hyväksyä asiaa jossa on jotain myönteistä viljelijöistä.

        Kyllä pummipaskojen kyky vältellä tulta etenkin Äyräpään ärjyjen ja luovutetun Karjalan isäntien talvisodassa kärsimien tappioiden takia on tunnettua. Lapin maanomistajat joutuivat tyhmyyksissään Kiestingin ja lopulta Kannaksella suurhyökkäykseen 1944. Pelkästään Lapin maanomistajien käyttäminen Kannaksella kesällä 1944 kertoo miten mielellään törsäke oli kotona mustassa pörssissä kauppaa hieromassa etulinjan sijaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9343
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2760
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      154
      2513
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2029
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1570
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1356
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe